Lyssna

Anaconda société

Anaconda société

Om Anaconda société

Ett samhällsprogram på franska och svenska som ska ge nycklar till det franska samhället och utgår från frågor som ungdomar är nyfikna på. Svenska elevers föreställningar om Frankrike ställs mot den franska verkligheten genom olika reportage.

Till första programmet

Anaconda société: Om Frankrike och matenMaterialDela
  1. Anaconda Société

  2. Om la cuisine francaise-
    de franska köket

  3. berömt i världen och viktigt i vardagen

  4. Kom in!

  5. Hej pluggar ni franska här?

  6. Ja!

  7. Får jag ställa några frågor till er?

  8. Ja!

  9. Vad tänker du på när du hör fransk mat?

  10. Jag tänker på musslor och gott
    kött och..

  11. När man tänker på Frankrike så tänker
    jag på mat..

  12. Sniglar och sen även baguetter och sånt där,

  13. men jag tror att det verkar ha lite mer
    spännande mat än vad vi har.

  14. I Sverige känns det som att man äter
    för att bli mätt,

  15. det känns som att i Frankrike är det
    mer finsmakarkultur..

  16. Jag tänker att alla sitter ner runt bordet,

  17. och så är det lite stojigt och så där, men att..

  18. att de liksom lägger ner sin själ lite mer
    i just måltiderna än vad vi gör.

  19. Det känns som att de fixar väldigt mycket
    med maten för att det ska vara bra och sen…

  20. ja och äter och njuter.

  21. Det franska köket, la cuisine francaise,

  22. då tänker jag på fin, dyr och lite
    pretentiös mat.

  23. Mat som lagas omsorgsfullt
    med de bästa råvarorna,

  24. som fiskrätten bouillabaise, grönsaksgrytan
    ratatouille eller coq au vin.

  25. Men också saker som jag inte kan begripa

  26. hur man kommit på att man ens kan
    stoppa i munnen,

  27. som grodlår och sniglar.

  28. Men vad är typisk fransk mat för
    fransmännen själva?

  29. Våra reportrar Arman och Emmanuelle
    ställde sig på Champs Elysées

  30. för att fråga personerna som jäktade förbi
    just det.

  31. Hej!

  32. Hej!

  33. Vilken är enligt er den mest typiska franska maträtten?

  34. Cassoulet !

  35. Hej!

  36. Hej!

  37. Vilken är enligt er den mest typiska
    franska maträtten ?

  38. Det finns ju surkål, det finns le cassoulet,
    det beror på vilken region det handlar om.

  39. En snabb fråga ?

  40. Jag har ett möte, jag har inte tid!

  41. Jag går med er. Säg mig bara, den typiska
    franska maträtten, vad är det för er?

  42. Le cassoulet !

  43. Arman äter du ofta det, le cassoulet?

  44. Nej aldrig! Det är gryta med bönor,
    stämmer det?

  45. Ja precis, det är vita bönor som lagas
    tillsammans med kött, ofta ankkött.

  46. Jag åt det när jag var liten

  47. hos min mormor i södra Frankrike.

  48. Kan du laga det, le cassoulet?

  49. Nej det tar alldeles för lång tid och
    är för komplicerat.

  50. Le Cassoulet det är en gryta gjord
    av kött och bönor,

  51. en traditionell rätt som alltså är typisk fransk
    mat för fransmännen.

  52. Trots att de inte verkar äta den själva.

  53. Däremot tillhör den väl inte en rätt
    som blivit internationellt känd.

  54. Mest kända är kanske fransmännen för
    det som kallas

  55. "la haute cuisine" eller
    "la grande cuisine"

  56. vilket är den avancerade gourmématen.

  57. Den typen av mat som man hittar på
    franska lyxrestauranger

  58. som belönats med stjärnor i Guide Michelin.

  59. Den här gourmématen har gjort det franska
    köket känt över hela världen.

  60. Men om du ska gå på en restaurang i Frankrike

  61. då är det förmodligen mer troligt att
    du hamnar på en av frankrikes bistroer,

  62. snarare än en lyxrestaurang.

  63. Bistroerna är mindre restauranger som tillhör
    gatubilden i Frankrike

  64. och finns i nästan varje kvarter.

  65. Arman och Emmanuelle tar sig till en av dem

  66. Emmanuelles kvartersbistro, Tomato Bistro,
    för att äta lunch.

  67. Vi är i Paris på rue de Bagnolet i 20e
    arrondissemanget.

  68. Klockan är 13 och vi ska luncha på..

  69. Tomato Bistro !

  70. Tomato Bistro det är Romains restaurang.

  71. De går in i lokalen som är stimmig
    i lunchrusningen.

  72. Vi ska visa er den här typiskt franska bistron.

  73. Då sitter vi nu vid ett bord som är
    nära disken.

  74. Hela matsalen är dekorerad med tomat
    som tema.

  75. Restaurangägaren, Romain kommer
    själv fram med menyerna.

  76. Nå säg mig vad ni har valt?

  77. Vad var det du ville ha?

  78. En endivesallad!

  79. En "endive".

  80. Strömmingsalladen

  81. Ja..

  82. Sedan tar jag kycklingspetten.

  83. Ett kycklingspett.

  84. Och jag tar fläsksteken

  85. Fläskstek!

  86. Min endivesallad är jättegod.
    Och din sallad?

  87. Min strömmingsallad också.

  88. Runt omkring oss är alla borden upptagna.
    Det är jättemycket folk.

  89. Och Romain springer från ett bord till ett annat
    för att ge dem rätterna, vatten eller bröd.

  90. Jag heter Romain,

  91. jag är alltså föreståndare för restaurangen
    Tomato Bistro.

  92. Vi är en liten kvartersrestaurang, liten
    kvartersbistro

  93. där jag har försökt att återskapa en
    familjär känsla.

  94. Varför heter din restaurang Tomato Bistro ?

  95. Alors l'histoire du Tomato Bistro…

  96. Historien om Tomato Bistro... när jag köpte
    restaurangen hette restaurangen Madame Tomate.

  97. I kvarteret sa alla att " vi ska äta hos Tomate"

  98. och jag ändrade det till Tomato Bistro,
    helt enkelt.

  99. Människorna i kvarteret älskar att komma
    till Tomato Bistro

  100. för här äter man bra.

  101. Och dessutom erbjuder Romain menyer till
    mycket överkomliga priser.

  102. Här känner man sig bekväm,
    man känner sig som hemma.

  103. På bistroerna hittar man den typen av mat
    som också lagas i de franska hemmen,

  104. det som kan kallas den franska husmanskosten.

  105. Bistroköket, det är goda små rätter med
    sås, det är gott grillat kött,

  106. det är rätter som är väldigt varierade men
    samtidigt väldigt enkla att göra.

  107. Det är kokkonst "som hemma", helt enkelt.

  108. Det är kokkonst som man inte har tid
    att göra hemma,

  109. men som man vill återupptäcka på en
    plats som en restaurang. Voilà.

  110. Romain har jobbat med mat i 33 år

  111. och känner såklart till mycket om både
    lyxrestaurangernas gourmémat

  112. som den mat som han själv serverar.

  113. Och det är ingen tvekan om vilken typ
    han föredrar.

  114. I motsats till kokkonsten på, jag skulle säga,
    restauranger med tre eller fyra stjärnor

  115. som är en väldigt sofistikerad kokkonst,

  116. mycket svår att göra och inte nödvändigtvis
    särskilt mättande. Voilà.

  117. Romain är passionerad av sitt yrke.

  118. Och det syns! Han älskar att ta sig
    tid till att diskutera med gästerna.

  119. Tycker du om att arbeta i restaurangbranschen?

  120. Jag älskar det. Jag menar, jag skulle inte
    kunna göra något annat.

  121. Det är mitt yrke sedan 33 år tillbaka i tiden.

  122. Mitt yrke är restaurangbranschen och kommer
    så att förbli, ända tills mina dagars slut.

  123. Min fläskstek var jättegod.

  124. Och du, gillade du dina spett?

  125. Ja mycket!

  126. Men jag orkar inte längre en efterrätt.

  127. Var det bra? Tar ni en dessert, en kaffe ?

  128. Jag vill gärna ha en kopp kaffe, tack.

  129. Jag tar också en kaffe.

  130. En kaffe, två kaffe!

  131. Tack så mycket Romain

  132. Det är jag som ska tacka.

  133. Tack ska ni ha, trevlig eftermiddag !

  134. Hej då!

  135. Mat är inte bara ett fundament i den franska kulturen,

  136. den är också en viktig del i umgänget i de
    franska familjerna.

  137. När man har tid sitter man gärna i flera
    timmar och äter tillsammans.

  138. Måltiden består ofta av en förrätt, huvudrätt,
    efterrätt

  139. en sallad vid sidan om och avslutas
    med ett fat med ostar.

  140. Gärna dricker man ett glas vin till.

  141. Arman och Emmanuelle åker hem till
    Armans systers familj

  142. för att bli bjudna på middag och ta reda på
    hur viktig måltiden är för dem.

  143. Då är vi på väg till Versaille, en stad
    utanför Paris.

  144. Vi ska hem till min syster Agnès och
    hennes man Yajnik.

  145. Har de några barn?

  146. De har tre barn, Darius, Roksanna
    och Milana.

  147. Och vi ska ställa några frågor till den
    här franska familjen.

  148. Vad är det då vi har ätit ikväll ?

  149. Vi har ätit till förrätt, melon i portvin,

  150. som huvudrätt en Quiche Lorraine med sallad,
    nu är det ost

  151. och sedan kommer det en dessert om en stund.

  152. Vad kommer det att bli för dessert,
    kan man få veta redan nu?

  153. Glacerad nougat!

  154. Äter ni ofta den här typen av saker?

  155. Framförallt på helgerna, för att i veckorna
    har vi inte så mycket tid.

  156. Då är det snarare, snarare ganska snabbt.

  157. Som vadå till exempel?

  158. Som till exempel pasta, pizza eller
    stora sallader…

  159. Tyckte du om måltiden som vi åt
    ikväll Roksanna ?

  160. Inte så mycket, men ja.

  161. Jag tyckte mycket om pajen, den var god.

  162. Vem var det som hade gjort den?

  163. Det är mamma!

  164. Tycker du om att laga mat Agnès?

  165. Ja jag tycker om att laga mat.

  166. Men man måste ha tid för att laga mat.

  167. Är den viktigt, måltiden med familjen?

  168. Äter ni alltid måltiden allihopa tillsammans?

  169. Ja för oss är det jätteviktigt.

  170. Varför är det jätteviktigt?

  171. Eftersom vi är bara familjen, man kan prata
    om det som händer i skolan, om problem.

  172. Roksanna ?

  173. Framförallt måste man ta till vara på det,

  174. för när de inte längre är här..

  175. man måste passa på för annars efteråt
    kommer man att tänka

  176. "tusan också, varför spenderade jag inte..

  177. spenderade vi inte en god förmiddag
    tillsammans med våra föräldrar" ...

  178. Så det är viktigt, att spendera tid
    allihopa tillsammans.

  179. Ja, ja

  180. Tack allesammans för att ha lyssnat den
    här stunden och ha en bra dag!

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Om Frankrike och maten

Avsnitt 3 av 7

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vi undersöker den franska matkulturen. Vad äter man egentligen i Frankrike? Vad är typisk fransk mat för fransmän? Hur viktig är måltiden för en fransk familj? Vi gör ett besök i en typisk Paris-bistro och pratar med ägaren Romain om hans relation till mat. Arman och Emmanuelle blir bjudna på middag hemma hos familjen Mungur och ställer frågan hur viktig måltiden är för dem.

Ämnen:
Moderna språk > Franska
Ämnesord:
Frankrike, Mat, Matkultur, Matlagning
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9, Gymnasieskola

Ladda ner

Alla program i Anaconda société

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Om bilden av Frankrike och sanningen bakom klichéerna

Avsnitt 1 av 7

Varifrån kommer bilden av fransmannen med basker, tvärrandig tröja och baguette under armen? Går det att hitta honom på riktigt? Vi åker till Paris för att undersöka saken.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Om Frankrike och engelskan - en omöjlig kombination?

Avsnitt 2 av 7

Stämmer det att fransmän inte vill prata engelska? Och vad beror det på i så fall? Vi undersöker den franska skolvärlden, dubbningsindustrin och den franska familjens relation till det engelska språket.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Om Frankrike och maten

Avsnitt 3 av 7

Vad är typisk fransk mat och hur viktig är måltiden för en fransk familj? Vi hör bland andra bistroägaren Romain berätta om relationen till mat.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Frankrike och rökning - en inpyrd vana på väg att förändras?

Avsnitt 4 av 7

Är rökning en del av den franska kulturen? Idag är det förbjudet att röka på franska krogar och åldersgränsen för att köpa cigaretter är 18 år. Trots det fortsätter fransmännen att röka.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Att vara gay i Frankrike

Avsnitt 5 av 7

Är Frankrike ett samhälle med mer konservativa värderingar gentemot homosexuella än andra länder i Europa? Vi träffar Julien och Bertrand som nyligen ingått partnerskap.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Om att vara svensk i Frankrike

Avsnitt 6 av 7

Vi träffar den svenska modedesignern Lovisa Burfitt som bor och arbetar i Paris. Dessutom frågar vi fransmän hur de ser på svenskar.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaAnaconda société

Om Frankrike och jämställdheten

Avsnitt 7 av 7

Är könsrollerna mer konservativa i franska familjer än i svenska? Julia berättar hur hon och hennes kille delat upp ansvaret för dottern. Hör också papporna Martin och Yaynik prata om den förändrade mansrollen i Frankrike.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & moderna språk

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHistorias de fantasmas

El viaje

På en färd bland höga berg och branta stup vill man kunna lita på bilens GPS. Men plötsligt ändrar rösten karaktär och börjar kännas mer hotfull.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaHistorias de fantasmas

El viaje

Vi är på semester på Cypern och har hyrt en bil med GPS. Vi är på väg upp i bergen för att titta på utsikten. Men vad är det GPS:en säger egentligen? Är det bara jag som hör?

Fråga oss