Titta

Kemi nästa

Kemi nästa

Om Kemi nästa

Kemi finns runt omkring oss i vardagen och påverkar allt vi gör. Luften vi andas, plasten vi använder, vattnet vi dricker och saltet vi strör på maten - överallt finns kemi. Varför är det svårt att andas på Mount Everest? Varför flyter man så bra i Döda havet? Hur får ett fyrverkeri sina färger och former? Tankar, drömmar och frågor väcks hos sex unga passagerare på en buss på väg hem. I varje program får en fråga sitt svar och temat fördjupas med hjälp av NO-pedagogen och lärarfortbildaren Hans Persson i ett experiment, ett reportage eller en animation.

Till första programmet

Kemi nästa: SaltMaterialDela
  1. Åh, vad det ser skönt ut!

  2. Tänk att man bara
    kan ligga och flyta så där.

  3. Vad coolt.

  4. Undrar om man kan dyka
    i Döda Havet.

  5. Nej, det går inte alls bra.
    Det är för salt.

  6. Om man försöker dyka där, vilket
    en del gör, med tuber och allt-

  7. -måste man lasta på sig 40-50 kg bly
    för att kunna sjunka alls.

  8. Döda havet är en av de sjöar
    i världen som har högst salthalt.

  9. Där är nämligen extremt varmt,
    så avdunstningen blir väldigt stor.

  10. Vattnet avdunstar
    och saltet blir kvar.

  11. Det blir bara saltare och saltare,
    eftersom där så sällan regnar.

  12. Då fylls det inte på med färskvatten.

  13. Vilket ställe!

  14. Om man behöver salt till maten,
    kan man säkert hämta det där.

  15. Jag heter Emmely och är kock.

  16. I dag ska vi laga mat
    där salt har en huvudroll.

  17. Till min hjälp
    har jag bjudit in Camilla.

  18. Hon är kemilärare,
    och kan säkert lära mig en hel del.

  19. Vi ska göra en tsatsiki.

  20. Bra! Jag lägger gurkan här i silen.

  21. Jag ska salta, för då dras fukten ut.

  22. Men vad händer rent kemiskt?

  23. Det är en process
    som kallas för osmos.

  24. -Vad innebär det?
    -Gurkan innehåller en massa celler.

  25. Cellerna innehåller vatten och salt.

  26. När man saltar känner cellerna av
    att det blir mer salt utanför.

  27. Då åker vattnet ut
    från insidan till utsidan-

  28. -för att det ska vara lika mycket
    vatten på insidan och utsidan.

  29. Det kallas för osmos.

  30. -Ett slags rättvisetänkande?
    -Det kan man säga.

  31. Nu ska vi rimma lax.
    Då använder man bara salt och socker.

  32. Man behöver inte koka
    eller steka den.

  33. Vi har 60 procent salt
    och 40 procent socker.

  34. Jag strör bara på det här.

  35. Men vad gör saltet på laxen?

  36. Precis som med gurkan drar det
    ut vattnet ur fiskens celler-

  37. -och då får vi osmos.

  38. Nu ska vi koka pasta.

  39. Jag har vatten här och ska ha i salt.

  40. Vänta lite med saltet. Om du
    har i det blir det en saltlösning.

  41. Den har högre kokpunkt än rent vatten
    och tar längre tid att koka.

  42. Men nu kokar det. Jag har i saltet.

  43. -Vad häftigt!
    -Visst är det!

  44. När du häller i saltet
    frigörs gasmolekyler från vattnet.

  45. Tänk att det är så mycket kemi
    i vanligt pastavatten!

  46. Vad är salt?

  47. En förening av natrium och klor,
    alltså natriumklorid.

  48. I affären finns tjugo sorter salt.
    Är det olika salter?

  49. Ofta är det samma sak
    men framställt på olika sätt.

  50. Då tar vi gurkan,
    som har släppt jättemycket vätska-

  51. -och lägger i skålen.

  52. Då har vi en god och krämig sås.

  53. -Här är laxen.
    -Hur vet du om den är färdig?

  54. Det känner jag på den.
    Den är stum och hård.

  55. -Den har tappat så mycket vätska.
    -Man känner faktiskt att den är stum.

  56. -Det måste ha med osmosen att göra.
    -Än en gång!

  57. Så rucola och lite tomater.

  58. -Då var det färdigt.
    -Det ser jättegott ut.

  59. Vi ses, hej då.

  60. Men hur funkar
    det här med Döda havet?

  61. Varför flyter man så bra där?

  62. Varför man flyter eller sjunker
    kan vi se i det här experimentet.

  63. Om man lägger en potatis i vanligt
    kranvatten, alltså inte saltvatten-

  64. -då sjunker den.

  65. Om man mäter och räknar visar det sig
    att potatisen har högre densitet.

  66. Om man tar två lika stora mängder
    potatis och vatten-

  67. -skulle potatisen väga mer.
    Den är tätare.

  68. Om vi saltar i vattnet
    ändras densiteten.

  69. En liter saltvatten är tyngre
    än en liter kranvatten.

  70. Eftersom potatisen flyter
    i det salta vattnet-

  71. -ser vi att den har lägre densitet
    än saltvattnet.

  72. Precis så är det
    när man badar i Döda havet.

  73. Din kropp har lägre densitet
    än saltvattnet. Du flyter.

  74. Jag hoppas jag kan åka dit och bada
    nån gång. Det vore så häftigt.

  75. Text: Richard Schicke
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Salt

Avsnitt 4 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Ahmed undrar varför man flyter så bra i Döda havet. Varför påverkar saltet densiteten i vatten? I matlagning ger salt inte bara smak - det påverkar också maten kemiskt. Vi följer med in i köket och får till exempel reda på varför salt drar vätska ur gurkan när man gör tzatziki. I experimentet gör vi en lavalampa med hjälp av vatten, olja och salt. Ahmed Abass undrar och NO-pedagogen Hans Persson svarar.

Ämnen:
Kemi > Materiens uppbyggnad och kretslopp
Ämnesord:
Kemi, Naturvetenskap, Oorganisk kemi, Salt
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Kemi nästa

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Plast

Avsnitt 1 av 6

Plast är ett av vår tids vanligaste material - men vad är det egentligen? Och hur återvinns PET-flaskor?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Vatten

Avsnitt 2 av 6

Hur kan vatten se olika ut beroende på temperatur? Och varför kan vissa insekter springa på vattenytan?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Luft

Avsnitt 3 av 6

Varför är det svårt att andas på höga höjder? Och hur påverkar syret i luften en eldsvåda?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Salt

Avsnitt 4 av 6

Varför flyter man så bra i Döda havet? Och vad händer med mat när den saltas?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Fläckar

Avsnitt 5 av 6

Vilka knep finns för att lösa upp fläckar? Och varför går inte alla fläckar bort med vatten?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa

Fyrverkeri

Avsnitt 6 av 6

Hur får man fram alla olika färger och mönster i ett fyrverkeri?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & kemi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKemi nästa - syntolkat

Luft

Varför är det svårt att andas på höga höjder? Och hur påverkar syret i luften en eldsvåda?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaRadiolabbet

Matens väg genom magen och ut

Hur kan något så gott som köttbullar förvandlas till något så äckligt som bajs? Vi kollar vad som händer i din mage när du äter.

Fråga oss