Titta

Här har du din mat

Här har du din mat

Om Här har du din mat

Matmagasin med Nisse Edwall där vi tar reda på var vår vanligaste mat kommer ifrån. Reportern Madelen besöker matindustrier, bönder och djuruppfödare. Hon ställer nyfikna frågor och visar hur det går till, utan att granska eller ställa mot väggen. För att få veta hur olika slags mat påverkar kroppen utsätter näringsfysiologen Kristina Andersson kända personer för extrema dieter. Dessutom lagar Nisse och hans kända gäster mat under ledning av några av Sveriges främsta kockar.

Till första programmet

Här har du din mat: Om grönsakerMaterialDela
  1. Jo, Madde,
    jag tänkte att du kunde göra nåt-

  2. -på grönsaker till nästa program.
    Tomater är ju jävligt spännande.

  3. De har ju börjat göra fyrkantiga
    tomater som underlättar transporten.

  4. -Gör nåt på det.
    -Vad ska du göra, då?

  5. Välkomna till "Här har du din mat".

  6. I kväll ska vi prata om grönsaker.

  7. Vi ska även ta reda på om fyrkantiga
    tomater är en myt eller en sanning.

  8. Jag har ett briljant team här.

  9. Nicole Beck,
    erfaren kock och grönsaksspecialist.

  10. Otrolig frekvens i skalandet.

  11. Elsa Billgren är också här.
    Du är programledare och bloggare.

  12. Det här är en tävling också.

  13. -Nicole, vad är det vi ska göra?
    -Ni ska laga varsin grönsaksrätt...

  14. ...med, som ni ser, fem sex sorter.
    Olika färger.

  15. -Lite kryddor och lite nudlar.
    -Jag förstår.

  16. Du och jag ska göra varsin wok.

  17. Först måste vi kolla på ett inslag
    för du har varit utsatt för en diet.

  18. Vi behöver inte berätta så mycket.
    - Här är Elsa på diet.

  19. Elsa Billgren är programledare.

  20. Nu ska hon träffa näringsexperten
    Kristina och få sitt matuppdrag.

  21. -Hej!
    -Hej!

  22. -Elsa.
    -Kristina, näringsfysiolog. Sätt dig.

  23. Du är ju här för att du ska testa
    hur kosten påverkar kroppen.

  24. Jag har tagit fram en speciell diet
    till dig.

  25. Du ska få testa hur kroppen beter sig
    utan vitaminer och mineraler.

  26. Vi har rensat bort det från kosten
    som du ska hålla i fyra veckor.

  27. "Frukost: knäckebröd, skinka och te.
    Lunch: nudlar."

  28. "Middag: korv med pulvermos."

  29. Oj! Ja, det var väldigt annorlunda
    mot vad jag brukar äta.

  30. -Ingen juice och ingen frukt?
    -Nej.

  31. Juice och frukt innehåller för mycket
    vitaminer för att det ska fungera.

  32. För att kunna utvärdera det här
    har jag tagit fram bilder på dig.

  33. Välj den som stämmer bäst överens
    med hur du mår i dag.

  34. -Jag mår nog så där.
    -Härligt.

  35. Då får vi se hur du ser ut om
    fyra veckor när du kommer tillbaka.

  36. Spännande. Gud vad kul! Tack.

  37. -Ha det bra. Vi ses om fyra veckor.
    -Hej då!

  38. Nu brinner både jag och Elsa
    av nyfikenhet. Vad ska vi göra nu?

  39. Nu kan ni välja
    grönsaker och kryddor.

  40. Jag tycker att ni ska använda
    chili, ingefära och lime. Och vitlök.

  41. -Asiatisk mat?
    -Asiatisk touche.

  42. Grönsakerna är inte så asiatiska.
    Vi använder vad vi har här hemma.

  43. Grönsaker har man ju fått lära sig
    att det är väldigt nyttigt.

  44. Vad är det för vitaminer i en morot?

  45. Det finns ju C-vitamin, massor.
    Här också.

  46. Zucchini innehåller mycket C-vitamin.

  47. Mycket vatten. Kalcium, magnesium.

  48. -Kolla nu gör jag stavar.
    -Gör du också stavar av zucchinin?

  49. -De är helt annorlunda.
    -Det är sant.

  50. -Det börjar bli svettigt här.
    -Vad tror ni om fyrkantiga tomater?

  51. -Är det en myt, eller finns det?
    -Myt, tror jag.

  52. Det finns spetsig paprika.
    Då kan det finnas fyrkantiga tomater.

  53. Det låter för bra för att vara sant.

  54. -Varför skulle det vara jättebra?
    -Lätt att hacka.

  55. Praktiskt.

  56. Vi har skickat ut Madelen för att
    ta reda på hur det ligger till.

  57. Hon ska även jobba sig fram på en
    av Europas största tomatodlingar.

  58. Vad många olika tomater det finns.

  59. Det Nisse sa, då? Att det
    skulle finnas en fyrkantig tomat.

  60. Jag får kolla upp det.

  61. Jag är på väg till Holland där man
    odlar otroliga mängder grönsaker.

  62. Sjuttio procent av våra importerade
    tomater kommer från Holland.

  63. Men engelskan, då? Kvisttomat.
    Hur säger man det på engelska?

  64. Tomato with a stick? Nej.

  65. Holland, eller grönsakslandet kanske.

  66. Ett av Europas
    främsta jordbruksländer.

  67. Här borde de kunna odla fyrkantiga
    tomater. Om det nu finns, ja.

  68. Jag är på väg till
    en av landets största tomatodlingar-

  69. -där man odlar massor av tomater
    för export, bland annat till Sverige.

  70. Oj, oj, oj! Kolla in.

  71. -Hej! Madelen.
    -Nancy.

  72. -Vad gör du?
    -Jag gallrar bladen.

  73. Vill du visa mig runt?
    Hur många plantor är det?

  74. Femhundra tusen.

  75. -Vilka sorters tomater odlar ni?
    -Här inne finns två olika sorter.

  76. -Bara två?
    -Ja, här inne. Det där är...

  77. -Vad är det de kallas?
    -Du kommer på det.

  78. Vi har klastomater och längst bort
    i andra änden har vi cocktailtomater.

  79. -De är sötare än de här.
    -Hur får man tomatplantorna så stora?

  80. -Plantorna växer i mineralull.
    -Mineralull?

  81. Det är inte jord, utan mineralull.

  82. Samma material som i väggar.

  83. -Varför använder ni mineralull?
    -När plantornas rötter blir sjuka...

  84. ...kastar vi det så det försvinner.
    Planterar man i jord blir det kvar.

  85. Då krävs det mycket arbete
    för att få bort smittan ur jorden.

  86. Har du nånsin hört talas om en tomat
    som är formad som...

  87. -En fyrkantig tomat?
    -Nej.

  88. -Tror du att det finns såna?
    -I så fall skulle jag vilja se en.

  89. Samma här!
    Det här är jättespännande.

  90. -Är det där en humla?
    -Ja, det stämmer.

  91. -Här inne?
    -Jag ska visa dig.

  92. Vi blir anfallna.

  93. Man bör inte blåsa på dem.
    Jag ska låta bli.

  94. -Vad gör de?
    -De pollinerar blommorna.

  95. De gula blommorna där uppe
    måste pollineras.

  96. Annars blir det inte
    så här fina tomater.

  97. De skakar blomman så att
    det fastnar pollen på deras magar.

  98. Sen torkar de bort det med benen.
    De har klumpar av pollen på benen.

  99. -Måste de pollinera varenda blomma?
    -Ja.

  100. Okej, då plockar vi tomater.

  101. Inga fyrkantiga tomater
    vad jag kan se.

  102. Roland,
    har du sett fyrkantiga tomater?

  103. Fråga på utvecklingsavdelningen.

  104. -Vad gör de där?
    -Där utvecklar de alla nya sorter.

  105. Då åker jag dit. Jag kommer tillbaka
    och paketerar sen. Vi ses.

  106. Nya sorters tomater. Kanske till och
    med fyrkantiga. Tänk om det finns.

  107. Ska du ha tre chilis och jag bara en?
    Det blir jättestarkt.

  108. Mitt bord har kapsejsat fullständigt.
    Gurkmeja tänkte jag använda.

  109. -Vad sa du, Nicole?
    -Det ser lite rörigt ut.

  110. -Hur går det?
    -Jag är nästan klar med min...

  111. Mise en place. Den är utmärkt.
    Sen kan du liksom dansa.

  112. Har man bra mise en place,
    då kan man dansa vid spisen sen.

  113. Vet ni vad vi ska göra nu?
    Vi ska kolla på del två-

  114. -i din dietgrej.
    Det ska bli spännande.

  115. Fyra veckor, alltså.
    Vi får se hur det går.

  116. Under en hel månad ska Elsa Billgren
    inte äta vitaminer eller mineraler.

  117. Vi ska få följa med i henne vardag
    för att se hur det går.

  118. -Saknar du att äta frukt, Elsa?
    -Nej, det här är ju också nyttigt.

  119. Och gott.

  120. Den ensidiga kosten
    börjar alltmer påverka Elsas hälsa.

  121. Kan ni komma och kolla på en sak?

  122. -Hur känner du dig, Elsa?
    -Förkyld.

  123. Jag mår inget bra alls.

  124. Efter fyra veckor har det återigen
    blivit dags att träffa Kristina.

  125. Välkommen tillbaka. Sätt dig.

  126. Förra gången fick du välja en bild
    som representerade hur du mådde.

  127. Du valde den här. Du var pigg och
    full av energi och mådde jättebra.

  128. -Vilken bild skulle du välja i dag?
    -Det får nog bli den där trötta.

  129. Trött och orkeslös. Här är frukt och
    grönsaker med massor av vitaminer.

  130. I pulvermos och nudlar och sånt
    finns det nästan inga vitaminer kvar.

  131. Vitaminer och mineraler är ämnen som
    behövs för att kroppen ska fungera.

  132. Järn behövs för att syret ska kunna
    transporteras runt i blodet.

  133. Vitaminer behövs för att
    immunförsvaret ska fungera.

  134. Immunförsvaret bekämpar bakterier
    och virus så att vi inte blir sjuka.

  135. Finns det mer än det på bordet som
    har vitaminer och mineraler i sig?

  136. Nästan överallt
    har vi vitaminer och mineraler.

  137. Det finns mycket vitaminer
    och mineraler i växter ute i naturen.

  138. Potatis innehåller mycket vitaminer.

  139. Men gör vi pulvermos av den
    på det här viset-

  140. -försvinner mycket näring på vägen.

  141. -Äpplen är bättre än äpplemos?
    -Absolut.

  142. Om jag inte skulle äta vitaminer och
    mineraler på ett år, vad händer då?

  143. Efter fyra veckor började du må lite
    dåligt. Man kan bli rejält sjuk.

  144. Man kan till och med dö, om man inte
    får i sig tillräckligt med vitaminer.

  145. Elsa, varför ska man äta vitaminer?

  146. Vitaminer hjälper en
    att hålla sig frisk och pigg.

  147. Jättebra.
    Du har förtjänat en sån här.

  148. -Nämen, vad fint. Tack så mycket.
    -Varsågod. Ha det så bra.

  149. Hur var det
    att inte äta vitaminer på en månad?

  150. Svårare än jag trodde från början.

  151. Nu är jag sjukt sugen på ett glas
    juice eller ett äpple eller nåt.

  152. Gott!

  153. Det här är det svåraste man kan göra
    i asiatisk matlagning.

  154. Jag häller i de här och skakar?

  155. -Varför är det så svårt?
    -De bränns så lätt.

  156. -Jäklar vad de hoppar!
    -Popcornfrön.

  157. Ja, du ser. Känn hur det doftar.

  158. -Ska jag lägga på nånting?
    -Nej, jag tror det är klart.

  159. -Nu blev några brända.
    -Det ser jättebra ut.

  160. -Det luktar ju popcorn.
    -Jag har gjort nåt jättesvårt.

  161. Nu ska jag börja woka mina grönsaker.
    Det ska bli superspännande.

  162. Jag har ju väldigt fult på min.
    Påverkar det min matlagning?

  163. -Nej, bara du har kontroll.
    -Om jag gör så här, förstör jag då?

  164. Du hade sesamolja.
    Ska man ha en tesked?

  165. -Lite till.
    -Kom det för mycket nu?

  166. Nej, nej, det kommer att bli bra.

  167. -Men nu bränns det.
    -Nej, det får smak. Lägg i nånting.

  168. -Kan jag ställa den här bredvid?
    -Det ser bra ut.

  169. -Kanske lite peppar?
    -Jag gillar soja.

  170. -Okej.
    -Så.

  171. -Och nudlarna, då?
    -De kommer.

  172. -Vilka kryddor är typiska för Asien?
    -Gurkmeja, chili...

  173. ...ingefära.

  174. -Vad gott!
    -Skynda, annars blir allt överkokt.

  175. Nej, det är inget bra.
    Jag har på koriandern nu.

  176. Vi kollar till Madelen.
    Hon tar reda på om det är en myt-

  177. -att man kan odla fyrkantiga tomater.

  178. Jag har ändå svårt att tro på det.

  179. Kanske om man genmanipulerar mig
    med en tomat.

  180. Genmodifiering är olagligt i Europa.

  181. Jag ska till
    ett utvecklingscentrum för grönsaker.

  182. -Hej! Marcel.
    -Får jag se mig omkring?

  183. -Vad gör ni här?
    -Vi säljer frön till odlare.

  184. Vi förädlar tomater, gurkor och
    sallat för att få fram bättre sorter.

  185. -Ni tar fram olika tomatsorter här?
    -Ja.

  186. -Vad spännande!
    -Innan vi går in...

  187. ...får jag be dig att sätta på dig en
    vit overall, för vi har hygienregler.

  188. -Så om du vill stiga på där.
    -Vi ses snart.

  189. Jag får sällskap. - Hej!

  190. Här har vi laboratoriet,
    men där filmar vi inte.

  191. Förädlingen sker i växthuset.
    Vi har sånt vi inte vill visa här.

  192. -Får jag kika in?
    -Ja, men vi går inte in.

  193. Vad nervös han är! Här inne
    gömmer de säkert fyrkantiga tomater.

  194. Men jag kan visa växthuset och
    förklara hur man förädlar plantor-

  195. -och hur man utvecklar
    nya tomatsorter.

  196. -Okej, visa mig.
    -Okej.

  197. Hur många olika sorters tomater
    finns det?

  198. Vanligtvis hittar man tio
    olika sorters tomater i mataffärerna.

  199. Det finns tjugo, trettio sorter
    som man inte hittar i mataffärerna.

  200. Här är en bild på olika sorters
    tomater. Gula, orangea, gröna.

  201. -Vilka sorter utvecklar ni här?
    -Bifftomater, runda tomater...

  202. -...klastomater, körsbärstomater.
    -Men hur går det till?

  203. Vi tar frön från en sort och sår dem.
    Jag har några unga plantor här.

  204. -Kan du visa mig?
    -Det här är en gul paprikatomat.

  205. Här har vi en fin planta
    som odlare gillar.

  206. Vi vill korsa paprikatomaten med den.

  207. Finns det några risker?
    Finns det några problem?

  208. Nej, när man utför vanlig förädling
    förekommer inga risker.

  209. Det är naturligt.
    När det gäller genmodifiering-

  210. -tar man DNA från olika arter utan
    att veta vad som kommer att hända.

  211. -Det är därför det är förbjudet.
    -Får jag prova?

  212. Att skapa olika tomater genom
    växtförädling är inte genmodifiering.

  213. Då plockas specifika egenskaper
    ut ur DNA:et

  214. Man kan till och med
    korsa en fisk med en majskolv.

  215. -Okej.
    -Man tar bort den mittersta delen.

  216. Nej...
    Jag får prova med en annan blomma.

  217. Skratta inte.
    Jag förstörde honblomman.

  218. Nu börjar jag svettas.
    Bara en blomma kvar.

  219. Såja.
    Nej, du fick med pistillen också.

  220. Vi har en liten sak som underlättar
    det hela. Vi sprutar pollen i den.

  221. -Vi ska doppa pistillen i den här.
    -Okej.

  222. Vi för över pollen till pistillen.

  223. Sen växer pollenet inuti
    och skapar en korsning.

  224. Om man korsar en körsbärstomat
    med en bifftomat-

  225. -så får man en sån här.

  226. -Utvecklar ni fyrkantiga tomater?
    -Nej, det gör vi inte för tillfället.

  227. Det är vad du säger, men det
    kanske är företagshemligheten.

  228. Då återstår bara
    att lägga upp det här.

  229. -Då kommer jag använda händerna.
    -Du har ju tvättat dem.

  230. Nu lämnar jag över ordet till dig.

  231. -Du är nöjd med dina smaker?
    -Jag vill bevara uppläggningen.

  232. Om jag ska börja med upplägget...

  233. -...då måste jag säga att Elsa...
    -Förlorar stort.

  234. -Det är för fint.
    -Nej, man vill äta det.

  235. Det där ser ut som en grape,
    som frukost.

  236. Okej, jag smakar.
    Jag tar lite av allting.

  237. Hon skakar på huvudet.

  238. Krispiga grönsaker.
    Nudlarna är perfekta.

  239. -Nu ska vi smaka på det här.
    -Jag vill äta upp det.

  240. -Det är mycket i alla fall.
    -Det ser vackert ut också.

  241. Det är en smaksak.
    Om det är min smak så väljer jag den.

  242. Förlåt, nu spräckte jag mikrofonen.

  243. Du får priset för bästa smaken,
    men det är min smak.

  244. Och du får priset
    för bästa upplägget.

  245. -Så det blev oavgjort?
    -Precis.

  246. -Vadå...
    -Det blev oavgjort.

  247. Ni tittare
    vet hur det blev egentligen.

  248. Här står vi och har det bra
    medan Madelen slavar på den här-

  249. -otroligt stora tomatodlingen
    i Holland. Så rättvist kan det vara.

  250. -Utvecklar ni fyrkantiga tomater?
    -Nej, det gör vi inte för tillfället.

  251. -Det kanske är företagshemligheten.
    -Det är möjligt, men nej.

  252. Just nu gör vi inte det, för vi anser
    inte att det är vad som behövs.

  253. Dessutom vore det svårt eftersom
    fyrkantiga tomater inte är naturliga.

  254. Men skulle ni kunna göra det?
    Ni har gjort paprikaformade tomater.

  255. -Ni borde kunna göra en.
    -Det finns egentligen inga gränser.

  256. Men vi försöker tillgodose
    konsumenternas önskemål.

  257. Jag tror inte att en stjärnformad
    tomat till exempel är vad de vill ha.

  258. Men fyrkantiga
    vore lättare att paketera.

  259. Ja, fyrkantiga kanske...

  260. -Men det skulle gå?
    -Om vi ville, ja.

  261. Enligt Marcel så skulle de kunna
    odla fram fyrkantiga tomater-

  262. -men det vill de inte,
    så de finns inte.

  263. Åh, jag måste ju packa
    de där tomaterna också.

  264. Undrar vad Nisse gör nu.
    Inte jobbar han i alla fall.

  265. Han måste vara chef. Röd hatt.

  266. -Hej!
    -Hej! Jag heter Jan.

  267. -Jag ska packa tomater.
    -Då ska jag lära dig några saker...

  268. -...så kan du börja sen.
    -Vilken fin hatt.

  269. -Jag fick bara en sån här.
    -Jag är stolt över hatten.

  270. -Hur snabbt måste jag jobba?
    -Hundratio stycken i timmen i början.

  271. -Hundratio stycken i timmen.
    -Okej. Pronto, pronto.

  272. Perfekt.

  273. -Hej! Har du sett en fyrkantig tomat?
    -Nej.

  274. Är det bra? Inte? Varför?
    Jaha, de ligger åt fel håll.

  275. Det var ganska mycket fel.

  276. -Är det så det ska se ut?
    -Kom.

  277. -Ska jag inte fortsätta?
    -Du får prova nåt annat.

  278. Åh nej.
    Det sitter ingen etikett på den här.

  279. -Alltid fjorton.
    -Okej.

  280. Gud vad sträng han här.
    Oj, där blev det fel.

  281. Undrar om han såg.

  282. -Kom, så får du göra nåt annat.
    -Jag klarar mig bra nu.

  283. -De här tomaterna ska till Sverige.
    -Sverige? Det blir perfekt för oss.

  284. Fyrkantiga tomater finns inte.
    Just det, Nisse.

  285. Inga fyrkantiga tomater. Där hade du
    fel. Men hatten fick jag i alla fall.

  286. -Tack för en otroligt god match.
    -Tack så mycket. Vad roligt det var.

  287. -Ska vi tacka domaren med tre hej?
    -Hej, hej, hej!

  288. Glöm inte att testa hemma.
    Det är enklare än det ser ut.

  289. Eller om det såg svårt ut,
    det vet ju inte jag.

  290. Finns det fyrkantiga tomater?

  291. Nej, de finns inte.
    I ditt huvud kanske.

  292. Ska du äta det där?
    Vet du vad det är i korv?

  293. Gamla bildäck, konstiga gristrynen,
    cykelreparatörer...

  294. -Tror du det där är så nyttigt?
    -Gamla duvor, saker som man kör på.

  295. -Då skulle de inte få sälja korv.
    -Det är bara skitsnack.

  296. Här har vi temat till nästa program.
    Du tar reda på vad det är i korv.

  297. Så får vi klarhet i det.

  298. -Han bet mig.
    -Åh, hjälp! Gud, hjälp!

  299. Kjell kan ju inte
    sätta på sig ett par handskar.

  300. Så?

  301. Översättning: Elin Dahlqvist
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen åker till en av Europas största tomatodlingar i Holland för att se var en av våra vanligaste grönsaker odlas. Samtidigt försöker hon ta reda på om det verkligen finns fyrkantiga tomater. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med modebloggaren Elsa Billgren - på en hel månad får hon inte äta vitaminer. Hur påverkas hon av det? Dessutom lagar Nisse och Elsa mat, ledda av den erfarna grönsakskocken Nicole Beck. Deras uppdrag är att göra den godaste grönsakswoken.

Ämnen:
Biologi, Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil > Hälsa och friskvård, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Grönsaker, Mat, Matlagning, Medicin, Näringslära, Tomater, Vitaminer
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Här har du din mat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Finns det fyrkantiga tomater? Reportern Madelen åker till Holland och en av Europas största tomatodlingar. Elsa Billgren testar vad som händer när man inte äter vitaminer på en hel månad. I studion lagar Elsa och programledaren Nisse Edwall en grönsakswok.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Reportern Madelen träffar en grisbonde och besöker en korvfabrik i Falun. Kjell Eriksson testar vad som händer när man inte äter proteiner på en hel månad. I studion lagar Kjell och programledaren Nisse Edwall korvrätter.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om fisk

Avsnitt 3 av 6

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen besöker en laxodling i Norge. Där får hon vara med om att leta löss på laxen och se hur det går till på ett fiskeslakteri. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med skådespelaren Paul Tilly - på en hel månad får han bara äta fisk. Är det sant att man blir smartare av att äta fisk? Dessutom lagar Nisse och Paul mat, ledda av landslagskocken Carina Brydling. Deras uppdrag är att laga de godaste fiskpinnarna.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva på skräpmat i en hel vecka. I studion tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen dyker in i tillsatsdjungeln och försöker reda ut vad som är vad i vår mat. Nour El-Refai testar att dricka energidrycker under två veckor och tävlar med Nisse Edwall om vem som gör den godaste banana spliten.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Reportern Madelen träffar en sädesbonde och besöker en brödfabrik. Stephan Yüceyatak testar vad som händer när man inte äter fibrer på två veckor. I studion lagar Stephan och programledaren Nisse Edwall surdegsbröd.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Hjärna och nervsystem

Nora, Eli och Pella testar hjärnorna genom att se om man kan lära sig jonglera på två dagar. Vi följer vägen genom hjärna och nervsystem. Hur funkar kroppens reflexer? Barnläkare Helena Thulin förklarar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSpelet om hjärnan

Motorik och rörelse

Del 5 av 5. På nivå 5 i dataspelet Brains League drabbas avataren Ursus av stroke. Spelarna David och Emma tvingas ringa jourhavande hjärnforskare som föreslår en akut behandling. Kommer avatarerna att hinna fram till pyramidbanan i tid? Överlever Ursus?

Fråga oss