Titta

Här har du din mat

Här har du din mat

Om Här har du din mat

Matmagasin med Nisse Edwall där vi tar reda på var vår vanligaste mat kommer ifrån. Reportern Madelen besöker matindustrier, bönder och djuruppfödare. Hon ställer nyfikna frågor och visar hur det går till, utan att granska eller ställa mot väggen. För att få veta hur olika slags mat påverkar kroppen utsätter näringsfysiologen Kristina Andersson kända personer för extrema dieter. Dessutom lagar Nisse och hans kända gäster mat under ledning av några av Sveriges främsta kockar.

Till första programmet

Här har du din mat : Om kött och korvMaterialDela
  1. -Ska du äta det?
    -Det är supergott.

  2. Det är korv.
    Vet du vad det är i korv?

  3. -Det är gamla bildäck, gristrynen...
    -Nähä. Är det där så nyttigt, då?

  4. Potatis och sallad är vanliga grejer.
    Gamla duvor och saker som man kör på.

  5. Nej, då skulle de inte få sälja korv.

  6. Skitsnack.
    Här är temat till nästa program.

  7. Du tar reda på vad det är i en sån
    där korv. Då får vi klarhet i det.

  8. Hej och välkomna. I kväll ska vi
    prata om kött i alla dess former.

  9. Madelen ska ta reda på
    hur man gör falukorv-

  10. -och om det är myt eller sanning att
    man har knorrar och gristrynen i den.

  11. Här står Johan Jureskog,
    köttspecialist.

  12. Det ser man här,
    för du har en miljon köttstycken.

  13. Vi ska tävla. Du är domare,
    jag ska tävla mot en annan person.

  14. Du har bestämt vad vi ska göra.

  15. Korv. Vi ska göra en fläskkorv, och
    ni ska få lite hemliga ingredienser.

  16. -Vi får se vad det blir.
    -Nu ska vi möta min medtävlare Kjell.

  17. Han har testat en diet för att se
    hur kroppen påverkas. Varsågoda.

  18. Kjell Eriksson slog igenom i P3-

  19. -och har jobbat med olika
    humorprogram i radio och tv.

  20. Nu ska han få sitt matuppdrag
    av näringsexperten Kristina.

  21. Kom in. Hej!
    Kristina, näringsfysiolog. Sätt dig.

  22. -Det låter allvarligt.
    -Vi ska se hur mat påverkar kroppen.

  23. Alltså, hur du mår beroende på vad du
    har ätit. Jag har en diet till dig.

  24. Vi ska se vad som sker med din kropp
    om du inte äter protein på 4 veckor.

  25. Jag har tagit fram en meny.

  26. Protein är kroppens byggsten.

  27. Det finns i kött, fisk, fågel
    och ägg. Så jag har rensat bort det.

  28. Här är ju bara rostat bröd,
    grillad macka med sallad-

  29. -pasta och tomatsås.
    Inte ens kyckling.

  30. Nej. För att kunna utvärdera det här
    ska vi börja med ett styrketest.

  31. Häng med.

  32. Häv dig upp.
    Vi ska se hur många du klarar.

  33. Oj! Det går trögt.

  34. -Det är två nu, va?
    -Ja. Kom igen!

  35. Får jag stanna efter tre?

  36. Det går ändå.
    Det känns smidigt och lätt.

  37. -Vi ska se hur det går om 4 veckor.
    -Då går jag och inte äter protein.

  38. Lycka till.

  39. -Välkommen hit, Kjell!
    -Tackar.

  40. -Vad är det vi ska göra?
    -Det här är en korvspruta.

  41. Jag har förberett en korvfärs.

  42. Sätt på er plasthandskar.
    Är det Kjell som ska jobba, eller?

  43. Jag kan jobba.

  44. Då har vi korvfärsen... Det är en
    fläskkorv. Det är salvia och lök...

  45. -De är sjukt intresserade.
    -Kjell kan inte ta på sig handskar.

  46. Väldigt roligt.
    Vi börjar med det här.

  47. -Vad är det för färs?
    -Fläskfärs.

  48. Det är salvia, lök och timjan i.
    Det är lite potatis och potatismjöl.

  49. -Är det kokt potatis?
    -Ja, så att den håller ihop.

  50. Nu ska du föra in det här
    rakt ner här.

  51. -Får jag stoppa in?
    -Ja, packa det väl.

  52. -Kjell har inte fått på handskarna.
    -Det här var det svåraste.

  53. Vad hade ni för favoriträtt
    när ni var elva, tolv bast?

  54. Jag har alltid älskat entrecote
    med bearnaisesås.

  55. Jag var knepig med mat när jag
    var elva, därför blev jag kock.

  56. Jag gillade sånt som inte hade
    så mycket tuggmotstånd, inte fisk.

  57. -Spagetti och köttfärssås.
    -Så ser det ut.

  58. Nu skruvar vi ner den. - Kjell,
    hur är ditt förhållande till djur?

  59. Jag har egentligen svårt att äta djur
    om man tänker på att det är djur.

  60. Alla djur är så söta.
    Man blir lite "Åh nej!"

  61. Men det är ju så gott så jag skulle
    inte kunna vara vegetarian.

  62. Det är viktigt, för många tror
    att kött växer på träd.

  63. Madelen ska kolla
    hur man gör falukorv-

  64. -och se om det innehåller gristrynen
    och öron och sånt.

  65. Hon börjar hos grisarna.

  66. Korv måste vara en av de folkligaste
    maträtterna i Sverige.

  67. Vi svenskar
    äter ca 30 000 ton falukorv om året.

  68. Jag är typ uppvuxen på korv.
    Mammas korv i ugn, korv med mos-

  69. -korv med bröd,
    korv stroganoff, korvsoppa.

  70. Jag ska besöka en grisbonde
    som föder upp 3 000 grisar om året.

  71. Han borde veta vilka delar
    på grisarna som blir korv.

  72. Gud vad det luktar!
    Jag tror att vi har kommit rätt.

  73. -Hallå!
    -Hej!

  74. -Jag tänkte hjälpa till här i dag.
    -Det går jättebra.

  75. -Ska vi göra oss i ordning?
    -Ja.

  76. -Rustade för dagens vedermödor.
    -Nu kör vi.

  77. -Hallå alla djur!
    -Hallå, hallå.

  78. Oj, oj...

  79. -Ska vi gå ett varv och mocka?
    -Ja.

  80. Raka ut om de har bajsat ned.

  81. -Så där.
    -Vad matar man dem med?

  82. De här får mycket mat från åkrarna
    runtomkring i form av spannmål.

  83. Havre, korn och vete och sånt.
    Och så får de mjölk från mejeriet.

  84. Och potatis och potatisskal
    från ett potatisbolag-

  85. -och öljäst från en öltillverkare.

  86. -Öl?!
    -Gott. Jäst får de, inte öl.

  87. -De blir inte fulla, då?
    -Nej, lite harmoniska kanske.

  88. -Man använder inget tillväxthormon?
    -Det har vi slutat med i Sverige.

  89. Och ingen antibiotika
    i förebyggande syfte i fodret.

  90. -Tror du att det kommer tillbaka?
    -Nej, det tror jag inte.

  91. -Han bet mig.
    -De gillar dig, märker du det?

  92. -Jag tror att jag smakar bra.
    -Ja, de är helt nöjda.

  93. Han biter mig i tårna. Vi pausar.

  94. -Ska du vila tårna?
    -Ja. Han bet mig.

  95. Använder de gristrynen och öron
    och knorrar i korven?

  96. Jag hoppas det,
    att man använder allt.

  97. Du hoppas det. Det innebär
    att jag antagligen är nåt på spåren.

  98. -Vad ska vi göra nu?
    -Nu ska vi trä på tarmen.

  99. Tarm? Det är inte många som vet
    att det är tarm man fyller.

  100. -Ska man bara köra på?
    -Ja.

  101. Det känns obehagligt. Det är lättare
    att gå till affären och köpa en korv.

  102. Absolut. Du får nog i hela.

  103. Vad är det som är bra med kött,
    tycker du?

  104. Ja... Jag tycker
    att vi äter för mycket kött.

  105. Köttkonsumtionen har gått åt fel håll
    länge för att vi bara äter filé.

  106. Det är två procent oxfilé
    på en kossa...eller kofilé.

  107. -Det blir snett om alla ska äta filé.
    -Oj, nu händer det nåt.

  108. Oj. Vänta ska vi se...

  109. -Är det klart?
    -Det tog slut. Dra dig tillbaka.

  110. Bra.

  111. Vad är själva tävlingsmomentet?

  112. Nu är det inte så mycket tävling.

  113. Ni kommer att få råvaror,
    och ni ska göra den godaste rätten.

  114. Kjell, medan du håller på med det här
    kollar vi in när du börjar din diet.

  115. Tre klarade du innan. - Vi får se hur
    det går för Kjell med antiköttdieten.

  116. Lycka till.

  117. I fyra veckor kommer Kjell
    bara att få äta proteinfattig kost.

  118. En tuff utmaning för Kjell
    som älskar kött.

  119. -Hej. Är det ledigt här?
    -Ja.

  120. -Hur känns det att käka det här?
    -Det känns torftigt.

  121. Det bästa med den här dieten
    är att jag får äta saker.

  122. Jag får äta knäckebröd och macka.
    Det tycker jag om.

  123. Men hur börjar det kännas, då?

  124. Nu vete fåglarna hur det känns
    för nu får jag inte upp burken.

  125. Nu gick det.

  126. Man kan se att den proteinfattiga
    kosten börjar sätta sina spår.

  127. Och efter fyra veckor har det åter
    blivit dags att besöka Kristina.

  128. -Hej!
    -Hej!

  129. Vi ska göra styrketestet igen.

  130. -Jag är nog lite svagare nu.
    -Tre förra gången, knappt en nu.

  131. -Det var väl en? Vad beror det på?
    -Kom så ska jag förklara.

  132. Du har ju ätit den här typen av mat.

  133. Nästan bara mackor och pasta, men
    inget protein, inte kött, ägg, fisk.

  134. Proteinet är byggstenarna i kroppen.
    Våra muskler består av protein.

  135. -Det är därför du har känt dig svag.
    -Jag har också varit väldigt hungrig.

  136. Proteinet är näringsämnet
    som mättar bäst.

  137. Av ett ägg känner vi oss mätta, men
    mackor kan vi äta ganska många av.

  138. Vegetarianer, då?

  139. Om man är vegan
    och inte äter nånting från djurriket-

  140. -får man förlita sig på tofu,
    bönor eller quorn.

  141. Protein är uppbyggt av små byggstenar
    som kallas för aminosyror.

  142. Man kan jämföra det med Lego
    där varje Lego-bit är en aminosyra.

  143. Vi behöver alla typer av Lego-bitar.

  144. När vi äter kött, ägg eller fisk-

  145. -alltså proteiner från djurriket, får
    vi i oss en optimal Lego-byggsats-

  146. -där alla bitar vi behöver finns.

  147. Om man bara äter mat från växtriket
    får man inte alla byggstenar.

  148. -Och då måste man komplettera.
    -Exakt.

  149. Då är det viktigt med tofu och quorn-

  150. -så att man inte bara plockar bort
    ägg, fisk och kött-

  151. -utan att man sätter in
    proteinrika, vegetariska alternativ.

  152. Kjell, varför ska man äta protein?

  153. Det är kroppens byggstenar.

  154. De behövs för att bygga upp
    och bibehålla musklerna.

  155. Härligt.

  156. -Du har förtjänat en sån här.
    -Ja! Hej då.

  157. Kjell, hur har den här kosten varit?

  158. Det här har varit
    som att cykla utan trampor.

  159. Man är inte komplett utan protein.
    Aldrig mer. Aldrig mer det här.

  160. -Kjell, har du återhämtat dig?
    -Ja, jag åt en bit kött direkt.

  161. -Klarade du tre?
    -Nu är jag starkare.

  162. Nu ska vi tävla.
    - Kjell, vad tror du att vi ska göra?

  163. Jag har tittat lite... Korven vet jag
    ju, och sen tänker jag på allt annat.

  164. Ska det bli nån sorts korvgryta?

  165. -Man får göra precis som man vill.
    -Får man inte ens fråga?

  166. -Nej, gör som du vill.
    -Du har ju bestämt vad du ska göra.

  167. -Vad är det här för svamp?
    -Det där är...vanlig fotsvamp.

  168. Fotsvamp? Det här är en kantarell.

  169. Sen är det limabönor, sockerärter,
    backtimjan, och vad är det här?

  170. -Kinavitlök.
    -Exakt. King solo.

  171. -Vad är det här för nåt slemmigt?
    -Det är grisfond.

  172. Vi har kokat fonden i flera timmar
    med grisben och grönsaker.

  173. Den är grunden
    så att ni får nåt såsigt.

  174. Det här blir svårt,
    jag är ju ingen kock.

  175. Du får ta hjälp av Johan.

  176. -Kom igen nu, det är tidspress.
    -Jag börjar skära.

  177. Det finns stekpannor och sauteuser.

  178. När ni vill laga maten
    så kom till köket.

  179. -Jag är redo.
    -Är du redan klar?

  180. Jag fick för mig att jag
    skulle hacka allt och göra en gryta.

  181. Eftersom jag redan är färdig
    kan vi titta på Madelen.

  182. Hon måste komma till korven nån gång.
    Hon får skärpa sig!

  183. Trehundra kilo gris ska jag mota ut.

  184. -Skönt att komma ut.
    -Jätteskönt.

  185. -Hur många grisar slaktar ni per år?
    -3 000 grisar, drygt.

  186. -På ett år? Det är mycket kött.
    -Det blir mycket mat.

  187. -Vi går in till dem.
    -Vilka delar använder man till korv?

  188. Delar som blir över när man styckar.

  189. När man putsar rent en kotlettrad
    blir det lite spill.

  190. Det som blir över gör man korv av.
    Sextio procent av hela grisen-

  191. -går till charkindustrin.

  192. -I korv, kan tryne och knorr...?
    -Nej, det tror jag inte.

  193. Kanske lite,
    man har väl med lite brosk.

  194. Tänk på det
    när du gnager på en broskbit.

  195. -Att det kan vara en knorr?
    -Ja.

  196. I falukorv,
    tror du att de har knorrar och...?

  197. -Det tror jag inte.
    -Du är inte säker.

  198. -Nej, jag är inte säker.
    -Man kan tänka att de vill dryga ut.

  199. Så länge det smakar gott är det okej.
    Om man inte vet vad det är i, eller?

  200. -Den där vill bita mig.
    -Han tycker om dig ännu mer än förut.

  201. -Är det jobbigt att slakta dem?
    -Nej, det är det inte.

  202. Grisen är faktiskt ett av få husdjur
    som människan har haft genom åren-

  203. -som bara haft i uppgift att bli mat.

  204. Ja, så är det.

  205. -Nu har man vant sig vid grislukten.
    -Visst är det härligt?

  206. Tack för mig.

  207. -Ha det gott.
    -Hej då. Kör försiktigt.

  208. Det här gjorde jag bra, men han
    visste inte vad som var i korv.

  209. Ja, ja, det är bara att köra vidare.

  210. Ligger det nån korvfabrik i närheten?

  211. Här. - Hallå!

  212. -Är det här ni gör korv?
    -Ja, inte här, men...

  213. -Men här nånstans?
    -Ja. Vi ska utrusta dig.

  214. -Varför har du den där?
    -För...

  215. Mustaschen.

  216. -Vad är det här inne?
    -Här inne har vi korvråvarorna.

  217. -Vad har ni för kött i falukorven?
    -I falukorven använder vi nötkött...

  218. ...samt magert och fett fläskkött.

  219. -Så det är både från ko och gris?
    -Ja.

  220. -Vad är det för delar av...?
    -Putsbitarna som blir över.

  221. Vad kan det vara för bitar?

  222. De sitter alltså överallt där det
    finns muskulatur. Kött är ju muskler.

  223. Det kan komma var som helst ifrån.

  224. -Vi ska använda stekbordet.
    -Spanjorerna kallar det "plancha".

  225. -En planka.
    -En rostfri planka.

  226. Här har ni smör. Det är varmt här,
    det bränns direkt. Så i med grejerna.

  227. -Han har mycket varmare i sin.
    -Nej, det tror jag inte.

  228. Varför har köttet blivit
    så mycket billigare, tror du?

  229. Jag hade en spansk tjej
    en gång i tiden.

  230. Jag var hemma hos hennes familj
    väldigt mycket. Där nere sa pappan:

  231. "På söndag ska jag gå och handla
    det godaste köttet därifrån."

  232. Och han la ut 200-300 euro.

  233. I Sverige, min farsa till exempel,
    han ska äta så billigt som möjligt.

  234. Det är vi som hela tiden kräver
    att det ska bli billigare.

  235. Vi tänker inte på kvaliteten.
    Vi ska äta närproducerat och sånt-

  236. -men den ekvationen går inte ihop.

  237. -Kjell, lagar du mycket mat?
    -Nej, nej, nej.

  238. För mig är mat nåt som jag plötsligt
    måste ha för att jag är hungrig.

  239. Jag kan bara en maträtt,
    och det är tacos.

  240. -Det ser smarrigt ut.
    -Visst gör det? Det ser gott ut.

  241. Jag börjar känna att det är klart.
    Eller?

  242. Är du med?

  243. -Här händer det grejer.
    -Så.

  244. Sen är det bara att steka den
    som vanlig korv.

  245. Vi är färdiga
    till skillnad från Madelen-

  246. -som inte
    har kommit fram till korveriet.

  247. Nu ska vi kolla till Madelen.
    Hoppas att hon kommer nån vart.

  248. -Vad är det för delar av...?
    -Putsbitar.

  249. -Vad kan det vara för bitar?
    -Var som helst från kroppen.

  250. Vad tänker du...? Är det...?
    Kan det vara tryne eller öron?

  251. Nej, vi pratar om sånt
    som faktiskt ser trevligt ut att äta.

  252. Inga inälvor och tarmar, grisknorrar
    eller trynen. Ingenting sånt.

  253. -Inte i några produkter.
    -Okej.

  254. Nej, Nisse, inga knorrar än så länge.

  255. Men smeten är ju inte klar än.

  256. Här kommer jag med lite kött.

  257. Bra?

  258. Hur mycket kött innehåller
    en genomsnittlig falukorv?

  259. -50-60 procent är vanligt.
    -Men vad innehåller resten av korven?

  260. Bindemedel, som i falukorv är
    potatismjöl, samt vatten och kryddor.

  261. Varför används inte öron, tryne och
    knorr? Det är väl inget fel på det?

  262. De har inget näringsvärde egentligen-

  263. -men förklaringen är nog att det är
    svårt att hålla de delarna rena.

  264. Det går inte att använda knorrar
    och trynen på grund av bakterier.

  265. Nu ska du tippa i saltet.
    Det är salt med nitrit i.

  266. Nitritsaltet, varför har man i det?

  267. Det har främst att göra med smaken,
    sen har du hållbarheten.

  268. Att det är nitrit i saltet har dels
    en bakteriologisk förklaring-

  269. -och sen påverkar det färgen
    på korven. Utan nitrit blir korv grå.

  270. Okej, så det är av konserveringsskäl
    och för färgen på korven.

  271. Och smaken.

  272. Skulle man kunna använda nån annan
    konserveringsmetod än nitritsalt?

  273. Inte med samma resultat.

  274. -Så ni kör med det?
    -Ja, hela charkindustrin kör med det.

  275. Hela charkindustrin kör med samma
    konserveringsmetod. Där ser man.

  276. Då hoppas man att det är ofarligt.

  277. Ska jag ta lite här?

  278. -Så.
    -Det var en onödigt stor tugga.

  279. Vad mycket jag tog.
    Måste jag äta det?

  280. Jag undrar vad Nisse gör. Inte äter
    han rå korvsmet i alla fall.

  281. Gott.

  282. Förstärkning.

  283. Kolla, en till med ett sånt där
    skydd. Alla verkar ha mustasch här.

  284. Den här korven torkas först i 40
    minuter, sen röks den i 1,5 timmar-

  285. -och sen kokar vi den,
    det tar ytterligare 30-40 minuter.

  286. -Hur mycket falukorv gör ni per dag?
    -Inga jättemängder, 3-4 ton per dag.

  287. -Är det nån lunchpaus här?
    -Välj en korv så tar vi den med oss.

  288. Får jag smaka?

  289. Inga knorrar i den här korven i alla
    fall. Det var ju det jag visste.

  290. Upp till bevis, mina herrar. Jag vill
    ha en redovisning på tallrik om tio-

  291. -nio, åtta, sju och en halv, sju-

  292. -sex, fem, fyra...

  293. -Det är på gång här. Jag stressar på.
    -Tre.

  294. -Du ska få lite korv också.
    -Två. Tjusigt.

  295. En och en halv...

  296. -Nu var det det här med korvskinnet.
    -Ja! Du hann nästan.

  297. -Nu är det bedömningsdags.
    -Det blev lite kladdigt.

  298. Nu vill jag först att du visuellt...
    Man äter också med ögonen.

  299. Det är nån som har försökt lite mer.
    Det blev lite pyttipanna.

  300. Jag kan säga så här...
    Nisses är godare.

  301. -Säg det en gång till utan att garva.
    -Det är renare smaker.

  302. -Vi har en vinnare. Nisse!
    -Det är ju en vild gryta, det här.

  303. Tack för att ni tittade.
    - Tack så mycket, Johan.

  304. Tack, Kjell.

  305. Nästa vecka ska vi tillaga örn.
    Nej, då.

  306. -Du käkar ju inte korv.
    -Glöm det nu. Hur mycket lax äter du?

  307. -Hur mycket konstig mat äter inte du?
    -Man kan bli rosa om man äter lax.

  308. Det är sant. De stoppar i ett ämne
    som gör att den ska bli mer rosa.

  309. Ganska tung.

  310. Fisk.

  311. Jag gjorde det!

  312. Textning: Maria Svedell
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen träffar en grisbonde och blir satt i hårt arbete på gården. Hon besöker även en korvfabrik i Falun där hon får vara med och tillverka korv. Är det sant att även delar som öron och knorr hamnar i korvsmeten? Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med Kjell Eriksson - på en hel månad får han inte äta protein. Hur påverkas han av det? Dessutom lagar Nisse och Kjell mat, ledda av landslagskocken Johan Jureskog. Deras uppdrag är att göra den godaste korvrätten.

Ämnen:
Biologi, Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil > Hälsa och friskvård, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Korv, Kött, Livsmedel, Mat, Matlagning, Medicin, Näringslära, Proteiner, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Här har du din mat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Finns det fyrkantiga tomater? Reportern Madelen åker till Holland och en av Europas största tomatodlingar. Elsa Billgren testar vad som händer när man inte äter vitaminer på en hel månad. I studion lagar Elsa och programledaren Nisse Edwall en grönsakswok.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Reportern Madelen träffar en grisbonde och besöker en korvfabrik i Falun. Kjell Eriksson testar vad som händer när man inte äter proteiner på en hel månad. I studion lagar Kjell och programledaren Nisse Edwall korvrätter.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om fisk

Avsnitt 3 av 6

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen besöker en laxodling i Norge. Där får hon vara med om att leta löss på laxen och se hur det går till på ett fiskeslakteri. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med skådespelaren Paul Tilly - på en hel månad får han bara äta fisk. Är det sant att man blir smartare av att äta fisk? Dessutom lagar Nisse och Paul mat, ledda av landslagskocken Carina Brydling. Deras uppdrag är att laga de godaste fiskpinnarna.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva på skräpmat i en hel vecka. I studion tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen dyker in i tillsatsdjungeln och försöker reda ut vad som är vad i vår mat. Nour El-Refai testar att dricka energidrycker under två veckor och tävlar med Nisse Edwall om vem som gör den godaste banana spliten.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Reportern Madelen träffar en sädesbonde och besöker en brödfabrik. Stephan Yüceyatak testar vad som händer när man inte äter fibrer på två veckor. I studion lagar Stephan och programledaren Nisse Edwall surdegsbröd.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaDin kropp - finska

Hjärnan

Hjärnan sköter det mesta som händer i kroppen. Den är som ett kontrollrum som arbetar hela tiden; när vi pratar, rör oss, känner eller tänker. Vad gör de olika delarna av hjärnan? Storhjärnan, lillhjärnan och hela nervsystemet.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
LyssnaBarnen som förändrade världen

Louis' supersmarta uppfinning

När Louis Braille var tre år råkade han ut för en olycka och blev blind. Hans stora dröm som barn var att kunna läsa. Louis skickades till Paris för att gå i den enda skolan som fanns för blinda. Där fick han en idé som kom att förändra världen. Han skapade ett alfabet med upphöjda punkter som går att läsa med fingertopparna. Punktskriften fick namnet brailleskrift och används än idag av miljoner blinda människor runt om i hela världen.

Fråga oss