Titta

Här har du din mat

Här har du din mat

Om Här har du din mat

Matmagasin med Nisse Edwall där vi tar reda på var vår vanligaste mat kommer ifrån. Reportern Madelen besöker matindustrier, bönder och djuruppfödare. Hon ställer nyfikna frågor och visar hur det går till, utan att granska eller ställa mot väggen. För att få veta hur olika slags mat påverkar kroppen utsätter näringsfysiologen Kristina Andersson kända personer för extrema dieter. Dessutom lagar Nisse och hans kända gäster mat under ledning av några av Sveriges främsta kockar.

Till första programmet

Här har du din mat: Om skräpmatMaterialDela
  1. Passa dig för det där.
    Det är farligt med chips och sånt.

  2. -Ser jag ut att må dåligt, eller?
    -Där har vi nästa program.

  3. Jag sticker till en krog och lagar
    mat med Årets kock.

  4. Du drar till en chipsfabrik
    och kollar hur det funkar.

  5. -Perfekt.
    -Jobba inte ihjäl dig.

  6. Hej och varmt välkomna
    till "Här har du din mat".

  7. I kväll ska vi dyka ned
    i skräpmatens förlovade land.

  8. Jag har skickat ut Madelen
    till en fabrik-

  9. -för att kolla
    om det är farligt med chips.

  10. Jag har också med mig Tom Sjöstedt.

  11. Tack så mycket. Välkommen hit.

  12. Det är mitt program,
    men vi är på din arbetsplats.

  13. -Vi är välkomna båda två.
    -Du blev Årets kock 2008.

  14. Det är jag fortfarande glad över.

  15. Vi ska tävla, och du ska vara domare.

  16. -Vad ska vi laga för nåt?
    -Det blir hamburgare.

  17. -Gott.
    - Vi ska laga världens godaste.

  18. Jag ska ha en medtävlare.
    Hon heter Nikita.

  19. Nu ska vi få träffa henne
    när hon testar en diet av skräpmat.

  20. Nikita Sandqvist blev känd som näsvis
    reporter i "Varning för barn".

  21. Hon går på Adolf Fredriks musikskola
    i Stockholm och vill bli bonde.

  22. I dag är det hennes tur att
    träffa näringsexperten Kristina.

  23. Kom in.

  24. -Hej. Nikita.
    -Kristina. Sätt dig.

  25. Vi ska testa hur kroppen
    påverkas av vad man äter.

  26. Det vill säga hur man mår av maten.
    Jag har satt ihop en diet.

  27. Du ska få äta skräpmat i en vecka.

  28. -Här är din meny.
    -"Croissant, pizzaslice och läsk."

  29. "Hamburgare, pommes och läsk.
    Pizza och läsk." Shit, så gott.

  30. Ja. För att vi ska se
    vad som händer med kroppen-

  31. -så måste vi testa dagsformen.
    Häng med.

  32. Du ska få testa hinderbanan.
    Jag tar tid på dig.

  33. Är du redo? Då kör vi.

  34. -Tre minuter. Hur kändes det?
    -Det var en baggis.

  35. Nu ska du få testa dieten.

  36. Om en vecka får du springa
    hinderbanan igen, så får vi se.

  37. Ha det så bra.

  38. -Grym diet.
    -Absolut.

  39. -Gott.
    -Ja, jättegott.

  40. -Vad ska vi göra? Vi ska ju tävla.
    -Det kan bli en riktigt värsting.

  41. Vi ska göra hamburgare och dressing.

  42. Sen ska vi skära upp sallad
    och tillbehör.

  43. -Vad ska vi börja med?
    -Majonnäsen, tänkte jag.

  44. -Varsågod.
    -Jag plockar ihop lite grejer.

  45. -Så får vi se.
    -Allmänt om majonnäs...

  46. Jag tänkte
    att vi kör med två äggulor-

  47. -lite vinäger och matolja.

  48. Vi pratar ju om skräpmat.
    Vad är skräpmat för dig?

  49. Skräpmat är snabbmat,
    lagad...som ej är lagad med kärlek.

  50. Man äter bara för att bli mätt.
    Det är mycket fett...

  51. Det finns ingen tanke,
    bara att det ska gå snabbt-

  52. -och att man
    ska få snabba kolhydrater.

  53. -Nu har hon snott vinägern.
    -Bra. Vi leder.

  54. Eller "vi"... Det är ju
    ingen vi-tävling. Du är sjukt snabb.

  55. Nu ska vi kolla in Madelen-

  56. -när hon tar reda
    på om chips är farligt.

  57. Hur ska det här gå?

  58. Nu är det fredagsmys

  59. Hoppas inte föräldrarna stör

  60. Nu är det slut på veckan

  61. det är dags för fredagsmys!

  62. Är chips farligt? Alla äter ju det.

  63. I och för sig snackades det om att
    man kunde få cancer av friterad mat.

  64. Men potatis är väl nyttigt?
    Jag får väl kolla upp det.

  65. Man får inte ens ha lite fredagsmys.

  66. Skåne. Här har de
    hur mycket potatis som helst. Skåne!

  67. -Hallå.
    -Kommer du i dag?

  68. -Odlar ni potatis till chips?
    -Ja, faktiskt. Kom, så ska jag visa.

  69. -Är det här chipspotatis?
    -Ja. Vi ska kolla under.

  70. Perfekt.
    Jag fick inte med mig stövlar.

  71. Jag har ett par i traktorn.

  72. Varsågod.

  73. Hur odlar man potatis?
    Hur går det till?

  74. Jo, tidigt på våren...
    I våras harvade vi här.

  75. Så körde vi ut kogödsel.
    Sedan harvade vi igen.

  76. -Vad är "harva"?
    -Det är en grov harv som...

  77. ...körs djupt genom jorden.

  78. -Som en stor kratta?
    -Man luckrar upp jorden.

  79. -Kan man få kika på nåt exemplar?
    -Ja.

  80. -Här växer det chipspotatis?
    -Ja. Vi ska titta under här.

  81. -Här?
    -Det här är chips.

  82. Vi ska kolla.
    Titta, här är de som vi satte i maj.

  83. -Tänk att det blir chips.
    -Det blir det.

  84. Ska vi dit bort?
    Och skörda? Vänta, Lena.

  85. -Stockholmare!
    -Ge mig en hand, Lena.

  86. Åhej.

  87. -Hej. Ska ni också hjälpa till?
    -Ja.

  88. Kommer potatisen upp här?
    - Då kör vi!

  89. -Vad ska jag göra?
    -Plocka bort sten.

  90. -Var ska jag lägga stenarna?
    -Här.

  91. -Vad är det för potatis?
    -Det är till chips.

  92. -Vad heter sorten?
    -Saturna.

  93. -Är det bra chipspotatis?
    -Ja - jämn och fin.

  94. Vad är skillnaden
    mellan mat- och chipspotatis?

  95. En matpotatis
    innehåller mycket vatten.

  96. Det är det inte i dem här.
    De ska kunna kokas i olja-

  97. -så att det kan bli chips av dem.

  98. -Det går inte med matpotatis.
    -Nu förstår jag inte.

  99. Den går sönder.

  100. Det är alltså mer vatten
    i matpotatisen?

  101. -Och mindre i chipsen.
    -Mindre i chipspotatisen?

  102. -Finns det nån annan skillnad?
    -Den ska vara grann.

  103. -Som dem du har.
    -Så att chipsen blir snygga.

  104. -Det ska vara snygga chips.
    -De ska vara oskadda och jämna.

  105. Härligt.

  106. -Brukar du fredagsmysa med chips?
    -Nej.

  107. Det behövs inte.
    Jag äter en god matpotatis i stället.

  108. -Är det farligt med chips?
    -Nej.

  109. Inte i måttliga mängder.
    Lite fredagsmys skadar inte.

  110. -Ska jag kasta så att han stannar?
    -Ta en liten potatis - tänk på rutan.

  111. -Då stannar han.
    -Nu kommer potatisarna.

  112. Det kom en. Oj, oj...

  113. -Vad händer nu? När blir de chips?
    -Först lagras de i fabriken.

  114. -Vill du ha mera hjälp?
    -Nej, helst inte.

  115. -Nu tar vi en kopp kaffe.
    -Ja.

  116. Nu måste jag vidare.
    Potatisodlingen var inte rätt ställe-

  117. -om man vill veta
    ifall chips är farliga.

  118. -Behöver du hjälp?
    -Jag kör väl på.

  119. Varför finns det så mycket skräpmat?

  120. Tyvärr tror jag
    att det är så med snabbmat-

  121. -att folk inte har tid att laga mat,
    eller inte prioriterar det.

  122. Ju mer man gör i livet,
    desto mer måste skäras bort.

  123. Tyvärr har måltiden
    blivit en sådan sak.

  124. Varför är det så gott med pommes?

  125. Det är ju godare än kokt potatis.

  126. Det är de snabba kolhydraterna
    och fettet. Det är ju smarrigt.

  127. Om jag sa nåt annat,
    så skulle jag ljuga.

  128. -Hur går det?
    -Bra.

  129. Vad är din favoritmat?

  130. Pizza.

  131. -Vad var din favoritmat?
    -Min favoritmat...?

  132. Jag är uppvuxen på fiskbullar
    och fick mycket färdigmat.

  133. Jag har inga minnen
    av vad min favoritmat var.

  134. Vem lagar maten hemma, Nikita?

  135. -Det är oftast jag.
    -Är det sant?

  136. -Lagar du spagetti och köttfärssås?
    -Nej, couscous, sallader...

  137. -...och soppor.
    -Soppor?

  138. -Vad brukar du göra för soppor?
    -Rotfruktssoppa.

  139. -Sån där sjukhussoppa?
    -Nu ska vi se hur Nikitas kropp...

  140. ...påverkas av hennes skräpmatsdiet.

  141. I en vecka ska Nikita
    bara leva på skräpmat.

  142. Det kan tyckas vara himmelriket
    för en 12-åring.

  143. Hur är det med en sån här frukost?

  144. Det är riktigt gott. Jag skulle
    kunna äta det här resten av livet.

  145. Nu grönskar det i dalens famn,
    nu doftar äng och lid

  146. Kom med, kom med på vandringsfärd
    i vårens glada tid

  147. Var dag är som...

  148. Det är dags att sluta för i dag.
    Läs klart sidorna hemma.

  149. Slut för i dag.

  150. Vad hände i klassrummet?

  151. Det såg du väl?

  152. Redan efter ett par dagar
    börjar orken att tryta.

  153. Efter en vecka
    träffar Nikita Kristina.

  154. Hej. Välkommen tillbaka.
    Vi ska se hur du fixar banan.

  155. Sätt igång.

  156. -Härligt. Hur känns det?
    -Jag är tröttare.

  157. -Tiden blev sämre - 3.30.
    -Varför det?

  158. Så här är det.
    Du har ätit en massa snabbmat-

  159. -godis, läsk och vitt bröd.

  160. Det innehåller massor
    av snabba kolhydrater.

  161. Kolhydrater är kroppens raketbränsle.

  162. Man blir snabbt pigg av dem.
    Titta här.

  163. Alla kolhydrater
    har socker som minsta byggstenar.

  164. I kroppen kallas det för blodsocker.

  165. Med mycket socker i blodet
    känner vi oss pigga.

  166. Du har kanske märkt
    att man blir pigg av läsk?

  167. -Ja, precis.
    -Men sedan dippar kurvan.

  168. Efter ett tag - kanske efter en timme
    - börjar man blir trött och matt.

  169. -Ja, jag märkte det.
    -Man blir sötsugen och irriterad.

  170. Det beror
    på att blodsockret sjunker igen.

  171. -Vad ska jag äta för kolhydrater, då?
    -I stället för finfördelat mjöl...

  172. ...ska man gå till ursprunget.

  173. Det ska vara så orört som möjligt.
    Detsamma gäller bröd.

  174. Man ska se hela korn i det,
    till skillnad från det här.

  175. Då håller blodsockret sig
    på en jämn nivå i stället.

  176. Då orkar du mer
    och får en jämnare energinivå.

  177. Du kommer att hålla dig mätt längre.

  178. Jag fattar.

  179. Så, Nikita.
    Varför blir du trött av skräpmat?

  180. Den innehåller snabba kolhydrater,
    och då varierar man från jättepigg-

  181. -till helt slut.

  182. -Du har förtjänat den här.
    -Coolt.

  183. -Tack.
    -Ha det så bra.

  184. Ja, Nikita. Kommer du att
    fortsätta äta skräpmat?

  185. Nej, inte varje dag.

  186. Men du gillar väl också hamburgare?

  187. -Är du alltid så kaxig, Nikita?
    -Ja, jag är född sån.

  188. -Vad ska vi göra nu?
    -Vi har ingen tid att spilla.

  189. Vilka fina... Varsågod. Sallad.

  190. Vi plockar upp lite grann.
    Jag vill ha saltgurka på.

  191. Och lök.

  192. Jag tar några grejer
    och börjar hacka.

  193. Kolla så fint och tunt Nikita skar.

  194. Åh, jäklar.
    - Vad är det där, Nikita?

  195. Va?

  196. -Var med i matchen.
    -Försök inte.

  197. Vad gör du nu?
    - Nu är det fight.

  198. Vad har du
    för favoritmat i dag, Tom?

  199. Jag gillar allt: fläsklägg, strömming
    och pizza. Jag älskar kebab.

  200. Jag kommer från en småstad
    och är uppväxt med kebabrullar.

  201. -Har du nån favoritrulle?
    -Det ska vara blandad sås.

  202. Vit och röd sås. En vitlökscremé
    eller yoghurt och tomatsås.

  203. -Ska den vara stark?
    -Inte för stark. Det gillar jag inte.

  204. -Är det här nötfärs?
    -Ja, det är bara att käka.

  205. Vet du vad. Man skulle kunna
    ha lite barbequesås i hamburgaren-

  206. -och lite, lite dijonsenap.

  207. 2002 larmades det om att chips
    var giftigt. Madelen ska nu-

  208. -kolla upp sanningshalten
    i det på en chipsfabrik.

  209. -Hallå?
    -Hej, Madelen. Då var det dags.

  210. -Rock? Du måste ha skyddskläder.
    -Flott.

  211. Titta, nu kommer chipsen.
    Då får vi kontrollera dem.

  212. -Vi sorterar ut dem bästa.
    -Är de nyfriterade?

  213. -Vad ska jag titta efter?
    -Ta ut alla brända och gröna chips.

  214. -Varför då?
    -De innehåller mer gift - akrylamid.

  215. -Gift?
    -Ja, all potatis innehåller det.

  216. Sitter giftet bara
    i de brända chipsen?

  217. Nej, men de innehåller mer gift.
    Man mäter halten-

  218. -för att ligga på en lagom nivå.

  219. -Hur mäter ni det?
    -Det görs på ett laboratorium.

  220. -Är det farligt att äta chips?
    -Då måste du äta bra mycket.

  221. -Vad är "stora mängder"?
    -Jag vet inte.

  222. Det är nog svårt att äta sig sjuk.

  223. Det är en mikroskopisk risk.

  224. -Akrylamid låter ju lite...
    -Läskigt?

  225. Du behöver nog inte oroa dig.

  226. Färska chips.

  227. -De har ingen smak.
    -Inte ens akrylamid?

  228. -Nej, det smakar akrylamid.
    -Då får vi gå och salta dem.

  229. Tack för i dag.
    Du har lovat mig ett sommarjobb.

  230. Hej då.

  231. Han var trevlig,
    men så många svar fick jag inte.

  232. Gröna chips...akrylamid...

  233. Hur är det egentligen?
    Är det farligt med chips?

  234. Jag behöver en riktig chipsexpert.

  235. Nikita... Oj, så fina dina var.

  236. -Men... Känn igen press.
    -Vi gör hamburgare, vet du.

  237. Det är smaken som räknas.
    De ser härligt rustika ut.

  238. Bra. Nu ska de stekas.
    - Kom, Nikita.

  239. Jättebra. Härligt.

  240. Nu maxar vi.
    Vi får se vad som händer.

  241. Kolla. Det är en av de
    finaste burgare jag har sett.

  242. -Jag kör igång.
    -De är lite råa i mitten - perfekt.

  243. Det är ett kärleksmoment
    att balansera alla olika grejer.

  244. Så. Vi tar bort den där.
    Hämta dressingen.

  245. -Kolla. Säg inget.
    -Jag monterar hamburgaren.

  246. -Hur går det för dig, Nikita?
    -Jättebra.

  247. Bygg på höjden.
    Det är ett tips från coachen.

  248. -Bacon? Vart fan kommer det ifrån?
    -Det finns inget bacon här.

  249. -Voilà.
    -Den är ju upp och ned.

  250. Det är modernt och nytänkande.

  251. Ska vi visa upp dem för kameran?

  252. Här har vi...
    Den är min. Här är Nikitas.

  253. Så ser de ut.
    Nu ska de avsmakas.

  254. Upp och ned-vända burgare.

  255. Båda två har ett fint handlag.

  256. Upp och ned-vänt...
    Det är kul med nåt nytt.

  257. Jag är så trött
    på samma gamla hamburgare.

  258. Tack vare dressingen
    kommer du att stå som segrare.

  259. Jag böjer mig för...dig.

  260. Innan vi slutar,
    går vi till Madelen igen.

  261. Hon har fortfarande inte
    tagit reda på om chips är giftiga.

  262. Nu ska hon till ett labb för att ta
    reda på om det finns akrylamid-

  263. -i chips och pommes frites,
    och vad det är för nåt.

  264. -Hallå. Är du chipskemist?
    -Ja.

  265. -Hej.
    -Välkommen.

  266. Jag vill ta reda
    på om chips är farligt.

  267. -Kan du hjälpa mig med det?
    -Ja, vi gör många analyser.

  268. När man pratar om chips,
    så tänker man främst på akrylamid.

  269. För nästan tio år sedan upptäckte man
    att det finns i nästan all stekt mat-

  270. -men speciellt i chips.
    Det kan vi analysera.

  271. -Ska jag byta om?
    -Som kemist-pryo måste du ha...

  272. ...en labbrock och skyddsglasögon.

  273. -Perfekt.
    -Först gör vi sönder chipsen...

  274. ...så att vi får ut ett mindre prov.

  275. Jag har inte fattat
    hur akrylamid uppstår.

  276. Akrylamid bildas av naturliga ämnen-

  277. -som finns i potatisen:
    socker och aminosyror.

  278. När det blir riktigt varmt
    bildas akrylamid.

  279. Det visste man inte tidigare. Då
    var akrylamid en industrikemikalie-

  280. -som man tätade Hallandsåsen med.
    Man visste att det var farligt-

  281. -men inte att det fanns i mat -
    det upptäcktes av svenska forskare.

  282. Då tar vi av locket och tittar.

  283. -Det ser ut som kräks.
    -Det syns att det är mycket fett.

  284. Vi ser att det faktiskt
    har en ganska mörk färg.

  285. -Ja. Vad betyder det?
    -Att det är mycket akrylamid i.

  286. -Ska vi säga 2,19?
    -2,19 g.

  287. -Bra.
    -Spelar typen av olja nån roll...

  288. -...för halten av akrylamid?
    -Nej, det spelar ingen roll.

  289. -Det beror på temperaturen...
    -Och tillagningstid och potatissort.

  290. -Jag måste nog visa hur man gör.
    -Nej, jag kan.

  291. -Nej!
    -Oj, oj.

  292. -Vad hände?
    -Tusan.

  293. -Förlåt. Vad hände?
    -Vi får börja om.

  294. Den?

  295. -Vad har vi här?
    -Det här är potatisstärkelse.

  296. Det som inte löser sig i vatten.
    Så har vi fettlagret.

  297. -Så mycket fett fanns det i.
    -Här är potatisen.

  298. Här är akrylamid, vatten och fett.
    En kemikaliegrogg.

  299. Ja. Ingen omskakning.

  300. -Lägger lite där.
    -Nu har vi en kaka där.

  301. Strax får vi se
    hur mycket akrylamid det är.

  302. Nu följer vi den röda linjen.
    Det är mätsignalen.

  303. Utan akrylamid
    blir det ett rakt streck-

  304. -men om det finns akrylamid
    får vi en uppgång efter 1,6 minuter.

  305. 1 minut...

  306. -Nej, det kommer inget.
    -Nu.

  307. -Nu är det på gång.
    -Oj. Eller?

  308. Ja. Nu ser vi att akrylamiden
    kommer fram i spektrometern.

  309. Där var den igenom.
    Nu måste vi räkna på det där.

  310. Trehundra...hundra gram.

  311. Okej.

  312. Vårt chipsprov
    innehöll 460 mikrogram per kilo

  313. I en påse på 300 gram
    finns det 150 mikrogram akrylamid.

  314. Det är ungefär
    som ett litet saltkorn.

  315. I en påse chips finns alltså
    ett litet saltkorn av akrylamid?

  316. -Det låter inte livsfarligt.
    -Nej, knappast.

  317. Det är inte livsfarligt.
    Men om man får i sig ett saltkorn-

  318. -var och varannan dag under många år,
    så kan det öka risken för cancer.

  319. Om akrylamid var en tillsats,
    hade vi nog förbjudit den.

  320. Men det bildas naturligt,
    så vi kan inte förbjuda det.

  321. Då får vi förbjuda stekpannor. Vi ska
    dock få i oss så lite som möjligt.

  322. Man kan säga att det
    är en "saltkornsrisk".

  323. -Det kan man säga. Tack.
    -Toppen. Hej då.

  324. Jaha. Lite fredagsmys?
    Med extra salt?

  325. Eller?

  326. -Jaha. Tack så mycket.
    -Det var otroligt kul.

  327. Tack för alla tips.

  328. -Tack så jättemycket, Nikita.
    -Grymt, hamburgerkungen.

  329. Tack för att ni tittade.
    Nu ska jag käka. Vi ses.

  330. -Vad käkar du nu, då?
    -Kyckling.

  331. Det tror du, ja.
    Det är E450, E500...

  332. Jag läser innehållsförteckningen:
    "E414, E260..."

  333. "Lök." Det är ju gott.
    Så är det E415.

  334. Det låter som matte.
    Det måste var livsfarligt.

  335. Jag kan kolla upp det,
    så kan du äta finmat i studion.

  336. -Det låter som en jättebra idé.
    -Då kollar jag upp det.

  337. Företagsamhet - yes!

  338. Textning: David Lind
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matmagasin med Nisse Edwall. Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Vi följer potatisen från bonde till chipsfabrik. Slutligen hamnar Madelen på Livsmedelsverkets labb där man grundligt analyserar hur mycket av ämnet akrylamid det verkligen finns i en chipspåse. I matexperimentet får Nikita Sandqvist i uppdrag av näringsfysiologen Kristina Andersson att leva på skräpmat i en hel vecka. Hur kommer hennes kropp att reagera av skräpmaten? Slutligen så tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren. Allt under ledning av kocken Tom Sjöstedt.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Mat, Matlagning, Snabbmat, Snacks, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Här har du din mat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Finns det fyrkantiga tomater? Reportern Madelen åker till Holland och en av Europas största tomatodlingar. Elsa Billgren testar vad som händer när man inte äter vitaminer på en hel månad. I studion lagar Elsa och programledaren Nisse Edwall en grönsakswok.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Reportern Madelen träffar en grisbonde och besöker en korvfabrik i Falun. Kjell Eriksson testar vad som händer när man inte äter proteiner på en hel månad. I studion lagar Kjell och programledaren Nisse Edwall korvrätter.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om fisk

Avsnitt 3 av 6

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen besöker en laxodling i Norge. Där får hon vara med om att leta löss på laxen och se hur det går till på ett fiskeslakteri. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med skådespelaren Paul Tilly - på en hel månad får han bara äta fisk. Är det sant att man blir smartare av att äta fisk? Dessutom lagar Nisse och Paul mat, ledda av landslagskocken Carina Brydling. Deras uppdrag är att laga de godaste fiskpinnarna.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva på skräpmat i en hel vecka. I studion tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen dyker in i tillsatsdjungeln och försöker reda ut vad som är vad i vår mat. Nour El-Refai testar att dricka energidrycker under två veckor och tävlar med Nisse Edwall om vem som gör den godaste banana spliten.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Reportern Madelen träffar en sädesbonde och besöker en brödfabrik. Stephan Yüceyatak testar vad som händer när man inte äter fibrer på två veckor. I studion lagar Stephan och programledaren Nisse Edwall surdegsbröd.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMed Ahmed i medeltiden

Mat

Ahmed hittar en medeltida järnkrok som verkar har med mat att göra. Lyckas han lista ut vad det är för någonting? Ahmed gör en resa tillbaka till medeltidens matvanor.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaHistoriedagboken

Cajsa Warg

När kökspigan i Cajsa Wargs kök har tid över tittar hon i kokboken som gjorde Cajsa till 1700-talets bäst säljande författare. Hugo och Emmy pratar med kökschef Carola Magnusson om hur man gör bra skolmat.

Fråga oss