Titta

Här har du din mat

Här har du din mat

Om Här har du din mat

Matmagasin med Nisse Edwall där vi tar reda på var vår vanligaste mat kommer ifrån. Reportern Madelen besöker matindustrier, bönder och djuruppfödare. Hon ställer nyfikna frågor och visar hur det går till, utan att granska eller ställa mot väggen. För att få veta hur olika slags mat påverkar kroppen utsätter näringsfysiologen Kristina Andersson kända personer för extrema dieter. Dessutom lagar Nisse och hans kända gäster mat under ledning av några av Sveriges främsta kockar.

Till första programmet

Här har du din mat: Om tillsatserMaterialDela
  1. -Vad käkar du nu, då?
    -Kyckling.

  2. Tror du, ja. Det är E 450, E 500...
    Jag läser innehållsförteckningen.

  3. E 414, E 260...lök! Det är ju gott.
    Och sen E 415, det kanske jag sa.

  4. Det låter som en mattebok. Det måste
    vara livsfarligt att äta det här.

  5. Jag kollar upp det, så kan du
    äta finmat i studion med kocken.

  6. -Det låter som en jättebra idé.
    -Då kollar jag upp det.

  7. Välkomna till "Här har du din mat".
    Jag sätter på mig mössan.

  8. I kväll är temat tillsatser -
    det man har i maten förutom råvaror-

  9. -för att ge extra effekt på det hela.

  10. "Gäster" är fel ord eftersom jag är
    gäst här, men du heter Nourbert Lang.

  11. -Hjärtligt välkommen, då.
    -Tack!

  12. -Och Nour El-Refai...
    -Välkommen, du med.

  13. ...komiker och skådis.
    Vi ska tävla. Vad ska vi göra i dag?

  14. I kväll ska vi göra vaniljglass-

  15. -med äkta vaniljstänger,
    grädde, mjölk, ägg - utan tillsatser.

  16. Vi lagar en chokladsås
    som vi sätter personlig "touch" på.

  17. Vi har grön kardemumma,
    stjärnanis, kanel-

  18. -och - för rökighet -
    svart kardemumma.

  19. -Har vi börjat, eller?
    -Ja, vi spelar ju in.

  20. Jag vill veta, eftersom det
    är en tävling. Har vi börjat...?

  21. Du har utsatts för nån diet,
    att dricka såna här grejer.

  22. Vi ska kolla in det. Nour har utsatts
    för ett hemskt experiment.

  23. Nour El-Refai är skådespelerska
    och komiker och har medverkat-

  24. -i olika radio- och tv-program, som
    "Ballar av stål", "Musikhjälpen"-

  25. -och "Melodifestivalen".
    Nour är en jäkel på "Mario Bros".

  26. Nu är det hennes tur
    att ta del av matuppdraget.

  27. -Hej! Nour.
    -Kristina, näringsfysiolog.

  28. Du är här för att testa
    hur maten påverkar hur du mår.

  29. Jag har satt ihop en meny till dig.
    Under två veckors tid-

  30. -ska du fyra gånger per dag, var
    fjärde timme, dricka en energidryck.

  31. En sån här var fjärde timme?
    Okej... Spännande.

  32. För att jag ska kunna utvärdera det
    här får du dricka en energidryck nu.

  33. Yes...

  34. Sött.

  35. -Kände du nåt?
    -Ja...faktiskt.

  36. Jag känner mig lite på gott humör,
    eller lite piggare.

  37. Du får sätta ut bilden
    längs upplevelseskalan.

  38. Sätt bilden
    på var du känner dig just nu.

  39. -Jag sätter den faktiskt där.
    -Intressant!

  40. Nu ska du dricka energidryck
    varje dag i två veckor.

  41. Sen gör vi testet igen
    och ser hur det går. Lycka till!

  42. Nourbert och Nour, vi kör i gång.
    Vad ska vi göra?

  43. Grunden är
    att ta två hela ägg och två äggulor.

  44. -Vad är det vi ska göra, nu igen?
    -Vi ska göra en vaniljglass.

  45. Glass har människan njutit av
    i alla tider.

  46. -Jag vispar, eller?
    -Nej, inte vispa.

  47. -Nu tar vi det jävligt lugnt...
    -Just det.

  48. 120 gram socker, plus en sked
    vaniljsocker med vaniljstång i.

  49. Det går fort nu, 120 gram...
    Oj, oj, nu blev det för mycket.

  50. -Äh, det är ingen fara.
    -Jo, det blir för sött!

  51. Nu ska vi se... Dutta, dutta...
    Perfekt!

  52. Vad är skillnaden mellan
    glassen vi gör och den man köper?

  53. Den vi gör
    innehåller ägg, socker, aromer...

  54. Det är basen. Glass man köper
    är mjölkpulver, aromer...

  55. Det är inte alltid äkta vara.

  56. Ute i industrierna leker man
    med konsistensgivare...

  57. -Är det såna här E-nummer?
    -Ja, det har jag aldrig sysslat med.

  58. Nu vispar vi ägg och socker
    till skum. Det gör vi i maskinen.

  59. Medan vi drar i gång maskinen
    går vi till Madelen.

  60. Hon får inte käka så här god glass,
    utan hon ska dyka ner i sylten-

  61. -som finns i glassen man köper.

  62. Där finns det en hel del tillsatser.
    - Jäklar vad det vispar!

  63. Nu ska det bli gott med en glass.

  64. E-nummer verkar finnas överallt.
    Kolla här: E 440. Vad är det?

  65. Och varför har man i det?
    Hur är det, är alla E-nummer farliga?

  66. Gud, vad många grejer det finns
    i all mat, som man inte vet om.

  67. Ta glassen till exempel. Det finns
    nog en egen fabrik bara för sylten.

  68. Dit borde jag åka.

  69. Det luktar redan sylt.

  70. Hej! Är det här ni gör glass?
    Nej, det gör ni inte alls.

  71. -Här sitter du och moffar i dig.
    -Det är gott med glass.

  72. Det tycker jag med.
    Gör ni sylten i glassen?

  73. Till många glassar i sortimentet
    gör vi sylt, kolor och lite annat.

  74. -Gör ni sylt i dag?
    -Det gör vi.

  75. -Perfekt!
    -Ska vi gå ut och titta?

  76. Nu är vi i utvecklingslabbet.
    Här sker utvecklingen-

  77. -till de flesta glasskunder vi har.

  78. Vad gör ni mer än sylt?

  79. Vi tillverkar insatsvaror till
    glassindustrin, bageriindustrin-

  80. -mejeriindustrin och konfektyr-
    industrin. Här är sortimentet.

  81. Det var härliga grejer.
    "Kiwi-krusbärsfyllning"...

  82. -Till bageri.
    -Vad är det här, då?

  83. -Jordgubbssylt.
    -Det ska vi göra i dag?

  84. Kan du säga nån glass
    där era grejer finns?

  85. Det är vår lilla hemlighet
    vem vi levererar till.

  86. -Men säg!
    -Nej...det håller vi för oss själva.

  87. -Du måste säga!
    -Nej, nej!

  88. -Men vi går ner och gör 350 kilo.
    -Top Hat, finns ni i Top Hat?

  89. -Här är syltens hjärta.
    -Här nere är produktionen.

  90. Vi har börjat ladda.
    Vi ska göra en jordgubbssylt.

  91. Nu har vi i socker.

  92. Inte så fort...

  93. 206 kilo ska vi lägga i.

  94. -Gör ni sylten i Cornetto?
    -Kanske det.

  95. Gott försök!

  96. -Vad ska vi ha i nu?
    -Förtjockningsmedel.

  97. Det har vi här inne. Det
    är en tillsats, eller ett additiv-

  98. -för att få upp en konsistens
    eller textur i produkten.

  99. Vi ska använda pektin.

  100. Vad mycket grejer.
    Vad är det i de här bunkarna?

  101. Förtjockningsmedel, salter, färger...
    Tillsatsvaror.

  102. -Är det E-nummer?
    -En del av dem är det, andra inte.

  103. Hur är det med E-nummer,
    är det farligt?

  104. Nej, det är kontrollerat
    av Livsmedelsverket.

  105. Det är godkända tillsatser
    som vi använder.

  106. Förtjockningsmedel, är det här?
    Varför har man det i sylten?

  107. För att få en konsistens till
    slutapplikationen, som är i glassen.

  108. Så att sylten blir tjock?

  109. Hade vi inte haft i det
    hade sylten runnit av glassen.

  110. -Kan jag äta det här?
    -Nej, det är inte gott.

  111. -Men i sylt är det gott?
    -Ja, men då löser man upp det.

  112. -Nu kör jag i förtjockningsmedlet.
    -Yes.

  113. 90 grader...

  114. Har vi haft i allt?

  115. Jordgubbar, citronkoncentrat,
    socker, pektinlösning, citronsyra.

  116. Vi har en sak kvar: jordgubbsaromen.
    Vi måste kyla lite till först.

  117. -Varför behöver man den?
    -Man får upp smaken ännu mer.

  118. Så det räcker inte med jordgubbarna?

  119. -Vad gör vi nu? Jag står handfallen.
    -Nu ska vi göra så här...

  120. Vi kokar upp mjölken med vaniljen.
    Efteråt häller vi på den.

  121. Vi går till spisen.

  122. -Nu jävlar, nu kokar det.
    -Det kokar... Okej, direkt på. Kom!

  123. -Min kokar ju inte.
    -Nu, nu.

  124. -Nu kör vi.
    -Varför går hennes snabbare?

  125. -För jag är bättre!
    -Hon är hetare, hetare på gröten.

  126. Nu då, kokar den?
    Vi häller tillbaka i den här.

  127. Vilka tillsatser är nödvändiga?

  128. -Aromerna, smakerna.
    -Är det en nödvändig tillsats?

  129. När jag snackar aromer
    menar jag vaniljen.

  130. -Nourbert, vad gör jag nu?
    -Nu kyler vi ner den.

  131. -Vilken jävla konst att göra glass.
    -Lätt som en plätt, tycker jag.

  132. Jag svär mycket i dag,
    för det här är jäkligt tufft.

  133. Det är så varmt!

  134. 85 grader, oj, oj! Pass på!

  135. -Var är termometern?
    -Hon har den.

  136. 85 grader, perfekt.

  137. Medan vi fortsätter...
    Det vi håller på med är naturligt.

  138. Vi ska kolla in nåt
    som inte är lika naturligt: din diet.

  139. -Dieten du höll på med, Nour...
    -97 är du uppe i nu.

  140. I Nours diet
    var inte mycket naturligt.

  141. För Nour, som aldrig druckit
    energidryck i hela sitt liv-

  142. -kommer effekten snabbt.

  143. -Jättebra, vi är nöjda.
    -Härligt! Vad snabbt det gick!

  144. -Vad gör man nu, då?
    -Det är bra, du är välkommen ut.

  145. Schyst, då går jag på stan en timme.

  146. Allt eftersom tiden går uteblir
    kickarna från energidrycken allt mer.

  147. Jag är inte lika pigg som
    förra veckan. Det känns väl så där...

  148. Jag har mått illa i dag också.

  149. Nu har jag druckit dem ett tag
    och jag får bara hjärtklappning-

  150. -och känner att...det känns äckligt.

  151. När två veckor har gått är det åter
    dags för Nour att träffa Kristina.

  152. -Hej igen!
    -Sätt dig.

  153. -Hur har det känts de två veckorna?
    -Så där...

  154. Först kändes det bra,
    för jag blev pigg av dryckerna.

  155. Men sen avtog det,
    eller jag kände inte samma effekt.

  156. Vi ska testa hur det går
    när du dricker en energidryck i dag.

  157. -Känner du nåt?
    -Nej.

  158. -Nu då?
    -Nej, faktiskt inte.

  159. Sätt ut den här i alla fall.

  160. -Då sätter jag den där.
    -Det är ganska stor skillnad.

  161. Varför då?

  162. I energidrycker finns det bl.a.
    koffein, taurin och socker.

  163. Du kände ju den söta smaken.
    Ämnena gör att man känner sig pigg.

  164. Dessutom arbetar hjärtat mer.

  165. Du kände hjärtklappningar.
    Dricker man mycket kan hjärtat-

  166. -börja slå oregelbundet.
    Man får oregelbundna hjärtslag.

  167. Det är extra allvarligt om man gör
    det i samband med fysisk aktivitet.

  168. Så man ska absolut inte ta en innan
    gympan, för att springa fortare?

  169. Nej, man ökar inte prestationen,
    man känner sig bara piggare.

  170. Jag blev först pigg, och sen inte.
    Hur kan det vara så?

  171. Det är koffeinet som gör en pigg.
    Det finns även i kaffe.

  172. I början får man en uppiggande effekt
    men efter ett tag utvecklas tolerans.

  173. Kroppen vänjer sig och man
    får inte den uppiggande effekten-

  174. -men effekten på hjärtat fortsätter-

  175. -så du kan få hjärtklappning
    utan att känna dig piggare.

  176. Så det dåliga blir kvar...

  177. Risken är att man dricker ännu mer
    och då får man mer av det dåliga-

  178. -men inte av piggheten.
    Det kan gå riktigt långt.

  179. Nour, hur var det nu, hur
    påverkas kroppen av energidryckerna?

  180. Kroppen blir jättepigg, men sen avtar
    effekten. Man får hjärtklappning-

  181. -men blir inte pigg,
    så man ska inte dricka för många.

  182. -Du har förtjänat en sån här.
    -Åh, yes!

  183. Hur känns det
    nu när uppdraget är över?

  184. Det känns härligt,
    för jag mådde skitilla ett tag.

  185. Det känns skönt
    att få dricka och äta vad jag vill.

  186. -Nour, vad säger du om dieten?
    -Äckligt, hemskt.

  187. -Mådde du dåligt eller skojade du?
    -Nej, det var äckligt.

  188. Men det här blir väl gott?
    - Vad ska vi göra nu?

  189. -Aromen till chokladsåsen.
    -"Aromen"?

  190. Ni ska sätta kryddningen på det här.

  191. -Ni gör en individuell chokladsås.
    -Man får alltså bestämma själv?

  192. I vilka sammanhang kan det vara bra
    med onaturliga tillsatser i maten?

  193. Onaturliga tillsatser i maten?
    Jo, det är...

  194. Konservering och sånt,
    är det inte nåt bra med det?

  195. Jag är inte negativ mot det.
    Konservera...

  196. Man saltar, röker...
    Det har man alltid gjort.

  197. Eller så slänger man in E-nummer
    så håller det sig längre.

  198. Bullarna blir aldrig hårda,
    eller hur?

  199. Kumquats kan du ha i två år
    och det händer ingenting.

  200. Här är stjärnanis.
    Det kan nog ge mycket smak.

  201. -Då tar man lite mindre.
    -Du börjar haja nu.

  202. Då kokar jag upp min lilla grej. Det
    ska precis koka, sen tar man av den?

  203. Då får du ut aromerna. Om man
    blandar i det kallt händer inget.

  204. Du ska locka fram
    smakerna och aromerna.

  205. Nu ska jag koka upp det här.
    Smakerna ska tas fram ur...

  206. Vanilj - oftast i köpt glass är den
    inte från orkidén, utan från gran.

  207. Är du van
    vid vaniljsmak från vaniljstänger...

  208. -Då känner man skillnad?
    -Du känner det.

  209. Orkidé är svårt att odla,
    otillgängligt på många sätt.

  210. Finns det inte en demokratisk aspekt
    av det hela? Att det är lättare-

  211. -att få till vaniljsmaken,
    så att fler får känna den?

  212. -Vanilj är ingen mänsklig rättighet.
    -Är det inte?

  213. -Det är en klassfråga.
    -De som gör det ska få äta det.

  214. Borde jag göra det här
    i stället för att snacka skit?

  215. Nourbert, nu värmer jag på den här.

  216. Var är Nourbert?

  217. Vi gör ju en liten mängd nu,
    av det här.

  218. Madelen gör däremot hur mycket som
    helst. Hon ska göra 300 liter sylt.

  219. Lycka till, säger jag.

  220. Så det räcker inte med jordgubbarna?

  221. För en riktigt god jordgubbssylt
    skulle man behöva 50-60 % jordgubbar.

  222. Det blir en väldigt dyr sylt. Därför
    drar man ner mängden jordgubbar-

  223. -och tillsätter arom
    för att "boosta" upp smaken.

  224. Då "boostar" vi upp smaken, då!

  225. Du behöver inte ta bort den...
    Aromer är egentligen-

  226. -en jättekoncentrerad jordgubbssaft,
    kan man säga.

  227. -Vad det luktar...starkt!
    -Det är starkt.

  228. Lite extra arom till jordgubbssylten.

  229. Behöver man de här aromämnena
    och tillsatserna i sylten?

  230. Syftet är att få konsistens,
    textur och god smak.

  231. -Lite fusk?
    -Nej! Men vi säger vad vi gör.

  232. Nu kommer vår sylt.

  233. Konserveringsmedel har vi inte haft?

  234. Det är för att
    de flesta kunder inte vill ha det.

  235. Det blir ett E-nummer mindre.
    Kan man undvika det så gör man det.

  236. Men Per, en glass som ni är med och
    tillverkar kan du väl säga? En enda?

  237. -Tveksamt.
    -Jo, en!

  238. Okej, men jag viskar.

  239. Nähä! Är det ni?

  240. Företagshemlighet, yes!

  241. Gott med sylt, trots alla E-nummer.

  242. Jag vill veta mer. Det är ju värsta
    djungeln det här med tillsatser.

  243. Tänk om man hade en tillsatsexpert,
    som en "personal shopper".

  244. En som följer med när man
    handlar mat. Det ska jag fixa.

  245. Ursäkta, har du sett
    nån från Livsmedelsverket?

  246. Är du från Livsmedelsverket? Nej?
    Tack.

  247. Här, här. Hallå?
    Hej! Evelyn?

  248. Jag ska handla med dig i dag,
    ett tillsatsproffs. Härligt!

  249. Tillsatser, varför har man det i mat?

  250. Man är ute efter en viss funktion,
    som att det ska hålla bättre-

  251. -att maten ska se bättre ut, smaka
    bättre eller nån annan funktion.

  252. Det verkar finnas
    i väldigt många produkter.

  253. Det finns i väldigt mycket, förutom
    rena varor som mjölk, smör och fil.

  254. -Där vill man inte ha tillsatser.
    -Du får visa mig några.

  255. -Nu shoppar vi, Evelyn.
    -Det gör vi.

  256. E-nummer och tillsatser,
    är det samma sak?

  257. Ja, det är det.
    Det står för att det är godkänt i EU.

  258. Man hör rykten om att tillsatser
    är farligt. Är det inte det?

  259. Nej, de är undersökta och godkända-

  260. -så att de inte ska vara farliga,
    så som de används.

  261. Här lär det vara en del tillsatser.
    "Färgämne" och "sötningsmedel".

  262. Varför har man i dem?

  263. Det är en light-produkt och då måste
    man söta med nåt annat än socker.

  264. -Färgämnen, då?
    -Det förskönar lite.

  265. Hur skulle läsken se ut
    utan färgämne?

  266. Lite genomskinlig eller grå.

  267. Det ska jag tänka på
    när jag dricker två liter läsk.

  268. -Inte dricker du väl två liter läsk?
    -En liter, då.

  269. Häll det i mitten. Så!

  270. Nu ska det bli glass.
    Det ska snurra där.

  271. Nu är det bara uppläggningen kvar,
    va? Då ska jag göra lite fint här...

  272. -Åh, vad härligt!
    -Det här är min sämsta gren...

  273. -Nu är det bråttom här.
    -Nu kör vi!

  274. -Kolla in glassen. Krämigt!
    -Min har så jäkla bra konsistens.

  275. Du hade fått precis 85 grader,
    det är det viktigaste.

  276. Jag har ju gjort "Hänga gubben".

  277. -Och nu är det bråttom!
    -Voilà!

  278. Kolla in!

  279. Får vi se det här i kameran...
    Oj, vad fint!

  280. -Det var svårt...verkar det som.
    -Det var inte lätt.

  281. Det är ju aromen i såsen...

  282. Hjärtat vinner, hon har vunnit.

  283. Det var ju kul. Grattis, Nour.
    Det är inte så enkelt att göra glass.

  284. Nåt annat som inte är enkelt
    är tillsatser och E-ämnen.

  285. Madelen har träffat en person som
    är expert på tillsatser. Vi kollar.

  286. "Godkända", vad är kriteriet
    för att en tillsats ska vara godkänd?

  287. Den får inte vara farlig
    eller lura konsumenten.

  288. Det ska vara en teknisk funktion
    som man vill komma åt.

  289. Och det ska vara
    till nytta för konsumenten.

  290. Det är lite godtyckligt?

  291. Ja, det är olika
    vad man tycker är nyttigt och inte.

  292. Här är min! Den brukar jag köpa.
    Den gillar jag.

  293. "Konserveringsmedel: natriumnitrit".
    Varför har man i det?

  294. För att ta bort bakterier
    och för att det ska hålla längre.

  295. -Nitrit låter läskigt. Är det det?
    -Det är en godkänd tillsats.

  296. -Man ska inte äta för mycket av det.
    -Ta det lugnt med nitriten.

  297. Den här då... "Förtjockningsmedel",
    varför har man i det?

  298. Det är en lättprodukt där man
    har tagit bort en del av fettet.

  299. Då behöver man sätta till nåt för att
    det ska bli stabilt och inte rinnigt.

  300. Tar man bort nåt
    måste man sätta dit nåt?

  301. Där har man använt citronpektin.
    Det är från citronskal.

  302. Förtjockningsmedel
    kan göras av citronskal?

  303. Det har man
    i pektinet hemma i köket också.

  304. Om man tog bort alla tillsatser
    i maten, vad skulle hända då?

  305. Man skulle kunna bli sjuk
    av mat med farliga bakterier i-

  306. -och alla livsmedel
    skulle bli dyrare.

  307. Är några tillsatser mer nödvändiga
    än andra? Är några onödiga?

  308. Konserveringsmedel
    är de nödvändigaste.

  309. Vissa förskönande, som färgämnen,
    skulle man kunna ha mindre av.

  310. Förskönande ämnen
    skulle man kunna ha mindre av?

  311. Det tycker jag.

  312. En av de här glassarna
    var jag med och gjorde.

  313. Jag kan inte säga vilken -
    det är hemligt. Nu betalar vi!

  314. Här var det jättelite kö.

  315. -Tack för att jag fick komma.
    -Kul att ha dig här.

  316. Det var underbart.
    Får jag komma tillbaka?

  317. -Nour, tack.
    -Tack. Det var jättekul, Nisse!

  318. Tack för att ni tittade.
    Hoppas att vi ses igen, nästa vecka.

  319. Varför käkar du alltid
    onyttiga grejer?

  320. Tror du att det där är nyttigare
    för att det är brunt?

  321. -Ja, brunt är nyttigare.
    -Det här är godare.

  322. Du tror ju bara. Nu får du ta reda på
    om det är onyttigt eller inte.

  323. Textning: Elin Lindén
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matmagasin med Nisse Edwall. Är det verkligen så att alla tillsatser är onödiga och ohälsosamma och vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen besöker en fabrik där man tillverkar sylt till glass och kollar vilka tillsatser man använder där. Hon får även proffshjälp experten Evelyn och tillsammans reder de ut vad som är vad i tillsatsdjungeln. I matexperimentet får komikern och skådespelaren Nour El-Refai i uppdrag av vår näringsfysiolog att dricka energidrycker fyra gånger per dag i två veckor. För Nour som aldrig druckit energidryck i hela sitt liv blir det en riktig utmaning. Nisse Edwall tävlar mot dessutom mot Nour om vem som gör den godaste bananspliten. Enväldig domare och arbetsledare i köket är kocklegenden Norbert Lang.

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa > Människokroppen, Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Kemiska processer i kroppen
Ämnesord:
Dryck, Dryckeskonsumtion, Glass, Kemi, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelstillsatser, Läskedrycker, Mat, Medicin, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Här har du din mat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Finns det fyrkantiga tomater? Reportern Madelen åker till Holland och en av Europas största tomatodlingar. Elsa Billgren testar vad som händer när man inte äter vitaminer på en hel månad. I studion lagar Elsa och programledaren Nisse Edwall en grönsakswok.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Reportern Madelen träffar en grisbonde och besöker en korvfabrik i Falun. Kjell Eriksson testar vad som händer när man inte äter proteiner på en hel månad. I studion lagar Kjell och programledaren Nisse Edwall korvrätter.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om fisk

Avsnitt 3 av 6

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen besöker en laxodling i Norge. Där får hon vara med om att leta löss på laxen och se hur det går till på ett fiskeslakteri. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med skådespelaren Paul Tilly - på en hel månad får han bara äta fisk. Är det sant att man blir smartare av att äta fisk? Dessutom lagar Nisse och Paul mat, ledda av landslagskocken Carina Brydling. Deras uppdrag är att laga de godaste fiskpinnarna.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva på skräpmat i en hel vecka. I studion tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen dyker in i tillsatsdjungeln och försöker reda ut vad som är vad i vår mat. Nour El-Refai testar att dricka energidrycker under två veckor och tävlar med Nisse Edwall om vem som gör den godaste banana spliten.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Reportern Madelen träffar en sädesbonde och besöker en brödfabrik. Stephan Yüceyatak testar vad som händer när man inte äter fibrer på två veckor. I studion lagar Stephan och programledaren Nisse Edwall surdegsbröd.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Skelett och muskler

Nora, Eli och Pella testar lårmusklerna och hur de fungerar vid olika rörelser. Barnläkare Helena Thulin förklarar växtvärk och stukning.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSpelet om hjärnan

Migrän och smärta

Del 4 av 5. På nivå 4 får en av avatarerna ett smärtsamt migränanfall och kan inte gå vidare till hjärnstammen. Spelarna tvingas ringa jourhavande hjärnforskare som ger ett kreativt förslag på smärtlindring. Ska avatarerna hinna fram i tid? kommer de att hitta nyckeln i smärtrummet?

Fråga oss