Titta

Här har du din mat

Här har du din mat

Om Här har du din mat

Matmagasin med Nisse Edwall där vi tar reda på var vår vanligaste mat kommer ifrån. Reportern Madelen besöker matindustrier, bönder och djuruppfödare. Hon ställer nyfikna frågor och visar hur det går till, utan att granska eller ställa mot väggen. För att få veta hur olika slags mat påverkar kroppen utsätter näringsfysiologen Kristina Andersson kända personer för extrema dieter. Dessutom lagar Nisse och hans kända gäster mat under ledning av några av Sveriges främsta kockar.

Till första programmet

Här har du din mat: Om brödMaterialDela
  1. Varför käkar du alltid
    onyttiga grejer?

  2. -Är det nyttigt för att det är brunt?
    -Ja. Brunt är nyttigt.

  3. -Det här är godare.
    -Du har ingen aning. Du tror bara.

  4. Ta reda på om det här är onyttigare.
    Eller nyttigare.

  5. Välkomna till "Här har du din mat"!
    Vi har brödtema.

  6. Madelen ska ta reda på om det
    är nyttigare med mörkt bröd än ljust.

  7. Vi ska tävla också.
    Jag ska tävla mot Stephan.

  8. Känd från "Lilla Sportspegeln".
    Du är van vid tävlingar.

  9. Tävlingar är min grej, inte baka.

  10. Sebastien Boudet är domare.
    Du är bagare och konditor.

  11. -Vad ska vi göra?
    -Baka ett riktigt surdegsbröd.

  12. Ett riktigt surdegsbröd? Spännande.
    Först tänkte jag, Stephan...

  13. Du har varit med om nåt hemskt,
    nånting jobbigt.

  14. Du blev satt på en speciell diet.

  15. -Nu ska tittarna få ta del av dieten.
    -Är det en bra idé?

  16. Vet inte. Men de ska få göra det.
    Här kommer Stephans specialdiet.

  17. Stephan Yuceyatak är känd från
    "Bolibompa" och "Lilla Sportspegeln".

  18. Han älskar utmaningar. Han ska hälsa
    på hos näringsexperten Kristina.

  19. Hej! Kristina, näringsfysiolog.
    Sätt dig.

  20. Vi ska testa hur maten påverkar
    kroppen, hur den får en att må.

  21. -Spännande.
    -Du ska få testa en kost utan fibrer.

  22. -Vad ska jag äta?
    -Här är menyn.

  23. "Frukost: Tekaka med ost."

  24. "Lunch: Pulvermos och fisk.
    Middag: Makaroner och korv." Klent.

  25. Ja. För att vi ska kunna testa
    måste vi kolla dagsformen.

  26. Jag är ingen främling på gymmet.
    Ska jag springa runt huset?

  27. Nej, inget sånt. Du får gå och bajsa.

  28. -Nu? Var har du toaletten nånstans?
    -Rakt ut och till höger.

  29. Vi ses om några minuter.

  30. Hit, inte längre.

  31. -Hur gick det?
    -Skitbra! Nej...

  32. -Inte läge att skämta. Förlåt.
    -Hur såg ditt bajs ut?

  33. Det var inte mjukt och soppigt.
    Inte heller hårt.

  34. Utan... En riktigt fin korv. Här.

  35. Vi får se hur det ser ut när du har
    testat den nya kosten. Lycka till!

  36. Nu ska vi sätta igång.
    Vad ska vi göra och vad har vi här?

  37. -Det är minimal utrustning. Mjöl.
    -Mjöl...

  38. -Vatten och salt.
    -Och salt.

  39. -Varför upprepar jag det? Vad är det?
    -Det är en surdeg.

  40. -Vad är en surdeg?
    -Det är en kultur, en naturlig jäst.

  41. -Kultur? Det låter som teater.
    -Nej, kultur som i odling.

  42. Det är ett...
    bubblande mjöl blandat med vatten.

  43. -Det får ditt bröd att jäsa.
    -I stället för jäst.

  44. Det är en mer långsam
    och hälsosam jäst.

  45. En jäst som ger god smak.
    Det är jättenyttigt.

  46. Stephan? - Vad händer
    när vi käkar det? Dör vi?

  47. -Nej, ni lever längre.
    -Det smakar jättesurt!

  48. -Det är därför det heter surdeg.
    -Jag drar igång. Jag gör ett hål.

  49. Exakt. Sikta i mitten. Jag bedömer.
    Tänk på en vulkan.

  50. -Ska jag gräva ut så?
    -Nej. Tryck i och öppna med handen.

  51. -Då har jag i surdeg. Häller man?
    -Ja, häll i en tre deciliter.

  52. -En, två, tre deciliter.
    -Du har mjöl på näsan.

  53. -En, två... Så där nånting.
    -Det är kanske bra.

  54. Jag har ätit mycket. Hur blir magen?
    - Är jag söt? Det känns så.

  55. -Jag är rädd för degar. För kök.
    -Du jobbar med ett finger.

  56. -Man ska inte vara rädd.
    -Lillfingret och tummen också.

  57. Det här är ett njutningsmoment.
    Ni inleder en relation med brödet.

  58. Nu ska jag vispa med Stephan
    och lära känna brödet.

  59. Under tiden får ni följa Madelen till
    brödets start: Åkern där säden växer.

  60. Jag gillar mackor!
    Det är så lätt, de finns alltid där.

  61. Man kan ersätta varje måltid med
    en macka. Frukostmacka, lunchmacka...

  62. Kvällsmacka och nattmacka.

  63. Alltid ska nån påpeka att det är
    minsann mycket bättre med mörkt bröd.

  64. Är det det?

  65. Jag är på väg till en bondgård för
    att lära mig hur man skördar vete.

  66. Jag ska ta reda på hur mycket sämre
    det är att äta vitt bröd.

  67. Jäklar, vad sena vi är.

  68. -Jörgen och Bertil...
    -Hej.

  69. Det gäller att komma i tid. Du ska
    köra tröskan i dag. Följ med Bertil.

  70. -Tack.
    -Hur gör man det?

  71. Kör igång.

  72. -Vad har du hittat på?
    -Du ska få köra en testbana.

  73. -Hej..
    -Hallå! Jag ska göra ett test.

  74. -Ska jag köra mellan dem?
    -Ja, mellan balarna.

  75. Vi får se hur du hanterar tröskan,
    med styrning, hastighet och sväng.

  76. -Nu eller aldrig.
    -Ja. Vi kör, absolut!

  77. Ja! Nu kör hon.

  78. Hon har ju hittat backen.

  79. Oj... Nu kör hon på balen.

  80. Hon får träna lite grand.
    Det här verkar besvärligt för henne.

  81. Nu så... Nu så. Ja!

  82. -Hur får man stopp på den? Nej!
    -Akta.

  83. Vi blir nästan påkörda. Vi får backa.

  84. Jaja... Hon kör med stor marginal.

  85. Nu har hon fått in "snajset".

  86. -Är det godkänt?
    -Ja. Men det är inte MVG, bara VG.

  87. Du hade lite problem
    med den första balen. Men...

  88. -Nu ska vi släppa ut dig.
    -Vad kör vi för sädesslag?

  89. -Vete.
    -Vete. Då kör vi!

  90. -Madelen ska tröska. Vi är snart där.
    -Bra. Det var på tiden...

  91. Vad bra, ni har kommit igång.
    Vilken fin textur. Textur... Bra!

  92. -Är det klart?
    -Nej, vi har bara börjat.

  93. Ni har fått ihop mjöl, salt, vatten
    och surdeg. Nu ska vi knåda brödet.

  94. -Det är det roligaste som finns.
    -Hur gör man?

  95. Tänk på nån ni inte tycker om.
    Och så slår man. Exakt!

  96. Den här biten lägger du upp igen.
    Och så går dina händer så.

  97. Och så. Och du... Pang!

  98. Dra. Och upp.

  99. -Vad gör det här?
    -Det drar gluten och binder ihop dem.

  100. -Så att de...
    -Slå inte dig själv.

  101. Det blir klistrigt igen nu.
    Under den här processen så...

  102. Jag får inte...

  103. Intressant. - Stephan,
    tänker du på vilket bröd du käkar?

  104. Jag brukar ta det som ser roligt ut,
    men jag borde kanske titta mer...

  105. -Vad menar du med roligt?
    -Inte sånt här...

  106. ...hårt. Det är svårt
    att göra två saker samtidigt.

  107. Det blev tilltrasslat.
    Vad frågade du om?

  108. -Nej, jag tänker...
    -Svåraste frågan!

  109. Jag brukar tänka...
    Det är kanske en fälla. Att man...

  110. -Vad synkad du var.
    -Ja. Att ljust bröd brukar...

  111. -...rosta. Sen brukar jag...
    -Vad fan snackar du om?

  112. -Nej, men... Knäckebröd äter jag.
    -Det är också gott.

  113. Vad sa du? Ljust bröd rostar du.
    Och du äter knäckebröd.

  114. -Tänker du på om det är nyttigt?
    -Just det. Det var frågan.

  115. Nej,
    men jag äter inte så mycket bröd.

  116. Förut åt jag mycket bröd.
    Men inte nu längre.

  117. -Jag äter ganska mycket bröd för...
    -Du klarar inte två saker samtidigt.

  118. Jag tror inte att
    man ska äta för mycket av nånting.

  119. -Vad säger du om det?
    -Det är rätt.

  120. -Man ska blanda.
    -Okej.

  121. -Vad är det?
    -Korgen som brödet ska jäsa i.

  122. -Jag ska vända på det.
    -Exakt. Stoppa den upp och ner.

  123. Perfekt! Skarven uppåt.
    Ska det stå en timme? Två?

  124. -Nej, 24 timmar.
    -Det är ju sjukt länge!

  125. Okej. Vi får komma tillbaka i morgon.

  126. -Stephan, funkar det för dig?
    -Okej då.

  127. Vi ses i morgon. För oss blir det så.
    Vi ses om en stund.

  128. Nu ska vi kolla in sista avsnittet
    av Stephans nollfiberdiet. Spännande!

  129. I två veckor ska Stephan leva på mat
    som inte innehåller några fibrer.

  130. En rejäl utmaning
    för den kostmedvetna programledaren.

  131. -Hur känns den här frukosten?
    -Det är som att käka luft.

  132. Så himla mesigt...

  133. Efter några dagar börjar Stephan
    känna av den tuffa dieten.

  134. Efter en vecka besöker en rejält
    uppblåst Stephan återigen Kristina.

  135. -Hur har det gått?
    -Nja, jag är van vid knäckebröd...

  136. ...och fullkornspasta.
    Jag känner mig lite uppblåst.

  137. För att vi ska kunna utvärdera det
    ordentligt måste du bajsa igen.

  138. -Det är lite segt nu.
    -Låt det ta sin tid. Jag väntar.

  139. Säkert? Vi ses om en stund.

  140. -Hur gick det?
    -Det är lite trögt.

  141. Placera ut den
    där det stämmer med dagens bajs.

  142. Det är inte soppaktigt. Det har gått
    till att bli ännu hårdare.

  143. -Här är jag nu.
    -Ja, du är snart förstoppad.

  144. Så här är det:
    Tarmarna är som gjorda av muskler.

  145. Ju mer fibrer du äter,
    desto mer arbetar dem.

  146. Utan fibrer så har inte tarmarna
    nåt att göra. Då blir man förstoppad.

  147. -Det är där jag är. Vad ska jag äta?
    -Kom, ska jag visa dig.

  148. Sånt här har du ätit.
    Mjöl, vitt bröd och pulvermos.

  149. Inga fibrer alls!
    Det har knappt bildats nåt bajs.

  150. Då går man sällan på toaletten.
    Det blir hårdare.

  151. Här har du massor av fibrer.
    Skaldelar, grönsaker och så vidare.

  152. Då bildas det mer bajs. Man får
    bättre rotation och konsistens.

  153. Vad händer om jag kör
    på den här kosten under längre tid?

  154. Det blir allt jobbigare.
    Bajset blir allt hårdare.

  155. Det skulle bli allt jobbigare att
    gå på toa. Du får sitta där länge.

  156. Shit, alltså...
    Det här ser nyttigare ut. Är det det?

  157. Absolut. Här finns mer nyttigheter
    och mer näring.

  158. Hur var det?
    Varför ska man äta fibrer?

  159. Om man inte gör det
    får inte tarmarna jobba.

  160. -Härligt! Du har förtjänat den här.
    -Är det sant? Tack!

  161. -Hur känns det att dieten är över?
    -Vad tror du?

  162. Det blir skönt
    att slippa ha hård mage.

  163. Och att käka den där mesmaten
    var ingen hit. Nej, fy...

  164. Då är vi tillbaka efter
    den opåkallade pausen på 24 timmar.

  165. Bröden har fått jäsa.
    - Du har hållit på med ditt bajseri.

  166. -Hur... Vad har du tagit med dig?
    -Att aldrig mer köra en sån diet.

  167. Man ska äta lite fibrer helt enkelt.
    Man kan inte bara äta en grej.

  168. -Jäklar, vad stora de är!
    -Är det min?

  169. -Har den jäst över natten?
    -Ja.

  170. Den har jäst sedan i går.
    Det har hänt saker inuti.

  171. Mikroorganismer har tillverkat gas-
    bubblor som gör att det blir fluff.

  172. -Nu vänder jag den?
    -Du välter och den har släppt.

  173. Nu spricker den.
    Prata lite med den. Säg nåt!

  174. "Degen, vad är det för skillnad
    på hembakt bröd och affärsbröd?"

  175. Man har gjort det själv. Man har
    bara använt mjöl, vatten och salt.

  176. Storskaligt bröd i plastpåsar
    i affärer är inte superrent.

  177. Det är mycket tillsatser. Tråkigt.

  178. En till grej: Du ska signera ditt
    bröd. Snitta den med en snittkniv.

  179. -Gå igenom hårdare.
    -Ja. - Du lär dig av hans misstag.

  180. Du har snittat. Dags för ugnen. Bra.

  181. -Ett, två, tre!
    -In i ugnen.

  182. -In i mitten,.
    -Snyggt!

  183. -Oj!
    -Och lufta korgen.

  184. Nej... Du stör mig!

  185. Kör snittet som du vill.

  186. -Vad tyst det blev.
    -Kolla, ett hjärta!

  187. Vad fint.
    Min degklump och jag är polare.

  188. Snyggt! Bra, Stephan.
    - Nu ska brödet in i ugnen.

  189. Madelen har kört skördetröska.
    Hon får inte glömma uppdraget.

  190. Det vill säga:
    Är mörkt bröd nyttigare än ljust?

  191. -Jag tröskar!
    -Ja.

  192. -Höstvete? Satt för ett år sen?
    -Ja.

  193. -Måste man sköta om det på nåt sätt?
    -Ja. Sprutning.

  194. Både för ogräs, svamp och insekter.

  195. -Om man inte besprutar?
    -Då blir det inte mycket.

  196. Det finns de som odlar ekologiskt,
    men det blir mindre skördar.

  197. -Man får inte lika mycket.
    -Nej.

  198. -Vad gillar du för bröd?
    -Ljust bröd.

  199. Det gör jag med!

  200. En del säger att mörkt bröd ska
    vara så himla nyttigt. Vad tror du?

  201. De har säkert rätt. Det tror jag.

  202. -Men vitt bröd är nyttigt för mig.
    -Ja. För mig med.

  203. -När tömmer de?
    -När vi har full tank är det nio ton.

  204. Oj, vi stannar.

  205. Hej, Madde! Välkommen upp i lasset.

  206. Så gjorde vi när vi var små.
    Vi älskade att leka i lasset.

  207. -Vilket spannmål gör man mjöl av?
    -I ljust bröd är det mest vete.

  208. I mörkt bröd
    kan det vara vete och råg.

  209. Vad är det för skillnad
    på råg och vete?

  210. Du ser att rågen har långa borst.

  211. Ett längre ax.
    Vete har inga borst och kortare ax.

  212. Det är så man ser skillnad.

  213. -Är mörkt bröd nyttigare än vitt?
    -Jag vet inte.

  214. -Det får du ta reda på på bagerierna.
    -Bagerierna?

  215. Det kan jag göra.
    Så gör jag. Tack för mig!

  216. Tack. Nu måste vi tröska vidare.

  217. -Hej då.
    -Hej då.

  218. Nu vet jag allt om vete och råg.
    Kul att lära sig tröska.

  219. Nu behöver jag ett bageri,
    en brödfabrik.

  220. Ursäkta? Ett bageri i närheten?

  221. Kolla, ett bageri!

  222. -Hallå? Jag letar efter Janne Kohl.
    -Här är jag!

  223. -Hej! Jag ska baka här i dag.
    -Ja, det ska du. Det fixar vi snabbt.

  224. -Du ska få kläder på dig.
    -"Dress me up".

  225. Vad stort det var...
    Och det luktar otroligt gott.

  226. -Vad ska vi baka?
    -Surdegslimpa.

  227. -Är det ett mörkt bröd?
    -Ja, ganska så.

  228. Vad är det i det? När jag bakar hemma
    blir det torrt efter en dag.

  229. -Vad har ni i?
    -Rågmjöl som står med surdegspulver.

  230. Det småjäser under ett helt dygn.

  231. Det gör att det bildas vatten.
    Vattnet håller brödet saftigt länge.

  232. Okej. Vad har du i mer?

  233. Vi ska tillsätta en massa saker.
    Det ska du få jobba med.

  234. -Vi ska ha i salt och torrjäst.
    -Torrjäst, salt.

  235. -Sen är det mörk sirap.
    -Varför det?

  236. Det ger brödet färg
    och förhöjer smaken lite.

  237. -Det är inte så nyttigt.
    -Nej, det är ju socker.

  238. -I mörkt bröd.
    -Ja, i mörkt bröd.

  239. -Nu gäller det. Ska vi ta ut bröden?
    -Det tycker jag. De är klara.

  240. -Nu ser man skillnaden.
    -Nice...

  241. Varsågod, Stephan.

  242. -Oj!
    -Vad roligt!

  243. Det gick ändå.

  244. -Hans ser jättebränd ut.
    -Nej, den har karaktär.

  245. Om jag får välja
    provar jag den först.

  246. Den är mer fluffig och har mer luft.
    Du har snittat djupare.

  247. Brödet har expanderat i ugnen.
    Det blev mer luft.

  248. Den är mer kompakt med mindre
    bubblor. Det är inte dåligt.

  249. -Får jag smaka?
    -Får? Jag har längtat efter det.

  250. Jag smakar också.
    - Akta, det är varmt.

  251. -Jättebra. Det är godkänt.
    -Godkänt? Okej.

  252. Du har inte skurit upp din.
    Tävlingen tar aldrig slut!

  253. -Jäklar!
    -Använd tänderna på kniven.

  254. -Den är också riktigt god.
    -Bedöm smaken.

  255. Nu måste du utse en vinnare.

  256. Utseendemässigt vinner du.
    Smakmässigt vinner du.

  257. -Gud, var roligt!
    -Om man bedömer själva jobbet...

  258. Vad betyder det? Vem har vunnit?

  259. -Du kan inte svara?
    -Räknas insidan eller utsidan?

  260. Tittarna får välja.
    Vi ska kolla på Madelen.

  261. Hoppas att det finns nåt nyttigt med
    ljust bröd eftersom hon lever på det.

  262. -Det är inte så nyttigt.
    -Nej, sirap är ju socker.

  263. I mörkt bröd. Det är många som säger
    att det är så nyttigt med mörkt bröd.

  264. -Många gånger lurar man sig.
    -Ja, jag älskar vitt bröd.

  265. Om det är vitt bröd med fullkorn,
    alltså helt eller krossat vete...

  266. -...så är det nyttigt.
    -Ja!

  267. Precis. Det är för att det ska bli
    mörkare. Det är nästan lite "lur".

  268. -Nästan "lur". Nu bakar vi "lur".
    -Ja.

  269. Salt.

  270. Jäst.

  271. -Nu är det sirap.
    -Ja.

  272. Förlåt, nu stänkte jag på dig.

  273. -Nu ska vi ha i vetemjöl. 90 kilo!
    -Absolut.

  274. -Kommer det nåt?
    -Ja.

  275. -Vad ska ett nyttigt bröd innehålla?
    -Rågmjöl. Gärna grovmalet.

  276. Det ska innehålla fröer,
    som solrosfrön och linfrön.

  277. -Färgen har inte med saken att göra.
    -Nej.

  278. -Det kan vara vitt.
    -Ja.

  279. Det är fabriksbakat. Jag ville knåda.

  280. Det kan du få göra.
    Men då får du knåda flera hundra.

  281. Då kör vi.

  282. -Jag är som gjord för det här.
    -Ja.

  283. -Hur många ska det bli?
    -Det ska bli runt 150 limpor.

  284. Nu ska de jäsa.
    Efter det ska de in i ugnen.

  285. Nu ska du få se. Medan vi väntar
    så ska du få göra sexflätor.

  286. Titta här.

  287. Lite... Du måste...

  288. Håll kvar den.

  289. Var ska den här nu, då?

  290. Jag gör en egen variant.

  291. -Ska jag köra den här?
    -Ja.

  292. Vad varmt! Åh, gud...

  293. 250 grader är det.

  294. -Då sätter vi på ångan. Akta dig.
    -Jäklar! Mina glasögon...

  295. -Akta dig. Stå inte i ångan. Kom här.
    -Jag ser inget.

  296. Janne? Nu behöver vi en macka.

  297. Ja. Kanske två. En för varje öga.

  298. -Det här förtjänar vi.
    -Ja, det tycker jag.

  299. Men du? Det är alltså insidan
    som räknas. Innehållet.

  300. -Så är det.
    -Vad är ett nyttigt bröd nu, då?

  301. Det är ett rågbröd.
    Det är bra för magen.

  302. Ju grövre malt mjöl, desto nyttigare.

  303. Mörkt eller vitt spelar ingen roll.
    Man ska kolla vad det innehåller.

  304. Färgen är oviktig. Kolla innehållet.

  305. Ja, kolla vad som är i. Så är det.

  306. -Skål för ett gott bak.
    -Gott bak!

  307. -Tack för en god match.
    -Tack detsamma.

  308. -Bra lärare.
    -Bra domare också. Fint handslag...

  309. Tack, tittare.
    Nu ska jag käka "brör". "Brör"? Gott!

  310. -Madelen, du har gjort ett bra jobb.
    -Tack.

  311. -Vad kom vi fram till?
    -Att du gillar att äta lyxmat.

  312. Och att du bara käkar onyttig mat.
    Vad är det där? Färg på en pinne!

  313. -Gott är det.
    -Livsfarligt.

  314. Vad kom vi fram till?
    Du har jobbat med det länge.

  315. Vi har kommit fram till att...
    Att bröd...

  316. Då tar vi den här...

  317. Textning: Johannes Hansson
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen träffar en sädesbonde och får både köra skördetröska och plocka säd. Hon besöker även en storskalig brödfabrik och får veta vad brödet som vi köper i affären innehåller. Är det sant att mörkt bröd är så mycket nyttigare än vitt? Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med Stephan Yüceyatak - på två veckor får han inte äta fibrer. Hur påverkas han av det? Dessutom lagar Nisse och Stephan mat, ledda av bagaren Sebastién Boudét. Deras uppdrag är att baka det godaste surdegsbrödet.

Ämnen:
Biologi, Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil > Hälsa och friskvård, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Bakning, Bröd, Kostfibrer, Mat, Medicin, Näringslära
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Här har du din mat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om grönsaker

Avsnitt 1 av 6

Finns det fyrkantiga tomater? Reportern Madelen åker till Holland och en av Europas största tomatodlingar. Elsa Billgren testar vad som händer när man inte äter vitaminer på en hel månad. I studion lagar Elsa och programledaren Nisse Edwall en grönsakswok.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om kött och korv

Avsnitt 2 av 6

Reportern Madelen träffar en grisbonde och besöker en korvfabrik i Falun. Kjell Eriksson testar vad som händer när man inte äter proteiner på en hel månad. I studion lagar Kjell och programledaren Nisse Edwall korvrätter.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om fisk

Avsnitt 3 av 6

Matmagasin med Nisse Edwall. Reportern Madelen besöker en laxodling i Norge. Där får hon vara med om att leta löss på laxen och se hur det går till på ett fiskeslakteri. Näringsfysiologen Kristina Andersson iscensätter en extrem diet med skådespelaren Paul Tilly - på en hel månad får han bara äta fisk. Är det sant att man blir smartare av att äta fisk? Dessutom lagar Nisse och Paul mat, ledda av landslagskocken Carina Brydling. Deras uppdrag är att laga de godaste fiskpinnarna.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Hur hänger ämnet akrylamid och chips ihop? Reportern Madelen tar reda på om det är farligt att äta chips. Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva på skräpmat i en hel vecka. I studion tävlar programledaren Nisse Edwall med Nikita om att göra den godaste hamburgaren.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om tillsatser

Avsnitt 5 av 6

Vad skulle hända med maten utan tillsatser? Reportern Madelen dyker in i tillsatsdjungeln och försöker reda ut vad som är vad i vår mat. Nour El-Refai testar att dricka energidrycker under två veckor och tävlar med Nisse Edwall om vem som gör den godaste banana spliten.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHär har du din mat

Om bröd

Avsnitt 6 av 6

Reportern Madelen träffar en sädesbonde och besöker en brödfabrik. Stephan Yüceyatak testar vad som händer när man inte äter fibrer på två veckor. I studion lagar Stephan och programledaren Nisse Edwall surdegsbröd.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUppdrag kroppen

Hjärta, lungor och blodomlopp

Nora, Eli och Pella undersöker hur pulsen varierar i olika situationer: när de tar det lugnt, när de jobbar hårt och blir skrämda.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSpelet om hjärnan

Motorik och rörelse

Del 5 av 5. På nivå 5 i dataspelet Brains League drabbas avataren Ursus av stroke. Spelarna David och Emma tvingas ringa jourhavande hjärnforskare som föreslår en akut behandling. Kommer avatarerna att hinna fram till pyramidbanan i tid? Överlever Ursus?

Fråga oss