Titta

Entreprenörerna

Entreprenörerna

Om Entreprenörerna

Vi möter sex svenska kvinnor som varit nydanande, framgångsrika och banbrytande entreprenörer inom olika branscher genom historien, från 1880-tal till 1980-tal. Deras personliga öden och deras sätt att driva företag lyfts fram. Genom kvinnornas berättelser ser vi Sveriges historia ur ett nytt perspektiv. Hur har förutsättningarna sett ut för kvinnor och kvinnliga entreprenörer i olika tider? Vilka hinder och möjligheter har funnits? Och vad har hemligheterna varit som gjort att just dessa kvinnor lyckades? Vilka likheter finns med hur det ser ut idag? Programserien, som är speakerbaserad och bygger på arkivbilder, expertintervjuer, rekonstruktioner samt nutida reportage, kan uppmuntra dagens ungdomar till entreprenörskap, men också väcka en medvetenhet om att kvinnliga entreprenörer funnits i alla tider, men deras historia har sällan blivit berättad.

Till första programmet

Entreprenörerna : Wilhelmina SkoghMaterialDela
  1. Ett imperium,
    en framgångssaga, en kvinna...

  2. Wilhelmina Skogh var först med
    mycket av det vi i dag tar för givet.

  3. Hon var oerhört disciplinerad,
    oerhört ordningsam och viljestark-

  4. -och hon hade stor självkänsla.
    Man gör inte det hon gjorde-

  5. -om man inte tror
    på sig själv och sina idéer.

  6. En fattig flickas resa från Fårösund-

  7. -till direktör
    på lyxiga Grand Hotel i Stockholm.

  8. I dag ses hon som hotell- och turism-
    näringens största pionjär i Sverige.

  9. Det här är historien
    om Wilhelmina Skogh.

  10. Sverige i mitten av 1800-talet.

  11. Landet är på väg in i en ny tid.

  12. Borgarklassen har mer pengar-

  13. -och det skapar nya möjligheter
    och arbetstillfällen i städerna.

  14. Det är till Stockholm som unga
    gotländska Wilhelmina kommer.

  15. Wilhelmina, som jag förstår, ville
    själv lämna Gotland för Stockholm.

  16. Hon reste med ångbåt sommaren
    samma år som hon fyllde tretton.

  17. Hon får hjälp av släktingar att söka
    arbete och får jobb som barnflicka.

  18. Till och från arbetet
    går hon förbi Strömparterren-

  19. -en av stadens
    lyxigare restauranger vid den tiden.

  20. Hon såg en värld av exklusivitet.

  21. Hon drogs till den världen.
    Man kan fundera på varför-

  22. -men hon lockades
    av den världen, av det vackra.

  23. Hon bestämde sig en dag.
    Där skulle hon jobba.

  24. Något äldre
    och med erfarenhet som barnflicka-

  25. -söker hon arbete
    på den fashionabla restaurangen.

  26. Hon får det. Det blir ett hårt jobb,
    upp till sexton timmar om dygnet.

  27. Hon bestämmer sig för att ägna sig
    åt det här resten av sitt liv.

  28. Det är ingen slump
    att hon blir så framgångsrik.

  29. Hon hade en inre
    övertygelse redan från början.

  30. Men där kunde hon
    nog inte föreställa sig-

  31. -att hon skulle sluta på andra sidan
    strömmen, på exklusiva Grand Hotel.

  32. Vägen dit blir lång och händelserik-

  33. -och den unga Wilhelmina
    uträttar storverk.

  34. Wilhelminas porträtt
    hänger centralt i vår lobby.

  35. Hon har haft stor betydelse.
    Hennes idéer och visioner lever kvar.

  36. Vi som jobbar här hälsar på henne
    när vi kommer in om dagarna.

  37. Wilhelmina arbetar sig
    målmedvetet och snabbt uppåt.

  38. Redan vid 25 års ålder bestämmer hon
    sig för att söka lyckan i Gävle.

  39. En kväll kommer en man och ber om
    husrum på stadshuset där hon jobbar-

  40. -men hotellet är fullt. Det finns
    inga rum och det finns ingen mat.

  41. Då ska Wilhelmina ha erbjudit
    den här mannen att ta hennes rum.

  42. Hon skulle ordna
    en smörgås åt honom. Så blev det.

  43. Den här mannen ska ha sagt: "Om du
    behöver hjälp en dag så hör av dig."

  44. Vid den här tiden byggs järnvägen,
    det som blir landets pulsåder, ut.

  45. Alla transporter och allt resande ger
    oanade möjligheter i hotellbranschen.

  46. Bara något år senare
    söker Wilhelmina en tjänst-

  47. -som ansvarig för
    järnvägsrestaurangen i Storvik-

  48. -tack vare mannen
    hon lånade ut rummet till.

  49. Han var nämligen en inflytelserik
    chef för Statens Järnvägar.

  50. Järnvägen behövde människor som
    kunde driva hotell och restauranger.

  51. Det fanns inga restaurangvagnar
    Folk behövde äta och sova.

  52. Här i Storvik fanns
    ett ställe att äta och dricka på.

  53. Det blev också ett tillhåll
    för dem som bodde där.

  54. Många människor går till järnvägs-
    restaurangerna och dricker öl.

  55. Det säljs öl
    som bara den på de här ställena.

  56. Wilhelmina blir, från första året-

  57. -en av de mest välbetalda
    i den här socknen.

  58. Det här blev alltså
    grundplåten för hennes karriär.

  59. Wilhelmina använder inkomsterna
    för att bygga ett hotell.

  60. Hon söker bygglov och ett flertal
    investerare ser potential i det.

  61. Snart står
    Storviks Järnvägshotell färdigt.

  62. Det är oerhört starkt jobbat
    av en 25-, 26-årig dam som hon var.

  63. Det gick så här fort.

  64. Wilhelmina installerar el
    och vatten på sitt hotell-

  65. -en ovanlig lyx vid den här tiden.

  66. Här ska den rika och växande borgar-
    klassen trivas. Trivs de, betalar de.

  67. Allt är genomtänkt
    in i minsta detalj.

  68. Hennes sinne för perfektion
    minns man än i dag på Grand Hotel.

  69. Wilhelmina var ju en visionär
    och en duktig branschpersonlighet-

  70. -med stort sinne för ordning och reda
    och ganska hård mot personalen.

  71. Bland annat satt hon på balkongen och
    antecknade hur servicen gick till.

  72. "Anna spillde kaffe. Det blir två
    veckors silverputs," och så vidare.

  73. Tillbaka till Storvik och det
    nybyggda hotellet, som blir en succé.

  74. Wilhelmina investerar
    i nya byggnader och projekt.

  75. Inom tio år har hon köpt hotellet i
    Bollnäs och tagit över det i Rättvik.

  76. Hon måste resa
    utomlands för att få nya idéer.

  77. Här var branschen för trög
    och hämmande för henne som kvinna.

  78. Ute i Europa fick hon inspiration
    och tog med sig det hon såg hem.

  79. Hon hade sett på sina resor,
    framför allt i Frankrike-

  80. -att de åt mer grönsaker
    och hade bättre kött.

  81. Så hon började med egna
    grönsaksområden vid järnvägshotellen-

  82. -för att få bättre grönsaker, samt
    gjorde en egen korsning av kreatur-

  83. -för att få fram bättre kött. Hon sa
    att till och med kalvarna föds gamla.

  84. Det var ganska unikt.
    Det här är över hundra år sen.

  85. Det är vad stora köksmästare
    på kontinenten gör i dag.

  86. Wilhelmina är verkligen en
    entreprenör, och hon har nya idéer.

  87. Hon arrenderar hundratals tunnland
    runt hotell för jakt- och fisketurer.

  88. Att kombinera övernattningar med bra
    mat och naturupplevelser är nytt.

  89. Wilhelmina är först i Sverige
    med upplevelseindustri-

  90. och äventyrsturism.

  91. Wilhelmina skriver kontrakt
    med Cooks resebyrå i London.

  92. Snart lyckas hon locka
    utländska turister till Sverige-

  93. -och man hör andra språk talas
    i Bollnäs, Storvik och Rättvik.

  94. Hon blir ett namn att räkna med.

  95. Alla imponeras av hennes driftighet.

  96. Ryktena når ända till
    Grand Hotels styrelserum i Stockholm.

  97. Ingen kunde mäta sig
    med hennes kompetens och kapacitet.

  98. När Grand Hotel gick dåligt
    och behövde en chef som kunde-

  99. -satsa energiskt från första stund
    fick man Wilhelmina dit.

  100. Den fattiga flickan från Gotland
    får nu sätta sin prägel-

  101. -på det mest välrenommerade
    hotellet i landet.

  102. Hon får i uppdrag
    att vända den nedåtgående trenden.

  103. Med inspiration från Italien
    föds idén om en vinterträdgård-

  104. -ett rum
    som kommer att bli världsberömt.

  105. Det var en stor springbrunn i mitten
    med höga kaskader av vatten.

  106. Sen var det mycket odlingar
    runt omkring, gräsmattor.

  107. Det var en succé från första dagen.
    Det blev omskrivet internationellt.

  108. Det är en exempellös framgång
    hon har när hon tar över Grand Hotel.

  109. Ingen kan ana att hon då...

  110. ...åtta år, ungefär, efter
    att hon tillträdde chefskapet...

  111. ...ska tvingas gå under, för henne,
    ganska förödmjukande förhållanden.

  112. När allt står klart bryter en stor-
    strejk ut och Sverige hamnar i kris.

  113. Läget i Europa är spänt och
    tillströmningen av gäster uteblir.

  114. Dessutom har byggkostnaderna skjutit
    i höjden. Wilhelmina får skulden.

  115. Om hon var på rätt plats
    vid rätt tillfälle tidigare-

  116. -är hon på fel plats vid fel
    tillfälle nu och tvingas sluta.

  117. Styrelsen ser till
    att bli av med henne.

  118. Sen blir hon bortglömd.

  119. Det här är Bolinderska palatset.

  120. Det var här Wilhelmina... I palatset
    tillbringade hon sina sista år.

  121. Innan hon gick bort.

  122. Wilhelmina hade ett avtal att få bo
    på Grand Hotel så länge hon ville.

  123. Det är här
    hon avslutar sitt liv, 76 år gammal.

  124. Hon var grymt driven
    och energisk. Hon var...

  125. ...detaljfokuserad men ändå visionär.
    Hon var en enorm entreprenör.

  126. Det tycker jag som kvinna i dag
    med liknande arbetsuppgifter-

  127. -är fantastiskt att ha som förebild.

  128. Vilken styrka!

  129. Vilken begåvning hon hade
    på så många olika områden.

  130. Textning: Peeter Sällström Randsalu
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Wilhelmina Skogh

Avsnitt 2 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Wilhelmina Skogh kom från enkla förhållanden men arbetade sig snabbt upp inom hotell- och restaurangbranschen och blev som ung kvinna hotelldirektör i toppskiktet. Hon tog över och lät bygga nya egna hotellanläggningar präglade av den bästa servicen och den yttersta lyxen med inspiration från kontinenten. Hon introducerade till exempel grönsaker till maten och var den som först lockade utländska turister till Sverige genom att erbjuda vila i kombination med naturupplevelser, jakt och fiske. Hennes entreprenörskap under det sena 1800-talet präglas av pionjärskap och var banbrytande på många sätt. Vi följer med till Grand hôtel i Stockholm där Wilhelmina var chef och ser hur många av hennes idéer lever kvar än idag. Journalisten Ingela Östlund berättar om det som gjorde att Wilhelmina kom att lyckas.

Ämnen:
Historia, Samhällskunskap > Arbetsmarknad och arbetsliv
Ämnesord:
Biografi, Entreprenörer, Företagsekonomi, Företagsformer, Företagsledning, Företagsorganisation, Kvinnliga företagare, Skogh, Wilhelmina, 1849-1926
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola

Alla program i Entreprenörerna

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Sofia Gumaelius

Avsnitt 1 av 6

Sofia Gumaelius var en pionjär inom rösträttsfrågan, en driven företagare och banbrytande inom sin bransch - hon startade en annonsbyrå i Stockholm. Författaren Ewonne Winblad berättar om Sofias gärning, och Amanda Koutra, vd för en annonsbyrå, lyfter fram Sofias betydelse.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Wilhelmina Skogh

Avsnitt 2 av 6

Wilhelmina Skogh arbetade sig snabbt upp inom hotell- och restaurangbranschen och blev som ung hotelldirektör i toppskiktet. Hennes yrkesliv under det sena 1800-talet präglas av pionjärskap och banbrytande idéer.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Amanda Christensen

Avsnitt 3 av 6

Torpardottern Amanda Kristensen är en av många kvinnor som hittade sin försörjning inom den textila industrin under 1800-talet. Men Amanda ville mer än att arbeta som sömmerska för andra. Hon såg en särskild nisch i tillverkning av slipsar och kravatter av allra högsta kvalitet och startade ett eget företag.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Hanna Lindmark

Avsnitt 4 av 6

Som ung arbetade Hanna Lindmark som piga och hushållerska. Hon skapade en affärsidé av sina goda hushållningskunskaper. Hanna Lindmarks hushållskolor, som fick namnet Margaretaskolorna, gjorde henne till en av Sveriges riktigt framgångsrika entreprenörer i början av 1900-talet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Hilda Ericsson

Avsnitt 5 av 6

Hilda Ericsson var med om att lägga grunden för telefonföretaget Ericssons utveckling och tidiga framgång. Hon är ett exempel på hur kvinnors insatser i ett familjeföretag ofta osynliggörs.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEntreprenörerna

Ulla Murman

Avsnitt 6 av 6

När Ulla Murman startade sin skrivbyrå 1953 visste hon inte att privat arbetsförmedling var förbjuden i Sverige. Hennes långa kamp mot regelverken kom att bana väg för dagens bemanningsföretag.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer gymnasieskola & historia

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - Prylar i Sverige Marinmuseum

Guidad tur på Marinmuseum - teckenspråkstolkat

Gymnasieelever visar Marinmuseum i Karlskrona. De berättar om dramatiska händelser och visar upp historiska föremål. Det handlar om allt från Karlskronas grundande till u-båten Neptun. Medverkande: Joakim Hagelin Adeby. Inspelat den 21-23 november 2016. Arrangör: Riksutställningar och Marinmuseum, Karlskrona.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
LyssnaPop och politik

Religion

Vi pratar om tro, den gemensamma nämnaren för Carola, Grandmaster Flash, U2 och norska satanistrockare.

Fråga oss