Titta

Madelens matmyter

Madelens matmyter

Om Madelens matmyter

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en beskrivande bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar.

Till första programmet

Madelens matmyter : Är det farligt att äta chips?Dela
  1. Nu är det fredagsmys

  2. Hoppas inte föräldrarna stör

  3. Nu är det slut på veckan

  4. -Det är dags för...
    -...fredagsmys!

  5. Kan det verkligen vara farligt
    med chips? Alla äter väl det?

  6. Fast det snackades ju om att
    man kan få cancer av friterad mat.

  7. Men potatis är väl ändå nyttigt?
    Ja, ja, jag får väl kolla upp det.

  8. Inte ens ett fredagsmys får man ha!

  9. Skåne. Här har de
    hur mycket potatis som helst.

  10. -Hallå!
    -Hallå, Madde! Kommer du idag?

  11. -Gör ni potatisar till chips?
    -Ja, det gör vi faktiskt.

  12. -Är det här chipspotatis?
    -Ja, vi ska kolla om där är nåt.

  13. -Jag fick inte med mig stövlar.
    -Det har jag i traktorn.

  14. -Du är grym, Lena!
    -Varsågod.

  15. Hur odlar man potatis?

  16. Tidigt i våras harvade vi här.

  17. Sen körde vi ut kogödsel.
    Sen harvade vi igen.

  18. -Vad är det för nåt?
    -Man kör en grov harv i jorden.

  19. -Som en kratta?
    -Ja, man luckrar upp jorden.

  20. Kan man kika?

  21. Här kommer farfar.
    Det är min gamla gård.

  22. -Jag ska hjälpa till med skörden.
    -Ska du det?

  23. Sexigt!
    Röda naglar på potatisupptagaren.

  24. -Röda naglar. Är det godkänt?
    -Det är godkänt.

  25. -Har du röda naglar, Lena?
    -Nej, jag är inte sexig.

  26. -Så här växer det chipspotatis.
    -Vi ska se om här finns nåt under.

  27. Detta är chips. Nu ska vi kolla här.

  28. Den här satte vi i maj månad.

  29. Man tror inte att det här blir chips.

  30. -Och nu ska vi skörda?
    -Ja!

  31. -Stockholmare!
    -Ge mig en hand, snälla.

  32. Hej och hå!

  33. Hej! Ska ni också skörda potatis?
    Härligt!

  34. -Kommer potatisen upp här?
    -Japp.

  35. -Vad ska jag göra?
    -Plocka väck sten.

  36. -Var ska jag lägga stenen?
    -Här.

  37. -Vad är det för sorts potatis?
    -Det är till chipsen.

  38. -Vad heter sorten?
    -Saturna.

  39. -Är det bra chipspotatis?
    -Jämna och fina.

  40. Det ska de vara för att kokas i olja.

  41. Vad är skillnaden
    mellan mat- och chipspotatis?

  42. Torrsubstansen.
    Det är mycket vatten i en matpotatis.

  43. Det är det inte i de här,
    för de ska kunna koka dem i olja-

  44. -så att det blir chips. Det kan man
    inte göra med en matpotatis.

  45. Den går sönder då.

  46. -Så det är mer vatten i matpotatisen?
    -Ja. Nu får ni jobba på.

  47. -Brukar du fredagsmysa med chips?
    -Nej.

  48. Det behövs inte. Man äter
    en god matpotatis i stället.

  49. -Tror du att chips är farligt?
    -Nej, inte i måttliga mängder.

  50. Fredagsmys skadar inte.

  51. -Ska jag kasta så han stannar?
    -En liten, så du inte tar rutan.

  52. Ja, då stannar han.

  53. -Här kommer potatisarna.
    -En!

  54. Oj, oj, oj! Det gjorde vi bra, Lena.
    Vilken skörd vi fick!

  55. -Vill du ha hjälp med nåt mer?
    -Helst inte.

  56. -Nu tar vi en kopp kaffe.
    -Ja!

  57. Nej, en potatisodling
    är kanske inte rätt ställe-

  58. -om man vill veta
    om chips är farligt.

  59. -Hallå?
    -Hej! Då var det dags.

  60. Ja, chips!

  61. -Rock. Man måste ha skyddskläder.
    -Flott!

  62. -Ska den på direkt.
    -Ja, så tvättar vi händerna.

  63. -Vad gör jag?
    -Du hugger stora potatisar.

  64. Dåliga och gröna potatisar
    lägger du här nere.

  65. -Här uppe låter du de bra gå.
    -Okej.

  66. Nu kör vi!

  67. Den här räcker inte till.

  68. Här kommer chipsen. Nu får vi
    kontrollera så att de är bra.

  69. -Är de precis friterade?
    -Ja.

  70. -Vad ska jag titta på?
    -Ta bort brända och gröna chips.

  71. -Varför?
    -De innehåller ett gift, akrylamid.

  72. -Ett gift?
    -All potatis har det i sig.

  73. Sitter giftet bara i de brända
    eller har de andra det också?

  74. De andra har det också, men de här
    har mer. Det mäter man...

  75. -...så att man ligger på lagom nivå.
    -Hur mäts det?

  76. Man skickar dem
    till ett laboratorium.

  77. -Men är det farligt att äta chips?
    -Då ska du äta bra mycket.

  78. -Hur mycket är stora mängder?
    -Väldigt mycket.

  79. Det är nog svårt att äta sig sjuk,
    men det är en mikroskopisk chans.

  80. -Akrylamid låter lite...
    -Läskigt? Ja.

  81. Du behöver nog inte oroa dig.

  82. Färska chips!

  83. -Det är ingen smak på nu.
    -Inte ens akrylamid?

  84. Då får vi salta dem.

  85. Tack för att jag fick vara här.

  86. -Du har lovat sommarjobb.
    -Givetvis!

  87. Chipskillen var rätt trevlig,
    men så mycket svar fick jag inte.

  88. Gröna chips, akrylamid...

  89. Men är chips farligt, eller?

  90. Nu behöver jag en riktig chipsexpert.

  91. -Hallå! Är du chipskemisten?
    -Ja, det är jag. Välkommen.

  92. Jag vill ta reda om chips är farligt.
    Kan du hjälpa mig med det?

  93. Ja, vi gör ju många kemiska analyser.

  94. När man pratar om farliga ämnen
    i chips menar man akrylamid.

  95. För tio år sen upptäckte man att det
    finns i alla mat som man steker-

  96. -men speciellt i chips.
    Det kan vi analysera.

  97. Om du ska prya som kemist måste du
    ha labbrock och skyddsglasögon.

  98. Ser bra ut!

  99. Först måste vi ha sönder chipsen
    i små bitar för att ta ut ett prov.

  100. Jag har inte fattat
    hur akrylamid uppstår.

  101. Det bildas av naturliga ämnen
    som finns i potatisen.

  102. Socker och aminosyror.

  103. När det blir riktigt varmt
    bildas det akrylamid.

  104. Det visste man inte för tio år sen.
    Då var det bara en industrikemikalie-

  105. -som man använde för att täta
    Hallandsåsen och såna saker.

  106. Man visste att den var farlig
    men inte att den fanns i mat.

  107. Det var svenska forskare
    som upptäckte det.

  108. -Ser ut som kräk, nästan.
    -Vi ser att här är mycket fett.

  109. -Det är ganska mörk färg, faktiskt.
    -Vad betyder det?

  110. Det kan vara ganska mycket
    akrylamid i dem.

  111. -2,19.
    -2,19 gram... Bra.

  112. Spelar det nån roll
    vilken olja man har?

  113. Nej, det spelar ingen roll.

  114. Det är mer temperatur, tid
    och framför allt potatissorten.

  115. -Jag måste nog visa hur man gör.
    -Nej, jag tror jag kan.

  116. -Nej, det blir...!
    -Oj, oj, oj!

  117. -Tusan också!
    -Förlåt, vad hände?

  118. Vi borde börja om från början.

  119. Den, va?

  120. -Vad har vi här nu?
    -Det här är mest potatisstärkelse.

  121. Det som inte löser sig i vatten.
    Och det där är fettlagret.

  122. Det här var potatisen,
    sen akrylamid och vatten samt fett.

  123. -En liten kemikaliegrogg.
    -Ja, och ingen omskakning nu.

  124. Nej, jag bär försiktigt.

  125. Strax får vi se
    hur mycket akrylamid det är.

  126. Den röda linjen är mätsignalen.

  127. Om det inte finns akrylamid
    blir det ett rakt streck-

  128. -men finns det får vi en uppgång
    efter 1.6 minuter och nergång.

  129. En minut...

  130. Det kommer inget...

  131. Oj! Nu är det på gång.

  132. Oj! Eller?

  133. Nu ser vi att akrylamiden har kommit
    igenom masspektrometern.

  134. Där var den igenom. Nu måste vi
    räkna ut hur mycket det är.

  135. Hundra gram...

  136. Okej...

  137. Vårt chipsprov innehöll
    460 mikrogram/kilo av akrylamid.

  138. I en påse på 300 gram är det
    ungefär 150 mikrogram akrylamid.

  139. Det är ungefär så mycket
    som ett litet saltkorn väger.

  140. I en påse chips är det alltså
    som ett litet saltkorn akrylamid?

  141. -Det låter inte livsfarlig.
    -Nej, det är det ju knappast.

  142. Men om man får i sig saltkornet var
    och varannan dag i många års tid-

  143. -så kan det ge en liten ökning
    för risken för cancer.

  144. Hade akrylamiden varit en tillsats
    hade vi säkert förbjudit den.

  145. Men den bildas i all stekmat,
    så vi kan inte förbjuda den.

  146. I stället försöker vi se till att vi
    får i oss så lite som möjligt.

  147. -En saltkornsrisk, kan man säga.
    -Ja, det kan man säga.

  148. -Tack.
    -Toppen. Hej då!

  149. Det var jätteroligt.

  150. Textning: Richard Schicke
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 4 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker en potatisbonde som odlar just chipspotatis, och tar sig sedan vidare till en chipsfabrik. Till slut hamnar hon på ett laboratorium på Livsmedelsverket där de mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Snacks, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 1 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 2 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 3 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 4 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 5 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 6 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaFatta fakta

Näring

Vad behöver människan få i sig för att överleva? Johan Bogg, läkare och överlevnadsinstruktör berättar vilken kost man måste äta - som kolhydrater, proteiner och fetter - för att orka och hålla humöret uppe.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Fråga oss