Titta

Madelens matmyter

Madelens matmyter

Om Madelens matmyter

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en beskrivande bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar.

Till första programmet

Madelens matmyter: Är alla tillsatser dåliga?MaterialDela
  1. Nu ska det bli gott med en glass.

  2. E-nummer verkar finnas överallt.
    Kolla här: E 440.

  3. Vad är det och varför har man i det?

  4. Är alla E-nummer farliga?
    Det ska jag titta närmare på.

  5. Så många grejer det finns i maten
    som man inte vet om.

  6. Ta bara glassen. Det finns säkert
    en egen fabrik som bara gör sylten.

  7. Dit borde jag åka.

  8. Det luktar redan sylt.

  9. Hallå? - Hej!

  10. Är det här ni gör glass?
    Nej, det gör ni ju inte.

  11. -Här sitter du och moffar i dig?
    -Det är gott med glass.

  12. Det tycker jag med.
    Gör ni sylten i glass?

  13. Ja, till många glassar i
    glassortimentet. Och kolor och annat.

  14. -Gör ni sylten i dag?
    -Ja.

  15. -Ska vi gå ut och titta?
    -Gärna!

  16. Nu är vi i utvecklingslabbet. Här
    sker utvecklingen till glasskunderna.

  17. Vad gör ni mer än sylt?

  18. Vi gör insatsvaror till
    glassindustrin, bageriindustrin-

  19. -och mejeri- och konfektyrindustrin.
    Här ser du lite av sortimentet.

  20. Det var härliga grejor.
    Kiwi-krusbärsfyllning.

  21. -Till bageri.
    -Det här ser ut som jordgubbssylt.

  22. Ska vi göra det i dag?
    Säg nån glass där era grejor finns.

  23. Det är hemligt vem vi levererar till.

  24. -Nej, säg!
    -Nej. Det håller vi för oss själva.

  25. -Du måste säga.
    -Nej. Vi går ner och gör 350 kg.

  26. -Gör ni Top Hat? Finns ni i Top Hat?
    -Det säger jag inte.

  27. -Här är syltens hjärta.
    -Här nere är produktion.

  28. Vi har börjat ladda lite.
    Vi ska göra jordgubbssylt.

  29. -Per, det är redan nåt här.
    -Ja. Vi har passerat jordgubbarna.

  30. Då har vi tagit bort de små kärnorna
    eller fröna.

  31. Det blir en jordgubbssylt
    utan bitar och kärnor.

  32. Nu ska vi lägga i socker.
    Vanligt strösocker.

  33. Vanligt strösocker?
    Gud, så mycket. Så härligt.

  34. Inte så fort.
    206 kilo ska vi lägga i.

  35. -Gör ni sylten i Cornetto?
    -Kanske det. Bra försök.

  36. -Vad ska vi ha i nu?
    -Förtjockningsmedel. Det har vi här.

  37. Det är en tillsats, eller additiv-

  38. -för att få konsistens
    eller textur i produkten.

  39. Vi ska använda pektin.

  40. Så mycket grejor.
    Vad finns i dunkarna?

  41. Förtjockningsmedel, salter, färger:
    tillsatsvaror.

  42. -Är det E-nummer?
    -En del är E-nummer.

  43. Men är E-nummer farligt?

  44. Nej, det är kontrollerat
    av Livsmedelsverket.

  45. Vi använder godkända tillsatser.

  46. Är det här förtjockningsmedel?
    Varför har man det i sylten?

  47. För att ge konsistens och textur
    till slutapplikationen: glassen.

  48. -Så att sylten blir tjock?
    -Precis. Annars hade den runnit av.

  49. -Vad är det gjort av?
    -Pektin görs av äpple eller citrus.

  50. Jag tror att det här är äpplepektin.

  51. -Kan jag äta det?
    -Nej, det är inte gott.

  52. -Men i sylt är det gott?
    -Ja, men då löser man upp den.

  53. -Jag kör i förtjockningsmedel.
    -Yes.

  54. Nittio grader.

  55. -Vad ska vi lägga i nu?
    -Det ska kylas. Vi hämtar citronsyra.

  56. -Det är nästa sak som ska i.
    -Spännande.

  57. -Vad gör du?
    -Blandar ut det i vatten.

  58. -Varför har man i citronsyra?
    -För att få en frisk jordgubbssmak.

  59. -Är det ett E-nummer?
    -Ja.

  60. -Var det allt?
    -Jordgubbar, citronkoncentrat.

  61. Socker, pektinlösning, citronsyra.
    Då har vi jordgubbsarom kvar.

  62. -Vi måste kyla ner den mer innan.
    -Varför behövs den?

  63. -Man får upp smaken ännu mer.
    -Så det räcker inte med jordgubbarna?

  64. Till en god jordgubbssylt
    behövs 50-60 % jordgubbar.

  65. Men det blir dyrt.
    Därför tar man färre jordgubbar-

  66. -och tillsätter arom
    för att "boosta" smaken.

  67. Då "boostar" vi smaken.

  68. -Stärker aromämnen jordgubbssmaken?
    -Precis.

  69. -Det luktar starkt.
    -Det är starkt.

  70. Lite extra arom till jordgubbssylten.
    Men det är inget "E-ämne"?

  71. Nej, det är naturlig arom,
    utvunnen ur jordgubbar.

  72. Behöver man ha i
    aromämnen och tillsatser?

  73. Det har inte jag när jag gör sylt.

  74. Vi tillverkar industriellt,
    med färre bär.

  75. Hemma gör du sylt på 50-60 % bär,
    som hjälper förtjockning.

  76. Syftet är att få konsistens,
    textur och god smak.

  77. -Lite fusk?
    -Nej. Vi säger vad vi gör.

  78. -Nu kommer vår sylt.
    -Yes. Så.

  79. -Men vi har inget konserveringsmedel.
    -Nej, många kunder vill inte ha det.

  80. För det blir ett E-nummer mindre.
    Man undviker det om man kan.

  81. Du, Per. En glass som ni är med
    och tillverkar kan du väl säga?

  82. -En enda.
    -Tveksamt.

  83. Ja, okej. Jag viskar den.

  84. Nähä? Är det ni?
    - Företagshemlighet! Yes!

  85. Gott, trots alla E-nummer.
    Men jag vill veta mer.

  86. Tillsatser är värsta djungeln.
    Man skulle ha en tillsatsexpert.

  87. En "personal shopper" som följer med
    när man handlar mat. Det fixar jag.

  88. Har du sett nån från
    Livsmedelsverket?

  89. -Nej.
    -Är du från Livsmedelsverket?

  90. -Nej.
    -Nej. Tack. - Här!

  91. -Hallå? Hej! Evelyn?
    -Ja.

  92. Jag ska handla med dig, ett
    tillsatsproffs. Du har redan vagn.

  93. Varför har man tillsatser i mat?

  94. Man är ute efter
    en speciell funktion.

  95. Som att det ska hålla bättre,
    att maten ska se bättre ut-

  96. -smaka bättre,
    eller andra funktioner.

  97. -Tillsatser verkar finnas i mycket.
    -Ja, det finns i mycket.

  98. Utom i vissa rena varor
    som mjölk, smör och fil.

  99. Du får visa mig några.

  100. -Nu shoppar vi, Evelyn.
    -Ja.

  101. -Är E-nummer och tillsats samma sak?
    -Ja.

  102. -Det betyder att det är godkänt i EU.
    -Det ryktas att det är farligt.

  103. Nej, för de
    är väl undersökta och godkända-

  104. -så att de inte ska vara farliga.

  105. Här lär ju vara en del tillsatser.

  106. Färgämne och sötningsmedel.
    Varför har men dem?

  107. Det är en lightprodukt och då måste
    man söta med nåt annat än socker.

  108. Och färgämnen, varför har man det?

  109. -För att det förskönar lite.
    -Hur skulle läsken se ut utan?

  110. Lite genomskinlig eller grå.

  111. Jaha. Det ska jag tänka på
    när jag dricker två liter läsk.

  112. Inte dricker du väl två liter läsk?
    Det är för mycket.

  113. Det är uppförsbacke.
    Golvet är ojämnt.

  114. Vad är kriteriet
    för att en tillsats ska vara godkänd?

  115. Den får inte vara farlig,
    den får inte lura konsumenten.

  116. Det ska ha en teknisk funktion
    som man vill åt.

  117. -Och vara till nytta för konsumenten.
    -Nytta? Det är godtyckligt.

  118. Ja, för det är olika
    vad man tycker är nyttigt.

  119. Ja.

  120. Här är min! Den här brukar jag köpa.
    Den gillar jag.

  121. "Konserveringsmedel: natriumnitrit".
    Varför har man det?

  122. För att ta bort bakterier
    och för att det ska hålla längre.

  123. -Nitrit. Är det läskigt?
    -Nej, det är en godkänd tillsats.

  124. -Men man ska inte äta mycket.
    -Man ska ta det lugnt med nitriten.

  125. Förtjockningsmedel, då?
    Varför har man det?

  126. Det är en lättprodukt
    där man tar bort fett.

  127. Då tillsätter man nåt för att det ska
    vara stabilt och inte rinnigt.

  128. Om man tar bort
    så måste man lägga till.

  129. Där har man använt citronpektin.
    Det är från citronskal.

  130. Förtjockningsmedel
    kan göras av citronskal.

  131. Det har man i pektinet
    hemma i köket också.

  132. Vad skulle hända
    om man tog bort tillsatserna?

  133. Då skulle man kunna bli sjuk
    av mat med bakterier.

  134. Allt skulle bli dyrare för att man
    inte kunde göra billigare varianter.

  135. Och vissa livsmedel
    skulle inte kunna tillverkas.

  136. Så vissa tillsatser är bra?

  137. Ja, det får man säga.

  138. Finns det några tillsatser som är
    mer nödvändiga? Och några onödiga?

  139. Konserveringsmedel
    är de nödvändigaste.

  140. De onödiga... Det beror på den som
    tillverkar produkten.

  141. Kanske de förskönande, som färgämnen.
    Dem skulle man kunna ha mindre av.

  142. Ja, det skulle man kunna ha.
    Förskönande kan man ha mindre av.

  143. -Ja, det tycker jag.
    -Ja.

  144. En av glassarna har jag gjort.
    Men jag får inte säga vilken.

  145. Nu betalar vi.

  146. -Här var det lite kö.
    -Ja, den tar vi.

  147. Textning: Veronika Haraldson
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 5 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen besöker en fabrik som gör sylten och chokladen i glass och bakverk för att se vad de häller i för tillsatser och varför. Och för att reda ut begreppen ytterligare går hon på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelstillsatser, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Ladda ner

Alla program i Madelens matmyter

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 1 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 2 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 3 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 4 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 5 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 6 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Konsten att bygga en bänk

Dimitrios, Amanda och Fredrik ska bygga en hållfast bänk till uppehållsrummet. Det är viktigt att bygga på rätt sätt så att den håller för all tyngd. Dimitrios är inte van att snickra men Amanda och Fredrik kan redan snickra en del. Dimitrios tycker att det roligaste som finns är att borra. Fredrik är inte lika glad över Dimitrios borrande, men till slut lyckas de med gemensamma ansträngningar bygga klart bänken.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Fråga oss