Titta

Madelens matmyter

Madelens matmyter

Om Madelens matmyter

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en beskrivande bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar.

Till första programmet

Madelens matmyter : Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?Dela
  1. Jag gillar verkligen mackor.
    Det är så himla lätt.

  2. De kan nästan ersätta varje måltid.

  3. Frukostmacka, lunchmacka, fikamacka,
    kvällsmacka och nattmacka.

  4. Men alltid ska nån påpeka att det är
    bättre med mörkt bröd. Är det det?

  5. Jag ska på morgonuppställning
    på en bondgård och skörda vete.

  6. Jag ska ta reda på hur mycket sämre
    det är att äta vitt bröd.

  7. Jag är sen.

  8. -Med Jörgen och Bertil.
    -Hej.

  9. Det gäller att komma i tid.
    Du ska köra tröskan i dag.

  10. -Du ska följa med Bertil.
    -Tack.

  11. -Hur gör man det?
    -Då kör vi i gång.

  12. -Det är den maskinen du ska köra.
    -Den där?

  13. Jag har aldrig kört en skördetröska.
    Hoppas att du vet det.

  14. -Det är en maffig maskin.
    -Vad kostar den?

  15. Jag är osäker på priset,
    men det är några miljoner.

  16. -Och så sätter du mig i den.
    -Javisst.

  17. -Vad ska vi tröska i dag?
    -Korn och sen vete i eftermiddag.

  18. -Det bakar man väl med?
    -Ja.

  19. -Nu har jag bytt om.
    -Bra. Det ska vara rent i tröskan.

  20. -Vad har du hittat på här?
    -Jag har satt upp en testbana.

  21. -Hej.
    -Hallå. Jag ska göra ett test.

  22. -Vi får se hur det går.
    -Ska jag köra mellan dem?

  23. Ja, mellan balarna.
    Vi ser om du kan hantera tröskan.

  24. Styrning,
    hastighet och större svängar.

  25. -Nu eller aldrig.
    -Vi kör.

  26. Ja, nu kör hon.

  27. Hon har hittat backen.

  28. Oj. Nu kör hon på balarna.

  29. Hon får nog träna lite grann.
    Det verkar vara besvärligt.

  30. -Nu, så. Ja!
    -Hur får man stopp på den?

  31. -Nej!
    -Nu blir vi påkörda. Vi får backa.

  32. Ja, ja. Hon kör med stor marginal.

  33. Nu verkar hon ha fått in snitsen.

  34. Nej.

  35. Är det godkänt? Med beröm?

  36. -Inte MVG, bara VG.
    -Okej, jag får träna lite.

  37. -Du hade problem med första balen.
    -Ja, ja.

  38. -Nu ska du till vetestycket.
    -Vad kör vi först?

  39. -Vete.
    -Då kör vi.

  40. -Då kopplar vi på det här.
    -Ja, men tröskan ska med.

  41. Jag tror att jag kan allt nu.

  42. Madelen anmäler sig.
    Nu ska vi tröska vete.

  43. Det var på tiden.

  44. -Då startar vi knivarna.
    -Ja.

  45. -Nu tröskar jag. Är det höstvete?
    -Ja, det är det.

  46. -Satte ni det för ett år sen?
    -Ja. Jag sådde det.

  47. "Sådde" säger man.
    Måste man sköta om det under tiden?

  48. Sprutning för ogräs,
    svamp och insekter.

  49. -Och om man inte besprutade?
    -Det skulle inte bli mycket.

  50. -Ekologiska skördar är mindre.
    -Då får man inte lika mycket.

  51. -Vad gillar du för bröd?
    -Ljust.

  52. Jag med. Men en del säger
    att mörkt är så nyttigt.

  53. -Ja.
    -Vad tror du?

  54. De har säkert rätt. Men jag tycker
    att vitt bröd är nyttigt för mig.

  55. Ja, för mig med.

  56. -När kommer de och tömmer?
    -När det är full tank - nio ton.

  57. -Då kan du stanna.
    -Då stannar vi.

  58. -Vi kollar vad vi har skördat.
    -Ja, vi får se.

  59. Hej, Madde! Välkommen upp i lasset.

  60. När vi var små älskade vi
    att leka i spannmålslasset.

  61. Simma i maten.
    Kan du tänka dig nåt roligare?

  62. Känn på tyngden i kärnorna.
    Stora, fina kärnor. Vetekärnor.

  63. -Du känner hur...
    -Pengarna väger.

  64. -Jag har aldrig badat i pengar.
    -Som Joakim von Anka.

  65. Vilken spannmål gör man mjöl av?

  66. I ljust bröd är det mest vete.
    I mörkt kan det vara vete och råg.

  67. Vad är det för skillnad
    på råg och vete?

  68. Du ser att rågen har långa borst
    och ett längre ax.

  69. Veten har inga borst
    och ett kortare ax.

  70. Det är så man ser skillnaden.

  71. Den här blir vetemjöl
    och den här rågmjöl.

  72. -Sen kan man blanda det i bröd?
    -Det tror jag.

  73. -Det beror på smak och recept.
    -Just det.

  74. -Är mörkt bröd nyttigare än vitt?
    -Jag vet inte.

  75. -Det får du ta reda på på bagerierna.
    -Bagerierna?

  76. Ja, då gör jag det.
    Tack för mig.

  77. -Tack. Nu måste vi tröska vidare.
    -Ja, du har lite att göra.

  78. -Klättrar du ner med mig?
    -Ja.

  79. Nu vet jag allt om vete och råg.
    Det var kul att tröska.

  80. Men nu behöver jag ett bageri,
    en riktig brödfabrik.

  81. Ett bageri i närheten?

  82. Kolla.

  83. Titta, där sitter sockerbagaren
    på skorstenen.

  84. Så, bageri!

  85. -Jag letar efter Janne Kohl.
    -Här är jag.

  86. -Hej! Jag ska baka här i dag.
    -Ja, det ska vi fixa snabbt.

  87. -Du ska få lite kläder.
    -Ja. "Dress me up."

  88. -Så stort det är.
    -Ja.

  89. -Det luktar gott. Vad ska vi baka?
    -Surdegslimpa.

  90. -Är det ett mörkt bröd?
    -Ja, ganska.

  91. Vad är det i? När jag bakar hemma-

  92. -så blir det torrt efter en dag.
    Vad har ni i ert bröd?

  93. Rågmjöl som får stå med surdegspulver
    och småjäsa under ett dygn.

  94. Då kommer det att binda extra mycket
    vatten så att det håller sig saftigt.

  95. Okej. Och vad har du mer i?

  96. Sen ska vi tillsätta en massa saker.
    Det ska du få jobba med.

  97. -Vi ska ha i salt och torrjäst.
    -Torrjäst, salt.

  98. -Sen är det mörk sirap.
    -Varför det?

  99. För att det ska bli färg på brödet
    och det förhöjer smaken.

  100. -Det är inte så nyttigt.
    -Nej, det är ju socker.

  101. I mörkt bröd. Många säger
    att det är nyttigt med mörkt bröd.

  102. -Ofta luras man av det.
    -Ja. Jag älskar vitt bröd.

  103. Ett vitt bröd med fullkorn, helt
    eller krossat vete, är lika nyttigt.

  104. Ja, precis.
    Det är för att det ska bli mörkare.

  105. -Det är nästan lite lur.
    -Ja.

  106. -Okej, nu bakar vi lite lur.
    -Ja.

  107. -Jäst.
    -Nu är det sirap.

  108. Förlåt! Jag stänkte på riktigt.
    Nu ska vi ha i nittio kilo vetemjöl.

  109. -Kommer det nåt?
    -Ja, det kommer mjöl.

  110. -Vad ska ett nyttigt bröd innehålla?
    -Rågmjöl, gärna grovmalet.

  111. Gärna olika fröer:
    solrosfrön, linfrön.

  112. -Men färgen spelar ingen roll?
    -Nej.

  113. -Jag visste det! Det kan vara vitt.
    -Ja.

  114. -Jag trodde att jag skulle få knåda.
    -Det kan du få.

  115. -Du får knåda flera hundra limpor.
    -Ja. Då kör vi.

  116. -Nej. Jag är som gjord för det här.
    -Du kan få jobb här.

  117. -Hur många ska det bli?
    -Omkring 150 limpor.

  118. Janne, är mörkt
    eller vitt bröd nyttigast?

  119. -Mörkt bröd är nyttigare.
    -Varför är det så?

  120. Därför att rågmjöl är ett bättre mjöl
    för magen än vetemjöl.

  121. -I alla fall om det är grovmalet.
    -Men vitt bröd kan ha rågmjöl.

  122. Väldigt lite, i så fall.
    Annars blir det inte vitt bröd.

  123. Nu ska de in till "jäs"
    och sen ska de in i ugnen.

  124. Medan vi väntar ska du få lära dig
    att göra "sexflätor". Så här.

  125. Du måste hela tiden...

  126. Håll kvar den.
    Vart ska den, då?

  127. Jag gör en egen variant.

  128. -Ska jag köra här?
    -Ja. Tryck på.

  129. -Så varmt!
    -Här är det varmt. 250 grader.

  130. Så snurrar vi och sätter på ångan.

  131. -Bränn dig inte.
    -Mina glasögon.

  132. -Stå inte i ångan. Kom här.
    -Jag ser inget.

  133. Janne!

  134. -Nu behöver vi en macka.
    -Kanske två. En för varje öga.

  135. -Det här förtjänar vi.
    -Ja.

  136. Men du, det är alltså insidan
    som räknas, innehållet?

  137. -Så är det.
    -Och vad är ett nyttigt bröd?

  138. Det är ett rågbröd
    som är bra för magen.

  139. Ju grövre mjölet är malt,
    desto nyttigare är det.

  140. Men mörkt eller vitt kvittar.
    Man ska se på innehållsförteckningen.

  141. -Så färgen spelar ingen roll?
    -Nej.

  142. Det viktigaste är vad som är i.

  143. -Skål för ett gott bak.
    -Gott bak.

  144. Textning: Veronika Haraldson
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 6 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Bageriprodukter, Bröd, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Medicin, Näringslära, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 1 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 2 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 3 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 4 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 5 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 6 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaKlimatresan

Sverige koldioxidbantar

De fyra familjerna har blivit inspirerade av sina klimatresor och ska koldioxidbanta. Deras fokus ligger på att resa, äta och konsumera klimatsmart. Tillsammans med familjerna lär vi oss hur köttkonsumtion, förbrukning av fossila bränslen och onödig konsumtion påverkar Sveriges koldioxidutsläpp. Vi får svar på klimatfrågor som rör vardagen, som varför vi ska återvinna och sopsortera. Och om det går att vara vegan samtidigt som man styrketränar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Fråga oss