Titta

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Om UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Vetenskapsrådets kvartalsseminarium 31 maj 2012. Hur påverkas vi av olika typer av mat? Hur påverkas landskapet? Hur hållbar är vår livsmedelsförsörjning? Mat på gott och ont är temat när fem forskare från fem olika vetenskapliga discipliner föreläser om sitt ämne och sedan resonerar tvärvetenskapligt kring det tillsammans med forskare från andra ämnen. Moderator: Arne Jarrick. Inspelat 31 maj 2012.

Till första programmet

UR Samtiden - Mat som drog och kultur: Det tämjda landskapet

Programmet är inte tillgängligt

Det här programmet går inte längre att spela upp på UR Skola.

Dela

Det tämjda landskapet

Produktionsår:
Längd:

Mats Widgren, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet, resonerar kring resultaten från ett pågående projekt där globala landskap och grödor kartläggs i ett tusenårsperspektiv. Bland annat visar han hur jordbruket i Amazonas gick tillbaka kraftigt med européernas intrång och faktiskt fortfarande inte har återhämtat sig helt. Men samtidigt spred sig de amerikanska grödorna över världen: majs, tomat, sötpotatis och kassawa, maniok eller yuka. Människans sätt att införskaffa mat har sedan urminnes tider påverkat det omgivande landskapet. Vi har bränt, beskurit, rensat och grävt för att främja matnyttiga vilda växter. Med den insikten är det inte längre möjligt att beskriva global landskapsomvandling som ett resultat av det moderna jordbrukets framryckning. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.

Ämnen:
Biologi > Djur och natur > Naturbruk, Geografi > Naturresurser, varor och tjänster
Ämnesord:
Geografi, Jordbruk, Jordbrukslandskap, Kulturgeografi, Lantbruk, Odlingslandskap
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Mer högskola & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Samhällets utmaningar

Avloppsvatten som bioenergi

Alger som odlas i avloppsvatten kan ge biomassa, djurföda och på sikt kanske också livsmedel till oss människor. Mikroalgforskaren Francesco Gentili pratar om varför man kan odla alger som livsmedel. Moderator: Sverker Olofsson. Inspelat 5 mars på SLU i Umeå. Arrangör: Umeå universitet och SLU.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet Dokumentär

Jennifer fick narkolepsi

Jennifer Blom är 14 år och har narkolepsi. Sjukdomen började ett par veckor efter att hon vaccinerat sig mot svininfluensan 2009. Hon berättar om vardagen med kataplexier, konstant trötthet och beroendeframkallande mediciner.

Fråga oss