Titta

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Om UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Vetenskapsrådets kvartalsseminarium 31 maj 2012. Hur påverkas vi av olika typer av mat? Hur påverkas landskapet? Hur hållbar är vår livsmedelsförsörjning? Mat på gott och ont är temat när fem forskare från fem olika vetenskapliga discipliner föreläser om sitt ämne och sedan resonerar tvärvetenskapligt kring det tillsammans med forskare från andra ämnen. Moderator: Arne Jarrick. Inspelat 31 maj 2012.

Till första programmet

UR Samtiden - Mat som drog och kultur: Varför dricker inte alla mjölk?

Programmet är inte tillgängligt

Det här programmet går inte längre att spela upp på UR Skola.

Dela

Varför dricker inte alla mjölk?

Produktionsår:
Längd:

I Sverige ses det som en självklarhet att många vuxna dricker mjölk. Men i många andra länder är detta något som bara barn gör. Varför ser det olika ut på olika platser? Är det kanske till och med så att det är vi som gör fel? Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling. Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet, reder ut när denna "nya" vana dök upp, och förklarar varför. Hon ger dessutom svaret på om detta är en kulturell eller naturlig utveckling. Och på köpet: är det verkligen nyttigt? Moderator: Arne Jarrick. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Allmän medicin, Dryck, Gastroenterologi, Laktosintolerans, Mat, Matspjälkningsorgan, Medicin, Mjölk
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Mer högskola & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Konsten att påverka hälsan

Tim Noakes, professor i träningsfysiologi och idrottsnutrition samt författare till storsäljaren "Lore of Running", berättar om hur han tog steget över till lågkolhydratkost och hur en ändrad kost kan bidra till bättre prestationer och en förbättrad hälsa. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBildningsbyrån - historia

Smörgåsbordets uppkomst

Vilka rätter stod på de tidigaste smörgåsborden? Om kändiskocken Gustava Björklund, maten och det dukade bordet under 1800-talet.

Fråga oss