Titta

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Om UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Vetenskapsrådets kvartalsseminarium 31 maj 2012. Hur påverkas vi av olika typer av mat? Hur påverkas landskapet? Hur hållbar är vår livsmedelsförsörjning? Mat på gott och ont är temat när fem forskare från fem olika vetenskapliga discipliner föreläser om sitt ämne och sedan resonerar tvärvetenskapligt kring det tillsammans med forskare från andra ämnen. Moderator: Arne Jarrick. Inspelat 31 maj 2012.

Till första programmet

UR Samtiden - Mat som drog och kultur : Varför dricker inte alla mjölk?

Programmet är inte tillgängligt

Det här programmet saknar just nu rättigheter för att spelas upp på UR Skola.

Varför dricker inte alla mjölk?

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

I Sverige ses det som en självklarhet att många vuxna dricker mjölk. Men i många andra länder är detta något som bara barn gör. Varför ser det olika ut på olika platser? Är det kanske till och med så att det är vi som gör fel? Vuxna kan bryta ner mjölksocker, men det är faktiskt en av de få genetiska anpassningarna till nya födoämnen som forskarna känner till när det gäller människans utveckling. Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet, reder ut när denna "nya" vana dök upp, och förklarar varför. Hon ger dessutom svaret på om detta är en kulturell eller naturlig utveckling. Och på köpet: är det verkligen nyttigt? Moderator: Arne Jarrick. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Allmän medicin, Dryck, Gastroenterologi, Laktosintolerans, Mat, Matspjälkningsorgan, Medicin, Mjölk
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Mat som drog och kultur

Mer högskola & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Bioteknik för hållbarhet i jordbruket

Ny attityd till GMO:s

Professor Carl-Johan Lagerkvist berättar om en svensk studie där man undersökt konsumenters beteenden kring bioteknik. Omfattningen av genmodifierade grödor i världen är stor, men kunskapen kring konsumeternas beteende är fortfarande liten. Enligt Lagerkvist har studier som gjorts utanför Europa visat på att konsumenter inte längre ser genmodifiering som något konstigt och det ser ut som att trenden är liknande i Sverige. Inspelat den 11 april 2016 på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien i Stockholm. Arrangör: Mistra Biotech.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Bildningsbyrån - historia

Smörgåsbordets uppkomst

Vilka rätter stod på de tidigaste smörgåsborden? Om kändiskocken Gustava Björklund, maten och det dukade bordet under 1800-talet.

Fråga oss