Titta

Madelens matmyter - syntolkat

Madelens matmyter - syntolkat

Om Madelens matmyter - syntolkat

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar. Programmen är syntolkade med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Till första programmet

Madelens matmyter - syntolkat: Är alla tillsatser dåliga?Dela
  1. Ett kollage av bilder
    från ursprunget till våra måltider.

  2. Ett sädesfält, slakteri, bageri,
    restaurangkök, middagsbord-

  3. -och så finklädda restauranggäster.

  4. Text: Madelens matmyter,
    är alla tillsatser dåliga?

  5. Nästan all mat innehåller tillsatser.

  6. Reportern Madelen Persson går
    på shoppingrunda i mataffären-

  7. -med tillsatsexperten Evelyn
    från Livsmedelsverket-

  8. -och besöker en fabrik
    som gör sylt och choklad.

  9. Nästan all mat innehåller tillsatser.

  10. -Nu ska det bli gott med en glass.
    -Madelen tittar på glasspappret.

  11. E-nummer verkar finnas överallt.

  12. Kolla här. E440. Vad är det?
    Och varför har man i det?

  13. Hur är det, är alla E-nummer farliga?
    Det ska jag titta närmare på.

  14. Gud vad många olika grejor det finns
    i all mat vi äter.

  15. Som man inte vet om.
    Ta bara glassen, t.ex.

  16. Det finns säkert en egen fabrik
    som bara gör sylten.

  17. Dit borde jag åka.

  18. Hon hoppar in i en bil och kör
    med glasstruten i ena handen-

  19. -och stoppar girigt i sig
    hela struten.

  20. Så är hon framme vid syltfabriken.

  21. Hon går in och möter Per Trofast,
    applikationstekniker på fabriken.

  22. Hallå. Hej!

  23. Är det här ni gör glass?
    Nej, det är det ju inte alls.

  24. Här sitter du och moffar i dig,
    eller? Massa glassar.

  25. Det är gott med glass.

  26. -Gör ni sylten som finns i glass?
    -Ja, till många glassortiment.

  27. -Gör ni sylten i dag?
    -Vi tillverkar sylt i dag.

  28. -Ska vi gå ut och titta?
    -Gärna.

  29. De sätter på sig skyddskläder
    och handskar, går ut i labbet-

  30. -med vita hyllor och skåp
    och rostfria bänkar.

  31. Vi tillverkar insatsvaror till
    glassindustrin, bageriindustrin-

  32. -mejeriindustrin
    och konfektyrindustrin.

  33. Här ser du lite av sortimentet
    vi håller på med.

  34. Per pekar mot små plastburkar med
    vita etiketter och olika fyllningar.

  35. Vad är det här då? Jordgubb.
    Är det det vi ska göra i dag?

  36. Kan du säga nån glass som era grejor
    finns i?

  37. Nja, det är vår lilla hemlighet,
    vem vi levererar till.

  38. Det håller vi för oss själva.
    Men vi går ner och gör 350 kilo.

  39. De lämnar labbet
    och går mot tillverkningen.

  40. Madelen stoppar in sitt långa hår
    i skyddskeps.

  41. De tittar ner i en stor rostfri
    cistern full med jordgubbssylt.

  42. Vi har börjat ladda lite,
    och vi ska ju göra en jordgubbssylt.

  43. -Det är redan nånting här i.
    -Ja, vi har passerat jordgubbar.

  44. Vi har tagit bort de små fröna
    som finns i jordgubbarna-

  45. -så det blir en jordgubbssylt
    utan bitar och kärnor.

  46. Nu ska vi ha i socker.

  47. Ett stort kar fyllt med strösocker
    rullas fram.

  48. Madelen tömmer socker i sylten med
    en stor spak som öppnar sockerkaret.

  49. Två monterade vispar
    rör samman socker och syltmassa.

  50. De vandrar vidare in i ett rum
    med hyllor med bruna papperssäckar-

  51. -och blåa plastdunkar.

  52. -Vad ska vi ha i nu?
    -Nu ska vi ha i förtjockningsmedel.

  53. Det är en tillsats, eller additiv,
    som vi säger-

  54. -för att få upp en konsistens,
    eller textur, i produkten.

  55. -Och vi ska använda pektin i dag.
    -Vad mycket grejor det fanns här.

  56. -Vad är det i alla de här dunkarna?
    -Hon pekar mot en plasttunna...

  57. ...och de rödmålade naglarna
    skymtar genom plasthandskarna.

  58. En varningsskylt för heta ytor
    sitter på behållaren.

  59. E-nummer är inte farliga, de är
    kontrollerade från livsmedelsverket-

  60. -så det är godkända tillsatser
    som vi använder.

  61. -Förtjockningsmedel, då?
    -Pektin.

  62. -Varför har man i det i sylten?
    -För att få konsistens och textur...

  63. ...till slutapplikationen
    som är i glassen.

  64. -Så sylten blir tjock?
    -Precis.

  65. Utan konsistens hade det runnit av
    när vi la det i glassen.

  66. -Vad är det gjort av?
    -Det utvinns från äpple eller citrus.

  67. Det vi använder i dag
    är ett äpplepektin.

  68. -Kan jag äta det här?
    -Nej, det är inte gott.

  69. -Men i sylt är det gott?
    -Ja.

  70. Madelen håller i förtjockningsmedlet
    och det ryker ånga mot glasögonen.

  71. Hon häller i en vitaktig vätska
    från en plasthink ner i en blandare.

  72. -Vad ska vi ha i nu?
    -Nu ska det kylas...

  73. ...och sen ska vi hämta citronsyra,
    som är nästa sak vi ska lägga i.

  74. -Vad gör du nu?
    -Blandar ut i lite vatten.

  75. -Varför har man i citronsyra?
    -För att få en frisk jordgubbssmak.

  76. -Det är ett E-nummer?
    -Ja.

  77. Då dubbelkollar vi?
    Har vi haft i allt?

  78. Hon får ett papper och läser, och
    kollar innehållet i syltblandningen.

  79. Då har vi jordgubbsaromen kvar-

  80. -och då måste vi kyla lite till
    innan vi lägger i den.

  81. -Varför behöver man den?
    -Då får du upp smaken ännu mer.

  82. Så det räcker inte med jordgubbarna?

  83. För att få en god jordgubbssylt
    får man lägga i 50-60 % jordgubbar-

  84. -men det blir väldigt dyrt, så man
    drar ner mängden jordgubbar-

  85. -och tillsätter lite arom
    för att boosta upp smaken på sylten.

  86. Då boostar vi upp smaken, då.

  87. De vandrar vidare genom syltfabriken.
    Madelen bär en burk smakförstärkare-

  88. -öppnar locket
    och sniffar på innehållet.

  89. Hon häller vätskan
    i den stora blandaren med syltmassa.

  90. Lite extra arom till jordgubbssylten.
    Men det här är inget E-ämne?

  91. Nej, det här är naturligt arom,
    utvunnet ur jordgubbar.

  92. -Så skakar hon ur de sista dropparna.
    -Behöver man alla tillsatserna?

  93. När jag gör sylt hemma
    har jag inget av det.

  94. Vi tillverkar industriellt
    och har mycket mindre bär.

  95. Hemma gör du sylt på 50-60 %,
    som hjälper till med förtjockningen.

  96. Syftet med att lägga i den är att få
    konsistens, textur och god smak.

  97. -Det är lite fusk då?
    -Nej, vi säger vad vi gör.

  98. Nu kommer vår sylt.

  99. Färdig hallonsylt rinner sakta
    ur en kran, ner i en vit plasthink.

  100. Hinken försluts med rött lock-

  101. -och går maskinellt vidare
    till de andra fyllda hinkarna.

  102. På etiketterna står "jordgubbssylt".

  103. Men du, Per... En glass som ni är med
    och tillverkar kan du väl säga?

  104. -En enda?
    -Tveksamt.

  105. -Jo, en kan du säga.
    -Okej, men jag viskar den då.

  106. Nähä! Är det ni?
    - Företagshemlighet, yes!

  107. Hon knyter handen i en segergest.
    På vägen igen.

  108. Hon kör genom en allé. Bredvid sig
    har hon en hink full med sylt-

  109. -som hon smakar på med en sked,
    samtidigt som hon tittar på vägen.

  110. Tänk om man kunde ha
    en riktig tillsatsexpert.

  111. Tillbaka i stan. Hon stannar motorn
    utanför ett storköp.

  112. Går fram till dem
    som står i kassakön.

  113. Hej, ursäkta, har du sett nån
    från Livsmedelsverket? Inte?

  114. -Är du från Livsmedelsverket?
    -Nej.

  115. Här, här. - Hallå?

  116. Vid en frysdisk står Evelyn Jansson
    Elfberg från Livsmedelsverket.

  117. Hon har halvlångt mörkt hår, glasögon
    och röd dräkt.

  118. Tillsatser, varför har man det i mat?

  119. För att man är ute efter
    en speciell funktion-

  120. -som t.ex. att det ska hålla bättre,
    se bättre ut, smaka bättre-

  121. -eller andra funktioner.

  122. Det verkar finnas
    i hur mycket produkter som helst.

  123. Ja, det finns i väldigt mycket, utom
    rena varor som mjölk, smör och fil-

  124. -det vill man inte ha tillsatser i.

  125. Madelen hoppar upp i kundvagnen,
    och Evelyn kör.

  126. De passerar hyllor med olika
    matvaror, lösgodis och annat.

  127. Är E-nummer och tillsatser samma sak?

  128. Ja, det är det.
    Det står för att det är godkänt i EU.

  129. Man har hört rykten
    att tillsatser är farligt.

  130. Nej, de är undersökta och godkända
    så att de inte ska vara farliga.

  131. Madelen greppar en stor PET-flaska
    med Coca Cola light...

  132. -...och läser på etiketten.
    -Färgämne och sötningsmedel bl.a.

  133. -Varför har man i dem, då?
    -Det är en lightprodukt...

  134. ...och man måste ha nåt att söta med
    om man vill dra ner på sockret.

  135. -Färgämnen, då? Varför har man i det?
    -För att det förskönar lite grann.

  136. Hur skulle det se ut utan färgämnen?

  137. -Lite genomskinlig, eller grå t.o.m.
    -Jaha!

  138. Det ska jag tänka på när jag sitter
    på helgen och dricker två liter läsk.

  139. -Inte dricker du väl två liter läsk?
    -En liter, då.

  140. Evelyn drar vidare med Madelen
    mot fruktdisken, kryddburkarna-

  141. -hyllor med sylt,
    kyldiskar med pålägg-

  142. -och frysdiskar med fisk, grönsaker
    och glass.

  143. Vad är kriteriet för att en tillsats
    ska vara godkänd?

  144. Den får inte vara farlig,
    den får inte kunna lura konsumenten-

  145. -den ska ha en teknisk funktion
    som man vill komma åt-

  146. -och den ska vara till nytta
    för konsumenten.

  147. -Det är ju lite godtyckligt.
    -Ja.

  148. För det är så väldigt olika vad man
    tycker är nyttigt och inte.

  149. Madelen tar en vakuumförpackad bit
    fisk och läser på etiketten.

  150. Konserveringsmedel: natriumnitrit.
    Varför har man i det?

  151. För att ta bort bakterier
    och för att det ska hålla längre.

  152. Nitrit. Det låter lite läskigt.
    Är det det?

  153. Nej, det är en godkänd tillsats,
    men man ska inte äta onödigt mycket.

  154. De passerar en hylla med yoghurt.
    Madelen tar en förpackning.

  155. Förtjockningsmedel.

  156. Det är en lättprodukt,
    där man tagit bort en del av fettet-

  157. -och då behöver man sätta till nåt
    för att det inte ska bli rinnigt.

  158. Så tar man bort nåt
    måste man sätta dit nåt.

  159. Och där har man använt citronpektin-

  160. -det betyder
    att det är från citronskal.

  161. Förtjockningsmedel kan göras
    av citronskal då?

  162. Det har man i pektinet
    hemma i köket också.

  163. Vad skulle hända om man tog bort
    alla tillsatser ur maten?

  164. Då skulle man kunna bli sjuk av mat
    med farliga bakterier i-

  165. -och alla livsmedel
    skulle ju bli dyrare.

  166. Och vissa livsmedel
    skulle inte alls kunna tillverkas.

  167. Så vissa tillsatser
    är kanske bra ändå?

  168. Ja, det får man absolut säga.

  169. Är några tillsatser mer nödvändiga
    än andra?

  170. Är några kanske t.o.m. onödiga?

  171. Konserveringsmedel är ju
    de nödvändigaste.

  172. Men onödiga, det kan man inte säga.
    Det beror på tillverkaren.

  173. Men vissa förskönande, som färgämnen,
    skulle man kunna ha mindre av.

  174. Evelyn börjar se lite trött ut
    av att skjuta vagnen framför sig.

  175. Madelen pekar mot glassdisken.

  176. En av de här glassarna
    har jag varit med och gjort.

  177. Nu betalar vi.

  178. De ställer sig i den kortaste kön,
    och Madelen hoppar ur vagnen.

  179. Producent: Ulrika Johnsson.
    Ansvarig utgivare: Ami Malmroos.

  180. Syntolk: Sif Westberg
    från syntolkning nu.

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen besöker en fabrik som gör sylten och chokladen i glass och bakverk för att se vad de häller i för tillsatser och varför. Och för att reda ut begreppen ytterligare går hon på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket. Programmet är syntolkat med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelstillsatser, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - syntolkat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 5 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Den stora invigningsfesten

Nu är det bara timmar kvar till den stora invigningsfesten. Jens, Reshin och Dimitrios röjer ut all byggpapp och städar rummet. Elsa Billgren kommer förbi med lite extra pynt. Byggänget får personliga diplom av Zafire som de sätter upp på väggen. Efter spänd väntan är det äntligen dags att släppa in alla gästerna. De inviger rummet med tal och invigningsband som alla eleverna i byggänget klipper tillsammans.

Fråga oss