Titta

Madelens matmyter - syntolkat

Madelens matmyter - syntolkat

Om Madelens matmyter - syntolkat

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar. Programmen är syntolkade med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Till första programmet

Madelens matmyter - syntolkat : Är det farligt att äta chips?Dela
  1. Ett kollage av bilder
    från ursprunget till våra måltider.

  2. Ett sädesfält, slakteri, bageri,
    restaurangkök, middagsbord-

  3. -och finklädda restauranggäster.

  4. Madelens matmyter,
    är det farligt att äta chips?

  5. För tio år sen larmades det om
    att chips var cancerframkallande.

  6. Vad hände sen?
    Är det farligt att äta chips?

  7. Nu är det fredagsmys

  8. Hoppas inte föräldrarna stör

  9. Nu är det slut på veckan

  10. Reportern Madelen Persson ligger
    hemma och myser med en skål chips.

  11. Kan det verkligen vara farligt
    med chips? Alla äter väl chips?

  12. Fast det snackades ju om att man
    kunde få cancer av friterad mat.

  13. Men potatis är väl ändå nyttigt?
    Jag får väl kolla upp det här också.

  14. Plötsligt på väg till en potatis-
    odlare i Skåne, med dunsockorna på.

  15. Hon stiger ur en bil.

  16. Skåne. Här har de ju
    hur mycket potatis som helst.

  17. Hon vinkar till en bonde,
    en ung kvinna i shorts och t-shirt-

  18. -potatisbonden Lena Hurtig,
    som hoppar ur sin traktor.

  19. -Odlar ni potatisar till chips?
    -Ja, det gör vi faktiskt.

  20. -Och det här är chipspotatis?
    -Ja, vi ska kolla om där är nåt.

  21. De vandrar längs fältet.
    Madelen pekar mot potatisplantorna.

  22. Hon får låna ett par stövlar av Lena.

  23. Hur odlar man potatis egentligen?

  24. Tidigt i våras harvade vi här.

  25. Sen körde vi ut kogödsel.
    Sen harvade vi igen.

  26. -Vad är harva för nåt?
    -Man kör den djupt i jorden.

  27. -Som en stor kratta?
    -Just det, som luckrar upp jorden.

  28. Farfar, trind och glad, kommer gående
    i odlingen, hälsar på Madelen.

  29. Jaha, hej!
    Jag ska hjälpa till med skörden.

  30. Ska du det? Vad sexigt!
    Röda naglar på en potatisupptagare.

  31. Röda naglar på en potatisupptagare.
    Är det godkänt?

  32. -Lena, har du röda naglar?
    -Nej, jag är inte sexig.

  33. -Så här växer det chipspotatisar?
    -Ja.

  34. Lena tar upp ett stånd potatis
    med en grep.

  35. Nu ska vi kolla här.
    Där var den vi satte i maj månad.

  36. Det kan man inte tänka
    att det här blir chips.

  37. Madelen tar upp en potatis
    och granskar den på nära håll.

  38. De går längs potatisfältet,
    och så snubblar Madelen ner i landet.

  39. Hej och hå.

  40. Hej! Ska ni också hjälpa till?

  41. Madelen och Lena klättrar upp
    på potatisplockarmaskinen-

  42. -och där uppe sitter redan två
    små barn, fem-sex år, Lenas barn.

  43. Maskinen drar upp potatisen, och den
    kommer rullande på ett glest galler.

  44. Madelen, Lena och de två barnen
    plockar bort stenar från gallret-

  45. -medan maskinen
    går över potatisfältet.

  46. -Saturna.
    -Och det är en bra chipspotatis?

  47. Jämna och fina ska de vara för att de
    ska kunna koka dem i olja sen.

  48. Vad är skillnaden på matpotatis
    och chipspotatis?

  49. Det är mycket vatten i en matpotatis.

  50. Det är det inte i en sån här,
    för de ska kunna koka den i olja-

  51. -så det kan bli chips av det. Det kan
    man inte göra med en matpotatis.

  52. -Nu förstår jag inte.
    -Matpotatisen går ju sönder då.

  53. -Så det är mer vatten i matpotatisen?
    -Ja.

  54. Vad ni jobbar, killar. Härligt.

  55. -Brukar du fredagsmysa med chips?
    -Nej, det brukar jag inte.

  56. Det behövs inte.
    Man äter en god matpotatis i stället.

  57. -Tror du det är farligt med chips?
    -Nej. Inte i måttliga mängder.

  58. En fredagsmys skadar inte.

  59. Lena kastar en liten potatis
    på traktorhytten.

  60. Maskinföraren stannar skördemaskinen.

  61. Oj, oj, oj!
    Det här gjorde vi bra, Lena!

  62. Vilken skörd vi fick!
    Är det nåt mer du ska ha hjälp med?

  63. Helst inte.

  64. Nu tar vi en kopp kaffe tycker jag.

  65. Nej, nu måste jag vidare. En potatis-
    odling var inte helt rätt ställe-

  66. -om man vill veta
    om chips är farligt.

  67. Hon vandrar mot bilen,
    och kör vidare mot anläggningen-

  68. -där potatisen blir till chips.

  69. Inne på kontoret träffar hon
    skiftledaren Peter Karlsson.

  70. -Hej! Då var det dags.
    -Ja, chips.

  71. Rock.
    Man måste ha skyddskläder här inne.

  72. -Ska den på direkt?
    -Ja, ta på den nu.

  73. Hon får vita skyddskläder och hårnät,
    sen går de in i fabriken.

  74. -Vad ska jag göra?
    -Du ska hugga stora potatisar.

  75. Dåliga potatisar, gröna potatisar,
    lägger du där nere.

  76. Här uppe låter du de bra gå.

  77. Madelen vid löpande bandet
    där potatisarna kommer rullande.

  78. I handen har hon en stor, vass kniv
    som hon siktar på potatisarna med.

  79. Men de skivas snabbt i en maskin-

  80. -och på andra sidan ser hon chipsen
    komma ut färdigfriterade.

  81. Titta, där kommer chipsen. Då får vi
    kontrollera dem så de är bra.

  82. -Är de här precis friterade?
    -Ja.

  83. Chipsen kommer på ett löpande band.
    En del har gröna och bruna fläckar.

  84. -Varför ska jag ta bort dem?
    -De innehåller ett gift, akrylamid.

  85. -Ett gift?
    -Ja, all potatis har det i sig.

  86. Sitter bara giftet i de brända, eller
    har de andra också akrylamid i sig?

  87. De andra har det också, men de här
    har mer, och det mäter man.

  88. Hur mäter ni det?

  89. Man skickar dem
    till ett laboratorium.

  90. Men är det farligt att äta chips?

  91. Du ska nog äta bra mycket
    innan du blir sjuk.

  92. Det är nog svårt
    att äta sig sjuk på det här.

  93. -Men akrylamid låter ju lite...
    -Läskigt? Ja.

  94. Jag tror inte du behöver oroa dig.

  95. Madelen lyfter upp chips
    och synar dem noga.

  96. Längs bandet står anställda som synar
    chips längs vägen mot påsen.

  97. Chipsen går vidare på bandet, och
    längre fram fördelas salt över dem.

  98. Så hamnar de slutligen
    i portionsfickor på ett annat band.

  99. Ute på chipslagret.

  100. En truck kör iväg med stora
    pappkartonger fyllda med chipspåsar.

  101. Madelen tar av sig skyddskläderna
    och tar Peter Karlsson i hand.

  102. -Sommarjobb sen, det har du lovat.
    -Givetvis.

  103. Chipskillen var ju rätt trevlig, men
    mycket svar fick jag inte där heller.

  104. Gröna chips, akrylamid...
    Men hur är det då? Är chips farligt?

  105. Jag behöver en riktig chipsexpert.

  106. Hon går mot bilen, hoppar in
    och kör iväg.

  107. Hon äter chips samtidigt som hon
    rattar bilen mot Livsmedelsverket-

  108. -där hon stannar
    och går mot entrédörren.

  109. Kemisten Karl-Erik Hellenäs har grå-
    sprängt skägg, glasögon och vit rock.

  110. På golvet påsar med livsmedel
    som ska undersökas.

  111. Pratar man om farliga ämnen tänker
    man i första hand på akrylamid-

  112. -när det gäller chips.

  113. Man upptäckte för nästan tio år sen
    att det finns i all mat man steker.

  114. Men speciellt i chips.
    Så det kan vi analysera.

  115. Om du ska prya som kemist här
    måste du ha en labbrock.

  116. Madelen får på sig en vit skyddsrock.

  117. Hon häller chips i en matberedare,
    sätter på matberedaren-

  118. -och chipsen blir till en brun sörja.

  119. Hur uppstår akrylamid?

  120. Akrylamid bildas av naturliga ämnen
    som finns i potatisen-

  121. -socker och aminosyror. När det blir
    varmt reagerar de med varandra-

  122. -och bildar akrylamid. Det visste man
    inte för över tio år sen.

  123. Då var akrylamid bara känt
    som en industrikemikalie-

  124. -som man t.ex. tätade Hallandsåsen
    med.

  125. Man visste att den var farlig,
    men inte att den fanns i mat-

  126. -så det var en stor sensation,
    och svenska forskare upptäckte det.

  127. De tar av locket, och Karl-Erik
    rör i massan med en sked.

  128. -Det ser ut som kräk.
    -Vi ser att det är mycket fett här i.

  129. Och vi ser
    att det är ganska mörk färg.

  130. Ja, vad betyder det?

  131. Det kan betyda att det är
    ganska mycket akrylamid i dem.

  132. Han häller ner en del av sörjan
    i ett provrör och antecknar.

  133. Spelar oljan nån roll
    för hur mycket akrylamid det blir?

  134. Nej, det spelar ingen roll.

  135. Det är mer temperatur, tid och fram-
    för allt vilken potatis man använder.

  136. -Jag måste nog visa dig hur man gör.
    -Nej, jag tror jag kan.

  137. Oj, oj, oj! Tusan också.

  138. -Men gud, förlåt. Vad hände?
    -Vi får börja om från början.

  139. Nu blir det rätt. Madelen sätter ner
    provröret i en behållare-

  140. -och sluter locket över.

  141. Efter en stund har processen sepa-
    rerat innehållet synligt för ögat...

  142. -...när de håller det mot ljuset.
    -Det här är mest potatisstärkelse.

  143. Det som inte löser sig i vatten
    av potatisen.

  144. Det där är fettlagret.
    Så mycket fett fanns det i där.

  145. Det här var potatisen.
    Akrylamid, vatten och fett.

  146. -En liten kemikaliegrogg.
    -Ja, och ingen omskakning här nu.

  147. Strax får vi se hur mycket akrylamid
    det är. Äntligen.

  148. Nu ser vi på den röda linjen här.
    Det är den som är mätsignalen.

  149. Om det inte finns nån akrylamid
    blir det bara ett rakt streck här.

  150. De jobbar vidare i labbet för att
    få reda på innehållet av akrylamid.

  151. De studerar en skala på datorskärmen.
    Karl-Erik pekar med blyertspennan.

  152. -Nu är det på gång. Okej.
    -Oj! Eller?

  153. Nu ser vi att akrylamiden
    har kommit igenom här-

  154. -och där var den igenom.
    Men då måste vi räkna på det där.

  155. Karl-Erik antecknar för hand
    och räknar ut värdet.

  156. Okej.

  157. Vårt chipsprov innehöll 460 mikrogram
    per kilo av akrylamid.

  158. I en påse på 300 gram är det ungefär
    150 mikrogram akrylamid-

  159. -och det är ungefär så mycket
    som ett litet saltkorn väger.

  160. I en påse chips så är det ungefär
    som ett litet saltkorn akrylamid.

  161. -Det låter ju inte livsfarligt.
    -Nej, det är knappast livsfarligt.

  162. Men om man får i sig det där
    saltkornet varje dag under många år-

  163. -så kan det ge en liten ökning
    för risken för cancer.

  164. Hade akrylamiden varit en tillsats
    så skulle vi kunna förbjuda den-

  165. -men det här bildas naturligt,
    så vi kan inte bara förbjuda den.

  166. Istället försöker vi se till
    att vi får i oss så lite som möjligt.

  167. Man skulle kunna säga
    att det är en saltkornsrisk.

  168. De skakar hand,
    och Madelen går ut från labbet-

  169. -tar av sig skyddsglasögon
    och den vita rocken.

  170. Producent: Ulrika Johnsson.
    Ansvarig utgivare: Ami Malmroos.

  171. Syntolk: Sif Westberg
    från Syntolkning Nu.

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker en potatisbonde som odlar just chipspotatis, och tar sig sedan vidare till en chipsfabrik. Till slut hamnar hon på ett laboratorium på Livsmedelsverket där de mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips. Programmet är syntolkat med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Snacks, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - syntolkat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 5 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter

Kan man bli rosa av att äta lax?

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaFatta fakta

Näring

Vad behöver människan få i sig för att överleva? Johan Bogg, läkare och överlevnadsinstruktör berättar vilken kost man måste äta - som kolhydrater, proteiner och fetter - för att orka och hålla humöret uppe.

Fråga oss