Titta

Madelens matmyter - syntolkat

Madelens matmyter - syntolkat

Om Madelens matmyter - syntolkat

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar. Programmen är syntolkade med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Till första programmet

Madelens matmyter - syntolkat: Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?Dela
  1. Ett collage av bilder
    från ursprunget till våra måltider.

  2. Ett sädesfält, ett slakteri, bageri,
    restaurangkök, middagsbord-

  3. -och finklädda restauranggäster.

  4. Text: Madeleines matmyter.

  5. Är mörkt bröd
    alltid nyttigare än ljust?

  6. Madelen vandrar genom ett moget
    sädesfält och äter på en macka.

  7. Hon stryker med handen
    över sädesaxen.

  8. Långt borta skymtar en allé. Himlen
    är stor och blå med små molntussar.

  9. Jag gillar verkligen mackor.
    Det är så himla lätt.

  10. Man kan nästan ersätta
    varje måltid med en macka.

  11. Frukost, lunchmacka, fikamacka,
    kvällsmacka och nattmacka.

  12. Men alltid ska nån påpeka
    att det är bättre med mörkt bröd.

  13. Är det verkligen det?

  14. Jag ska till en bondgård. Jag ska
    få lära mig hur man skördar vete.

  15. Jag ska ta reda på hur mycket sämre
    det är att äta vitt bröd.

  16. Hon kör bil
    och svänger in mot en lantgård.

  17. Hon hoppar ur bilen och springer
    fram mot ett gäng som väntar.

  18. -Hej.
    -Det gäller att komma i tid.

  19. Rättaren på godset kastar över
    en overall som Madelen ska ha på sig.

  20. -Han pekar mot skördetröskan.
    -Ja, kör i gång.

  21. Det är den här maskinen
    du ska köra i dag.

  22. Madelen tittar på den förskräckt.

  23. Jag har aldrig kört en skördetröska.
    Hoppas du vet det.

  24. Det är en lite maffig maskin.

  25. -Vad kostar den?
    -Jag är lite osäker...

  26. ...men det är några miljoner.

  27. Sätter du mig i den?
    Några miljoner, men det ordnar sig.

  28. -Vad ska vi tröska i dag?
    -Korn först. Och vete i eftermiddag.

  29. -Det bakar man med.
    -Ja.

  30. Hon får en skyddshjälm till huvudet
    med visir för ansiktet.

  31. Hon spolar tröskan med högtrycks-
    aggregat och fumlar lite med sprutan.

  32. Hon kastar overallen på marken
    och går fram och pratar med bonden.

  33. Vad har du hittat på här nu?

  34. Godsägare William Hamilton kommer.

  35. På åkern ligger en hinderbana
    med halmbalar utlagda.

  36. -Ska jag köra mellan de här?
    -Ja, mellan balarna.

  37. Se hur du kan hantera tröskan med
    styrning och hastighet och svängar.

  38. -Nu eller aldrig.
    -Men vi kör, absolut.

  39. Madelen börjar köra skördetröskan.

  40. Hon kommer nära en bal
    och stannar i sista sekund.

  41. Oj, där kör hon på balarna.

  42. Hon får nog träna lite, för det
    verkar vara besvärligt för henne.

  43. Nu så. Ja!

  44. Hon styr rakt mot de två männen
    i hög hastighet.

  45. ...så vi inte blir påkörda,
    nu får vi backa.

  46. Hon tar det med stor marginal.

  47. Nu verkar hon fått till det.

  48. Så kör hon nästan på en höbal igen.

  49. Hon kliver ut och går
    mot Bertil och godsägaren.

  50. -Är det godkänt? Med beröm?
    -Inte mvg, bara vg.

  51. -Okej, jag får träna lite.
    -Du hade problem med första balen.

  52. Ja, ja, ja.

  53. Nu ska vi släppa ut dig på vetet.

  54. -Vilket sädesslag kör vi först?
    -Nu ska vi köra vete.

  55. -Kopplar vi på det här, då?
    -Men vi ska ha tröskan med oss.

  56. Ja, ja. Jag tror jag kan allt.

  57. De småspringer mot skördetröskan.

  58. Två skördetröskor
    kör bredvid varandra.

  59. Madelen kör den ena ihop med Bertil
    och talar i kommunikationsradio.

  60. Då startar vi knivarna.

  61. Nu tröskar jag.

  62. Är det höstvete?
    Och det satte ni för ett år sen?

  63. Det sådde jag. Just det.

  64. -Måste man göra nåt under tiden?
    -Ja, sprutning.

  65. Både för ogräs, svamp och insekter.

  66. -Vad händer om man inte besprutar?
    -Då blir det inte mycket.

  67. Det finns de som odlar ekologiskt.
    Men de tar inte stora skördar.

  68. -Då får man inte lika mycket.
    -Nej.

  69. -Vad gillar du för bröd bäst?
    -Ljust bröd.

  70. Det gör jag med.

  71. -Men mörkt bröd ska vara så nyttigt.
    -Ja, de säger det.

  72. -Vad tror du?
    -De har säkert rätt.

  73. -Tror du?
    -Men vitt bröd är nyttigt för mig.

  74. För mig med.

  75. Skördetröskan skär av vetet,
    kornen går ner i en tank.

  76. -När kommer de och tömmer?
    -När vi har full tank...

  77. En traktor med vagn
    kör upp vid tröskan.

  78. Vetekornen kastas ut från tröskans
    tank genom ett långt rör-

  79. -och landar i traktorvagnen.

  80. Tröskan stannar, Madelen och Bertil
    går fram till traktorn.

  81. -...kolla vad vi har skördat.
    -Ja, vi ska se.

  82. Hej, Madde. Välkommen upp i lasset.

  83. I det skördade vetet
    står godsägare William Hamilton.

  84. Madelen stiger upp i vagnen
    och sjunker ner som i lössnö.

  85. De silar vetekärnorna
    mellan fingrarna och känner på det.

  86. Hon kastar sig på rygg i vetekärnorna
    och gör en ängel som i snö.

  87. Pengarna väger.

  88. -Jag har aldrig badat i pengar.
    -Som Joakim von Anka.

  89. Vilket spannmål gör man mjöl av?

  90. I ljust bröd är det vete,
    framförallt.

  91. I mörkt bröd
    kan det vara både vete och råg.

  92. Madelen håller upp ett veteax och
    ett rågax framför William Hamilton.

  93. Rågen har långa borst, ett längre ax.

  94. Vetet har inga borst
    och ett kortare ax.

  95. Det är så man ser skillnad.

  96. Den blir det vetemjöl av,
    och den här rågmjöl.

  97. Sen kan man blanda det
    hur som i bröd.

  98. Det beror på smak och recept.

  99. -Är mörkt bröd nyttigare än vitt?
    -Jag vet inte.

  100. Det får du ta reda på på bagerierna.

  101. -Ja, det kan jag göra. Tack för mig.
    -Tack. Nu måste vi tröska vidare.

  102. -Hon hoppar ner från vagnen.
    -Hej då!

  103. -Du får klättra ner med mig, va?
    -Japp.

  104. I bilen tömmer hon
    sina skor från vetekärnor.

  105. Nu vet jag allt om vete och råg.
    Det var kul att lära sig tröska.

  106. Men nu behöver jag ett bageri,
    en riktig brödfabrik.

  107. Hon sätter på bilradion och kör.

  108. Hon kör genom slättlandskapet.
    Hon frågar en man vid vägkanten.

  109. Nåt bageri i närheten?

  110. Han pekar rakt fram
    mot en stor byggnad.

  111. Kolla!

  112. Titta där sitter ju sockerbagaren
    på skorstenen.

  113. Hon är framme och parkerar bilen.

  114. Inne i bageriet. Massor av vagnar
    till ugnsplåtar runtom väggarna.

  115. -Hej. Janne Kohl letar jag efter.
    -Här är jag.

  116. Jag ska baka här i dag, eller hur?

  117. All personal är klädd i vitt
    från topp till tå.

  118. Madelen får vita skyddskläder,
    men flätan hänger utanför.

  119. Försäljningschefen Jan Kohl
    visar runt.

  120. De går mellan mjölsäckar och degkärl.

  121. Tittar ner i en stor bunke
    med deg på jäsning.

  122. När jag bakar hemma blir det torrt
    efter en dag. Vad har ni i ert bröd?

  123. Rågmjöl och lite surdegspulver,
    som får stå och jäsa under ett dygn.

  124. Brödet binder extra mycket vatten,
    så det håller sig saftigt längre.

  125. Okej, och vad har du i mer?

  126. Sen ska vi tillsätta saker.
    Det ska du få jobba med.

  127. Då är det salt vi ska ha i. Och
    det är torrjäst, som vi jobbar med.

  128. Och mörk sirap.

  129. -Varför har man i det?
    -För färgen och det förhöjer smaken.

  130. -Det är inte så nyttigt.
    -Nej, det är ju socker.

  131. I mörkt bröd. Många säger
    att det är så nyttigt med mörkt bröd.

  132. -Många gånger lurar man sig på det.
    -Jag älskar vitt bröd.

  133. Är det ett vitt bröd med mycket
    fullkorn, helt eller krossat vete...

  134. -...då är det bra så nyttigt.
    -Ja, precis.

  135. Det är för att det ska bli mörkare.
    Det är nästan lite lur.

  136. Okej, nu bakar vi lite lur.
    Okej, salt.

  137. -Jäst.
    -Nu är det sirap.

  138. Madelen häller i ingredienserna
    under Jans överinseende.

  139. De drar i väg degbunken
    mot mjöltanken.

  140. Degen blandas i kärlet, stora knivar
    snurrar sakta i blandningen.

  141. Degen börjar anta ljusbrun färg.

  142. Det kan gärna
    innehålla solrosfrön, linfrön.

  143. Men färgen har inget
    med saken att göra? Jag visste det.

  144. Så det kan vara vitt?

  145. Den färdigblandade degen hälls över i
    en stor behållare och knådas färdig.

  146. De färdigrullade limporna
    rullas ett varv i mjöl för hand.

  147. Madelen lägger dem i avlånga,
    flätade korgar som ställs på plåtar.

  148. -Det ska bli omkring 150 limpor.
    -150 limpor.

  149. Men Janne, mörkt eller vitt bröd?
    Vad är nyttigast?

  150. -Mörkt bröd är nyttigare.
    -Men varför är det så?

  151. Därför att rågmjöl är bättre mjöl
    för magen än vetemjöl.

  152. I alla fall om det är grovmalet.

  153. -Men vitt bröd kan innehålla rågmjöl.
    -Väldigt lite i så fall.

  154. För annars blir det inte vitt bröd.

  155. De hjälps åt att dra i väg det höga
    stället med plåtar över golvet.

  156. Deg rullas automatiskt till små
    runda frukostbullar på plåtar.

  157. Madelen får försöka fläta bröd
    med hjälp av en i personalen.

  158. Det går så där. Hon vänder ner flätan
    i vallmofrön och lägger på en plåt.

  159. -Håll kvar den.
    -Ja, här.

  160. Vart ska den här nu, då?

  161. Jag gör en egen variant.

  162. Stora plåtdörrar.
    Innanför finns ugnarna.

  163. De rullar in vagnarna med jäst bröd.
    Ångan slår ut från ugnen.

  164. Madelens glasögon immar igen.

  165. 250 grader är det.

  166. Och så snurrar vi den
    och sätter på ångan.

  167. -Akta så du inte bränner dig.
    -Åh, mina glasögon!

  168. Åh! Jag ser inget. Janne... Janne.

  169. -Nu behöver vi en macka.
    -Kanske två.

  170. På ett bord
    ligger brödsorter framdukade.

  171. Madelen och Jan
    smakar varsin bit bröd.

  172. Det är alltså insidan,
    innehållet, som räknas.

  173. Och vad är ett nyttigt bröd?

  174. Ett nyttigt bröd är ett rågbröd.
    Det är bra för magen.

  175. Ju grövre det är malt,
    desto nyttigare är det.

  176. Men det spelar ingen roll om
    det är mörkt eller vitt, egentligen?

  177. Man ska kolla innehållsförteckningen.

  178. Så färgen spelar egentligen
    ingen roll? Kolla vad som är i.

  179. -Skål för ett gott bak.
    -Gott bak på dig.

  180. Producent: Ulrika Johnsson
    Ansvarig utgivare: Ami Malmroos

  181. Syntolk: Sif Westberg, Syntolkning Nu

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka. Programmet är syntolkat med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Bageriprodukter, Bröd, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - syntolkat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 5 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Vikten av återvinning

Yohannes, Sebastian och Ahmed besöker Stockholms Stadsmission där man tar hand om gamla saker och säljer dem vidare så att de får ett nytt liv. De ska köpa bord och stolar till uppehållsrummet. Möblerna renoveras sedan och målas i olika färger. De får hjälp av Anna Braun från tv-serien "Fixa rummet". Vi hälsar också på hemma hos Sebastian som berättar om sin kärlek till dansbandsmusik.

Fråga oss