Titta

Madelens matmyter - syntolkat

Madelens matmyter - syntolkat

Om Madelens matmyter - syntolkat

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar. Programmen är syntolkade med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Till första programmet

Madelens matmyter - syntolkat : Finns det trynen och knorrar i korven?Dela
  1. Bilder av ursprunget
    till våra måltider.

  2. Ett sädesfält, slakteri,
    bageri, restaurangkök, middagsbord-

  3. -och finklädda restauranggäster.

  4. Madelens matmyter. Finns det
    trynen och knorrar i korven?

  5. Vad innehåller falukorv?

  6. Är det sant att trynen och knorrar
    hamnar i korvsmeten?

  7. Madelen ska ta reda på det. Hon
    börjar med att besöka en grisbonde.

  8. Korv måste vara en av de folkligaste
    maträtterna i Sverige.

  9. Vi svenskar äter ca 30 000 ton
    falukorv om året.

  10. Jag är uppvuxen på korv. Mammas korv
    i ugn, korv med mos, korv med bröd.

  11. Reportern Madelen Persson
    kör UR:s vita bil-

  12. -på grusvägar mellan lador och åkrar.

  13. Jag ska besöka en grisbonde
    som föder upp 3 000 grisar om året.

  14. Han borde veta vilka grisdelar
    som blir korv.

  15. Hon stannar vid en gård,
    går ut och tar med gummistövlar.

  16. Gud, vad det luktar!
    Vi har kommit rätt.

  17. -Hallå. Välkomna.
    -Hej.

  18. Bonden stiger ner.

  19. -Jag tänkte hjälpa till.
    -Det går jättebra.

  20. -Ska vi göra oss i ordning?
    -Ja, det kan vi göra.

  21. Hon visas till ett omklädningsrum
    med grisbilder på väggarna.

  22. Hon sätter på blåställ och stövlar
    och har håret i fläta.

  23. Oj! Han verkar gilla grisar,
    herr Carlsson.

  24. De går ut till ett grisstall.

  25. -Blir det bra?
    -Ja, nu kör vi.

  26. Grisbonden heter Gunnar Carlsson,
    har ljus overall och är tunnhårig.

  27. Han visar runt.
    Madelen mockar i en spilta.

  28. Raka ut bajset.

  29. De halvstora grisarna
    buffar på Gunnar och Madelen.

  30. De här får mycket mat från åkrarna
    i form av spannmål.

  31. Havre, korn och vete.

  32. Så får de returmjölk
    från mejeriet-

  33. -och potatis och potatisskal
    från ett potatisbolag-

  34. -och lite öljäst
    från en öltillverkare.

  35. -öl?
    -Det är jättegott.

  36. -De får jästen.
    -Blir de fulla?

  37. Nej. Kanske lite harmoniska.

  38. -Blir de lite påverkade?
    -Kanske.

  39. -Varför ger man det?
    -Därför...

  40. Öljäst innehåller vitaminer
    och proteiner.

  41. -Använder man tillväxthormon?
    -Det har man slutat med i Sverige.

  42. Ingen antibiotika i fodret
    i förebyggande syfte.

  43. -Kommer det tillbaka?
    -Nej, det tror jag inte.

  44. En gris nafsar hårt
    i Madelens byxben.

  45. De gillar dig helskarpt.
    Märker du det?

  46. -Jag smakar bra.
    -Du smakar jättebra.

  47. -De biter mig i tårna. Jag måste ut.
    -Ska du vila tårna?

  48. -Han bet mig.
    -Det är inte farligt.

  49. Jag ska mota ut 300 kg gris.

  50. Hon hämtar en träskiva med handtag
    att mota grisar med.

  51. Hon motar ut en stor sugga
    ur spiltan.

  52. -Vad kan man använda på grisen?
    -Man äter hela grisen.

  53. Det finns ingenting som inte används.
    Vi går in till dem.

  54. Ryggen här uppe, hela biten.
    Det blir kotletter.

  55. De är tillbaka i spiltorna
    med flera grisar.

  56. Gunnar visar med handen
    på grisryggen.

  57. -Sedan har man skinkan där bak.
    -Det är skinkan.

  58. Vilka delar använder man
    när man gör korv?

  59. Det som blir över
    när man gör styckdetaljer.

  60. När man putsar rent en kotlettrad
    blir det lite spill.

  61. Överskottet blir till korv.

  62. 60 procent av grisen
    går till charkindustrin.

  63. -Finns det tryne och knorr i korv?
    -Nej.

  64. Det tror jag inte.
    Kanske, om man behöver brosk.

  65. -När man gnager på en broskbit...
    -Kan det vara en knorr?

  66. -Har man knorrar i falukorven?
    -Nej, det tror jag inte.

  67. -Är du inte säker?
    -Nej.

  68. -Man vill kanske dryga ut smeten.
    -Bara det smakar gott.

  69. -Så länge man inte vet vad som är i.
    -Den där vill bita mig.

  70. De lämnar spiltan
    och tittar ut över grisstallet.

  71. -Är det jobbigt att slakta dem?
    -Nej.

  72. Inte ett dugg. Grisen är det husdjur
    som människan har haft i sin ägo-

  73. -som bara har haft till uppgift
    att bli mat.

  74. Häst och ko
    har varit tiddjur och dragare.

  75. -Grisar ska bara bli mat.
    -Ja.

  76. -Hur långt har de kvar?
    -En månad till slakt.

  77. Eller knappt tre veckor är det.
    Så är det.

  78. -Nu har man vant sig vid grislukten.
    -Visst är det härligt.

  79. -Tack för mig.
    -Grymt kul att ha dig här.

  80. -Hej då.
    -Kör försiktigt.

  81. Det gjorde jag bra, men han visste
    inte vilka delar som finns i korv.

  82. Det är bara att köra vidare.

  83. Ursäkta. Vet ni om det ligger
    en korvfabrik i närheten?

  84. Om du åker ut här på den gatan...

  85. -Då ser du en stor skylt.
    -Charkuterifabrik.

  86. Tack så mycket.
    Jag ska se om jag hittar. Hej då.

  87. Hon kör vidare,
    ser en skylt "Charkfabrik"-

  88. -stannar och går in på kontoret.

  89. Hon hälsar på Göran Olsson
    i rutig skjorta och mustasch.

  90. -Är det här ni gör korv?
    -Inte här.

  91. -Här i närheten.
    -Vi ska utrusta dig lite grand.

  92. Vilken fantastisk mustasch.
    Den har han nog sparat på ett tag.

  93. Han ger skyddskläder till Madelen:
    vit rock.

  94. Hår och mustasch täcks med hårnät.

  95. -Varför har du den där?
    -För att jag har mustasch.

  96. Rostfria vagnar på hjul, fyllda med
    köttdetaljer, är täckta med plast.

  97. Här inne har vi råvarorna
    till korven.

  98. Vad har ni för kött i falukorv?

  99. I falukorven använder vi nötkött,
    magert fläskkött och fett fläskkött.

  100. -Det är både från kossa och gris.
    -Ja.

  101. -Vilka delar använder man?
    -Putsbitarna som blir över.

  102. Vad är det för bitar? Var sitter de?

  103. De sitter överallt
    där det finns muskulatur.

  104. Det kan komma varifrån som helst.

  105. Varifrån som helst?
    Kan det vara trynen och öron?

  106. Nej, vi pratar om sådant
    som ser trevligt ut att äta.

  107. Det finns inga inälvor-

  108. -tarmar, grisknorrar eller trynen.
    Ingenting sådant.

  109. -Inte i några produkter.
    -Okej.

  110. De rullar ut varsin vagn
    och tömmer dem i en stor köttkvarn.

  111. Här kommer jag med lite kött.

  112. Madelen får sköta maskinerna
    som maler köttet.

  113. -Går det bra?
    -Ja.

  114. Hur mycket kött innehåller
    en genomsnittlig falukorv?

  115. Den innehåller 50-60 procent kött.

  116. -Vad innehåller resten av korven?
    -Bindemedel som är potatismjöl.

  117. Sedan är det vatten och kryddor.

  118. Varför använder man inte öron?
    Är det fel på det köttet?

  119. De delarna
    har inget näringsvärde egentligen.

  120. Med en skrapa jämnar hon till
    korvsmeten i det snurrande kärlet.

  121. Det går inte att dryga ut smeten
    med knorrar.

  122. De har för mycket bakterier.

  123. Nu ska du ha i saltet.

  124. En stor saltsäck kommer fram.
    Madelen tömmer hela säcken i kärlet.

  125. Man häller i salt för smakens skull,
    sedan påverkar det hållbarheten.

  126. Sedan får man ingen emulsion
    om man inte tillsätter salt.

  127. Nitritet i saltet har
    en bakteriologisk förklaring.

  128. Det påverkar också korvens färg.

  129. Om man inte använder nitrit
    blir korven alltid grå.

  130. Det är konserveringsskäl
    och för att få upp färgen.

  131. Framför allt för smakens skull.

  132. Kan det vara farligt
    med för mycket nitritsalt?

  133. Om man får i sig det koncentrerat
    är det inte bra-

  134. -men vi hanterar inte koncentrat.

  135. Det finns begränsningar
    på vad som får ingå i saltet.

  136. Kan man använda
    någon annan konserveringsform?

  137. Inte med samma resultat.

  138. -Ni kör med det.
    -Det gör man i hela charkindustrin.

  139. Hela charkindustrin
    har samma konserveringsmetod.

  140. Då får man hoppas
    att det inte är farligt.

  141. Kan jag ta lite?

  142. Hon tar lite korvsmet med fingrarna
    från blandaren och smakar.

  143. Det blev lite mycket.

  144. Måste jag äta det här nu?

  145. Gott.

  146. Den rosa korvsmeten
    forslas mot korvstoppningsmaskinen.

  147. Alla verkar ha mustasch.

  148. Färdiga falukorvsringar kommer ut.

  149. Hon samlar upp dem på en stång
    och lyfter den som en tyngdlyftare-

  150. -och hänger upp den på en ställning.

  151. Ställningarna skjutsas in i rökeriet.

  152. Korven torkas i ca 40 minuter,
    sedan röks den i 1,5 timme.

  153. Sedan kokar vi den.
    Det tar 30-40 minuter.

  154. Oj! Titta här.

  155. "Körv, här var det körv."

  156. Hur mycket falukorv gör ni?

  157. Inga jättemängder. 3-4 ton om dagen.

  158. Vilka korvsorter gör ni?
    Lunchkorv och tjock grillkorv.

  159. Grovkorv är dalakorv, köttkorv,
    fläskkorv, värmlandskorv...

  160. Han kan sin korv.

  161. Falukorvarna förpackas automatiskt.

  162. -Vad är idén med korv?
    -Att tillvara hela djuret.

  163. Det vore slöseri om man inte
    utnyttjade det mesta på slaktdjuren.

  164. Det är miljövänligt med korv.
    Är det lunchpaus?

  165. Välj en korv så tar vi med den.

  166. Madelen greppar en falukorv.

  167. De lämnar byggnaden,
    sätter sig på trappan.

  168. Skönt att komma ut.

  169. Det finns inga grisöron
    eller trynen eller knorrar i korv?

  170. -Nej, det finns inga konstigheter.
    -Får jag smaka?

  171. Göran skär av en bit falukorv med
    sin morakniv och ger till Madelen.

  172. -Då går jag in och jobbar.
    -Tack, snälla.

  173. Inga knorrar i korven.
    Jag visste väl det.

  174. Producent: Ulrika Johnsson.
    Ansvarig utgivare: Ami Malmroos.

  175. Syntolk: Siv Vestberg
    från Syntolkning Nu.

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde för att se hur djuren som hamnar i korven föds upp. Efter det deltar hon i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun. Programmet är syntolkat med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Charkuterivaror, Kemisk industri, Kemisk teknik, Korv, Livsmedel, Svin, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - syntolkat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 5 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter

Är det farligt att äta chips?

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaKlimatresan

Sverige koldioxidbantar

De fyra familjerna har blivit inspirerade av sina klimatresor och ska koldioxidbanta. Deras fokus ligger på att resa, äta och konsumera klimatsmart. Tillsammans med familjerna lär vi oss hur köttkonsumtion, förbrukning av fossila bränslen och onödig konsumtion påverkar Sveriges koldioxidutsläpp. Vi får svar på klimatfrågor som rör vardagen, som varför vi ska återvinna och sopsortera. Och om det går att vara vegan samtidigt som man styrketränar.

Fråga oss