Titta

Madelens matmyter - syntolkat

Madelens matmyter - syntolkat

Om Madelens matmyter - syntolkat

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar. Programmen är syntolkade med speaker som förklarar vad som händer i bilden.

Till första programmet

Madelens matmyter - syntolkat: Kan man bli rosa av att äta lax?Dela
  1. Ett collage av bilder
    från ursprunget till våra måltider.

  2. Ett sädesfält, slakteri, bageri,
    resataurangkök, middagsbord-

  3. -och så finklädda restauranggäster.

  4. Text: Madelens matmyter.
    Kan man bli rosa av att äta lax?

  5. Madelen står på en flygplats med
    norska destinationsorter på tavlan.

  6. Hon går mot en gate. Hon har utslaget
    mörkt hår och mörka glasögonbågar-

  7. -och mörk kort jacka.

  8. Jag ska till Norge. De kan sin lax.

  9. Cirka 95 procent av den lax
    vi äter i Sverige är odlad i Norge.

  10. Hon sitter på planet,
    läppjar på en kopp kaffe.

  11. När jag var liten gav mamma mig
    morotsjuice. Den gav orange hy.

  12. Det är nog samma med lax. Om man äter
    mycket odlad lax blir hyn rosa.

  13. Jag har hört att de har nåt färgämne
    i laxfodret.

  14. Hon sätter sig i en bil,
    startar motorn.

  15. Hon kör från Tromsö lufthamn mot
    en laxodling, med fjäll i bakgrunden-

  16. -i klart, fint väder.

  17. Hon ser Jan Børre Johansen
    tillsammans med en kvinna-

  18. -komma upp mot land
    från en liten röd bastant motorbåt.

  19. -Där ser jag nån. Är det Jon Børre?
    -Ja. Hej.

  20. Och du har grejer med dig direkt.
    - Hej. Madelen.

  21. -Välkommen hit.
    -Jag ska jobba här i dag.

  22. Vad ska vi göra i dag?

  23. I dag ska vi mata fisk.
    Och vi ska räkna löss-

  24. -som vi gör varje vecka,
    och sen ska vi till slakteriet.

  25. Hon får en röd hjälm till sitt huvud
    och de hoppar i båten och kör i väg.

  26. De bär hjälmar och regnställ
    för att inte bli nedstänkta-

  27. -av båtens framfart i vattnet.

  28. Vi åt cirka tre kilo per person
    under förra året.

  29. Vad smarta vi kommer att bli
    - och rosa.

  30. Madelen pekar mot laxar som hoppar
    ovan vattenytan från odlingskassar-

  31. -som sticker upp ovan havsytan.
    I bakgrunden tornar fjällen upp sig.

  32. Det är glada laxar där.
    Eller så vill de ut.

  33. De har det så bra. De vill inte ut.

  34. -Oj, vilken utsikt!
    -Ja, det är fint här.

  35. De stannar båten vid en jättelik
    laxbur och blickar ut över odlingen.

  36. En dataskärm inne i båten
    visar bilder nerifrån laxkassen.

  37. De blickar ut över hela området
    med de runda laxkassarna.

  38. Naturligt är lax i sötvatten i cirka
    ett år och genomgår en förändring-

  39. -från sötvattensfisk
    till saltvattensfisk.

  40. När den är ett år blir den smolt.

  41. Sen förs den från en sättfiskodling
    och sätts ut i nätburar här hos oss.

  42. -Hur stora är de här?
    -De är på cirka 4,5 kilo.

  43. -Hur gamla är de då?
    -De är cirka arton månader.

  44. Är det möjligt att sluta odla
    och bara äta vildfångad lax?

  45. Så mycket lax som det äts i världen,
    bland annat hos er i Sverige-

  46. -så är det helt omöjligt. Det finns
    inte så mycket vildlax i världen.

  47. I Norge fångas knappt
    tusen ton vildlax per år totalt.

  48. År 2010 producerade vi cirka en
    miljon ton lax i Norge. Odlad lax.

  49. Det är omöjligt
    att täcka det behovet.

  50. -Det skulle inte räcka.
    -Nej.

  51. -Vad är riskerna med laxodling?
    -Huvudrisken är rymning.

  52. Största faran för odlingen är
    att laxen rymmer.

  53. -Rymmer de?
    -Om det går hål i nätet.

  54. Fisken sticker ut i havet och kan
    blanda sig med den vilda laxen.

  55. Text: När laxen rymmer
    och blandar sig med den vilda-

  56. -försvagas den vilda arten.

  57. -Finns det fler risker med odlad lax?
    -Nej.

  58. Löss och rymning är miljöfarorna.

  59. -Löss?
    -Laxlus är en naturlig parasit.

  60. All vildlax som lever naturligt
    i havet har parasiter på sig.

  61. Vi samlar mycket fisk
    på ett begränsat område-

  62. -så det kan bli mer löss här.

  63. Det totala antalet löss
    blir större än i naturen.

  64. Om vild lax passerar nära en odling
    kan de infekteras-

  65. -av laxlus därifrån.
    Den där båten är klar för lusräkning.

  66. -Du kan vara med och se hur vi gör.
    -Det börjar klia redan.

  67. De hoppar i den lilla båten igen som
    för dem till en annan stor laxbåt.

  68. Madelen får en lång håv
    och sänker den i laxburen.

  69. Hon kämpar med att lyfta upp laxen
    som hon har fångat.

  70. Jag orkar inte lyfta upp den.

  71. -Hur många kilo är den på?
    -Sex kilo.

  72. Hon måttar med armarna mot kameran.
    En meter ungefär, lite överdrivet-

  73. -medan laxarna
    nästan hoppar ur tunnan.

  74. Madelen lyfter den stora
    sexkiloslaxen. Den gapar stort.

  75. Hon lägger den i en bassäng med flera
    laxar som har kontrollerats för lus.

  76. -Då är den här godkänd, då.
    -Ja.

  77. -Hur ofta gör ni lusräkning?
    -Det gör vi varje vecka.

  78. Vad gör ni för att undvika lus?

  79. Vi räknar varje vecka
    och kollar upp att de inte får lus.

  80. Det är det bästa medlet vi har.

  81. Den lilla bassängen sänks försiktigt
    ner i laxkassen.

  82. Fiskarna simmar i väg
    i den stora buren.

  83. Madelen går över däck på båten,
    ner mot den lilla båten.

  84. -Kan jag gå av här?
    -Håll fast där.

  85. Båten styr mot kanten av en laxbur.

  86. Hon har laxfoder i ena handsken.

  87. Madelen kastar ut pellets
    över vattenytan över laxburen.

  88. Och vitaminer och mineraler,
    som fisken behöver för att växa.

  89. -Vilken fisk blir fiskmjöl?
    -Det är rens från fiskindustrin.

  90. Renset som blir över i industrin.

  91. Och så fiskas industrifisk
    till mjöl och olja.

  92. Mest skarpsill, tobis och anchoveta.

  93. Det är en liten sillfisk.

  94. Men hur blir odlad lax rosa?

  95. I början var det vanligt
    att man använde räkskal-

  96. -rester från räkor,
    för att få färg i muskulaturen.

  97. Sen räckte inte räkskalen till.
    Då kom man på att använda jäst.

  98. -Vad då för nåt?
    -När man bakar bullar...

  99. -Jäst.
    -Ja, det ger färgämnet astaxanthin.

  100. -Astaxanthin.
    -Ja, så kallas det färgämnet.

  101. Men om jag äter mycket lax
    kan den rosa färgen överföras på mig?

  102. Nej! Vi människor har inte förmåga-

  103. -att ta upp färgämnet
    i vår muskulatur, som laxen har.

  104. Om du bara äter lax dagen lång-

  105. -kan du aldrig bli rosa eller röd
    i köttet eller huden.

  106. -Inte ens om jag äter fodret?
    -Nej, det blir du inte.

  107. -Man kan faktiskt äta fodret.
    -Kan man?

  108. Hon stoppar ett par pellets i munnen
    och grimaserar illa.

  109. -Två gånger.
    -Men det har inte gått ner än.

  110. När slaktar man dem, då?

  111. Det tar 18 till 24 månader
    att producera slaktfärdig lax här.

  112. -Var gör ni det? Här?
    -Nej, på slakteriet.

  113. Kan vi åka dit?
    Men först får du också äta en.

  114. Jan Børre sväljer en pellets.

  115. Men han ser ju rosa ut.

  116. Plötsligt lyser Jan Børres kinder
    rosa. Ett filmtrick.

  117. Så styr Madelen den lilla båten
    mot laxslakteriet.

  118. Är det slakteriet?

  119. Iklädda skyddskläder och keps söker
    de Kurt-Einar i kontrollrummet.

  120. De tar varandra i hand.

  121. Hallå! Hej, Madelen. Välkommen hit.
    Trevligt.

  122. Vill du se vad som försiggår här?

  123. Det tittar genom en glasruta på en
    jättebassäng där varje lax passerar.

  124. Till slut ligger de rensade
    på ett rullande band, en och en.

  125. -Och då lever de?
    -Sen går de in i avlivningssystemet.

  126. Där får varje fisk ett hårt slag
    i huvudet. Då blir de hjärndöda.

  127. De vaknar inte upp igen. De är döda.

  128. -Lider de då?
    -Nej, det går väldigt fort.

  129. Vi har dokumenterat
    att processen tar under en sekund.

  130. Så det går väldigt fort. Metoden är
    godkänd av norska myndigheter.

  131. Och det är nåt som dagens kunder
    kräver - en human avlivning.

  132. Det har vi här.

  133. Hur mycket lax producerar ni här
    på ett år?

  134. 2010 producerade vi
    35 000 ton lax här.

  135. Ska vi börja där de kommer in?

  136. -Där vill jag titta.
    -Gärna.

  137. Här? Vilka härliga namn ni har:
    Jon Børre och Kurt-Einar.

  138. Och Madelen.

  139. De går ner för en trappa av metall.

  140. -Blir man smart av fisk?
    -Helt säkert. Det är bevisat.

  141. Alla tre tvättar händerna noggrant
    och sätter på sig plastförkläden.

  142. De står vid infarten
    där laxarna kommer in levande.

  143. Det stänker vatten
    i Madelens ansikte.

  144. Kommer vi att se när de avlivas?

  145. Där får de ett slag i huvudet.

  146. Det här är en del
    av att producera mat.

  147. Man kan inte ta in levande lax
    i butiken.

  148. De vandrar vidare och passerar
    fiskeriarbetare vid ett löpande band.

  149. Alla har sin uppgift. Madelen får
    pröva att rensa lax på löpande band.

  150. Det är inte lätt, men får ut
    hela fiskrenset i ett handgrepp.

  151. Kolla, jag gjorde det. Bra.
    Där satt den.

  152. Hon filear snabbt samma lax och
    vänder sig till Jan Børre.

  153. Om man äter så färsk lax
    borde man bli rosa.

  154. -Lite rosa kan man bli.
    -Tror du?

  155. Han skär av en liten bit laxkött
    och smakar på det.

  156. -Blir jag rosa nu?
    -Nej.

  157. -Tack för att jag fick komma.
    -Välkommen åter.

  158. Hon drar av sig skyddskepsen,
    tar killarna i hand och går ut.

  159. Hon tar genast upp telefonen. Det
    står Livsmedelsverket på displayen.

  160. -Livsmedelsverket. Irene Mattisson.
    -Hej, det är Madelen.

  161. Jag har en fråga:
    Kan man bli rosa-

  162. -om man äter jättemycket lax?
    Odlad lax.

  163. Laxarna får ju ett ämne
    som heter astaxanthin.

  164. Det är släkt med betakaroten,
    morotens starka färgämne.

  165. Ämnet i sig kan göra
    att man får lite färg på huden-

  166. -men laxen har så lite
    att det är praktiskt omöjligt-

  167. -att äta sig rosa med lax.

  168. Men om jag äter lax varje dag i ett
    helt år, kan jag bli lite rosa då?

  169. Nej, det är ändå för lite.
    Det är så lite av det här ämnet.

  170. Då kan du inte äta nånting annat
    än lax. Då blir det andra problem.

  171. Du får näringsbrist
    för att du bara äter lax.

  172. -Det går inte.
    -Tack, Irene.

  173. Madelen trycker av telefonen, lämnar
    laxslakteriet och går ut därifrån.

  174. Producent: Ulrika Johnsson.
    Ansvarig utgivare: Ami Malmroos.

  175. Syntolk:
    Siv Westberg från Syntolkning Nu.

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Lax är ju väldigt rosa i köttet, och Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? Det är i den odlade laxen man tillsätter ett färgämne i fodret för att få den mer rosa. Största delen av den lax vi äter i Sverige är odlad lax från Norge, och för att ta reda på hur man föder upp lax där åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Laxodling, Livsmedel, Livsmedelstillsatser, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - syntolkat

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 5 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 6 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Är det farligt att äta chips?

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaByggänget

Mysig belysning och glittrigt besök

Det behövs mysig belysning i soffhörnan. Ronja, Reshin och Jens syr en lampa av färgglad plast tillsammans med Zafire. De får samtidigt lära sig hur elektrisk ström färdas i en krets och vad man ska tänka på när det gäller el. Byggänget får också besök av Maria Montazami från dokumentärserien Svenska Hollywoodfruar. Hon är intresserad av inredning, och speciellt hur man kan göra det mysigt där tonåringar ska hänga.

Fråga oss