Titta

Utflykter till livets kärna

Utflykter till livets kärna

Om Utflykter till livets kärna

Människans kropp är en av naturens mest fantastiska uppfinningar. Inte nog med att den kan gå; den kan göra om maten vi äter till energi, den kan andas, den kan tänka och allt annat som vi har för oss. Kroppen är uppbyggd av många tusen miljarder celler, och var och en innehåller ett litet samhälle i miniatyr. Fotografen Lennart Nilsson har med hjälp av specialbyggda mikroskop och särskilda kameralinser fotograferat insidan av vår kropp. Vi följer med på en resa till livets kärna - cellen.

Till första programmet

Utflykter till livets kärna: Världens minsta restaurangDela
  1. Att kroppens motor behöver
    mat och dryck för att fungera-

  2. -är kanske ingen nyhet.

  3. Men vad som händer med mat och dryck
    när det passerat munnen-

  4. -är inte lika självklart.

  5. Här nere, i magen och tarmarna,
    börjar en fantastisk resa-

  6. -när maten görs i ordning
    för att kroppen ska få ny energi.

  7. När man äter några blåbär gör kroppen
    om dem till små matportioner.

  8. De serveras till de miljontals
    invånarna i kroppens alla byggstenar-

  9. -i staden som finns
    i varenda cell i vår kropp.

  10. Maten tillverkas
    av restaurangerna i cell-staden.

  11. I den här animationen syns
    restaurangen som en stor ballong.

  12. Det kan finnas tusentals restauranger
    i varje cell. De kallas mitokondrier.

  13. Så här ser de ut i mikroskop,
    i miljoner gångers förstoring.

  14. Precis som vi, lagar de till råvaror
    och gör god och aptitlig mat.

  15. Nu är vi inne i kroppen själv.

  16. Vi promenerar in i cell-staden.

  17. Nu tittar vi på
    vad mitokondrien åstadkommer.

  18. Mitokondrien är en liten organell,
    som skapar energin i cellen.

  19. De här människorna äter.
    De får energi och livslust.

  20. Väggarna i människans tarmar
    är helt täckta av små hår.

  21. Här bor miljoner nyttiga bakterier,
    som hjälper oss att smälta maten.

  22. Bakterierna är obegripligt många,
    och de finns precis överallt.

  23. Vi har tio gånger fler bakterier
    i magen än celler i kroppen.

  24. Näringen i maten bryts ner
    till mindre och mindre beståndsdelar-

  25. -som slussas in genom tarmväggen.

  26. Med blodomloppet förs näringen ut
    till alla kroppens celler-

  27. -som på det sättet
    får den energi de behöver.

  28. Mikroskopiska sockermolekyler
    släpps in genom cell-stadens murar-

  29. -genom cellens yta.

  30. Väl inne bryts de ner
    till mindre partiklar-

  31. -och virvlar ner till mitokondrierna,
    som rör sig fritt i cell-staden.

  32. Inne i mitokondrien sugs molekylerna
    in i ett märkligt maskineri.

  33. De tillverkar och sprutar ut
    ett moln av energibubblor-

  34. -som små matpaket eller batterier.

  35. Det är som en dimma av ren energi,
    som driver i väg genom cell-staden.

  36. De kan användas av alla
    som behöver energi för sitt arbete.

  37. Som de här små löparna i cellen,
    som transporterar byggmaterial.

  38. De har ben, och behöver matpaket
    från mitokondrierna för att springa.

  39. Först hämtar vi tuber,
    som vi ska blanda färgämnet i.

  40. Vi måste ha pipetter också.

  41. Ibland behöver forskarna
    räkna mitokondrierna i en cell-

  42. -för att veta hur mycket kraft
    en viss celltyp kan producera.

  43. Det är inte så lätt eftersom
    mitokondrierna är så små.

  44. -Hur går det?
    -Bra. Då går vi!

  45. Men det finns en metod.

  46. Vi får hämta färgämnena i frysen.

  47. Med hjälp av ett färgämne
    som finns i vissa maneter-

  48. -kan man färga in mitokondrierna
    i cellen med en speciell färg.

  49. Då blir de lättare att räkna
    i mikroskopet.

  50. Det är kärnan du ser här.

  51. Här är mitokondrierna gröna.

  52. De ligger runt det röda i cellen,
    som är cellkärnan.

  53. Mitokondrien har
    en väldigt speciell historia.

  54. En gång för miljarder år sen
    var det en bakterie i världshavet-

  55. -som valde att flytta in,
    och bosätta sig, i en cell.

  56. Det gjorde att den cellen blev bättre
    på att ta upp syre och att överleva-

  57. -än alla andra celler.

  58. Och den här cellen blev förfader
    till alla celler som finns i dag-

  59. -som är byggstenar i alla djur
    och alla människor på jorden.

  60. Textning: Katarina Lundqvist
    www.broadcasttext.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Världens minsta restaurang

Avsnitt 3 av 5

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Att kroppens motor behöver mat och dryck för att fungera som den ska är kanske ingen nyhet. Men vad händer med det vi äter och dricker när det har passerat vår mun? Nere i magen och tarmarna börjar en fantastisk resa när maten bryts ner och görs i ordning för att kroppen ska få ny energi. Följ med på en ny spännande resa i cellen!

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa > Celler, Biologi > Kropp och hälsa > Människokroppen, Kemi > Kemiska processer i kroppen
Ämnesord:
Anatomi, Celler, Histologi, Matspjälkning, Medicin, Människan
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Utflykter till livets kärna

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUtflykter till livets kärna

Cellstaden

Avsnitt 1 av 5

Kroppen är uppbyggd av många tusen miljarder celler, och var och en innehåller ett litet samhälle i miniatyr. Fotografen Lennart Nilsson tar oss med på en resa till livets kärna – cellen.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUtflykter till livets kärna

Fabrikerna

Avsnitt 2 av 5

Varje cell i människokroppen innehåller ett litet levande samhälle - en stad i miniatyr. Staden har massor av invånare som fraktar byggstenar till olika arbetsplatser i cellen. Byggstenarna tillverkas i små, men väldigt effektiva fabriker.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUtflykter till livets kärna

Världens minsta restaurang

Avsnitt 3 av 5

Att kroppens motor behöver mat och dryck för att fungera som den ska är kanske ingen nyhet. Men vad händer med det vi äter och dricker när det har passerat vår mun? Nere i magen och tarmarna börjar en fantastisk resa när maten bryts ner och görs i ordning för att kroppen ska få ny energi. Följ med på en ny spännande resa i cellen!

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUtflykter till livets kärna

Smarta virus

Avsnitt 4 av 5

Virus verkar nästan intelligenta och det är ett märkligt faktum. Ett virus är antagligen världens minsta existens och faktiskt inte ens en livsform enligt våra egna kriterier för liv. Det är otroligt fascinerande hur så små och så enkla organismer kan göra oss så sjuka.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUtflykter till livets kärna

Immunförsvaret

Avsnitt 5 av 5

Mikroorganismerna är våra mest avlägsna släktingar. De är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. Några av dem kan göra oss sjuka. För att skydda oss mot mikroorganismer har vi ett immunförsvar, en arme av små rörliga celler, som hela tiden patrullerar vår kropp.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning

Mer grundskola 7-9 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKroppsgranskarna

Bakterierna tar över

Hur farliga är bakterier egentligen? Professor Jan Andersson vet det mesta om immunförsvaret och hur man smittas av sjukdomar. Läkarstudenterna Puran och Linda ska ta reda på vilka bakterier de har i sina kroppar. De tar odlingar på sex olika ställen och utvärderar sedan vad de hittar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaHångla

Rapparen Blues

Rapparen Blues berättar om kyssar, hångel och kärleksminnen från sina tonår. Sexualupplysaren Manne Forssberg ger råd om hur man gör när man suger av en kille och vad man kan göra om ens flickvän inte får orgasm.

Fråga oss