Titta

Mikrobernas värld

Mikrobernas värld

Om Mikrobernas värld

Vår omgivning är full av mikroorganismer som är osynliga för blotta ögat. Dessa organismer, såsom bakterier, mögel, och virus, går under samlingsnamnet mikroorganismer, eller mikrober. Det finns både fördelar och nackdelar med mikrober. De kan orsaka sjukdomar men är också livsviktiga eftersom de spelar en viktig roll i de naturliga kretsloppen.

Till första programmet

Mikrobernas värld: Konservering

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Dela

Konservering

Avsnitt 3 av 7

Produktionsår:
Längd:

Redan för länge sedan började man försöka komma på ett sätt att bevara maten så att det inte skulle börja produceras gifter på den.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Konservering (livsmedel), Livsmedel, Mikroorganismer, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i Mikrobernas värld

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Historien om öl

Avsnitt 1 av 7

Mikroberna har varit ansvariga för några av våra mest förödande sjukdomar, men också hjälpt vår överlevnad på jorden. För nästan tio tusen år sedan tillverkades en av våra mest populära drycker med hjälp av mikrober: ölet.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Digerdöden

Avsnitt 2 av 7

Under 1300-talet spred bakterien Yersinia Pestis död omkring sig. På bara fyra år dog 75 miljoner människor. Pesten drabbade alla, unga och gamla, fattiga och rika. Professor Charles Cookell berättar att det började som en förkylning. Med pesten kom samhället att förändras. Vissa påstår till och med att engelska reformationen orsakades av digerdöden.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Konservering

Avsnitt 3 av 7

Redan för länge sedan började man försöka komma på ett sätt att bevara maten så att det inte skulle börja produceras gifter på den.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Kvävefixerande bakterier

Avsnitt 4 av 7

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Antibiotika

Avsnitt 5 av 7

När vårt immunförsvar inte orkar hålla sjukdomar i schack, kan mikroberna hjälpa till att slå tillbaka. Vid mitten av 1900-talet revolutionerades sjukvården av penicillin och antibiotika.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Genteknik

Avsnitt 6 av 7

Mikrober är ovärderliga för människans överlevnad. Ständiga upptäckter visar hur vi kan utnyttja dem, genetiskt modifiera dem för att producera läkemedel, mat och bränsle.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMikrobernas värld

Liv på Mars

Avsnitt 7 av 7

Sökandet efter nya mikrober som kan överleva i världens mest extrema förhållanden hjälper oss att ta itu med en av de sista återstående utmaningar - finns det liv bortom jorden?

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Kostråd som social företeelse

Vanliga samtalsgrupper kan dramatiskt minska spädbarnsdöd i utvecklingsländer. Det menar Anthony Costello, professor på UCL i Kalifornien, som här redovisar hur man arbetat med samtal och socialt utbyte för att öka kunskapen kring ämnen som hygien, mat och hälsa. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?

Fråga oss