Titta

Labba

Labba

Om Labba

Reportern Agneta spelar in ett tv-program om kemi, fysik, biologi och teknik. Dessvärre går det ofta fel under inspelningarna. I studion visar Beppe genom roliga och enkla labbexperiment vad som gick snett för Agneta och inspelningsteamet. Beppes experiment kan man enkelt utföra själv, hemma eller i skolan. Ingredienserna går att hitta i en vanlig mataffär.

Till första programmet

Labba : Bota det suraMaterialDela
  1. -Du... Vi rullar nu.
    -Jaha?

  2. Jaha. Men jag känner inte för det.

  3. Jag är inte på humör, helt enkelt.
    Ta bort den där.

  4. Men lägg av, säger jag.
    Det blir inget program i dag.

  5. Jag har ingen lust att prata om
    naturvetenskap. Det känns töntigt.

  6. -Tramsigt.
    -Nånting måste du säga till tittarna.

  7. Va? Jaha.

  8. Jaha.

  9. Hej och välkomna till detta jätte-
    roliga programmet om naturvetenskap-

  10. -som i dag ska handla om miljö.

  11. Blir det bra så, Tommie?
    - Över till Beppe i studion.

  12. Direkt nu.

  13. -Vad är du så sur för?
    -Titta på henne. Titta.

  14. Som hon glufsar och smaskar.

  15. Hon tog den sista biten.
    Mitt framför ögonen på mig.

  16. Stackars Agneta. Det är inte lätt
    att göra reportage när man är så sur.

  17. Man skulle behöva
    bota henne med tårta.

  18. Dagens experiment handlar om
    att bota nåt som är surt.

  19. Vi börjar med att ta fram en rödkål.

  20. Så här ser den ut. Den är så fin.
    Om man kokar och silar den-

  21. -får man en saft som ser ut så här.

  22. Den är inte alls sur.

  23. Jag ska visa på ett annat sätt,
    med en liten färgskala.

  24. Man brukar kalla det här en pH-skala.

  25. Saker som inte är sura brukar hamna
    här i mitten, kring sjuan.

  26. Det ser man ju att den gör.
    Nu ska vi göra saften sur.

  27. För att göra det
    behöver vi citronsyra.

  28. Här är citronsyra. Det är surt.
    Då ska vi ha en liten burk också.

  29. Så ska vi se vad som händer
    med färgen när vi gör den sur.

  30. Så... Så där, nånting.

  31. Och lite citronsyra...

  32. Kolla. Nu är den inte alls där.
    Den är här ner nånstans, eller hur?

  33. Den är sur. Sura saker, som den här
    saften, brukar hamna här nere.

  34. Nu kommer vi till det spännande.
    Vi ska få upp den igen-

  35. -så att den inte är sur längre.
    Då behöver vi bikarbonat.

  36. Bikarbonat kan man använda när man
    bakar och vill göra bullar fluffiga.

  37. Nu ska vi köra ner lite bikarbonat
    och se vad som händer.

  38. Just det, det händer nåt annat också,
    inte bara att färgen ändras. Kolla.

  39. Gött när det blir kladdigt.
    Det viktiga med såna här experiment-

  40. -med färger och så där - gör det inte
    bland saker ni är rädda om.

  41. Sitt inte i soffan och prova.
    Gör det hellre vid vasken.

  42. I alla fall. Nu kollar vi på färgen.

  43. Jag tycker att den börjar gå tillbaka
    lite. Vi tar i lite mer bikarbonat.

  44. Kolla här.

  45. Vi har botat rödkålssaften, men vad
    var det som hände? Det ska vi se nu.

  46. pH är ett mått för att mäta
    hur surt eller basiskt nåt är.

  47. Man brukar kolla pH mellan 1 och 14.

  48. Citroner, som är sura,
    har lågt pH som ligger under 7.

  49. Tvålar kan ha ett högt, över 7.

  50. När vi eldar med olja eller gas
    för att värma upp hus bildas svavel.

  51. Det här svavlet kan regna ner i sjöar
    och hav så att de blir sura.

  52. Det är inte bra. Då blir det svårt
    för växter och djur att leva.

  53. Om pH hamnar under 3,
    kan inget längre leva i våra vatten.

  54. Men man kan bota sura sjöar genom att
    stoppa i nåt basiskt, som kalk.

  55. Det går att visa med ett experiment.

  56. Rör ner citronsyra i rödkålssaft.
    Den ändrar färg när den blir sur.

  57. Rör man i bikarbonat, som är basiskt,
    kan man säga att man botar saften-

  58. -och färgen går tillbaka.
    Fiffigt, va?

  59. Tack, Beppe. Så botar man sura sjöar,
    men hur botar man sura reportrar?

  60. Så här, så klart.
    Jag fick den av Tommie.

  61. Nu är jag inte alls sur.
    Tack för det, och tack för i dag.

  62. Det var allt vi hade att bjuda på-

  63. -i det underbara programmet
    om naturvetenskap. Tack.

  64. Kom nu och sätt dig.
    Vilken stor tårta du köpte.

  65. Å, vad gott.
    Nu ska vi äta, bara du och jag.

  66. -Riktigt stor...
    -Tack.

  67. Vad gott det ska bli.
    Nu ska vi äta, bara du och jag.

  68. Vill du börja skära? Var så god.

  69. Textning: Peeter Sällström Randsalu
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Bota det sura

Avsnitt 27 av 30

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vetenskapsreportern Agneta är sur och vill inte göra något program eftersom någon har snott den sista tårtbiten mitt framför ögonen på henne! Beppe förklarar vad pH-värde är och botar surt vatten med hjälp av bikarbonat i ett kladdigt och färgglatt experiment.

Ämnen:
Biologi, Kemi > Kemiska processer i naturen, Miljö > Föroreningar och miljögifter
Ämnesord:
Kemi, Naturvetenskap, Naturvetenskapliga experiment, Syra-basbalans
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6

Alla program i Labba

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Jästöversvämning

Avsnitt 1 av 30

Agneta ser köket som ett laboratorium fullt av kemiska äventyr men får problem då ett experiment med deg jäser över och hamnar över hela arbetsbänken. I studion tittar Beppe närmare på vad som egentligen händer när deg jäser genom att bygga en koldioxidraket.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Amylaskalas

Avsnitt 2 av 30

Vetenskapsreportern Agneta lyckas inte vispa upp en vaniljsås som Tommie i hemlighet har smakat på. Vad beror det på? I studion visar Beppe i ett enkelt experiment att vanlig saliv kan göra det svårt för vaniljsås att tjockna.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Bästa bubblan

Avsnitt 3 av 30

Vetenskapsreportern Agneta har svårt att komma igång med sitt reportage efter ett litet missöde i Tommies diskbalja. Beppe avslöjar sitt bästa recept på såpbubblor och överraskar med riktiga megabubblor!

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Osynligt bläck

Avsnitt 4 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska göra tröjtryck med potatis och rödbetssaft men ljudteknikern Tommie förstör av misstag experimentet. Beppe skriver hemliga meddelanden på en bordsduk med hjälp av rödkål och bikarbonat och vi lär oss om pH-värde och indikatorer.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

De gömda färgerna

Avsnitt 5 av 30

Beppe gör ett spännande experiment för att kolla vilken färgblandning hans gröna tuschpenna består av. Agneta vill göra färgglad grädde, men hon tar i lite väl mycket och grädden förvandlas till en grå sörja.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Skumsläckaren

Avsnitt 6 av 30

Agneta försöker tända en eld med olika verktyg men blir stoppad av ljudteknikern Tommie som är mån om brandsäkerheten. I studion släcker Beppe eld med hjälp av en egenkonstruerad skumsläckare.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Potatisbatteriet

Avsnitt 7 av 30

Agneta och Tommie undersöker vilken mat som innehåller mest energi. I studion tänder Beppe en lampa med hjälp av en potatis.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Omöjliga ägget

Avsnitt 8 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska prata om hållfasthet, men hon får problem när hon ska fånga ett ägg utan att krossa det. Beppe har en idé om hur hon skulle kunna göra som han testar i studion.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Vika flygplan

Avsnitt 9 av 30

Vetenskapsreportern Agneta är på en brandstation för att experimentera med fart men råkar ut för en olycka. Beppe visar hur lyftkraften fungerar med hjälp av pappersflygplan.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Kulbanan

Avsnitt 11 av 30

Agneta får problem med inspelningsljudet när Tommie kastar ljudutrustningen nedför en höjd. I studion bygger Beppe kulbanor. Det gäller att hitta en bra lutning så att kulan inte ramlar av.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Flaskraketen

Avsnitt 12 av 30

Vetenskapsreportern Agneta hamnar i blåsväder när hon ska titta på teknik i tv-verkstan. I studion avfyrar Beppe raketer med hjälp av en pet-flaska och potatismjöl. För att avfyra raketerna använder Beppe lufttryck, vilket kan kallas pneumatik.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Pinnbygge

Avsnitt 13 av 30

Vetenskapsreportern Agneta ska sätta upp en föreställning på teatern. Dessvärre har hennes kulisser fel mått, de är alldeles för små. I studion förklarar Beppe vikten av att ha ritningar och en budgetkalkyl innan man påbörjar ett byggprojekt.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Vilken rymmer mest?

Avsnitt 14 av 30

Vetenskapsreportern Agneta har missbedömt storleken på sin scenkostym. Beppe undersöker hur en liter mjölk ser ut i olika behållare. Trots att mjölken alltid har en volym på en liter ser det ut att vara mer eller mindre mjölk beroende på behållarens form.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Bild eller verklighet

Avsnitt 15 av 30

En jättelik kanin stör vetenskapsreportern Agnetas TV-inspelningen. I studion förklarar Beppe hur skalor och proportioner fungerar. Som exempelmaterial använder Beppe en liten leksaksapa och sin egen kropp.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

På studs

Avsnitt 16 av 30

Vetenskapsreportern Agneta försöker kasta prick med bollar. I studion visar Beppe hur man kan få en boll att studsa olika högt. Till hjälp har Beppe varmt och kallt vatten, en skala och en graf.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 4-6 & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaPirr!

På väg mot vuxen

Vad ska man kalla sitt könsorgan? Varför får tjejer mens? Tora Sparkles tar reda på vad man kan göra på Ungdomshälsan. Filip Berg och Nisse Edwall pratar pubeshår medan Matilda Berggren och Soraya Hashim pratar om onani.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
LyssnaBarnen som förändrade världen

Louis' supersmarta uppfinning

När Louis Braille var tre år råkade han ut för en olycka och blev blind. Hans stora dröm som barn var att kunna läsa. Louis skickades till Paris för att gå i den enda skolan som fanns för blinda. Där fick han en idé som kom att förändra världen. Han skapade ett alfabet med upphöjda punkter som går att läsa med fingertopparna. Punktskriften fick namnet brailleskrift och används än idag av miljoner blinda människor runt om i hela världen.

Fråga oss