Titta

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Om Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till. Här väcks frågor om bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö.

Till första programmet

Madelens matmyter - svenska som andraspråk : Är det farligt att äta chips?MaterialDela
  1. Gröna chips, akrylamid...
    Men är chips farligt, eller?

  2. Nu behöver jag
    en riktig chips-expert.

  3. -Hallå! Är du chips-kemisten?
    -Ja, det är jag. Välkommen.

  4. Jag vill ta reda om chips är farligt.
    Kan du hjälpa mig med det?

  5. Ja, vi gör ju många kemiska analyser.

  6. När man pratar om farliga ämnen
    i chips menar man akrylamid.

  7. För tio år sen upptäckte man att det
    finns i all mat som man steker-

  8. -men speciellt i chips.
    Det kan vi analysera.

  9. Om du ska vara kemist måste du
    ha labb-rock och skydds-glasögon.

  10. Ser bra ut!

  11. Först måste vi ha sönder chipsen
    i små bitar för att ta ut ett prov.

  12. Jag har inte fattat
    hur akrylamid uppstår.

  13. Det bildas av naturliga ämnen
    som finns i potatisen.

  14. Socker och aminosyror.

  15. När det blir riktigt varmt
    bildas det akrylamid.

  16. -Ser ut som kräks, nästan.
    -Vi ser att här är mycket fett.

  17. -Det är ganska mörk färg, faktiskt.
    -Vad betyder det?

  18. Det kan vara ganska mycket
    akrylamid i dem.

  19. -2,19.
    -2,19 gram... Bra.

  20. Spelar det nån roll
    vilken olja man har?

  21. Nej, det spelar ingen roll.

  22. Det är mer temperatur, tid
    och framför allt potatis-sorten.

  23. -Jag måste nog visa hur man gör.
    -Nej, jag tror jag kan.

  24. -Nej, det blir...!
    -Oj, oj, oj!

  25. -Tusan också!
    -Förlåt, vad hände?

  26. Vi ska nog börja om från början.

  27. Den, va?

  28. -Vad har vi här nu?
    -Det här är mest potatis-stärkelse.

  29. Det som inte löser sig i vatten.
    Och det där är fett-lagret.

  30. Det här var potatisen,
    sen akrylamid och vatten samt fett.

  31. Strax får vi se
    hur mycket akrylamid det är.

  32. Den röda linjen är mät-signalen.

  33. Om det inte finns akrylamid
    blir det ett rakt streck-

  34. -men finns det får vi en uppgång
    efter 1,6 minuter och nergång.

  35. En minut...

  36. Det kommer inget...

  37. Oj! Nu är det på gång.

  38. Oj! Eller?

  39. Nu ser vi att akrylamiden har kommit
    igenom masspektrometern.

  40. Där var den igenom. Nu måste vi
    räkna ut hur mycket det är.

  41. Hundra gram...

  42. Okej...

  43. Vårt chipsprov innehöll
    460 mikrogram/kilo av akrylamid.

  44. I en påse på 300 gram är det
    ungefär 150 mikrogram akrylamid.

  45. Det är ungefär så mycket
    som ett litet saltkorn väger.

  46. I en påse chips är det alltså
    som ett litet saltkorn akrylamid?

  47. -Det låter inte livsfarligt.
    -Nej, det är det knappast.

  48. Men om man får i sig ett saltkorn
    varje dag i många års tid-

  49. -så kan det öka risken för cancer.

  50. Hade akrylamiden varit en tillsats
    hade vi säkert förbjudit den.

  51. Men den bildas i all stekmat,
    så vi kan inte förbjuda den.

  52. I stället försöker vi se till
    att vi får i oss så lite som möjligt.

  53. -En saltkorns-risk, kan man säga.
    -Ja, det kan man säga.

  54. -Tack.
    -Toppen. Hej då!

  55. Det var jätteroligt.

  56. Textning: Richard Schicke
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan, Svenska som andraspråk och sfi > Svenska som andraspråk
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Snacks, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 4

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen går på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket för att försöka reda ut vissa av tillsatserna.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 4

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till. Hon deltar i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter - syntolkat

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaByggänget

Förvandlingen av rummet kan börja!

Byggänget är överens om att något måste göras åt uppehållsrummet. "Det är som ett fängelse", säger Ahmet. Scenografen och inredningsexperten Astrid Linnér hjälper till med att göra en plan för hur rummet ska byggas om. Hon visar även ett så kallat moodboard. Det är ett collage av exempelvis bilder, färger och materialprover som beskriver stämningen eller känslan i en plats eller en design. I programmet lär du dig hur du kan omvandla idéer till en ritning, och vad skala är. För att hjälpa eleverna att komma igång med att fixa väggarna kommer målaren Johnnie Krigström på besök.

Fråga oss