Titta

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Om Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till. Här väcks frågor om bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö.

Till första programmet

Madelens matmyter - svenska som andraspråk : Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?MaterialDela
  1. Jag gillar verkligen mackor.
    Det är så himla lätt.

  2. De kan nästan ersätta varje måltid.

  3. Frukost-macka, lunch-macka,
    fika-macka och natt-macka.

  4. Men alltid ska nån säga att det är
    bättre med mörkt bröd. Är det det?

  5. -Jag letar efter Janne Kohl.
    -Här är jag.

  6. -Hej! Jag ska baka här i dag.
    -Ja, det ska vi fixa snabbt.

  7. -Du ska få lite kläder.
    -Ja. "Dress me up."

  8. -Vad stort det är.
    -Ja.

  9. -Det luktar gott. Vad ska vi baka?
    -Surdegs-limpa.

  10. -Är det ett mörkt bröd?
    -Ja, ganska.

  11. Vad är det i? När jag bakar hemma-

  12. -så blir det torrt efter en dag.
    Vad har ni i ert bröd?

  13. Rågmjöl som får stå med surdegs-
    pulver och små-jäsa under ett dygn.

  14. Då kommer det att binda extra mycket
    vatten, så att det håller sig saftigt.

  15. Okej. Och vad har du mer i?

  16. Sen ska vi tillsätta en massa saker.
    Det ska du få jobba med.

  17. -Vi ska ha i salt och torr-jäst.
    -Torr-jäst, salt.

  18. -Sen är det mörk sirap.
    -Varför det?

  19. För att det ska bli färg på brödet,
    och det förhöjer smaken.

  20. -Det är inte så nyttigt.
    -Nej, det är ju socker.

  21. I mörkt bröd. Många säger
    att det är nyttigt med mörkt bröd.

  22. -Ofta luras man av det.
    -Ja. Jag älskar vitt bröd.

  23. Ett vitt bröd med fullkorn, helt
    eller krossat vete, är lika nyttigt.

  24. Ja, precis.
    Det är för att det ska bli mörkare.

  25. -Det är nästan lite lur.
    -Ja, nästan.

  26. -Okej, nu bakar vi lite lur.
    -Ja.

  27. -Jäst.
    -Nu är det sirap.

  28. Förlåt! Jag stänkte på riktigt.
    Nu ska vi ha i nittio kilo vetemjöl.

  29. -Kommer det nåt?
    -Ja, det kommer mjöl.

  30. -Vad ska ett nyttigt bröd innehålla?
    -Rågmjöl, gärna grov-malet.

  31. Gärna olika fröer:
    solros-frön, lin-frön.

  32. -Men färgen spelar ingen roll?
    -Nej.

  33. -Jag visste det! Det kan vara vitt.
    -Ja.

  34. -Jag trodde att jag skulle få knåda.
    -Det kan du få.

  35. -Du får knåda flera hundra limpor.
    -Ja. Då kör vi.

  36. -Nej. Jag är som gjord för det här.
    -Du kan få jobb här.

  37. -Hur många ska det bli?
    -Omkring 150 limpor.

  38. Janne, är mörkt
    eller vitt bröd nyttigast?

  39. -Mörkt bröd är nyttigare.
    -Varför är det så?

  40. Därför att rågmjöl är ett bättre mjöl
    för magen än vetemjöl.

  41. -I alla fall om det är grov-malet.
    -Men vitt bröd kan ha rågmjöl.

  42. Väldigt lite, i så fall.
    Annars blir det inte vitt bröd.

  43. Nu ska de in till jäsning,
    och sen ska de in i ugnen.

  44. Medan vi väntar ska du få lära dig
    att göra "sexflätor". Så här.

  45. Du måste hela tiden...

  46. Håll kvar den.
    Vart ska den, då?

  47. Jag gör en egen variant.

  48. -Ska jag köra här?
    -Ja. Tryck på.

  49. -Så varmt!
    -Här är det varmt. 250 grader.

  50. Så snurrar vi och sätter på ångan.

  51. -Bränn dig inte.
    -Mina glasögon.

  52. -Stå inte i ångan. Kom här.
    -Jag ser inget.

  53. Janne!

  54. -Nu behöver vi en macka.
    -Kanske två. En för varje öga.

  55. -Det här förtjänar vi.
    -Ja.

  56. Men du, det är alltså insidan
    som räknas, innehållet?

  57. -Så är det.
    -Och vad är ett nyttigt bröd?

  58. Det är ett rågbröd
    som är bra för magen.

  59. Ju grövre mjölet är malt,
    desto nyttigare är det.

  60. Men mörkt eller vitt kvittar. Man ska
    se på innehålls-förteckningen.

  61. -Så färgen spelar ingen roll?
    -Nej.

  62. Det viktigaste är vad som är i.

  63. -Skål för ett gott bak.
    -Gott bak.

  64. Textning: Veronika Haraldson
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan, Svenska som andraspråk och sfi > Svenska som andraspråk
Ämnesord:
Bageriprodukter, Bröd, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Medicin, Näringslära, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 4

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen går på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket för att försöka reda ut vissa av tillsatserna.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 4

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till. Hon deltar i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaMadelens matmyter

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaKlimatresan

Sverige koldioxidbantar

De fyra familjerna har blivit inspirerade av sina klimatresor och ska koldioxidbanta. Deras fokus ligger på att resa, äta och konsumera klimatsmart. Tillsammans med familjerna lär vi oss hur köttkonsumtion, förbrukning av fossila bränslen och onödig konsumtion påverkar Sveriges koldioxidutsläpp. Vi får svar på klimatfrågor som rör vardagen, som varför vi ska återvinna och sopsortera. Och om det går att vara vegan samtidigt som man styrketränar.

Fråga oss