Titta

UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Om UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Föreläsningar från arrangemanget Nutrition for health and maximum performance, en seminariedag med föreläsningar om hälsa, näring och träning. Information om hur man kan påverka sin hälsa på bästa sätt och om seglivade myter om kost som enligt föreläsarna är förkastliga. Föreläsningarna genomsyras av teorier om lågkolhydratkost, sockrets skadliga inverkan på hälsan och hur motionärer och elitidrottare genom kost och träning kan påverka sina prestationer. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Till första programmet

UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation: Hälsa är ett livslångt projektDela
  1. Tack, allihop.

  2. Jag kommer att avsluta den här dagen.

  3. Jag har ju föregåtts här
    av andra fantastiska föreläsare.

  4. Både Andreas, Ann, Jonas
    och professor Noakes-

  5. -har pratat kring områden som jag
    också berör, var och en på sitt sätt-

  6. -som jag hoppas har gett er
    olika ledtrådar och ingångar till...

  7. ...vår tids problematik, som bygger
    väldigt mycket på synen på mat.

  8. Jag ska ge en lite annan bild. Jag
    ska ge er min bild som idrottsman.

  9. Jag har levt i den här verkligheten.

  10. När professor Noakes pratar om
    historiken kring kostrådgivning-

  11. -Jonas, Andreas och Ann
    ger ingångar till hur man har ätit-

  12. -och vad man har rekommenderat
    inom det här paradigmet-

  13. -så har jag ju levt i det. Jag har
    byggt min karriär och mitt liv på...

  14. ...ja, som idrottsman och på det
    jag har lärt mig och på det som...

  15. ...jag har kunnat utveckla.
    Det har ju skett många förändringar.

  16. Jag började ju med simning,
    när jag var ganska ung.

  17. Jag är född -73, så jag är den sista
    generationen som hade spontanleken.

  18. Där man spelade fotboll
    och sprang till skolan och cyklade.

  19. Det var precis på gränsen innan
    de första hemdatorerna kom, -85, -86.

  20. Vi var ute och gjorde väldigt mycket.
    Det har ju försvunnit i dag.

  21. Jag hade en aktiv barndom
    men var en medioker idrottsman.

  22. Det är nåt som jag ofta fokuserar på
    när jag föreläser.

  23. Jag var sämst i klassen
    på att springa när jag var 10 år.

  24. Jag var bland de sista som släpptes
    ner till stora bassängen i simningen.

  25. Jag tyckte själv att jag kunde
    simma bra, men tydligen inte.

  26. Så jag var högst medioker som liten.

  27. Lite överviktig och relativt inaktiv,
    förutom spontanidrotten.

  28. Sen började jag simma
    som 10-11-åring-

  29. -och märkte tidigt att jag blev
    bättre av träning, hör och häpna.

  30. Det var nåt
    som jag lärde mig mycket av.

  31. Hela den logiken kring investering
    och avkastning insåg jag tidigt-

  32. -och simning som idrott, där man fick
    tävla mot sig själv, var väldigt bra.

  33. Jag var sämst under många tävlingar
    men jag blev ändå bättre och bättre.

  34. Under mina tonår
    blev jag en allt bättre simmare.

  35. Jag blev introducerad till triathlon.
    Jag tyckte att det lät vansinnigt.

  36. Simma först,
    sen cykla, och sen springa!

  37. Det lät ju som en total mardröm,
    hur hårt det var.

  38. Det var ju så triathlon betraktades
    förr. Det var en extremidrott.

  39. Hårt, väldigt konstigt och farligt.

  40. Nu har ju triathlon
    blivit relativt populärt.

  41. Vad vi vet om mänsklig uthållighet
    och var vi kommer ifrån...

  42. Jag menar, vi är ju allihopa...
    Även om vi sitter med våra iPhones-

  43. -gelé i håret, fina kläder
    och luktar gott-

  44. -så är vi ju stenåldersmänniskor.
    Det mänskliga djuret.

  45. Vi är gjorda för rörelse
    varje dag, hela dagen.

  46. Så sett i ljuset av det
    är ju triathlon en normal aktivitet.

  47. Jag började som 18-åring,
    var ganska medioker.

  48. Jag var inte duktig på att springa,
    men jag tyckte mycket om löpningen-

  49. -jag tyckte om att färdas genom
    naturen. Jag hittade passionen.

  50. Löpning kom ju att bli min bästa
    gren, disciplin, som triatlet.

  51. Jag har vunnit
    ett par VM-medaljer och EM-medaljer.

  52. Mark Allen sprang
    Iron Man-maran på 2.40.

  53. Riktigt så bra var inte jag,
    jag sprang på 2.44 som bäst.

  54. Och det säger jag verkligen...

  55. Och det är tack vare träning.
    Jag är en träningsprodukt.

  56. Jag pratar mycket om den gränslösa
    människan, men det krävs inte talang.

  57. Man behöver inte vara en ovanlig
    individ eller extraordinär-

  58. -utan precis som alla är ju jag
    och Mark Allen vanliga individer-

  59. -liksom alla här i publiken.
    Men med träning, passion och tid-

  60. -kan man åstadkomma väldigt ovanliga
    saker. Sånt som är extraordinärt.

  61. Det är fascinerande
    att vi i våra kroppar...

  62. Andreas hade ju den där
    underbara bilden på David-statyn.

  63. Det är ju en utsökt antik skulptur.

  64. Den har ju initialt varit gömd i ett
    stort, massivt, klumpigt stenblock-

  65. -som i sig var gömt i ett berg.

  66. Först har man hackat ut stenblocket
    och hackat, mejslat, putsat, styckat-

  67. -och till sist har man ägnat
    jättemycket tid åt att polera-

  68. -och så kommer statyn fram. Det är så
    jag ser mänsklig prestationsförmåga.

  69. Med rätt träning, med tålamod och
    uthållighet och passion och rätt mat-

  70. -kan man åstadkomma oerhörda saker.
    Det är jag ett lysande exempel på.

  71. En medioker varelse med en passion
    för träning. Jag har tränat mycket.

  72. 1 100 timmar om året de senaste 20
    åren. Då kan man göra häftiga saker.

  73. Det som jag pratar mycket om är synen
    på oss som den uthålliga människan.

  74. Jag har svårt att se
    hur nån kan ifrågasätta det.

  75. Vi är obestridligen
    ett djur ifrån naturen.

  76. Människan har alltid haft en fysisk
    livsstil, varje dag, hela dagen.

  77. Från att vi vaknade handlade livet
    om att överleva och skaffa mat.

  78. Vi hade inga vilodagar. Vi körde inte
    bänkpress med mammutbetar-

  79. -och sen låg vi dagen efter i grottan
    och väntade på tillväxt.

  80. Vi är verkligen gjorda för fysisk
    aktivitet. Och nu har jag ju då...

  81. ...kommit till Claes försvar i
    ortorexidebatten, när han var utsatt.

  82. Jag har debatterat det.
    Vi är ju gjorda för fysisk aktivitet.

  83. Naturligtvis under rätt
    förutsättningar, kravlöst-

  84. -inte att mäta sig med andra
    eller tvinga sig-

  85. -men som en naturlig komponent
    för mänsklig hälsa och lycka.

  86. Vi mår bra av att göra sånt
    som har motstånd i sig.

  87. Vi mår inte bra av att ge upp, utan
    av att känna att vi styr vår hälsa.

  88. Inte vara ett offer i sin kropp.
    Ingen behöver känna sig maktlös-

  89. -i processen av att vara en så bra
    människa man kan. Det är viktigt.

  90. Vi är den löpande människan.

  91. Vi människor har en enda talang
    som särpräglar oss från andra djur.

  92. Vi har ju inga vapen att försvara oss
    med, inga tänder eller klor.

  93. Vi är inte snabba eller starka
    men vi har en förmåga att härda ut.

  94. Vi har en otrolig förmåga
    att trötta ut andra.

  95. Att springa ifrån eller springa
    i kapp har varit vår arvedel.

  96. Det har format oss.
    Vi har en mängd olika löpande arv-

  97. -alltifrån fötter,
    sätesmuskler, korsrygg, skulderblad-

  98. -vår förmåga att svettas,
    vår fettförbränning...

  99. Vi är det löpande djuret.

  100. Det är den röda tråden. Vi har
    ett enastående arv att förvalta-

  101. -om vi trycker på rätt knapp
    och slutar med det som hämmar oss.

  102. I dag är ju det, och det har ju
    alla föreläsare i dag poängterat-

  103. -sockrets inverkan på vår kost-

  104. -eller sockrets oerhört stora och
    framträdande roll i västerländsk mat-

  105. -som hämmar oerhört många.
    Det tar ifrån oss energi.

  106. Det dränerar och passiviserar oss.
    Det är ett handikapp.

  107. Om vi har förmågan att se bortom det
    och göra några konsekventa beslut-

  108. -så har vi ju möjligheten att trycka
    på knappen och frigöra energin i oss.

  109. Jag har ju då
    skrivit lite om det här och...

  110. Ja, jag har ju drivit med det här.
    Här är min bok "Den nakna hälsan".

  111. Där springer jag ju till synes naken.

  112. Jag hade ett par stringtrosor
    från H&M som jag köpte för ändamålet.

  113. Här pratar jag om hur mycket av det
    som är naturligt som är svårt i dag.

  114. Alla har poängterat vilka industrier
    som kapitaliserar på vår ohälsa.

  115. Läkemedelsindustri, livsmedels-
    industri, reklamfinansierad industri.

  116. De tre grundläggande... Den nakna
    hälsan, vi skalar bort allt modernt-

  117. -i den negativa bemärkelsen.
    Allt som är reklam-

  118. -all pådyvlad desinformation
    och så vidare.

  119. När man tar bort allt det, då finns
    den här urgamla organismen människan-

  120. -som vi naturligtvis fortfarande är.

  121. Vi har tre komponenter som vi inte
    kan slarva med för att vara lyckliga.

  122. Det är aktivitet och stimulans.
    Inte bara för kroppen och musklerna-

  123. -utan vårt intellekt, vårt själsliga
    liv, kommunikation, nyfikenhet.

  124. Vila. Inte så att vi ska ha vilodagar
    och käka lösgodis på soffan.

  125. Men vi ska sova på nätterna.

  126. Det gör ingen i dag. Hjärnan är över-
    aktiv och kroppen understimulerad.

  127. Här uppe snurrar det och kroppen är
    rastlös. Man hamnar i en ond cirkel.

  128. Vi ska vila och sen ska vi äta.

  129. Träning, mat, återhämtning är grund-
    läggande för alla levande varelser.

  130. Det har ju vi tappat i dag.
    Det har blivit svårt.

  131. Vi har enorma industrier
    som ska lära oss att göra rätt-

  132. -fast med deras produkter
    som de tar betalt för.

  133. Det är underligt.
    Det har jag pratat mycket kring.

  134. Det är ju inte det
    som föreläsningen handlar om.

  135. I dag är det de snabba kickarnas
    tidevarv. Vi lär oss att ta genvägar.

  136. Vi lär oss att hylla det snabba,
    det som går fort.

  137. Vi lär oss att hylla fart och
    hastighet och genvägen, "quick fix".

  138. Om vi utgår ifrån att jag har rätt i
    att vi är ett uthålligt djur...

  139. Vi tycker om långsam metodik,
    vi är resultatet av det vi gör-

  140. -inte 1, 2, 3 gånger
    utan 101, 102, 103 gånger.

  141. Vi är resultatet
    av de 10 000 timmarnas val.

  142. Det är vad vi är, vad vi mår bra av.

  143. Vad gör de snabba kickarnas tidevarv
    med oss? Jo, det som vi har sett.

  144. Inte bara det fysiska som Andreas
    och professor Noakes och Ann visade-

  145. -men det som drabbar vår generation,
    åkommor som sitter här och i själen.

  146. Utbrändhet, gå in i
    väggen-problematik, depression-

  147. -tappad livslust och så vidare.

  148. Det är nog för
    att vi försöker ta genvägar.

  149. Vi försöker forcera, stressa,
    vi har inte tålamod med oss själva-

  150. -är vana vid omedelbar kommunikation,
    information, tillfredsställelse.

  151. Alla sinnesstämningar
    firas eller dämpas med socker.

  152. Vi är glada! Socker!
    Vi är ledsna! Socker!

  153. Koppla av med socker,
    vakna med socker.

  154. Det är uppenbart
    att problematiken ligger i det.

  155. Det handlar mycket om synen på hälsa
    och vad som skapar hälsa och lycka.

  156. För mig är det att vara konsekvent,
    tålmodig och tycka om min kropp.

  157. Nåt jag lärde mig tidigt var
    skillnaden mellan hälsa och fitness.

  158. Här kommer vi in på temat för före-
    läsningen. Det är ju två olika saker.

  159. Hälsa är ju en sak
    och fitness är en annan.

  160. Fitness är ju förmågan att prestera
    idrottsligt eller fysiskt.

  161. Det kan man göra
    även med en undergrävd hälsa.

  162. Man kan göra det
    med en livsstil som är undergrävd.

  163. Det finns ju många många exempel på
    idrottsmän som har presterat bra-

  164. -på bekostnad av
    sin långsiktiga hälsa-

  165. -eller med en livsstil där man efter
    sin karriär betalar ett högt pris.

  166. Det har ju vårt samhälle
    och världen många exempel på.

  167. Jag läste en bok 1995 som öppnade
    mina ögon när det gällde värdet av-

  168. -att äta goda fetter, lågintensiv
    träning, ett holistiskt perspektiv.

  169. En amerikan, Philip Maffetone, skrev
    boken "In Fitness And In Health".

  170. Det är ju stora skiljelinjer,
    men vad man ofta inte pratar om-

  171. -är ju att för att man ska prestera
    på ett fitnessmässigt perspektiv...

  172. ...på ett fitnessmässigt plan
    behöver det ske på en bas av hälsa.

  173. Det är gemensamt
    för alla yrkesgrupper.

  174. Vad vi än gör i våra liv måste vår
    tillvaro vila på en bas av hälsa-

  175. -för att vi ska göra det vi vill
    vara duktiga på, som vi tycker om.

  176. Det vilar på en bas av hälsa,
    med goda kostvanor, motion och vila.

  177. Vi kan inte göra saker och ting
    för fitness.

  178. Vi kan inte träna på ett sätt
    där vi har kortsiktiga fitness-mål-

  179. -eller åstadkommer saker
    på bekostnad av vår hälsa.

  180. Det ser vi också exempel på runt om
    i samhället. Doping, ätstörningar-

  181. -tränar med sjukdom, vad det än är.
    Utseendefixering. Det är tragiskt.

  182. Det är ju en stor grej.
    Skillnaden mellan hälsa och fitness.

  183. Det är också en stor skillnad
    mellan träning och tävling.

  184. Det har jag också lärt mig.
    När man pratar om vad vi ska äta-

  185. -så är det en stor skillnad
    i det som sker under vardagen-

  186. -som ska vara ett hälsostimulerande
    sätt att äta och träna på-

  187. -och det som sker under tävling
    som inte har med hälsa att göra.

  188. Man kör ju inte en Iron Man
    för att man ska känna sig friskare.

  189. "Jag ska köra en Iron Man.
    Det är som att vara på spa!"

  190. Så är det ju inte.
    Man känner sig överkörd av en bil.

  191. Man kör inte en Iron Man
    för att känna sig vid prima liv.

  192. Man gör det av helt andra skäl.
    Det är en central del av vem man är-

  193. -möta motstånd, sätta mål. Det är
    inte ens bra att köra en Iron Man.

  194. Just den dagen i sig
    är nog ganska dålig för hälsan.

  195. Men man gör det ganska sällan.
    Många människor kör en Iron Man.

  196. Man springer ett maraton per år.

  197. Vi pratar om för många människor
    en tävling per år.

  198. I mitt fall, jag kanske
    kör 3-4-5 såna tävlingar per år.

  199. Det är en liten del av det totala.

  200. Så vad man gör där, sportdryck,
    gel, coca-cola, Red Bull...

  201. På toppen av det som många föreläsare
    har betonat, en god fettförbränning-

  202. -sen adderar man socker
    under den dagen-

  203. -för att få de här extra 5 %,
    för att prestera bättre, är okej-

  204. -men det har ju ingenting med vardag,
    det som är hälsoskapande att göra.

  205. Det som vi gör fem gånger om dagen,
    frukost, lunch, middag och mellanmål.

  206. Man måste se skiljelinjen.
    Det är två separata grejer.

  207. Man kan inte säga: "Ja, fast de
    äter ju gel och dricker cola."

  208. Okej, fast man måste
    sätta saker och ting i sin kontext.

  209. Det är två stora saker. Många gånger
    är idrottsmän dåliga förebilder-

  210. -för man relaterar inte till hälsa.
    Man tänker prestation hela tiden.

  211. Det är en ganska kortsiktig... Då ser
    man saker och ting på kort sikt.

  212. Och ivrigt påhejade av det som har
    varit paradigmet under lång tid-

  213. -alltså fixeringen vid spannmål,
    kolhydrater, mjöl, socker.

  214. Man äter ungefär på samma sätt och
    har gjort i vissa träningskulturer-

  215. -som man också gör för en tävling.
    För mig är det en stor skillnad.

  216. Hälsa är nämligen inget kortsiktigt
    projekt, det är livslångt.

  217. I bästa fall, om man pratar om elit-
    idrottsmän, har man en kort karriär.

  218. Jag har ändå haft en lång karriär,
    jag är fortfarande aktiv-

  219. -men jag är över 40 år
    och har fått ut vad jag kan.

  220. Men med en kort idrottskarriär
    så hoppas man ju på ett långt liv-

  221. -och målet är att vara frisk
    och stark och lycklig livet ut.

  222. Det tror jag alla är överens om.
    Skälet till att vi bryr oss-

  223. -är att vi vill skaffa oss den högsta
    graden av livskvalitet som vi kan.

  224. Att vara goda föredömen för andra,
    att ha en värdegrund att stå på.

  225. Så man ska inte blanda ihop de här
    begreppen. Det krävs en bas av hälsa-

  226. -och basen av hälsa är viktigare
    än de kortsiktiga prestationer-

  227. -som man gör som idrottsman
    vid ett fåtal tillfällen-

  228. -som ändå är en liten del av livet
    i sammanhanget.

  229. En träningsvecka för mig när jag var
    högaktiv såg ut på det här sättet.

  230. Jag simmade nånstans
    mellan 15-20 kilometer i veckan.

  231. I sommar ska jag simma 600 km, till
    Göteborg, för ett insamlingsprojekt.

  232. Det kommer ju att bli fruktansvärt.

  233. Det är långt och hårt, men...
    Det är jag lite nervös för.

  234. Men under en traditionell simvecka
    blev det ungefär 15-20 kilometer.

  235. Det är 3-4-5 simpass, intervall.

  236. Jag cyklar nånstans 60-90 mil.

  237. Ibland var det mer, jag har haft
    veckor med 100+ mil i veckan.

  238. Cykel är ju underbart, det är väldigt
    socialt, man kan sitta och tjabba.

  239. Löpningen älskar jag ju. Jag har
    sprungit mellan 11-14 mil i veckan.

  240. Det är ju jättemycket träning. Det
    här är ju en professionell triatlet.

  241. Ja, det är ju när man tränar som
    hårdast. Det blir ju 35-45 timmar.

  242. Har ni följt debatten om ortorexi?

  243. Ett typiskt beteende är att inte
    kunna tillgodose energikraven längre.

  244. Då äter man fel sorts mat.

  245. Om man baserar sin kost på
    kolhydrater, gryn, pasta och socker-

  246. -så är det otroligt svårt
    att äta de volymerna-

  247. -och ohållbart ur ett matsmältnings-
    perspektiv och energimässigt.

  248. Så grunden för mig i det här, för jag
    gjorde det här bra och jag var...

  249. När jag lärde mig hur jag skulle äta-

  250. -för det var ju en lång process
    att gå ifrån det här gryn...

  251. ...det här müsliknarkandet,
    får man säga, tidigt i min karriär-

  252. -till att förstå sammanhangen
    fullt ut. Det tog lång tid.

  253. Jag blev bättre och bättre
    på att klara stora träningsvolymer.

  254. När jag lärde mig vikten av att
    basera min kost på helfeta produkter-

  255. -så blev mina energidepåer mycket
    starkare. Jag blev mer sällan sjuk-

  256. -och i princip aldrig skadad.
    Jag kunde göra det jag ville.

  257. Det var inte en fråga om "trial and
    error", att jag var sjuk ena veckan-

  258. -och upp och ner, utan jag kunde
    planera träningen och följa det.

  259. Som alla vet är ju fett ett mer
    energirikt livsmedel än kolhydrater-

  260. -så en fettrik kost understöder
    inte bara den metabola processen-

  261. -men också hälsan,
    för produkterna är ickeraffinerade.

  262. Inte bara kvantitet, utan kvalitet.
    Väldigt viktigt i sammanhanget.

  263. Det här är ju en enorm vecka, ett
    heltidsjobb. 35-45 timmars träning.

  264. Tufft och hårt, men jag skulle
    vilja säga att det ligger absolut-

  265. -inom ramen för mänsklig hälsa
    att träna på det sättet.

  266. Faktiskt. Det är långt mycket bättre
    än raka motsatsen-

  267. -och Tim har anekdoter om människor
    som har sprungit sex dagar i sträck-

  268. -eller hundra mil i sträck,
    tvärs över kontinenter.

  269. Det är ju människor som är trötta.

  270. När de är klara får de en klapp
    på axeln och sen åker de ambulans-

  271. -men vi har en otrolig förmåga
    att återhämta oss.

  272. Vi kan köra skiten ur oss och vara så
    trötta att vi inte kommer ut sängen-

  273. -men när vi får fyra-fem dagars
    återhämtning är vi vid prima liv.

  274. Vi har ingen naturlig regenerering
    ifrån det motsatta, när vi vilar oss.

  275. Det är inte bara att trycka på en
    knapp och återhämta sig ifrån vilan.

  276. Det finns inte. Vi har
    en enorm förmåga. Det fascinerar mig.

  277. Fett är ju bränsle för uthållighet
    och långsiktig hälsa.

  278. Kolhydrater är bränslet
    för kortsiktig prestation.

  279. Det är på det sättet
    man ska se ätandet-

  280. -och det framgick väldigt tydligt
    av professor Noakes presentation.

  281. Om vi pratar om hälsa
    som en bas för allt...

  282. Om vi pratar om vardag
    som en bas för hälsa...

  283. För mig är en fettrik diet,
    kvalitativt sett naturliga produkter-

  284. -vi behöver inte ens gå in på
    skillnaden mellan margarin och smör-

  285. -är bränslet för den uthålligheten.
    Det betyder inte att man är-

  286. -motståndare till alla kolhydrater,
    det är att dra det för långt.

  287. Är man en människa
    som vill presentera när det gäller-

  288. -så finns det ett värde av att äta
    kolhydrater före och under tävling.

  289. Lax och broccoli och avokado
    är perfekt-

  290. -men det funkar inte under en Iron
    Man att hala upp broccoli och äta.

  291. Så det är en distinktion. När man
    pratar om hälsa och prestation-

  292. -att man kan nyansera begreppen
    och se skillnaden.

  293. Att man ser i vilket sammanhang
    och vilken kontext man gör det här.

  294. Jag tycker om att diskutera ordet
    normalitet. Stefan Sauk säger:

  295. "Normalt är ett tillstånd där vi är
    friska när vi delar samma sjukdom."

  296. Alla de tidigare föreläsarna i dag
    har ju verkligen visat-

  297. -hur absurt
    debattklimatet har blivit-

  298. -i vad man värderar som normalt.
    Vad man värderar som vanligt.

  299. Det är mer normalt att sitta still-

  300. -och fredagsmysa
    och lördagsmysa och söndagsmysa-

  301. -än att gå ut och springa,
    ta fredagsfys med sina barn.

  302. Då tittar många snett på den
    familjen. "Vad de pressar sina barn!"

  303. "Det är inte normalt eller bra."

  304. Andreas visade grafen om övervikt i
    USA. Många delstater är överviktiga.

  305. Det finns ju berättelser om människor
    som kommer dit och är normalviktiga-

  306. -och folk undrar om personen ifråga
    har cancer eftersom de är så smala.

  307. Det som vi betraktar som normalt
    ska vi ge akt på.

  308. När det gäller matvanor, mat, motion,
    synen på vad som är "hårt"-

  309. -synen på vad vi ska betrakta
    som ett grundläggande krav.

  310. Hur långt ska ett barn kunna springa?

  311. Vad är rimligt att vi ska kunna klara
    av? Vad ska vi kunna kräva av oss?

  312. Det är nåt att fundera på.
    Vad är rimligt med mat?

  313. Hur mycket kontroll ska vi ha?

  314. Vad är rimligt att vi lägger ner
    i tid? Hur mycket ska vi bry oss?

  315. Intressanta frågor. Jag tycker att
    vi ska göra det till en prioritet.

  316. Det är aldrig fel att bry sig.

  317. Det kan bara vara fel att säga: "Jag
    skiter i det här. Jag orkar inte."

  318. Normalitet är lite farligt. Det här
    är ju normen som jag har levt under.

  319. Under många år i min uppväxt levde
    jag under "pastakonspirationen".

  320. Pastakonspirationen symboliserades av
    den folder jag fick när jag var 13.

  321. Jag var simmare
    och hade precis börjat morgonträna.

  322. Det var nåt embryo till proffset jag
    skulle bli. Upp och simma var stort.

  323. Då fick man foldern om uppladdning.

  324. Där stod det ju allt man skulle äta
    för att bli en idrottsman.

  325. Det fanns många idrottsmän i foldern,
    Gunde Svan och andra. Och...

  326. Budskapet i foldern var ju glasklart.

  327. Ät mycket pasta, ris, potatis, gröt,
    mackor, spaghetti och så vidare-

  328. -vilket man följde så gott det gick.
    Det tog mig några år innan jag insåg-

  329. -att det var reklam från Kungsörnen
    och Axa med deras produkter.

  330. Det var ju många som aldrig
    fattade det, förstår jag i dag.

  331. Det var inte så lätt, men det var
    en extremt lyckad reklamkampanj.

  332. Ett extremt framgångsrikt försök
    att indoktrinera en hel kultur.

  333. Det är nåt vi har
    levt väldigt mycket över.

  334. Det är ju många människor,
    inte bara i Sverige, som tror att-

  335. -fysisk prestationsförmåga helt beror
    på hur mycket gröt man har käkat.

  336. Om man har legat i ett badkar
    med blåbärssoppa innan loppet.

  337. Jag ska inte vara övertydlig i ämnet,
    men det handlar om andra saker.

  338. Vår fysiologi är ju inte gjord
    för kolhydratsförbränning-

  339. -då våra depåer för glykogen
    är så oerhört små.

  340. Hela den här tesen om den uthålliga
    människan, vandraren, samlaren-

  341. -om vi vore sockerdrivna hade vi
    inte kommit så långt på savannen-

  342. -för det finns inga brödträd, inga
    gröthoar, inga mackar med sportdryck.

  343. Så att... Professor Noakes
    var väldigt tydlig med att-

  344. -industridriven rådgivning,
    industridriven reklam-

  345. -industridriven forskning har
    en enda sak på agendan: att sälja.

  346. Det vet vi ju att så är ju fallet.
    Det är ju självklart.

  347. Pastakonspirationen har ju lett
    till... Den har ju vattnats ur.

  348. Nu lever vi inte under den längre,
    nu är vi mer klarsynta och har bredd.

  349. Jag läste om Johan Olsson,
    skidåkaren, bragdguldmedaljör-

  350. -och just skidkulturen har varit hårt
    indoktrinerad och han citerades i DN-

  351. -och sa: "Jag tror inte
    på det här med pasta så mycket."

  352. "Jag äter avokado, nötter och frön
    och jobbar på min fettförbränning."

  353. Så uppenbarligen har den även
    inom de mest...inte sektliknande-

  354. -men inom de mest homogena
    verksamheterna luckrats upp-

  355. -vilket ju naturligtvis är bra,
    tycker jag.

  356. Det här var ju råd
    som man har gett till idrottsmän.

  357. Det är ju också RF:s
    guidelines för konditionsidrottare.

  358. Man ska äta nånstans, som jag läste,
    7-10 gr kolhydrat per kg kroppsvikt.

  359. För mig, som väger 80-85 kg-

  360. -så innebär det att jag
    inte bara ska, utan jag bör, äta-

  361. -under hårda träningsperioder
    850 gr kolhydrater per dygn.

  362. Det är en enorm mängd kolhydrater.
    Det är en enorm volym mat.

  363. Det kanske inte bara är så att det är
    mängden kolhydrater som är negativ-

  364. -med stress på det hormonella
    systemet, stress på bukspottkörtel-

  365. -utan den stora bristen är att det
    tar väldigt mycket plats ifrån mat-

  366. -som man annars skulle ha ätit.
    Som man borde ha ätit.

  367. Var finns det plats för de tre extra
    äggen? Avokadon? Vitlöksbroccolin?

  368. Den fräscha spenatsalladen med
    pinjenötter? Magen är full av mjöl.

  369. När man äter mycket mjöl
    så är det enda man vill ha mer mjöl.

  370. Alla som har haft sockersug vet att
    det är på det sättet. Man har godis.

  371. Man äter 100 gram och är ganska nöjd.
    Efter 200 gram kan man inte sluta.

  372. Man sitter där... Det är sällan
    nån kutar in på Statoil och ropar:

  373. "Ägg! Ägg! Jag vill ha mer ägg!
    Mitt äggblodsocker har droppat!"

  374. Det händer ju inte. Så det... Jag är
    djupt kritisk till de här råden.

  375. Enligt professor Noakes ska ingen
    äta mer än 200 kolhydrater per dag.

  376. Det tror jag väldigt mycket på.
    Det ger utrymme-

  377. -för att ändå äta en balanserad kost.
    Lite frukt, sallad, rotfrukter...

  378. Väl valda kolhydrater med kvalitet.
    Det finns gott om utrymme i vardagen.

  379. Under tävling
    gäller andra spelregler.

  380. Under de fåtal dagar man känner sig
    nödgad att gå "all in"-

  381. -finns det möjlighet till det.
    Det här är ju extremt konstigt.

  382. Det här har lett till fenomenet
    med "den överviktige motionären".

  383. Det har också debatterats lite i dag.

  384. Motionären är fast besluten
    om att det här är det enda rätta.

  385. En person som aldrig
    tränar utan sportdryck.

  386. Som aldrig tränar utan att ha laddat
    upp med pasta, gröt eller mackor.

  387. Som aldrig ger sig ut på en cykel
    utan 50 kr till fika, kakor och gel.

  388. Det är en person som inte kan cykla
    utan att suga på "sockertutten".

  389. Det leder ju till att man hamnar i en
    ändlös cykel av socker in, socker ut.

  390. Visst, man tränar sitt hjärta och
    sina muskler, men det är ohälsosamt.

  391. Det är inte så att jag hittar på.

  392. Den som rör sig lite i motionskretsar
    och åker Vasaloppet-

  393. -vet att jag har rätt i att det
    finns många som tränar mycket-

  394. -men som trots all sin träning
    ändå är ganska kraftiga.

  395. Som i en del fall
    faktiskt är rejält överviktiga.

  396. Inte för att de tränar för lite.
    Inte för att de borde springa mer-

  397. -utan det handlar om
    ett sockermissbruk-

  398. -där all träning berättigar ännu mer
    godis, vilket leder till en cykel-

  399. -en ond cykel där man inte ser vad
    som är orsak och vad som är verkan.

  400. Det är djupt olyckligt. Kom ihåg:
    Ingen människa är immun mot ohälsa.

  401. Många gånger har man tänkt
    att idrottsmän står över det.

  402. Om man springer är man skyddad.

  403. Professor Noakes berättelse
    är ju väldigt träffande.

  404. Ingen människa är immun
    mot dåliga kostvanor.

  405. Det handlar inte om hur man ser ut,
    inte om ytan-

  406. -utan om vad som händer i kroppen.
    Hjärta, kärl, metabola processer-

  407. -men framför allt vanor.

  408. Vi kanske inte har så många långtids-
    studier om idrottsmäns kostvanor.

  409. Det är svårt att få idrottsmän att
    göra saker, för de har sin karriär.

  410. Men vi vet vad som händer
    med idrottsmän efter karriären.

  411. Det blir för många idrottsmän
    20-30 kg övervikt.

  412. Man tappar extremt mycket av sin
    grundfysik när vanorna kommer i kapp.

  413. Vi ska vara på vår vakt emot denna
    konsekvens av pastakonspirationen.

  414. Många människor har fastnat
    i ett sanktionerat sockermissbruk.

  415. Många på våra gym kör spinning-

  416. -sen kutar de ut till cafét och ropar
    "Gainomax! Jag har brutit ner mig!".

  417. Okej, fast du har 15 kg till
    att bryta ner innan det är dags.

  418. Det blir en absurd retorik kring
    prestation, vad vi behöver göra.

  419. Det finns en undermedveten ton av
    att minsta lilla fysiska aktivitet-

  420. -berättigar en snabb kick av socker.
    Det är helt fel. Det är synd.

  421. Vi har ju levt under det här
    väldigt felaktiga paradigmet-

  422. -i synen på prestation
    och vad vi ska äta.

  423. Det här tror jag på.
    Jag ska inte gå in i detalj på det.

  424. Jag tror på att det är
    en effektiv metod. Jag kan...

  425. Jag kan bekräfta att alla jag känner
    i professionell konditionsidrott-

  426. -använder sig av det här.
    "Train low, race high."

  427. När man tränar på
    en lägre grad kolhydrater-

  428. -med en större mängd fett, med en
    större mängd naturliga livsmedel-

  429. -bygger man ett fundament av hälsa
    och fettförbränning för prestation.

  430. Prestation som man sen kan toppa med
    lite extra kolhydrater före tävling.

  431. Jag personligen tycker om
    att äta lättsmält dagen innan.

  432. Lite rispudding,
    lite quinoa-sallad, lite...

  433. ...bröd, till och med. Jag undviker
    bröd men är rätt okänslig för mjöl.

  434. Jag kan äta lite olika saker
    som har en bra matsmältningsförmåga.

  435. Primärt när man tävlar
    är ju att magen funkar.

  436. Alla använder sig av det här. Att
    träna på morgonen, fastandeträning.

  437. Många med mig, går upp på morgonen,
    dricker kaffe, lite kokosfett-

  438. -kör ett pass. Det går utmärkt.
    Och det är ju en...

  439. ...en etablerad träningsmetod i dag.
    "Train low, race high."

  440. Men generellt att hålla nere på
    andelen sockrade livsmedel.

  441. Det innebär ju inte
    att man inte äter frukt.

  442. Om man cyklar 6 timmar
    kanske man köper en cola.

  443. Om man springer
    har man med sig sportdryck.

  444. Ibland är man sliten, man har tränat
    mycket. Ibland går det med vatten.

  445. Man har med sig lite, men man börjar
    inte dagen med socker. Stor pasta...

  446. Ja, vad man nu käkar. Nån nyckelhåls-
    märkt sockrad fil med flingor.

  447. Det börjar man inte med. "Train low,
    race high" tror jag mycket på.

  448. Det känns som att de flesta
    har fångat värdet av det i idrott.

  449. Matens primära uppgift.
    Det här är ju superintressant.

  450. När man pratar om idrottsnutrition-

  451. -har man varit extremt endimensionell
    i synen på människan.

  452. Det är som att människan är en bil.
    I den bilen tankar man bensin-

  453. -och den bensinen används då till
    rörelser. Det är så man tänker.

  454. Man har inte pratat nåt om kvalitet,
    man pratar om kalorier och energi.

  455. Jag tycker ju inte att matens
    primära uppgift är att ge oss energi.

  456. Matens primära uppgift
    är nåt helt annat.

  457. Matens primära uppgift är att
    tillhandahålla byggstenar och näring-

  458. -för byggandet av vårt nya jag.

  459. Vi omsätter oerhört många celler
    per dygn, miljoner celler.

  460. Vi som tränar mycket är ju
    i en ständig reparationsfas.

  461. Vi bryter ner, vi bygger upp. Det gör
    alla, men det är än mer konkret.

  462. Matens uppgift är att tillhandahålla
    byggstenar. Det är primärt.

  463. Nummer 2.
    Matens primära uppgift nummer 2-

  464. -är att tillhandahålla material
    för en så...så att säga...

  465. ...en så god hormonell respons
    som det går.

  466. Att tillhandahålla material,
    i synnerhet goda fetter-

  467. -för att vi ska producera hormoner
    för att reglera stress-

  468. -för att reglera återhämtning,
    humör, sömn och vakenhet.

  469. Jag behöver inte poängtera hur
    centrala hormoner är för vår hälsa.

  470. En felaktig kost rubbar det.

  471. Vi vet ju redan vad insulin gör och
    vilken reaktion det har på socker.

  472. När vi pumpar in sockrad, fettfattig
    mat så blir det total katastrof.

  473. När man pratar om överträning
    i litteraturen, med idrottsmän-

  474. -så handlar det om hormonell inbalans
    tror jag, och många med mig.

  475. Man hanterar träning mycket bättre.
    All stress läggs ju i samma mugg-

  476. -men tränar man hårt
    är det mycket fysisk stress.

  477. Bristande matvanor är en stor del.
    Fettfattigt och för mycket socker.

  478. Den tredje uppgiften maten har
    är att ge oss energi.

  479. Men de andra uppgifterna är mycket
    viktigare. Mat med kvalitet.

  480. Byggsten och näring,
    rätt hormonell respons.

  481. Det sätter ju maten under lupp.

  482. Det handlar inte om kalorier utan
    om var de kommer ifrån. Ursprunget.

  483. Kvalitet och näringsämnen
    är centralt, tycker jag.

  484. Jag nämnde hormonell respons
    och reglering. Återhämtning.

  485. Det handlar om stresshantering
    och det handlar om fettförbränning.

  486. Det har föreläsarna
    innan mig poängterat-

  487. -men att reglera insulin är viktigt
    för att komma åt fettförbränningen.

  488. Att kunna reglera
    stresshormoner som kortisol.

  489. Att kunna producera könshormoner
    som man, testosteron och HGH.

  490. Otroligt viktigt för vår hälsa. Det
    finns en bristande kunskap om det.

  491. Det finns några bra amerikanska
    böcker om att boosta hormoner-

  492. -och en sund och naturlig livsstil
    hjälper ju väldigt mycket.

  493. Att sova ordentligt exempelvis,
    att träna varierat-

  494. -att vara så lycklig man kan,
    vara ute i solen-

  495. -att äta mat som inte
    drar våra hormoner åt alla håll.

  496. Hormonell respons är centralt för en
    idrottsman. Det lär man sig tidigt.

  497. Det här är ju mat som jag käkar,
    en typisk måltid.

  498. Det här är ju mat
    för hälsa och prestation.

  499. Det här finns det inte utrymme för
    om man fyller magen med stärkelse.

  500. Inget ont om potatis,
    för det är en naturprodukt-

  501. -men alla typer av kolhydrater
    ger ju samma respons i kroppen-

  502. -och då vill man äta mer av samma.

  503. Det här är en härlig sallad med
    spenat, rucola, avokado, nån olja.

  504. Det är lite frukt.
    Det finns absolut ingen-

  505. -tycker jag när man tränar mycket
    att undvika all frukt.

  506. Det har sin plats i salladen.
    Lite lax i botten, groddar.

  507. Det kunde ha varit kött eller lamm.

  508. Det här är ju en underbar måltid
    som smakar gott och gör gott.

  509. Man skulle kunna äta så här.
    En annan sallad.

  510. Rött kött. Ganska lågstekt,
    som ni ser. Ganska rött.

  511. Det har varit,
    för min del personligen...

  512. Att äta mer rött kött har varit bra.

  513. Som många konditionsidrottare
    har jag lidit av låga blodvärden-

  514. -och antagligen född med den bristen
    och fått jobba hårt på det.

  515. Rött kött har boostat järnvärdena
    och underlättar för immunförsvaret.

  516. Alla förändringar har gjort att jag,
    ta i trä...

  517. Nu blir jag säkert förkyld,
    men jag blir aldrig sjuk-

  518. -vilket är mer än vad många kan säga.

  519. Men olika varianter
    på sallad, kött, fisk...

  520. Grönsaker. Att äta väldigt mycket
    av det har jag tidigt lärt mig.

  521. Och att äta riktiga sallader.
    Jag hade en blek bild av sallad-

  522. -för man fick sallad i skolan och
    det var ju urvattnad isbergssallad-

  523. -och nån trött tomat
    och vissen gurka.

  524. Nån festade till det med majs
    och söt dressing. Det är ju ett hån.

  525. Många går vilse. Man pratar om nån
    som tycker mycket om kött, som jag-

  526. -men det finns absolut inget motsats-
    förhållande med att älska grönsaker-

  527. -och för den delen frukt också.
    Vi har ett dignande överflöd av det-

  528. -om vi vill se det och använda det.
    Det har jag käkat mycket av.

  529. Mina bananpannkakor, som jag kallar
    dem, har blivit väldigt populära.

  530. Det är ju en frukostmat. Nu ger jag
    några axplock från mitt liv.

  531. Man behöver ju aldrig uppfinna hjulet
    på nytt, men man måste bry sig.

  532. Inget går fortare än flingor, så
    tiden kan inte alltid vara en faktor.

  533. Inget går snabbare än att skiva bröd,
    men det är inte det vi ska göra.

  534. Här är pannkakor
    jag gör på banan, ägg-

  535. -mandelsmör, kanel,
    stavmixra, stek i smör.

  536. Antingen på det här fina sättet man
    kan bjuda sin tjej eller kille på-

  537. -eller skicka ner det i en wokpanna
    och rör runt det till nån...

  538. ...ganska kladdig äggblandning.
    Äggröra. Det funkar också.

  539. Det som är intressant,
    som jag hoppas att många upptäcker-

  540. -är att vi har
    så många alternativa produkter.

  541. Vi har ju varit inne på att undvika
    mjöl, och jag håller helt med-

  542. -men vi har mandelmjöl, kokosmjöl, vi
    har chiafrön, andra typer av nötmjöl.

  543. Vi har produkter
    som är lika dem som vi tycker om.

  544. Vi behöver inte undvika konceptet
    bröd, för det finns andra typer.

  545. Vi har kvalitativa bröd som är gjorda
    på ägg, smör, nötmjöl, mandelmjöl...

  546. ...kokosmjöl, chiafrön och så vidare
    som ser ut som och smakar som bröd-

  547. -som man kan rosta på morgonen och
    dricka med kaffet, men som inte...

  548. Som är en himmelsvid skillnad
    från det industribakade brödet-

  549. -som jag avskyr. Jag avskyr reklamen.
    "Vi bakar bröd med kärlek och värme."

  550. Nej, med socker och margarin. Det har
    inget med omtanke och värme att göra.

  551. Det är några exempel
    kring hur man kan käka.

  552. Sen ska vi ju erkänna
    att socker är väldigt gott.

  553. Jag tycker ju socker är gott. Jag
    äter socker ibland, väldigt medvetet.

  554. Jag gör selektiva val av socker.

  555. På ett kalas med tårta. Jag dricker
    rött vin. Jag äter efterrätt.

  556. Det finns tillfällen då det
    har sin plats, men inte i vardagen.

  557. Jag skulle aldrig äta en sockrad
    frukost med yoghurt och flingor.

  558. Jag skulle aldrig äta en sån sak.
    Aldrig pasta fem dagar i veckan.

  559. Jag kan äta lite pasta ibland, för
    det passar och smakar väldigt gott-

  560. -men vi ska vara selektiva,
    vi ska välja våra njutningar.

  561. Men när vi väljer att njuta ska vi
    göra det ohämmat. Be inte om ursäkt.

  562. Det har ju maten som uppgift. Det är
    ju en sinnlig upplevelse att äta.

  563. Så det handlar om medvetenhet,
    medvetet ätande.

  564. Mat som inte bara är god men smakar
    gott. Toppa det med nåt som är gott.

  565. Det går alldeles utmärkt.
    Det är viktigt.

  566. Nycklar för prestation, för mig,
    som en liten sammanfattning.

  567. Träna smart. Där får man läsa in
    vad man vill, men vi har intuition.

  568. Vi tränar inte när vi är onödigt
    trötta, inte när vi har ont.

  569. Vi tränar av rätt skäl och varierat.
    Olika tempon, olika aktiviteter.

  570. Det är det det handlar om.

  571. Vila ännu smartare. Sova på nätterna.
    Det är många som missar det i dag.

  572. Under min karriär, ju mer jag kunde
    sova, desto bättre. Ju mindre...

  573. Då fanns inte Facebook. Ju tidigare
    man stängde av tv:n, desto bättre.

  574. Alla håller nog med om det,
    att sömn har nog ingen för mycket av.

  575. Vill man boosta sig själv och nå
    en ny nivå, eller brister på nåt-

  576. -så kan att sova några extra timmar
    vara en fantastisk sak att göra.

  577. Korttidsfasta började jag med för
    några år sen. Extremt goda vinster.

  578. Train low, halvtidsdagar med träning
    utan mat, men också 24-timmarsfastor.

  579. En del av er har säkert läst Mark
    Sissons bok "The Primal Blueprint".

  580. En del har läst om
    "intermittent fasting".

  581. Den typen av 24-timmarsfasta en dag
    i veckan är bättre än 5:2-metoden.

  582. Det är lite luddigt och två dagar
    i veckan, vilket är svårare.

  583. Jag gillar 24 timmar i sträck, ingen
    mat, ingen energi, kaffe, te, vatten.

  584. Lite kokosfett kan man kanske
    unna sig, och träna och leva normalt.

  585. Det har fördelar, inte bara
    prestationsmässigt utan hälsomässigt.

  586. Reglera stress. Nåt som man
    kanske glömmer. Biokemisk stress.

  587. När vi äter sött sticker insulinet
    i väg. Det blir en stress på kroppen.

  588. Vi kan reglera det och annan stress,
    och ironiskt nog:

  589. Mycket av stressen vi upplever
    reglerar vi ju genom träning.

  590. Att komma ut i skog och mark, tyst,
    lugnt, natur, det är stressreglering.

  591. Men det finns mycket att jobba på.

  592. Och att lära sig att skilja på hälsa
    och fitness är viktigt.

  593. Äta mer av! Kokosfett. Avokado.
    Det kan man inte käka för mycket av.

  594. Käka mera ägg.
    Det är ett perfekt livsmedel.

  595. Ät mer kött. Det är kontroversiellt,
    men det tycker jag.

  596. Satsa på att äga makten över maten.

  597. Det innebär ju att vi är villiga
    att betala mer för bra mat.

  598. Mat som är närproducerad,
    en bonde som har kor som äter gräs-

  599. -som inte äter soja och andra typer
    av kraftfoder som kor inte ska äta.

  600. Det handlar mycket om helhets-
    lösningar. En helhetssyn på maten.

  601. Vi kan inte få allt och betala inget.

  602. Vi får betala mer för sånt
    som är bättre. Äta mer rött kött.

  603. Riktiga sallader, sånt som jag
    beskrev. Matiga sallader, grönsaker-

  604. -och...matiga på alla sätt och vis.

  605. Det här är vad vi ska undvika.
    Industribakat bröd. Katastrof.

  606. Margariner behöver jag inte ens säga.
    Undvik det. Säg det till alla andra.

  607. Halvfabrikat när det gäller maten
    och fettreducerade produkter.

  608. De leder till överätande
    och är i regel fyllda med socker.

  609. Kan man göra de här bitarna
    och få folk...

  610. Det här kan ju ni, men om man kan få
    folk att börja med att undvika bröd.

  611. Ät inga lättprodukter, inga
    margariner, då har man vunnit mycket.

  612. Det är val man gör hela tiden
    och konsekvenser.

  613. Så att det var lite grann
    det som jag tänkte prata om.

  614. Jag skriver ju av och till
    ganska mycket, jag skriver ju...

  615. Ja, jag skriver ju vad jag tycker,
    helt enkelt.

  616. Det stör ju en del, men många andra
    uppskattar det. Det är viktigt.

  617. Det har funnits en oerhörd brist
    när man pratar om mat och hälsa.

  618. Det finns många gånger
    en undfallenhet, att...

  619. ...att belysa ämnet faktiskt,
    och det är ju inte...

  620. ...oviktigt att veta att människor
    lider av dålig kostinformation.

  621. Många människor har haft
    förkortade liv, dött i förtid-

  622. -för att de har fått dåliga råd.
    Man lyssnar på auktoriteter.

  623. Det är viktigt att säga vad man
    tycker och berätta om sin syn.

  624. Det är uppenbart att det inte
    finns en exakt vetenskap.

  625. Det finns ingen grund att stå på.
    Det som vi trodde är helt fel-

  626. -så många gånger måste det
    finnas öppningar för nya tankar.

  627. Det tror jag är
    grymt viktigt i sammanhanget.

  628. Där kan man kika lite.
    Jag har skrivit mycket om ortorexi.

  629. Har man en fråga, mejla! Jag älskar
    att föreläsa och svara på frågor.

  630. Och jag älskar att svara på mejl...
    Nej, men jag gör det!

  631. Ja, det var väl allt jag hade. Vi kan
    väl spara frågorna till frågestunden?

  632. -Så får de hamna i sammanhanget.
    -En applåd! Jonas Colting!

  633. Textning: Elin Csisar
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Hälsa är ett livslångt projekt

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Jonas Colting berättar utifrån sin erfarenhet som professionell idrottare om skillnaden mellan fitness och hälsa, seglivade myter inom kostråd och hur viktigt det är med ett helhetsperspektiv när det gäller hälsa. Inte bara kosten är viktig, utan också hur vi påverkas av stress, sömn och vikten av vila och träning. Från seminariedagen Nutrition for health and maximum performance. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Ämnen:
Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil
Ämnesord:
Fysisk träning, Gymnastik, Idrott, Idrottsträning, Kostråd
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

I sockrets fotspår

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har studerat vad läkare och missionärer såg när de reste ut bland världens ursprungsbefolkningar under 1900-talet. Hos flera av dessa grupper fanns inte exempelvis fetma eller diabetes. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Kost, hälsa och prestation

Hälsoinspiratören Jonas Bergqvist menar att för att ta klivet vidare till maximal prestation så krävs en kombination av bland annat en lägre andel kolhydrater och en regelbunden kosthållning. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Konsten att påverka hälsan

Tim Noakes, professor i träningsfysiologi och idrottsnutrition samt författare till storsäljaren "Lore of Running", berättar om hur han tog steget över till lågkolhydratkost och hur en ändrad kost kan bidra till bättre prestationer och en förbättrad hälsa. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Matrevolutionen

På några få decennier har fetma blivit ett stort problem. Vad beror det på, och vad kan vi göra åt det? Läkaren Andreas Eenfeldt, kostdoktorn, är författare till boken Matrevolutionen. Han beskriver dagens kostråd som förkastliga och menar att våra vanor måste ändras. Inspelat i Stockholm den 3 maj 2014. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Hälsa är ett livslångt projekt

Jonas Colting berättar utifrån sin erfarenhet som professionell idrottare om skillnaden mellan fitness och hälsa, seglivade myter inom kostråd och hur viktigt det är med ett helhetsperspektiv gällande hälsa. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Samtal om kost och prestation

Panelsamtal och frågor från publiken. Medverkande: Tim Noakes, Jonas Colting, Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist. Från seminariedagen Nutrition for health and maximum performance. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Visa fler

Mer högskola & idrott och hälsa

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nätmobbning bland ungdomar

Utseenderelaterad mobbning på nätet

Ann Frisén, professor i psykologi, berättar om utseenderelaterad nätmobbning bland ungdomar. Från konferensen Cyberbullying som hölls den 11-12 maj 2014 i Göteborg. Arrangörer: Göteborgs stad, Friends, Göteborgsregionens kommunalförbund, Göteborgs universitet och IBPA.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBildningsbyrån - historia

Linggymnastik - motion i nationens tjänst

Under 1800-talet utvecklade Per Henrik Ling ett system med gymnastiska rörelser som kom att prägla svensk gymnastik under ett och ett halvt sekel. Men var fick han sina idéer ifrån?

Fråga oss