Titta

Alors demande !

Alors demande !

Om Alors demande !

Svenska och tyska elever skickar in frågor via korta mobilfilmer kring sådant de undrar över i den fransktalande världen. Frågorna rör sig kring allt från mat, mode, sport och relationer till regler och normer. Programledare Jonas Modin tar reda på svaren genom att träffa ungdomar.

Till första programmet

Alors demande !: La gastronomieMaterialDela
  1. Jag är i gastronomins huvudstad: Lyon.

  2. Här finns några av världens mest
    berömda restauranger och kockar.

  3. Men vad är gastronomi?

  4. Är det lyxmat för de rika, en konstart,
    eller är det helt enkelt gott käk?

  5. Vad är gastronomi?

  6. -Får jag fråga en sak?
    -Javisst.

  7. -Vad tycker du att gastronomi är?
    -Det är jättedyrt. Och franskt.

  8. Det är fina råvaror. Och sällsynta.
    Sånt som man inte hittar överallt.

  9. Det är förfinad och elegant mat
    som är gjord med kärlek.

  10. Dyr och sofistikerad.

  11. Jag ska laga en måltid med Aurore
    som älskar att laga mat.

  12. -Vi ska köpa grönsaker. Vad behövs?
    -Vi ska köpa...

  13. ...morötter.

  14. -...potatis...
    -Ja!

  15. ...sallad...och hallon.

  16. -Okej. Lagar du till det här hemma?
    -Ja.

  17. -Då ses vi igen om en stund.
    -Okej, vi ses.

  18. Förtjänar
    Frankrike att vara berömt för sin mat?

  19. Verkligen.

  20. -Varför då?
    -Eftersom vi äter bra och varierad mat.

  21. Vi kan äta enkla men goda saker-

  22. -och mer raffinerade saker
    som också är väldigt goda.

  23. Störst inom det franska köket
    är Paul Bocuse.

  24. Hans restaurang i Lyon
    har tre Michelinstjärnor.

  25. Här är Institut Paul Bocuse.

  26. Det är en skola
    för dem som vill arbeta med lyxmat.

  27. -Hej!
    -God dag.

  28. -Vad gör du?
    -Jag dukar bordet.

  29. Nu dukar jag fram brödassietterna.
    Jag har dukat fram kuverttallrikar-

  30. -med gafflar och knivar
    placerade på franskt sätt.

  31. Det innebär
    att gafflarna är vända nedåt.

  32. Okej... Det verkar väldigt exakt.

  33. Ja, allt mäts med tummen.

  34. När man dukar kontrollerar man med...
    Just precis... Ett finger.

  35. -Jag har inga handskar!
    -Man får inte lämna spår.

  36. Tallrikar, knivar, gafflar
    - allt dukas fram med handskarna på.

  37. -Vad är viktigast?
    -Att allt är rakt.

  38. Det finns en tänkt linje som löper
    parallellt med gafflarna och knivarna.

  39. -Symmetriskt till 100 procent.
    -Precis.

  40. L'institut Paul Bocuse är en skola
    som lär ut gastronomins yrken.

  41. Nu är jag i köket med Maiwenn
    som går en kockutbildning.

  42. -Varför vill ni arbeta med matlagning?
    -Jag har alltid gillat att laga mat...

  43. ...och jag gillar miljön - det är stressigt
    och mycket står på spel.

  44. -Det gillar ni?
    -Ja, och det ändras varje dag.

  45. Det är inte repetitivt, det gillar jag.
    Ingen dag är den andra lik, det är bra.

  46. Är det här nåt för alla
    eller bara för de rika?

  47. Att gå på restaurang är dyrt, men
    om man vill upptäcka gastronomin-

  48. -finns det mindre kända adresser
    man kan gå till.

  49. Man kan upptäcka det
    med en liten budget.

  50. Det är mycket gott. Verkligen.

  51. Går ni ofta
    på gastronomiska restauranger?

  52. Går du ofta
    på gastronomiska restauranger?

  53. Nej. Det är oftast dyrt,
    och då kan man inte gå så ofta.

  54. Nej, det är för dyrt.

  55. Ibland. Särskilt när det är födelsedagar.

  56. Går du
    på gastronomiska restauranger?

  57. Ja, en eller ett par gånger
    i månaden med pappa.

  58. Nu ska jag träffa Aurore
    som jag var på marknaden med.

  59. Hon är femton år
    och älskar att laga mat.

  60. Hon ska visa mig
    den hemlagade gastronomiska maten.

  61. Aurore, vad står på dagens meny?

  62. Förrätten är en salade lyonnaise.

  63. Varmrätten är mormors kyckling i ugn-

  64. -med potatis och morötter
    på provensalskt sätt.

  65. Ost. Det är mycket viktigt i Frankrike.

  66. Sen blir det en fryst hallonsmoothie.

  67. -Inte illa. Är det alltid flera rätter?
    -Det har man ofta...

  68. ...särskilt vid stora middagar. I familjen
    äter man minst huvudrätt och efterrätt.

  69. Lagar ni ofta mat hemma?

  70. -Lagar du ofta mat hemma?
    -Ja, för jag älskar att laga mat.

  71. Nej, det brukar mina föräldrar göra.

  72. -Lagar du ofta mat hemma.
    -Ja, med mina föräldrar eller vänner.

  73. -Du kan ta en vitlöksklyfta.
    -Ja.

  74. Sen gnuggar man alla sidor på brödet
    utom skorpan med klyftan.

  75. Föredrar du att äta det du lagat själv?

  76. Ja, åtminstone mat
    som är hemgjord och väl tillagad.

  77. Kan du ta en bit bröd
    och stoppa in allra längst in?

  78. Det är jätteäckligt.

  79. Du har vuxit upp i gastronomins
    huvudstad. Hur har det påverkat dig?

  80. Mina föräldrar och far-
    och morföräldrar lagade ofta mat.

  81. De lärde mig att för att leva bra
    måste man laga bra mat.

  82. För mig är gastronomi
    snarare lyxkrogar. Stämmer det?

  83. Många tycker det, men jag tycker-

  84. -att det är gastronomi
    om det är bra kvalité och vällagat.

  85. -Det räcker!
    -Räcker det?

  86. Man tar en nypa
    och strör över hela kycklingen.

  87. Sen ska den in i mitten av ugnen.

  88. Du kan ta morötterna
    så tar jag potatisen.

  89. Om man lagar mat
    och vill kalla det gastronomi-

  90. -finns det saker man inte får göra?

  91. Om man inte ser upp och använder
    ingredienser av dålig kvalité-

  92. -eller om man bränner maten,
    då är det inte gastronomi längre-

  93. -för det smakar ingenting,
    och det är inte vackert att titta på.

  94. -Kan jag ha på ketchup?
    -Det skulle du kunna, men det förstör...

  95. ...det estetiska, det vackra
    och det intressanta med matlagning.

  96. -Det innehåller kemikalier.
    -Då har jag inte på det.

  97. -Då smakar vi.
    -Ja, vi sätter i gång.

  98. Jag tar... Jag är nyfiken på brödet.

  99. Gott. Det är uppenbart att gastronomi
    inte bara finns på lyxrestauranger.

  100. Det är även att äta bra hemma.

  101. Tack för att ni tittat.
    Fortsätt ställa frågor. Ciao!

  102. Var det provensalskt?

  103. Översättning: Juni Francén Engdahl
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

La gastronomie

Avsnitt 5 av 8

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Programledare Jonas Modin är i gastronomins huvudstad: Lyon. Här ska vi ta reda på svaret på frågan: Vad är gastronomi? Är det en kultur reserverad för rika? Är det en konstform? Eller är det helt enkelt bara gott käk? Vi besöker den prestigefulla skolan Institut Paul Bocuse där man utbildar sig till yrken inom gastronomi. Vi går också hem till 15-åriga Alison som visar Jonas den gastronomiska maten som man lagar hemma.

Ämnen:
Moderna språk > Franska > Realia och kultur
Ämnesord:
Dryck, Franska språket, Gastronomi, Mat, Språkvetenskap
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Ladda ner

Alla program i Alors demande !

Säsong 1
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

L'école

Avsnitt 1 av 12

Hur ser en typisk dag i en fransk skola ut? Är lärarna stränga? Och vad äter man till lunch? Elever ställer frågor om allt de vill veta om den franska skolan och Jonas Modin beger sig till Lycée Vauvenargues i Aix-en-Provence för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La nourriture

Avsnitt 2 av 12

Vad äter man mer i Frankrike än de kända ostarna? Vilka favoriträtter har franska ungdomar? Programledare Jonas Modin möter ungdomar i Aix-en-Provence och besöker även en snigelfarm i Saint-Rémy-de-Provence.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

L'amour

Avsnitt 3 av 12

Är fransmän romantiska och hur var din första kyss? Svenska och tyska elever ställer frågor till franska ungdomar och programledare Jonas Modin gör allt för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Le temps libre

Avsnitt 4 av 12

Vad gör franska ungdomar på fritiden? Programledare Jonas Modin träffar ett elitsatsande handbollslag i Bouc-Bel-Air i södra Frankrike och hänger hemma hos några killar i Aix-en-Provence. Dessutom kollar Jonas vad tjejerna snackar om när de fikar efter skolan.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Paris

Avsnitt 5 av 12

Vad gör man som ungdom i Paris? Vilka platser får man absolut inte missa? Svenska och tyska elever ställer frågor till franska ungdomar och programledare Jonas Modin gör allt för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La mode

Avsnitt 6 av 12

Vad har ungdomar för kläder i skolan och finns det modeskolor i Paris? Programledaren Jonas Modin besöker Paris äldsta modeskola, ESMOD, och ber om stylinghjälp för att få en mer parisisk stil.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La musique

Avsnitt 7 av 12

Vad lyssnar franska ungdomar på för slags musik? Hur gör man för att lyckas som ung artist i Frankrike? Svenska och tyska elever ställer frågor till franska ungdomar och programledare Jonas Modin gör allt för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Le sport

Avsnitt 8 av 12

Vad gillar franska ungdomar för sporter och finns det någon typiskt fransk sport? Hur spelar man boule? Svenska och tyska elever ställer frågor till franska ungdomar och programledare Jonas Modin gör allt för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Le français en Tunisie

Avsnitt 9 av 12

Varför pratar man franska i Tunisien? När pratar man franska och när pratar man arabiska? Svenska elever ställer frågor till tunisiska ungdomar och programledare Jonas Modin gör allt för att ta reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Être jeune à Tunis

Avsnitt 10 av 12

Hur är det att vara ung i Tunis? Hur har den tunisiska revolutionen 2011 påverkat ungdomars liv? Genom inskickade mobilfilmer ställer svenska elever frågor till tunisiska ungdomar.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

L'amitié et la famille en Tunisie

Avsnitt 11 av 12

Tillåter tunisiska föräldrar att man har en flick- eller pojkvän? Vad betyder familjen? Via inskickade mobilfilmer frågar svenska elever allt de vill veta om vänskap och familj i Tunisien. Programledaren Jonas Modin är på plats i Tunis.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La mode en Tunisie

Avsnitt 12 av 12

Är mode viktigt i Tunisien? Hur ser modet ut för unga tjejer som bär slöja? Bloggaren Rim visar hur man blandar traditionell tunisisk klädstil med europeisk. Mariem berättar om senaste modet för unga tjejer som bör slöja.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler
Säsong 2
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La Réunion - une partie de la France

Avsnitt 1 av 8

Île de la Réunion är en fransk ö som ligger i Indiska oceanen, mellan Madagaskar och Mauritius. Finns någon musik som är typisk för Réunion? Vilka språk pratar man? Programledare Jonas Modin undersöker vad som är typiskt för ön. Han söker svar på svenska elevers frågor.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La Réunion- une île multiculturelle

Avsnitt 2 av 8

På Île de la Réunion samsas många kulturer och religioner. Vilka religioner praktiseras på ön? Hur märks det att det är ett mångkulturellt samhälle? Och finns det rasism? Programledare Jonas Modin söker svar på svenska elevers frågor. Han träffar bland andra David som är både hindu och kristen, och han träffar handbollslaget Sainte-Marie HCF som berättar om vad Réunions historia betyder för dem i dag.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La Réunion- et sa nature

Avsnitt 3 av 8

Franska Réunion är en paradisö med höga berg och vackra stränder. Men man måste också ha respekt för naturen. Här finns en aktiv vulkan och risk för cykloner med mycket starka vindar och regn. I havet finns hajar som på senare tid orsakat flera dödsfall. Är invånarna ofta i naturen? Är de rädda för hajar? Programledare Jonas Modin söker reda på svaren.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Être jeune à la Réunion

Avsnitt 4 av 8

På Réunion är 41 procent av befolkningen under 25 år. Hur är det att vara ung där? Vill de som växer upp på ön bo kvar eller vill de upptäcka världen? Programledare Jonas Modin söker svar på frågor från svenska elever. Vi får bland andra träffa Alison som bor i en liten by högt upp i bergen.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La gastronomie

Avsnitt 5 av 8

Programledare Jonas Modin är i gastronomins huvudstad: Lyon. Här ska vi ta reda på svaret på frågan: Vad är gastronomi? Är det en kultur reserverad för rika? Är det en konstform? Eller är det helt enkelt bara gott käk? Vi besöker den prestigefulla skolan Institut Paul Bocuse där man utbildar sig till yrken inom gastronomi. Vi går också hem till 15-åriga Alison som visar Jonas den gastronomiska maten som man lagar hemma.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Le parkour

Avsnitt 6 av 8

Sporten parkour uppfanns i Frankrike och har sedan spridit sig till hela världen. Hur startade det? Är det farligt? Hur gammal ska man vara när man börjar? Programledare Jonas Modin får lära sig grunderna till parkour i en gympasal utanför Lyon och får sedan testa sina kunskaper på riktigt utomhus. Och då gör det ont om man ramlar.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

La bande dessinée

Avsnitt 7 av 8

Varför är tecknade serier så viktiga i Frankrike? Föredrar man att läsa böcker eller serier? Vilka är franska ungdomars favoritserier? Programledaren Jonas Modin tar reda på svaren på svenska elevers frågor om seriekulturen i Frankrike. Vi går bland annat till en konstskola och träffar studenterna Estelle och Antoine som lär Jonas hur man skapar en seriekaraktär.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAlors demande !

Patisserie

Avsnitt 8 av 8

Vilka är fransmännens favoritkakor? Äter man alltid efterrätt i Frankrike? Vilka är de mest klassiska bakverken? Vi kommer bland annat att träffa konditorn Aymeric och Mallory som utbildar sig till konditor på en högskola.

Svårighetsgrad
A2
Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Visa fler

Mer grundskola 7-9 & moderna språk

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHistorias de fantasmas

El viaje

På en färd bland höga berg och branta stup vill man kunna lita på bilens GPS. Men plötsligt ändrar rösten karaktär och börjar kännas mer hotfull.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaModerna spökhistorier - arabiska

Spökbussen

Felicia rymmer från sin by med bussen för att komma till den stora staden. Men det är något som inte stämmer. Varför är passagerarna ansiktslösa?

Fråga oss