Titta

UR Samtiden - Motion under mikroskop

UR Samtiden - Motion under mikroskop

Om UR Samtiden - Motion under mikroskop

Föreläsningar och samtal från European sports science conference Malmö 2015. Konferensen hölls 24-27 juni i Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Till första programmet

UR Samtiden - Motion under mikroskop: Hur påverkar 15 % skillnad av kolhydratintag cyklister?Dela
  1. God morgon.
    Många av er kanske frågar er själva:

  2. Varför studerar de effekterna av
    en sån liten skillnad i kolhydratintag?

  3. Bra fråga!

  4. Forskare har studerat kolhydraters
    inverkan på prestationsförmåga länge-

  5. -men studierna har fokuserat
    på två ytterliga dieter:

  6. Låg- och högkolhydratdieter,
    och i vissa fall måttliga till höga.

  7. Exemplet visar att skillnaden
    i relativa kolhydrater-

  8. -varierar mellan 33 och 99 procent.

  9. Det är minst det dubbla
    av vad vi har testat.

  10. Orsaken till det är att idrottsforskare
    alltid vill förbättra prestationer.

  11. Ingen har behandlat det här-

  12. -utifrån koststandardisering
    i studierna.

  13. "Forskning är att se det alla andra sett
    och tänka det ingen annan tänkt."

  14. När alla andra tänkte på prestationer
    tänkte vi på koststandardisering.

  15. Forskare tar ofta
    koststandardisering för givet-

  16. -men de kanske borde tänka om.

  17. Känner ni till exempel till
    skillnaderna i kolhydratintag-

  18. -mellan varje testtillfälle
    för en specifik försöksperson?

  19. Mäter ni det över huvud taget
    eller lämnar ni det åt slumpen?

  20. Noggranna forskare vidtar åtgärder
    för att se till-

  21. -att deras försökspersoner dyker upp
    förberedda på samma sätt varje gång.

  22. Noggranna forskare
    ber försökspersoner-

  23. -att undvika krävande fysisk aktivitet,
    koffein och alkohol ett dygn innan.

  24. Noggranna forskare ber deltagarna
    att äta samma sak-

  25. -före varje efterföljande test.

  26. Men, och det här är utmaningen-

  27. -äter försökspersonerna lika mycket
    och samma sorts mat eller inte?

  28. Alltså: Fuskar de?

  29. Jag undersökte frågan i en studie.

  30. Jag bad försökspersonerna att minnas
    vad de intog dagen före besök ett.

  31. Jag skrev upp vad de hade ätit
    och bad dem-

  32. -att inta samma sak
    dagen före besök två.

  33. När de kom tillbaka
    fick de berätta vad de ätit-

  34. -så att jag kunde se vad de
    egentligen hade ätit dagen innan.

  35. Jag markerade alla skillnader
    i kolhydratintag mellan de två besöken.

  36. Man hade önskat att skillnaderna
    skulle vara nära medianen-

  37. -men så är inte fallet.

  38. De här försökspersonerna var bäst
    och har hållit sig till samma kost.

  39. De här försökspersonerna
    orsakar störningar i resultaten-

  40. -och göra det svårare att påvisa för-
    ändringar associerade med åtgärderna.

  41. Med stöd i vår studie tror vi-

  42. -att genomsnittsförsökspersonen
    varierar sitt kolhydratintag med 15 %-

  43. -även om de ombes
    att äta samma sak inför varje test.

  44. Nästa fråga
    vi var tvungna att ställa oss var:

  45. Kan de här femton procenten påverka-

  46. -prestationsförmåga, oxidering
    av näringsämnen och blodbiomarkörer.

  47. Tio manliga cyklister och triathleter
    deltog i studien.

  48. Den genomsnittliga syreupptagnings-
    förmågan var 58 ml/min/kg.

  49. De besökte labbet vid sex tillfällen.

  50. Besök ett gjorde de ett VO2-max-test,
    besök två fick de testinformation.

  51. Vi använde en crossover-design
    och försökspersonerna tilldelades-

  52. -antingen en diet
    innehållande 4,7 g/kg kolhydrater-

  53. -eller en diet
    innehållande 5,4 g/kg kolhydrater.

  54. Den enda skillnaden mellan dieterna
    var de femton procenten kolhydrater.

  55. För att standardisera glykogennivån
    innan förtäring av maten-

  56. -fick deltagarna genomgå ett tre timmar
    långt glykogentömmande protokoll.

  57. Efter det fick deltagarna
    sina paketerade måltider-

  58. -och de ombads äta maten
    under resten av dagen.

  59. Nästa morgon genomförde de-

  60. -ett test för tid till utmattning
    med 70 % syreupptagningsförmåga.

  61. Under testet mätte vi
    blodets glukos- och mjölksyrenivå-

  62. -i början
    och därefter var trettionde minut.

  63. Vi mätte även den respiratoriska kvoten
    var femtonde minut.

  64. Alla försökspersoner fullföljde
    minst sextio minuter av testet.

  65. Här har vi testresultaten.

  66. Som ni ser var genomsnittsvärdet
    för de två grupperna nästan identiskt.

  67. Hälften av försökspersonerna
    förbättrade sin tid till utmattning-

  68. -medan den andra halvans
    tid till utmattning hade försämrats.

  69. Den här grafen
    visar mjölksyrenivån under testet.

  70. Vi hittade inga signifikanta skillnader
    mellan de två grupperna.

  71. Här är glukosnivån vid olika tidpunkter.

  72. Inte heller här
    fanns det signifikanta skillnader.

  73. Här ser vi resultatet
    för respiratorisk kvot...

  74. ...vid olika tidpunkter.

  75. Den respiratoriska kvoten påverkades
    inte av skillnaden i kolhydratintag.

  76. På gruppnivå behöver inte
    15 procents skillnad i kolhydratintag-

  77. -påverka prestationsförmåga
    eller standardvärden.

  78. Men på individnivå-

  79. -kan kolhydratintaget inverka
    om skillnaden överstiger 15 procent.

  80. Skulle det bekymra er om ni fick reda
    på att flera av era försökspersoner-

  81. -varierade sitt kolhydratintag
    med 25 procent i stället för 15?

  82. Kom ihåg att
    den 15 procents skillnad vi har testat-

  83. -bara täcker hälften
    av dessa försökspersoner.

  84. Om den andra halvan kan påverka
    resultaten är ännu inte testat.

  85. Tack.

  86. Nu öppnar vi för frågor från publiken.

  87. Vi ska ordna en mikrofon.

  88. Jag intresserad av
    ert val av 24-timmarsmodellen.

  89. Oftast förlitar jag mig inte på den,
    utan jag använder mig av register.

  90. Tror du att variationen hade varit
    lika stor med en annan modell?

  91. Tack för frågan. I studien jag nämnde,
    min första studie-

  92. -tittade vi
    på tre olika standardiseringsmodeller:

  93. Kontrollerad kost, vilket är
    när vi ordnar paketerade måltider-

  94. -matdagboken och
    24-timmarsmodellen.

  95. Vi var tvungna att välja en
    och valde 24-timmarsmodellen-

  96. -men de andra borde testas i framtiden
    för att se om de har nån inverkan-

  97. -på alla värden vi har mätt.

  98. Har ni fler frågor? Där har vi en.

  99. Bra presentation.
    En till metodologisk fråga...

  100. Ni valde att testa tid till utmattning.

  101. Det är ganska irrelevant för idrott.
    Kan du kommentera det?

  102. Ja. För att kunna besvara vår fråga-

  103. -kunde vi inte använda
    exempelvis ett test på tid-

  104. -för under ett sånt test kan man inte-

  105. -tömma försökspersonerna
    på alla kolhydrater från dagen innan.

  106. Det enda sättet att få veta-

  107. -om skillnaden på 50 gram kolhydrater
    har nån betydelse-

  108. -var genom att välja ett test
    där kolhydraterna-

  109. -kunde få betydelse i slutet av testet.

  110. Jag har en fråga som handlar om
    glykogentömningen och studien i stort.

  111. Ni antar att alla försökspersoner
    kan få en lika låg glykogennivå-

  112. -men vissa försökspersoner kanske
    töms på mer glykogen än andra-

  113. -vilket kan orsaka störningar.

  114. Vi bestämde oss redan från början
    för att inte göra muskelbiopsier-

  115. -bland annat på grund av
    att det är en invecklad teknik.

  116. Men vi använde
    ett väldigt pålitligt protokoll-

  117. -som vi tog från
    en artikel av Rauch et al. från 2005.

  118. Protokollet fungerar så att oavsett
    om de intar hög- eller lågkolhydratkost-

  119. -når försökspersonerna alltid
    samma miniminivå av glykogen.

  120. Vi var rätt säkra
    på att det protokoll vi valde-

  121. -skulle göra att försökspersonerna
    fick minimalt...

  122. De tömdes ju inte helt,
    men minimalt och samma...

  123. Det viktiga var att de skulle ha
    samma glykogennivå efter protokollet.

  124. Åt de nåt när de tränade?
    Annars kanske de fick hypoglykemi.

  125. -Ursäkta?
    -Vid glykogentömningen.

  126. De tränade i tre timmar,
    men de kanske fick hypoglykemi.

  127. Det kanske inte var
    muskelglykogenet som tömdes.

  128. I protokollet ingick faktiskt-

  129. -konsumtion av två glukosdrycker-

  130. -för att se till att försökspersonerna
    inte skulle få hypoglykemi.

  131. Den första halvan av protokollet-

  132. -gjorde de bara olika cykelintervaller
    på 60 % av VO2-max-

  133. -följt av en en minut lång spurt
    för att tömma de olika muskelfibrerna.

  134. Under den andra halvan
    gjorde de ett test på tid-

  135. -för att se till att
    den eventuella glukos de hade kvar-

  136. -förbrändes under tidstestet.

  137. Tack för presentationen och svaren.

  138. Översättning: Malin Kärnebro
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Hur påverkar 15 % skillnad av kolhydratintag cyklister?

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Alaeddine El-Chab, forskare vid Oxford Brookes Universitet, har undersökt effekten av en 15 % skillnad i kolhydratintag mellan professionella cyklister. Resultaten visar att det påverkar prestationsförmåga under träning, oxidering av näringsämnen och blodbiomarkörer hos cyklisterna. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Ämnen:
Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil > Träning och dess effekter
Ämnesord:
Cyklister, Fysisk träning, Idrottsmedicin, Kolhydrater, Medicin
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Motion under mikroskop

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Hur påverkar 15 % skillnad av kolhydratintag cyklister?

Alaeddine El-Chab, forskare vid Oxford Brookes Universitet, har undersökt effekten av en 15 % skillnad i kolhydratintag mellan professionella cyklister. Resultaten visar att det påverkar prestationsförmåga under träning, oxidering av näringsämnen och blodbiomarkörer hos cyklisterna. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Hur påverkas aptiten efter träning av det du äter under träning?

Fenghua Sun från Hong Kong Institute of Education har forskat om hur de olika lösningar och intag som förbrukas under ett träningspass påverkar aptiten efter träningspasset. Här berättar han om sin forskning och vad han kom fram till. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Vad är rätt mängd kolhydrater?

Andy King, forskare vid Leeds Beckett University, studerar vad mängden kolhydrater har för effekt under träning, med fokus på lever och muskel. Här berättar han om sin forskning där han studerat cyklister. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Effekterna av en 5-dagars fasteperiod

Angi Eibl är doktor vid Ruhruniversitetet i Bochum, Tyskland, och föreläser om hälso- och prestationseffekterna av en femdagars fasteperiod. Människor över hela världen har sedan länge ägnat sig åt fasta av olika skäl. Fasta anses bland annat minska risk för inflammation och bidrar till att minska fetma och vissa kroniska sjukdomar. Dock har studier av de verkliga effekterna av fasta inte genomförts i särskilt hög grad. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Energilagring och återhämtning

Robin Rosset vid Université de Lausanne har studerat högfettsdieter kontra lågfettsdieter. Hur påverkas kroppen av intag av olika typer av fett vid förbränning? Här presentarar Rosett sin forskning och vad han kommit fram till. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Fysisk aktivitet och hjärt-kärlsjukdom hos ungdomar

Ökningar av typ 2-diabetes, inaktivitet och stillasittande beteende hos unga människor kan begränsa framtida vinster i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar, som är de främsta orsakerna till dödlighet, sjukdom och sjukvårdskostnader i västvärlden. Professor Daniel Green vid University of Western Australia förklarar. Förläsningen inleds av Ylva Hellsten, professor vid University of Copenhagen. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Fysisk aktivitets och livsstilsrelaterade sjukdomar

Regelbunden fysisk aktivitet är känt för att förbättra vaskulära funktioner i flera organ, inklusive skelettmuskulatur och minskat blodtryck. Professor Ylva Hellsten från Köpenhamns universitet berättar om vad som sker i kärlen vid regelbunden fysisk aktivitet. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Rörelser, flöde och hjärt-kärlsjukdomar

Stefan Mortensen är doktor vid Syddansk universitet och talar om funktionell sympatholysis som en orsak till minskat skelettmuskel-blodflöde och betydelsen av fysisk aktivitet. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Höggravid och fysiskt aktiv

Föreläsning med Nina Ferrari som är doktor vid German Sport University i Köln och har forskat om fysisk aktivitet för höggravida kvinnor. Finns det samband mellan nivåer av brain-derived neurotrophic factor (BDNF) hos nyfödda barn och deras mödrars fysiska aktivitet under graviditeten? Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Sport och fysisk aktivitet för en hållbar kropp

Våra uppfattningar om den fysiskt aktiva människokroppen har en lång historia. Susanna Hedenborg, professor vid Malmö högskola, diskuterar i denna föreläsning de övergripande idéerna om den fysiskt aktiva människokroppen, från forntid till nutid. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Den äldre muskeln, åldring eller oanvänd?

Vad är orsaken till minskad muskelmassa och muskelfunktion? Hur mycket beror på åldrandet och vad har andra orsaker? Stephen Harridge är professor på Kings College i London och berättar att vi måste omvärdera våra uppfattningar vad gäller åldrande, träning och fysisk funktionalitet. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Gång som fysisk aktivitet hos unga kvinnor

Hideaki Kumahara, lektor vid Nakamura Gakuen University har forskat om steg per dag är ett tillräckligt alternativ för en måttlig till hög fysisk aktivitet (MVPA) hos unga kvinnor. Här berättar han kort om sin studie. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Daglig träning och andlig tro

Vad finns det för samband mellan en individs andliga tro och ett hälsosamt liv? Takashi Nigorikawa är forskare vid Rikkyo University i Tokyo, Japan och föreläser om sin forskning kring sambanden. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Internet och fysisk aktivitet hos ungdomar

Christopher Grieben vid German Sport University i Köln har forskat i hur insatser via internet kan få ungdomar att bli mer fysiskt aktiva. Han berättar om vad han kommit fram till i sin forskning. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Motion under mikroskop

Är ungdomar med fysiskt aktiva vänner även aktiva själva?

Tidigare studier visar att barn som har fysiskt aktiva vänner till högre grad är fysiskt aktiva även själva. En ny studie utförd i Sverige, Norge och Litauen undersöker om denna tendens även finns hos ungdomar vars vänner är fysiskt aktiva. Vita Karvelyte från Lithuanian Sports University berättar om forskningen. Inspelat den 25 juni 2015 på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Arrangör: European sports science conference (ECSS).

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Visa fler

Mer högskola & idrott och hälsa

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Samtal om kost och prestation

Panelsamtal och frågor från publiken. Medverkande: Tim Noakes, Jonas Colting, Andreas Eenfeldt och Jonas Bergqvist. Från seminariedagen Nutrition for health and maximum performance. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBildningsbyrån - hälsa

Sömn

Allt fler sover allt mindre. Hur får man en god nattsömn? Vi följer med på sömnskola, och träffar även Helena som nästan inte sov alls på tio år.

Fråga oss