Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016: Mat är nya internetDela
  1. Jag är hedrad över att få vara med
    på detta viktiga matforum.

  2. Jag är en sydafrikansk entreprenör
    som bor i USA.

  3. Jag tänkte visa er akademiker,
    regeringspersoner och NGO:er-

  4. -hur jag som entreprenör
    ser på livsmedelsvärlden-

  5. -och vad jag ser i framtidens linda.

  6. Jag flyttade till USA 1995-

  7. -strax innan internetboomen.

  8. Den våg jag såg komma emot oss
    var överväldigande.

  9. De förändringar internet
    skulle medföra.

  10. Jag visste att jag bara måste
    bli en del av det.

  11. Jag ser nu samma sak
    inom livsmedelsvärlden.

  12. Innan jag drar informationen
    vill jag få en sak ur världen.

  13. Många personer berättar för oss
    att vårt svåraste problem-

  14. -är att skapa fler kalorier
    för att alla ska få mat.

  15. Det är rent skitsnack.

  16. Enligt hamburgerindex har vi skapat
    nog med kalorier sedan 60-talet.

  17. Vi har dock ett distributionsproblem,
    med alltför mycket i USA-

  18. -så att många barn och vuxna är feta.
    Det är en katastrof.

  19. Och så svälter folk på andra platser.

  20. Men vi löste problemet
    med kalorimängden för länge sedan.

  21. Det sker så små förbättringar
    att området är ointressant för företag.

  22. Problemet är industrimaten.

  23. Systemet med industrimat grundas på
    mängd och fossila bränslen.

  24. Michael Pollan sa att vi ska tänka på
    mat i förhållande till klimatförändring.

  25. Det ignorerar industrimaten. Den
    får ner priset med fossila bränslen-

  26. -och ökar kalorimängden
    utan hänsyn till hur närande den är.

  27. Men tack vare internet kommer det
    att bli annorlunda på 2000-talet.

  28. Vi kommer att ha riktig mat.

  29. Riktig mat är mat som är närande
    både för konsumenten-

  30. -samhället och bonden
    samt för vår planet.

  31. Mat som utgår från information.
    I dag vet vi vad vi stoppar i oss.

  32. För tio år sedan kunde reklamen
    lätt ändra vår syn på mat-

  33. -men det går inte i dag
    när vi har internet.

  34. Vi vet också mer om klimatförändringar
    och miljöpåverkan.

  35. Vi vet hur stor skada vi orsakar
    och kan inte ignorera det.

  36. De goda nyheterna är
    att förändringen är på väg.

  37. McDonald's fick stänga
    hundratals butiker förra året.

  38. Jag arbetar i restaurangbranschen,
    de har butiker.

  39. Försäljningen av mikrovågsugnar har
    stagnerat, fryst mat minskar drastiskt.

  40. Det beror på att folk förstår
    vilken mat de stoppar i sig-

  41. -och att bearbetade livsmedel är dåligt
    för dem. Det dödar dem långsamt.

  42. De goda nyheterna är
    att folk vill ha riktig mat.

  43. 45 % i USA vill ha det, men man odlar
    ekologiskt på knappt 1 % av marken.

  44. Otroligt, va? Då börjar man
    som entreprenör se en möjlighet.

  45. De som är födda på 80-00-talen
    väljer ekologisk mat-

  46. -två gånger så ofta
    som 40-60-talisterna.

  47. De älskar mat.

  48. Vad har jag då kommit fram till?
    Marknaden är enorm.

  49. Mjukvarumarknaden är nästan lika stor
    som fisk- och skaldjursmarknaden.

  50. Livsmedelsmarknaden är värd nästan
    fem biljoner dollar. Vilka möjligheter!

  51. Jag började titta på
    var det fanns affärsmöjligheter för mig.

  52. Jag letade efter den här killen i Iowa.

  53. Han är en typisk lantbrukare i USA.
    Så tror man att de ser ut.

  54. Jag letade efter just honom. Han var
    med i programmet "Bachelor" i USA.

  55. De tror att lantbrukarna ser ut så här.

  56. Jag frågade
    varför de inte odlade riktig mat.

  57. Då fick jag träffa de här personerna.

  58. De här fina, gamla damerna
    har de godaste intentioner-

  59. -men är 75-90 år gamla
    och äger 55 procent av Ohios åkerjord.

  60. Jävlar i min lilla låda.
    Det är därför ingenting förändras.

  61. Men de goda nyheterna är ändå
    att damerna kommer att dö-

  62. -och då får vi tillgång
    till en hel massa mark.

  63. Då lär vi se mycket jordbruksprodukter.

  64. Vi har ju också en otroligt dum teknik
    som kallas majsetanol.

  65. Man gör 3,5 liter etanol
    av 3,5 liter olja.

  66. Inte ens oljebolagen gillar metoden.

  67. Det innebär att tio miljoner hektar mark
    går till spillo.

  68. 40 procent av all majs i USA
    produceras till etanol.

  69. Tio miljoner hektar motsvarar
    Central Valley två gånger om.

  70. Vi blev så oroliga för Central Valley
    men brydde oss inte om marken i Iowa.

  71. Gödningsmedel med kväve
    påverkar klimatförändringen.

  72. Environmental Protection Agency
    i USA får inte reglera odlad mark.

  73. Men det kommer att förändras,
    precis som med företagen på 70-talet.

  74. Det här är inte längre acceptabelt
    när vi har information om att det sker.

  75. Några lösningar.

  76. Det här är en gård i Arkansas med
    en bomullsodling på 81 000 hektar.

  77. Ingen i USA tjänar på bomull i dag.

  78. Men de vet inte hur man odlar mat.

  79. Men den som äger den här gården
    blir tvungen att ta reda på det.

  80. Automatisering. Så här ser det tyvärr ut
    på traditionella lantbruk.

  81. Framåtböjd arbetskraft.
    Då har man arbetare-

  82. -som måste arbeta
    under mycket hårda omständigheter.

  83. Men det kan ändras med ett löpande
    band, så att de kan stå upprätt.

  84. Det här har just börjat införas
    på gårdar i USA.

  85. Det är som på medeltiden i jordbruket,
    så möjligheterna är enorma.

  86. Satellitbilder.
    Ett företag skickar upp satelliter-

  87. -som tar bilder av klorofyllet i växter.

  88. Man kan då fatta beslut
    om enorma odlingar-

  89. -baserat på för oss osynlig information
    om biomassa.

  90. Inomhusodling är ett av de mest
    spännande livsmedelsområdena.

  91. Då kan man producera färska råvaror
    lokalt i Stockholm mitt i januari.

  92. Det lär komma väldigt snart.

  93. Det är så kul att vara här
    bland alla er akademiker.

  94. Jag vet inte varför jag är här.
    Schyst att jag fick behålla hatten.

  95. Jag ser gärna mer av er
    i regeringar och NGO:er.

  96. Nu förändrar vi världen. Tack.

  97. Översättning: Karin Hellstadius
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Mat är nya internet

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Ekologiska livsmedel, Förenta staterna, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskonsumtion, Livsmedelsproduktion, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEn bok, en författare

The bread exchange

Malin Elmlid är författare till boken ”The bread exchange” och berättar här om projektet bakom boken. Under 2008 började hon experimentera med surdeg och bakade så mycket att hon inte kunde äta upp allt själv. Hon gav bort det hon bakat till vänner och bekanta och fick saker tillbaka. I boken får vi följa med henne och surdegen på en resa runt jorden. Intervjuare: Hélène Benno.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?

Fråga oss