Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016: Fetast i världenDela
  1. Latinamerika är ett område med
    stor biologisk och kulturell mångfald-

  2. -vilket har resulterat i att vi har
    en av världens bästa matkulturer.

  3. Jag är från Mexiko.
    Förr kallades vi majsfolket-

  4. -men vi borde ha kallats "milpa"-folket.

  5. Milpa var ett traditionellt sätt
    att odla majs i en polykultur-

  6. -med bönor, pumpor, chili
    och andra ätbara växter.

  7. Milpa gav en balanserad kost
    och bibehöll markens bördighet.

  8. Men allt har förändrats.

  9. Hälsoorganisationen PAHO
    visar att konsumtionen-

  10. -av bearbetade livsmedel och
    söta drycker har ökat i Latinamerika.

  11. Som ni ser
    ligger Mexiko och Chile i topp.

  12. PAHO har också visat att en
    ökad konsumtion av såna produkter-

  13. -leder till fler fall
    av övervikt och fetma.

  14. Även här är Chile och Mexiko i topp.

  15. Latinamerika är i dag det område
    med störst andel övervikt och fetma.

  16. I Mexiko har konsumtionen
    av frukt och grönt minskat drastiskt.

  17. På bara fjorton år-

  18. -sjönk konsumtionen av frukt och grönt
    med 30 %.

  19. Konsumtionen av söta drycker
    ökade med nästan 40 %-

  20. -på lika lång tid.

  21. Mexikaner har blivit världens största
    konsumenter av söta drycker.

  22. Så var i alla fall fallet 2012.

  23. Det har lett till en hälsokris.

  24. År 2000 dog
    drygt 40 000 personer av diabetes-

  25. -och år 2012 dog
    nästan 90 000 personer av diabetes.

  26. På bara tolv år fördubblades
    antal dödsfall orsakade av diabetes.

  27. Kostnaderna för fetman ökar.

  28. De här siffrorna visar
    hur kostnaderna har ökat-

  29. -till en nivå
    som sjukvården inte klarar av.

  30. Till exempel lider 14 % av alla vuxna
    av diabetes i Mexiko.

  31. I flera år har vi fått höra
    att fetma är ett individuellt problem-

  32. -som måste lösas med information
    och motivation, men det stämmer inte.

  33. När 70 % av den vuxna befolkningen
    är överviktiga, som i Mexiko eller USA-

  34. -beror det inte
    på individers dåliga beslut-

  35. -utan på förhållandena
    som råder i den här miljön.

  36. Om vi kan förändra
    de här förhållandena-

  37. -genom miljö- och skatteåtgärder-

  38. -och genom lagar och regleringar-

  39. -så kan vi förändra situationen.

  40. Om vi förändrar förhållandena, kan
    information och motivering hjälpa oss-

  41. -att ta itu med
    fetma- och diabetesepidemin.

  42. Vad har vi då gjort?
    Vi följer en trestegsstrategi.

  43. Först synliggör vi
    problemets omfattning-

  44. -sen identifierar vi huvudorsaker
    och sist presenterar vi lösningar.

  45. För att synliggöra
    problemets omfattning-

  46. -anordnar vi akademiska forum
    och offentliga demonstrationer.

  47. Det här är en demonstration utanför
    hälsodepartementet på de dödas dag.

  48. Där offentliggjorde vi
    att under den förra mandatperioden-

  49. -mellan 2006 och 2012, så dog
    en halv miljon människor av diabetes.

  50. Vi visade att 75 000 människor
    amputeras årligen p.g.a. diabetes-

  51. -och att diabetes är den största
    orsaken till blindhet bland unga.

  52. Sen visar vi på orsakerna till detta:

  53. Hög läskkonsumtion, reklam
    riktad till barn, otydlig märkning-

  54. -skräpmat i skolorna
    och brist på tillgängligt dricksvatten.

  55. Vår kampanj visade
    att i sexhundra milliliter läsk-

  56. -så finns det tolv teskedar socker.

  57. Det här var annars
    väl gömd information.

  58. I en annan kampanj jämförde man
    söta drycker med sundare alternativ.

  59. Sist presenterar vi lösningar.
    Vi vill reglera livsmedlen i skolorna.

  60. Vi vill reglera reklam
    för osunda livsmedel riktad till barn.

  61. Vi vill ha tydligare märkning,
    fler dricksfontäner i skolorna-

  62. -och framför allt
    skatter på söta drycker.

  63. Men varför just en läskskatt?
    Det finns ett skäl till det.

  64. 70 % av det tillsatta socker
    som mexikaner konsumerar-

  65. -kommer från söta drycker.

  66. Då vi ville vidta effektiva åtgärder
    för att ta itu med övervikt och fetma-

  67. -behövde vi minska läskkonsumtionen.

  68. Vi ville införa en läskskatt på 20 %-

  69. -och föreslog att intäkterna
    skulle gå till nya dricksfontäner.

  70. Skatten blev inte 20 %, utan 10 %-

  71. -och trädde i kraft den 1 januari 2014.

  72. Skatten minskade konsumtionen
    med 6 % det första året-

  73. -och allt tyder på
    att konsumtionen har minskat-

  74. -även under 2015, med omkring 8 %.

  75. Industrin
    har motarbetat den här skatten.

  76. De erkänner inte att deras produkter,
    särskilt söta drycker, gör stor skada.

  77. De motsätter sig alla regleringar.

  78. De hävdar att skatten inte fungerar-

  79. -och har utfört studier
    som ska försvara deras hållning.

  80. Mexiko är med sin skatt ett föredöme
    för andra länder som diskuterar frågan-

  81. -som bland annat Storbritannien,
    Sydafrika, Colombia och Indien.

  82. Skatterna i Mexiko är
    en av många åtgärder i Latinamerika.

  83. Man har även utvecklat märkningen,
    som är användbar för konsumenter.

  84. I Ecuador märks varor med rött, gult
    och grönt, för att varna och informera.

  85. Chile har nu nya varningsetiketter,
    vilka fungerade bra i tester på barn.

  86. Märkningarna stöttas av PAHO-

  87. -men motarbetas av industrin,
    som hävdar att det försvårar handeln.

  88. I mars 2015 i Quito i Ecuador gjorde
    stora livsmedelsföretag ett uttalande-

  89. -om Mexikos läskskatt
    och Ecuadors märkning.

  90. Uttalandet var underskrivet
    av deras latinamerikanska förbund.

  91. Företagen opponerar sig också
    mot WHO:s rekommendationer-

  92. -för dagligt sockerintag
    och hävdar att det saknas belägg.

  93. Jag vill säga till Nestlé och Unilever,
    som är med i det här förbundet-

  94. -att om de inte håller med uttalandet-

  95. -som motsätter sig regleringar
    och WHO:s rekommendationer-

  96. -så måste de förkunna det offentligt.

  97. Och...

  98. Vi måste bekämpa
    roten till felnäring.

  99. Vi måste skapa hållbara jordbruk,
    stötta jordbruk som främjar mångfald-

  100. -och undervisa barn
    i mattraditioner och matlagning.

  101. Vi måste skapa förhållanden
    där det är lätt att välja sund mat.

  102. Vi behöver en ramkonvention om kost
    som liknar den om tobak.

  103. Det är dags att återta vår kokkonst,
    vår matkultur och vår hälsa. Tack!

  104. Översättning: Malin Kärnebro
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Fetast i världen

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Allmän medicin, Dietik, Livsmedelsindustri, Medicin, Mexiko, Ämnesomsättningssjukdomar, Övervikt
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Vi är alla en del av problemet

Föreläsning med Valerie Hickey, specialist inom biologisk mångfald på Världsbanken, som menar att matproduktionen står i centrum för många lösningar inom såväl klimatkrisen som världens fattigdom. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?

Fråga oss