Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016 : Det finns ingen planet BDela
  1. Resan jag ska dela med er i dag
    började med en personlig upplevelse.

  2. Den började i Köpenhamn 2009.

  3. Jag var där, och klimatmötet där var
    en katastrof om man ser till resultatet.

  4. Men det blev en stor inspirationskälla
    för oss på DNV GL.

  5. Vi såg att det fanns ett akut behov av
    att förvandla en känsla av hopplöshet-

  6. -till möjligheter och lösningar
    inför framtiden.

  7. Vi startade många initiativ
    som byggde på det mötet.

  8. Jag ska dela med mig av ett projekt
    som förändrade mycket för oss.

  9. Det är vår Global Opportunity Report.

  10. Det är en process där vi omvandlar
    globala risker till möjligheter.

  11. Möjligheter för samhället
    och för näringslivet.

  12. Varje år omvandlar vi fem risker till
    femton möjligheter och 120 lösningar.

  13. Utgångspunkten är enkel,
    för det finns så många riskrapporter.

  14. Världen svämmar över av rapporter
    som pekar ut risker.

  15. Men vi går ett steg längre, och utanför
    salen kan ni hämta ett ex av rapporten.

  16. Vi jobbar med FN:s Global Compact
    och Monday Morning Global Institute.

  17. Förra året jobbade vi på en risk
    som gäller mat.

  18. Vi tog en ordentlig titt på maten
    och matkrisen för att se möjligheterna.

  19. Genom att göra det hittade vi
    tre stora områden med möjligheter.

  20. Möjligheten att införa mer teknik-

  21. -i hela processen
    av matproduktion och -konsumtion.

  22. Om vi minskar matsvinnet kan vi mätta
    ytterligare tre miljarder munnar.

  23. Det finns många möjligheter i
    matvärdekedjan för att minska svinnet.

  24. Vi tittade också på ny kosthållning.

  25. Att återgå till gamla proteinrika växter
    eller lokal kosthållning-

  26. -för att gå framåt.

  27. Varje år när vi väljer ut möjligheterna
    letar vi även efter lösningar.

  28. Det finns många lösningar också,
    och jag ska dela med mig av några.

  29. Har ni hört talas om "Too good to go"?
    Bra. Det är en app.

  30. Appen sammanför restauranger
    som har lite mat över på kvällen-

  31. -med konsumenter
    som vill köpa maten till reducerat pris.

  32. Det är ett väldigt enkelt men effektivt
    sätt att minska matsvinnet.

  33. Ni har redan hört talas om Aerofarms:
    vertikala inomhusodlingar.

  34. I urbaniseringens fotspår
    har sån här teknik enorm potential-

  35. -för att förbättra effektiviteten
    i jordbruket.

  36. Vad har vi då lärt oss av
    att jobba med projektet i några år?

  37. Först och främst: styrkan i visionen.

  38. Vi har en vision om globalt inflytande
    för en trygg och hållbar framtid.

  39. Det leder till många samtal varje dag-

  40. -bland våra 15 000 anställda
    gentemot våra 80 000 kunder.

  41. Vi presenterar visionen
    på ett positivt sätt-

  42. -för att kunna ta oss an den hållbara
    framtiden med positiva tongångar.

  43. Styrkan i den öppna innovationen.

  44. När vi skapar rapporten tar vi in
    människor från olika bakgrunder-

  45. -från forskning, politik och näringsliv,
    och skapar möjligheter tillsammans.

  46. Styrkan i att sammanföra
    riktiga människor med riktiga lösningar.

  47. Lösningarna måste lämna alla salar-

  48. -alla konferenser där vi har en tendens
    att tänka likadant.

  49. De ska ut på gatan så att vi ser skalan.

  50. Jag var även i Paris förra året.

  51. COP 15 inspirerade mig,
    men Paris inspirerade mig ännu mer.

  52. Främst för att näringslivet var med.

  53. Näringslivet var
    mycket bättre integrerat i processen.

  54. I dag såg vi EAT gå ihop
    med World Business Council.

  55. Nu återkommer jag
    till näringslivets roll i samhället.

  56. Det handlar om
    att lösa samhällsproblem.

  57. Det är inget nytt eller modernt.
    Det är gammalt.

  58. Titta på många av våra företag som är
    50, 100 eller 150 år gamla så ser ni-

  59. -att när de startade handlade det om
    att lösa ett problem i samhället.

  60. Jag tror att näringslivet har
    mycket att bidra med där.

  61. Kombinationen av optimismen i Paris-

  62. -och att vi har de globala målen-

  63. -innebär att vinden har vänt.
    Vi har bara en plan.

  64. Det finns ingen plan B,
    och det finns ingen planet B.

  65. Det här är planen.

  66. De här samhälleliga utmaningarna
    innebär att vi står på samma sida.

  67. De suddar ut skillnaden mellan
    utvecklade och utvecklingsländer.

  68. Alla måste ju utvecklas
    för att kunna ta itu med utmaningarna.

  69. Samtalen här har visat utvecklings-
    behoven hos industriländerna-

  70. -när det gäller matutmaningen.

  71. Plattformar som EAT, som sammanför
    mat, hälsa och hållbarhet, är viktiga-

  72. -för de här sjutton utmaningarna är
    så sammanlänkade.

  73. Jag ska avsluta med
    att uppmana alla till handling.

  74. Vi har lärt oss så mycket
    de två senaste dagarna.

  75. Och kunskap medför ansvar.

  76. Kunskap medför ansvar att handla.

  77. Matutmaningarna ligger oss varmt
    om hjärtat, och det här är en möjlighet-

  78. -att sprida det vi har lärt oss till dem
    som inte går på såna här konferenser.

  79. Det är en fantastisk möjlighet för oss
    att visa personligt ledarskap-

  80. -och sprida det vi har lärt oss.

  81. Jag tror nämligen
    att den hållbara framtiden-

  82. -innebär många möjligheter.

  83. Vägen till hållbarhet är
    full av möjligheter. Tack.

  84. Översättning: Lena Edh
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Det finns ingen planet B

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vi måste se matkrisen genom linsen av möjligheter, menar Bjørn Haugland från DNV GL Group som vill inspirera om utvecklingsmöjligheterna för ett hållbart företagande. Här berättar han om vilka möjligheter som finns för investerare, om smart farming, aerofarms och appen Too good to go som kopplar ihop restauranger med företag som vill köpa dagens rester billigare. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Miljö > Hållbar utveckling, Samhällskunskap > Arbetsmarknad och arbetsliv > Företagande och entreprenörskap
Ämnesord:
Företagens samhällsansvar, Företagsekonomi, Klimatförändringar, Miljöfrågor
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Ett måste med mindre antibiotika

Vi måste stoppa överanvändandet av antibiotika i djurindustrin, säger Christina Greko på Statens veterinärmedicinska anstalt i denna föreläsning och menar att köttindustrin kan lära av den norska laxproduktionen där man har minskat användandet av antibiotika med 98 procent. Inspelat den 26 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Fråga oss