Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016: Lokala beslut blir globalaDela
  1. Professor Tim Lang, kom hit.

  2. Han är mitt stöd under nästa del,
    som handlar om städernas potential.

  3. Tim, över hälften av jordens befolkning
    bor i städer, så potentialen är enorm.

  4. -Vad är din officiella titel?
    -Jag vet inte.

  5. Jag är professor i matpolicy, men jag
    sitter även med i London Food Board.

  6. -Du är helt rätt man för inledningen.
    -Det vet jag inte, men jag ska försöka.

  7. Tack.

  8. Femi föddes
    knappa kilometern från där jag bor.

  9. Jag ska hälsa från de galna britterna-

  10. -som nu funderar på att lämna EU-

  11. -och undrar
    om även maten ingår i utträdet.

  12. Jag brukar påminna dem om att
    30 % av deras mat kommer från EU-

  13. -och den genomsnittliga lager-
    hållningen av mat är tre-fyra dagar.

  14. Så den 28 juni blir det intressant.

  15. Nej, det tar väl lite längre tid än så.
    Men det är rörigt nu.

  16. Mitt jobb är att introducera
    förmiddagens tema: städerna.

  17. Tidigare i morse handlade det
    om storskaliga saker, med bl.a. Johan.

  18. Vi hörde Mary Robinson
    och en stark vädjan-

  19. -från Samoas premiärminister.

  20. Det var en påminnelse om hur klimat-
    förändringarna påverkar människor.

  21. Varför är jag intresserad av städer?
    Varför är städer ett av våra teman?

  22. I morgon kommer det
    att vara en del av diskussionerna.

  23. Det handlar delvis om - nu förolämpar
    jag nog 90 % av politikerna här...

  24. Nationella regeringar... Som Mary sa
    så har vi de hållbara utvecklingsmålen-

  25. -och som Johan sa så börjar vi få
    en intressant policyarkitektur-

  26. -men det har inte lett till stora
    förändringar. Det ser inte bra ut.

  27. Det finns ett ökat intresse i städerna-

  28. -på ett slags mellannivå-

  29. -som ligger närmare folket, men som
    fortfarande har makten att förändra.

  30. Det är det som...
    Jag har ju inte den där dosan.

  31. Det märks att jag är professor.

  32. Jag vet aldrig om jag ska använda...

  33. Johan är jättebra
    på såna här bildpresentationer.

  34. Mina anteckningar är handskrivna.
    Handskrift kommer att göra comeback.

  35. Det är rätt användbart.

  36. Varför är städerna så viktiga?
    Jo, för de har en stor miljöpåverkan.

  37. Ni ska få lite siffror strax.
    De utgör även mötesplatser för mat-

  38. -och mat är en av de största faktorerna
    för städerna-

  39. -när det gäller sånt vi kan förändra.

  40. Matuppror.

  41. Vi har en hedervärd tradition
    där människorna röstar om mat.

  42. Tänk på franska revolutionen.
    I London cyklar jag genom marknaden-

  43. -där det första bondeupproret
    avslutades.

  44. Det finns ett varaktigt samband mellan
    mat och städernas destabilisering.

  45. Det är inte en omöjlighet
    i en värld full av ökande svårigheter.

  46. Det har inte hänt ännu,
    men spänningarna växer.

  47. För städerna suger åt sig maten
    - de producerar ingen egen mat.

  48. De är parasiter.
    London är en imperiestad.

  49. Staden är ett resultat av 300 års
    utnyttjande av kolonialområdena.

  50. Och matkorridorerna
    från denna tid är talrika.

  51. Jag kan äta mat från 140 olika länder.

  52. Det är en av tjusningarna med staden,
    men det gör den även till en parasit.

  53. Mat är en stor arbetsgivare.

  54. I London är maten
    enligt våra beräkningar-

  55. -ett av få växande områden
    för arbetskraft.

  56. Folk äter ute, delvis på grund av
    att folk bor längre utanför städerna-

  57. -och på städernas storlek.
    Folk bor långt ifrån sitt arbete-

  58. -och måste äta ute. De äter hela tiden,
    det är därför de blir allt fetare.

  59. Om vi kunde få dem att cykla kanske
    även det problemet skulle åtgärdas.

  60. Jag tänkte länge och väl på vad jag
    skulle säga under mina sex minuter.

  61. Oj, bara en minut kvar. Jag kom fram
    till att det enda jag ville förmedla-

  62. -var det här. Jag vill
    att ni tittar på de här frågorna.

  63. Jamie Oliver kommer som vanligt att
    ställa frågor, och lyssna på era frågor.

  64. Det här är mina frågor,
    och jag hade faktiskt honom i åtanke.

  65. Det är det här vi måste göra. Varför?

  66. För att i London har vi ett
    klimatavtryck på 6,6 hektar per person.

  67. Genomsnittet i världen är 2 hektar.
    Hur kan vi sänka det?

  68. I London står maten för 13 %-

  69. -av växthusgaserna vi släpper ut.
    Det kan vi göra nånting åt.

  70. Har vi rätt styre? Har vi institutioner
    som kan hantera det här?

  71. Jag sitter i London Food Board
    som startades 2005-

  72. -och har överlevt tre borgmästare.

  73. Vi har precis valt Europas första
    muslimska borgmästare.

  74. Han är faktiskt
    min parlamentsledamot.

  75. Jag röstade på honom,
    så han måste vara bra.

  76. Hur får vi institutioner som
    tar hand om städernas matsystem?

  77. För mitt obönhörliga svar blir
    att dessa ännu inte finns.

  78. Det pågår en spännande process
    där man experimenterar-

  79. -med olika matpolicyråd,
    i stil med vår Food Board.

  80. Men de har inte tillräckligt stor makt.

  81. Den stora frågan gäller övergången
    till hälsosam kost-

  82. -och hållbara matsystem,
    med vår nya EAT-Lancet-kommission-

  83. -som leds av Johan
    och Walt Willet från Harvard.

  84. Där kan städerna spela en roll, Johan.

  85. Hur kan vi som städer leda den här
    övergången? Det är min fråga till er.

  86. Jag har ett eget svar,
    men jag ville ställa frågan till er.

  87. Ställ inga frågor om institutioner
    till Jamie - han är hopplös på sånt.

  88. Jag älskar honom,
    men det är inte hans område.

  89. Såna där trista saker sysslar jag med.
    Men ni måste hitta svaren.

  90. När jag träffade Rosie Boycott,
    ordföranden för London Food Board-

  91. -kom vi fram till att vi saknade makt.
    Vi har inte rätt regelverk.

  92. Vi har inte institutioner
    som kan påverka.

  93. Det är det vi måste åtgärda
    de kommande 20 åren.

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Lokala beslut blir globala

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Miljö > Hållbar utveckling
Ämnesord:
Demografi, Ekonomi, Ekonomiska förhållanden, Finansväsen, Hållbar utveckling, Livsmedelskonsumtion, Nationalekonomi, Samhällsvetenskap
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Det onödiga överflödet av mat

Vi producerar mängder av mat och alltför mycket blir avfall. Det är det centrala i Tristram Stuarts budskap. Genom sin kampanj Feeding 5k vill Tristram Stuart väcka uppmärksamhet kring hur mycket mat som faktiskt slängs. Inspelat i maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Bara en moder jord

Företagen får inte vara rädda för att skapa ett hållbart samhälle. Det är enbart bra för affärerna. Det budskapet har Sven Mollekleiv, CSR-chef på Det Norske Veritas. Inspelat den 26 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Fråga oss