Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016 : Efter ParisavtalenDela
  1. Vi har hört många referenser i dag...

  2. Det har varit en jättebra dag.

  3. Många har berört Parisavtalet.

  4. Jag är här för att berätta
    varför jag anser och tror-

  5. -att Parisavtalet inte bara kan
    utan även kommer att-

  6. -förändra världen på djupet och bidra
    till de förändringar vi har talat om.

  7. Det var ett euforiskt ögonblick
    den 12 december.

  8. När vi ser tillbaka på det tror jag
    att det ses som en historisk vändpunkt.

  9. För den dagen uppnåddes det
    som många ansåg var omöjligt.

  10. 195 regeringar kom faktiskt överens
    om en gemensam vision-

  11. -för en av vår tids
    mest utmanande frågor politiskt sett.

  12. På konferensens första dag
    kom de politiska ledarna.

  13. 150 stats- och regeringschefer
    kom till Paris den första dagen.

  14. Fler än nånsin som samlats på
    samma plats angående samma fråga.

  15. Den 22 april hade vi det största mötet
    för undertecknande av ett avtal-

  16. -i FN:s historia,
    då 175 länder skrev under Parisavtalet.

  17. Det tyder på att avtalet kan träda
    i kraft mycket tidigare än förväntat.

  18. Nu återstår det svåra arbetet
    med att genomföra visionen.

  19. Detta genomförande
    förändrar alla ekonomiska sektorer-

  20. -däribland livsmedels-
    och jordbrukssektorn.

  21. Vi måste dock tydligt påpeka-

  22. -att Parisavtalet är förenat
    med målen för hållbar utveckling.

  23. Båda måste genomföras.

  24. Man kan inte få en värld
    utan fattigdom och svält-

  25. -vilket vi alla angeläget strävar efter-

  26. -utan klimatåtgärder.

  27. Och klimatåtgärder funkar inte
    i en värld där folk svälter.

  28. Varför hävdar jag då så passionerat
    att Parisavtalet var historiskt?

  29. Det handlar inte om
    ännu en kommuniké-

  30. -eller en deklaration,
    utan ett rättsligt bindande avtal.

  31. I detta bindande avtal
    fastställs en tydlig riktning-

  32. -och ett tydligt mål.

  33. Riktningen är att begränsa den globala
    temperaturhöjningen till 2 grader-

  34. -men helst 1,5 grader. Vi befinner oss
    redan vid 1 grads höjning.

  35. Målet är klimatneutralitet,
    med en balans mellan utsläppen-

  36. -och jordens förmåga att ta upp
    dessa utsläpp.

  37. Än viktigare i Parisavtalet anser jag
    vara samtycket till att uppnå målet.

  38. För att uppnå detta mål måste
    utsläppen snart ha nått sin höjdpunkt-

  39. -vilket man kom överens om,
    och det innebär inom fem år.

  40. Efter denna höjdpunkt
    måste utsläppen minska drastiskt-

  41. -de efterföljande årtiondena,
    så att vi kan uppnå klimatneutralitet.

  42. Det måste ske
    inom precis alla sektorer.

  43. Vi har ett mål och en riktning
    som är otvetydiga.

  44. Det finns ingen tvekan om och inga
    ursäkter för att skjuta upp uppgiften.

  45. I det avseendet tycker jag
    att Parisavtalet är revolutionerande.

  46. Den revolutionära kocken Jamie Oliver
    är inte ensam om att vara revolutionär-

  47. -här i korridorerna
    på EAT Stockholm i år.

  48. Jag kunde berätta om alla hemskheter
    som kan ske om vi inte agerar.

  49. Men det slipper ni. Jag vill hellre
    tala om några förändringar vi ser.

  50. Ni har fått fler exempel
    från andra talare i dag-

  51. -på hur vi går
    mot ett nytt normaltillstånd.

  52. Vi börjar förändras och förändra,
    men vi måste skynda på det.

  53. Först några goda nyheter. Otroliga
    190 länder, många fler än förväntat-

  54. -har redan lämnat in
    sina nationella klimatförändringsplaner.

  55. Och de utgör faktiskt en skillnad.
    Men de är otillräckliga-

  56. -och nu består utmaningen i att höja
    ambitionen i dessa klimatplaner.

  57. Vi ser även massor av åtgärder
    på nationsnivå-

  58. -på landet, i städer,
    inom företag och bland investerare.

  59. Ni har redan fått
    några bra exempel på det i dag-

  60. -från representanter
    från städer och affärsvärlden.

  61. Nu måste vi ta åtagandena
    till en mycket högre nivå.

  62. Vi har haft
    en global tillväxt på tre år-

  63. -utan en förhöjd utsläppsgrad.

  64. Om vi har tur
    har vi nu nått höjdpunkten-

  65. -men vi kan se det som en platå
    som måste förvandlas till höjdpunkten-

  66. -så att vi minskar utsläppen.

  67. Några tecken som inte är lika positiva-

  68. -utöver de som andra talare
    har nämnt-

  69. -är att jorden har förlorat en tredjedel
    av sin odlingsbara mark på 40 år.

  70. Jordbruket är den sektor som har
    den tredje största utsläppsnivån-

  71. -efter energi och transporter.

  72. Och om vi skulle se matavfallet
    som ett land-

  73. -skulle dess utsläpp komma
    på tredje plats efter Kina och USA.

  74. Och det är en bronsmedalj
    som ingen vill ha.

  75. Då uppstår frågan: Vad gör vi åt det?

  76. Jag ska inte berätta för en så kunnig
    publik hur ni ska driva er verksamhet-

  77. -men jag vill ge er
    ytterligare några exempel i dag-

  78. -på hur engagerade personer inom
    livsmedelsbranschen har gjort skillnad-

  79. -vad de har uppnått och hur
    det börjar bli ett nytt normaltillstånd.

  80. Jag är stolt över att man på COP21,
    då Parisavtalet antogs-

  81. -hade ett cateringföretag som
    var engagerat i ansvarsfullt ätande.

  82. Med korta leveranskedjor,
    lokala leverantörer, säsongsråvaror-

  83. -vegetariska rätter m.m. kunde de
    undvika att släppa ut 700 ton koldioxid.

  84. Det är mycket för en konferens på två
    veckor där alla arbetade och åt jämt.

  85. De lyckades till och med överstiga
    sitt mål.

  86. Där ser vi hur man på ett bra sätt
    kan sätta mål och överstiga dem.

  87. I många städer finns växande nätverk
    med kockar och restaurangägare-

  88. -som arbetar tillsammans för att ta
    fram mat som är miljömässigt hållbar.

  89. Inom detaljhandeln och livsmedels-
    industrin främjas hållbara produkter-

  90. -i allt från leverantörer till avfalls-
    hantering, förpackning och transport.

  91. Allt detta är viktigt
    för att nå de uppställda målen.

  92. Jag är helt övertygad om
    att innovativa människor-

  93. -precis som ni som är här i dag
    och era samarbetspartners-

  94. -som fokuserar helt och fullt på
    att minska utsläpp-

  95. -inom ett brett spektrum
    av livsmedelssektorn-

  96. -kan uppnå detta.
    Ni kan hjälpa till ännu mer-

  97. -genom att gå från småskaliga initiativ
    till massmobilisering-

  98. -genom att fortsätta med ert goda
    ledarskap som många har uppmuntrat.

  99. På så sätt kan ni bidra till att
    uppfylla målet med koldioxidneutralitet-

  100. -och lösa problemet med svält.

  101. Slutligen vill jag säga
    att oavsett om man är matkonnässör-

  102. -älskar snacks eller bådadera-

  103. -så känner man igen
    den härliga känslan-

  104. -när man smakar nåt
    som är utöver det vanliga.

  105. Vi har alla upplevt den perfekta
    frukten, vinet eller maträtten.

  106. Och jag hoppas att vi en dag,
    utöver denna sinnesupplevelse-

  107. -får njuta av mat som har framställts på
    ett hållbart sätt-

  108. -med respekt för miljön. Det vore en
    riktigt tillfredsställande måltid. Tack.

  109. Översättning: Karin Hellstadius
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Efter Parisavtalen

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

FN-sekreteraren Richard Kinley talar om hur vi fortsätter framåt efter Parisavtalen. År 2015 kommer att gå till historien som året då 195 länder tog sig samman och äntligen kom överens om mål för en hållbar framtid. Äntligen blev också matens betydelse central. Nu krävs en rad handlingskraftiga åtgärder för att komma vidare, menar Kinley. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Miljö > Klimatförändringar
Ämnesord:
Klimatpolitik, Miljöfrågor, Miljöpolitik, Naturvetenskap
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & miljö

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Bara en moder jord

Företagen får inte vara rädda för att skapa ett hållbart samhälle. Det är enbart bra för affärerna. Det budskapet har Sven Mollekleiv, CSR-chef på Det Norske Veritas. Inspelat den 26 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
TittaUR Samtiden - Nordiskt forum 2014

Jämlikhet på en hållbar planet

Föreläsningar och diskussion om feministiska strategier för att möta klimatutmaningen. Medverkande: Carolyn Hannan, Gunhild Stordalen, Josefina Skerk, Annika Carlsson-Kanyama. Moderator: Þóra Arnórsdóttir. Inspelat vid Nordiskt forum som hölls i Malmö 12-15 juni 2014. Arrangör: Sveriges kvinnolobby.

Fråga oss