Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016: Snabbmat som att äta oljaDela
  1. Han är matskribent och professor-

  2. -vid journalisthögskolan
    på University of California.

  3. Det innebär att jag är överflödig.
    Michael kommer att intervjua sig själv.

  4. Jag skämtar inte ens!

  5. -Kom och slå dig ner här!
    -Tack!

  6. Som en sann professor
    skickade han mig en lapp där det stod-

  7. -att han hade nåt att säga efter Ruths
    föredrag. Snacka om att riva murar!

  8. Det Ruth sa var intressant och - utan
    att låta kritisk - oerhört deprimerande.

  9. Hennes diagram över systemets
    komplexitet gav mig huvudvärk.

  10. Allt stämmer. All subtilitet, all
    komplexitet, alla oavsiktliga följder.

  11. Men det utgör inte grunden till
    en politik som kan fungera i vår värld.

  12. Hon har helt rätt
    beträffande historier.

  13. Men historien måste kunna berättas-

  14. -så att den träffar både i hjärtat
    och hjärnan. Det är det som oroar mig.

  15. Den här sammankomsten är fantastisk
    men den genererar centrifugalkraft.

  16. Här diskuteras så många olika initiativ
    som alla är väldigt värdefulla.

  17. Men skulle man sätta en rubrik på
    mötet vet jag inte hur den skulle lyda.

  18. Jag vet bara att många här vill ha
    ett mer hållbart livsmedelssystem.

  19. I egenskap av journalist tycker jag inte
    att det räcker, måste jag säga.

  20. Det är väl själva problemet
    med journalistik?

  21. Allt ska vara så enkelt att det
    kan sammanfattas i en enda rubrik.

  22. Som journalist måste man
    kunna förenkla och överdriva.

  23. Vi utnyttjar de knepen för att
    kunna förmedla komplicerade fakta.

  24. Som matskribent har mitt jobb ofta gått
    ut på att försöka förenkla budskapet-

  25. -utan att förvränga fakta-

  26. -så att det når fram till dem som aldrig
    skulle delta i en matkonferens.

  27. Man kan betrakta det på lite olika sätt.
    Jag tror att det mest kraftfulla...

  28. Jag ska ta ett exempel
    från politikens värld.

  29. Rörelsen för homosexuellas rättigheter
    har varit väldigt framgångsrik i USA.

  30. I synnerhet gällande
    samkönade äktenskap-

  31. -som föreslogs och tilläts
    inom loppet av bara några år.

  32. HBTQ-rörelsen
    har en rad olika frågor på sin agenda.

  33. Det finns en hel uppsjö. En meny,
    precis som med livsmedelsfrågor.

  34. Men inom rörelsen enades man om-

  35. -att bara fokusera på
    samkönade äktenskap ett tag.

  36. Enhetligheten hjälpte.

  37. Frågan är:
    Vad är vårt homoäktenskap?

  38. Folk här inne vill alla åt samma håll,
    men de har olika prioriteringar.

  39. -Kan det vara klimatförändringarna?
    -Ja.

  40. Mänsklighetens största utmaning-

  41. -är livsmedelssystemets
    största utmaning:

  42. Hur får vi ett klimatvänligt jordbruk?

  43. Nu kommer jag till en av styrkorna
    hos livsmedelsfrågan.

  44. Många av lösningarna föder andra
    lösningar. Det är inget nollsummespel.

  45. Om vi skulle påverka systemet
    i en mer klimatvänlig riktning-

  46. -i synnerhet på gårdsnivå,
    vad skulle det innebära?

  47. Jo, att jordbruksbestämmelser skulle
    innefatta krav på sånt som kolbindning.

  48. En väldigt viktig och spännande fråga.

  49. I praktiken innebär det
    att man måste diversifiera jordbruket.

  50. Monokulturer binder inte kol.
    Man måste satsa på perenn odling.

  51. Då närmar man sig en ny kosthållning.
    Vår kost måste bli mer allsidig.

  52. Om vi valde att... För att använda
    Ruths metafor med vägen:

  53. Om vägen innebar-

  54. -att vi tog tillvara allt det vi bryr
    oss om och skapade ett system-

  55. -som inte bara mildrade
    livsmedelssystemets klimatpåverkan-

  56. -genom bl.a. minskad köttkonsumtion
    och som hade ett positivt budskap...

  57. Till skillnad från andra områden
    kan jordbruk och livsmedel-

  58. -inte bara mildra klimatförändringarna,
    utan återställa klimatet.

  59. Frankrike la fram ett förslag vid Cop21-

  60. -som gick ut på att alla länder ska
    lagra 0,4 procent mer kol i markerna.

  61. Det låter komplicerat. Hur går det till?

  62. Vi börjar få kunskap om hur man gör,
    hur man uppmäter kolhalten.

  63. Få har hört talas om
    att en tredjedel av kolet i atmosfären-

  64. -en gång lagrades i marken och att vi
    kan återföra det dit genom fotosyntes.

  65. En fantastisk process. Växterna tar
    med solljusets hjälp upp koldioxid.

  66. De skickar bort syret och omvandlar
    kolet till näring och socker.

  67. Dessutom skickas 40 procent av kolet
    ner till rötterna-

  68. -där det läcker ut i marken eftersom
    de vill locka till sig mikrober.

  69. De vill mata bakterierna.

  70. Mikroorkanismerna äter sockret som
    sen hamnar i marken. Så skapas jord.

  71. Vi kan åstadkomma det under
    vår livstid! Vilken positiv berättelse!

  72. Dagens jordbrukare kan delta
    i vår generations viktigaste arbete!

  73. Hur går det då till?

  74. Utan att gå in på det i detalj
    handlar det om diversifiering av grödor-

  75. -en mer allsidig kost,
    fler perenner och färre annueller.

  76. Då är man på väg i rätt riktning.
    Vi måste tänka på det sättet.

  77. Ett annat sätt att formulera det är
    att vi måste bort från fossila bränslen.

  78. För att tillverka 1 kalori mat
    krävs i dag 10 kalorier fossilt bränsle.

  79. Det är galet! Innan jordbruket mekani-
    serades fick man 2,3 kalorier mat-

  80. -för varje kalori fossilt bränsle man
    använde. En kalori är en energienhet.

  81. Om vi vill ha ett klimatvänligt jordbruk
    måste maten produceras utan olja.

  82. När vi äter snabbmat äter vi olja.
    Hys inga tvivel om det.

  83. Vi behöver en solskensbaserad kost.

  84. Det för tankarna till hälsa och
    hållbarhet. Vi behöver metaforer.

  85. När du pratar om matkulturer
    pratar du om matregler.

  86. Du samlar på dem och hittar på dem.

  87. Jag är väldigt intresserad av kultur.

  88. Mat är inte bara bränsle.
    Vi skiljer oss från andra djur.

  89. Vi äter inte bara för att få näring
    utan även för att skapa gemenskap.

  90. Det som händer vid matbordet
    utgör grunden till vår civilisation.

  91. Ändå envisas vi med att prata om mat
    med hjälp av pekpinnar.

  92. Innehållsdeklarationerna innehåller
    fel uppgifter. Visst, socker är viktigt.

  93. Vad vill du se på förpackningarna, då?

  94. En dödskalle på processad mat.

  95. Det är väl enkelt och bra?
    Ursäkta min rättframhet.

  96. Om man ska köpa flingor till sitt barn
    eller om barnet köper flingor-

  97. -bör man kolla sockerhalten och halten
    av färgämnen och kemikalier.

  98. Man måste inte studera innehålls-
    förteckningen. Gör så här i stället:

  99. Köp inte flingor som färgar mjölken.

  100. Köp inte mat som din gammelfarmor
    inte skulle känna igen som mat.

  101. Ni vet, den där tuben med yoghurt.
    Skulle hon veta hur man äter den?

  102. -Då återstår ju inte mycket mat.
    -Jodå.

  103. Bara riktig mat.

  104. Min viktigaste regel är den enklaste:

  105. Ät riktig mat i måttliga mängder,
    mest vegetabilier.

  106. Det är det enda man behöver veta.
    Det behöver inte vara svårare än så.

  107. Jag har pluggat näringslära,
    och vi vet förvånansvärt lite om näring.

  108. Man har kommit med kostråd... Walt
    Willett kanske inte håller med mig nu.

  109. Man har gett ut
    komplicerade kostråd i åratal-

  110. -och helt förbisett det viktigaste
    när det gäller näring: bakteriefloran.

  111. Det våra kroppar behöver
    tillgodoser bara 10 procent av cellerna.

  112. 90 procent utgörs av andra arter.
    För dem finns inga kostråd.

  113. De ogillar socker och färdigmat.

  114. De gillar fibrer och vegetabilier.

  115. Måste vi förnya kostråden?

  116. Kanske. Eller så äter vi bara mat.

  117. Jag är
    en stor förespråkare av förenkling.

  118. Både beträffande det vi väljer att äta
    och matpolitiken.

  119. Vi har en hel del arbete att uträtta.

  120. Nåt annat jag skulle vilja föreslå efter
    att ha fått äran att närvara här...

  121. Det här är ju matvärldens Davosmöte.

  122. Många länder som är representerade
    här har ingen nationell matpolitik.

  123. I denna tidsepok, och givet
    hur viktig mat är för vår hälsa-

  124. -och för miljön är det oförlåtligt.

  125. Jordbrukspolitik är inte samma sak.

  126. Jordbrukspolitik handlar om skördar
    och böndernas välfärd.

  127. Det har gått så långt att den politiken
    går stick i stäv med folkhälsomålen...

  128. -...och miljömålen.
    -Ett exempel, tack.

  129. I USA subventioneras-

  130. -framställningen av fruktos-glukossirap
    av jordbruksdepartementet.

  131. Samtidigt bekostar Obamacare
    behandlingen av typ 2-diabetes.

  132. Regeringen representerar båda sidor
    i kriget mot typ 2-diabetes. Helt galet!

  133. En matpolitik tvingar fram jordbruks-
    politik som främjar folkhälsomålen.

  134. Jag kan föreställa mig att om 10 år-

  135. -har alla nationer en matpolitik,
    inte bara en jordbrukspolitik.

  136. Och de ministrarna eller råden
    kommer att träffas en gång om året-

  137. -precis som finansministrarna vid G8
    för att diskutera dessa frågor.

  138. Denna fantastiska institution-

  139. -som bl.a. Gunhild har skapat
    kan mycket väl utgöra arena.

  140. Hur hittar vi mer av ditt arbete?
    Var hittar vi fler råd från dig?

  141. Jag är inte svår att hitta. Jag har
    en webbsida och har gjort mycket tv.

  142. Bl.a. har jag gjort en dokumentär
    om näringslära och matregler-

  143. -med titeln "In defense of food"-

  144. -och en serie om matlagning
    och matlagningens roll i kulturen:

  145. "Cooked".

  146. Michael Pollan, du behövde mig
    nästan inte. Tack så mycket!

  147. Tack!

  148. Översättning: Lisa Albright
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Snabbmat som att äta olja

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matjournalisten Michael Pollan har i över 25 år skrivit böcker och artiklar om platser som sammanbinder natur och matkultur. Här samtalar han med Femi Oke och berättar om sina matregler. Köp inte flingor som färgar mjölken eller matvaror som din mormor inte skulle känna igen, uppmanar han. Ät riktig mat, inte för mycket och mest plantor. Och glöm inte att vi behöver metaforer som ger oss perspektiv: som att snabbmat är som att äta olja. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dryck, Kostråd, Mat, Matvanor
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

En diet kan rädda världen

Matkonsumtion är en klassfråga. Christopher JL Murray vid universitetet i Washington berättar här om sin forskning som bland annat visar en stor överkonsumtion hos rika. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?

Fråga oss