Titta

UR Samtiden - EAT 2016

UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016

800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2016: Jamie Olivers matrevolutionDela
  1. Hejsan.

  2. Vilken jätteskärm!
    Det här är hur flott som helst.

  3. Vi kan få dig att känna dig ännu större,
    Jamie Oliver.

  4. -Hej, Jamie Oliver.
    -Hej.

  5. -Socker.
    -Ja. Vill du ha?

  6. Hur tänker du spontant?
    Varför är det så dåligt?

  7. Det är jättegott, och naturen
    ger oss det i många spännande former.

  8. Men det används för mycket
    och på fel sätt.

  9. I kombination
    med andra hälsoutmaningar...

  10. Salt, fett, socker, vatten...
    Vi säljer hellre sådant än mat.

  11. Jag har pratat om socker länge nu.

  12. Om man brinner för barn och skolor,
    och inte jobbar för någon annan...

  13. Jag behöver inte följa reglerna.

  14. Om jag vill titta i tvåtusen skolbarns
    väskor så kan jag göra det.

  15. Då ser man att i Storbritannien -
    i en stor del av västvärlden...

  16. Frukosten består ofta av energidryck:
    Red Bull, Monster, Coke...

  17. -Vem ger ett barn Red Bull till frukost?
    -Det finns mycket okunskap.

  18. Som far vill jag inte tro
    att någon förälder vill skada sitt barn.

  19. Det finns många missförstånd om mat.

  20. "Om lilla Johnny är trött..."

  21. Man kan tänka att man ska ge honom
    en energidryck eftersom han är trött.

  22. Det är skrämmande.

  23. Än mer skrämmande är ett helt land
    som startar dagen med en energidryck.

  24. Tänk dig att undervisa de barnen.

  25. I nuläget hör hälsa, som jag ser det-

  26. -samman med välstånd och ekonomi-

  27. -och nästa generations tänkare.

  28. Du har pratat om socker länge.

  29. Till slut
    gjorde Storbritanniens regering...

  30. ...lite av en U-sväng.

  31. Vad gjorde de?
    Berätta för dem som inte vet.

  32. Jag har tillbringat 1,5 år med att
    försöka förklara varför det är rimligt-

  33. -att beskatta
    det som SACN-rapporten pekade ut-

  34. -som barns och tonåringars
    största sockerkälla.

  35. Debatten är bra. Vi har regeringen,
    allmänheten och affärsvärlden.

  36. Var går gränsen för vad som är okej?
    Var går den?

  37. Jag vet inte, men...

  38. När institutioner äger OS, EM
    och andra stora idrottsevenemang-

  39. -alltså planetens största arena
    för inspiration för oss och våra barn...

  40. När det ägs av skräpmat...
    För mig blev SACN-rapporten droppen.

  41. I 1,5 år försökte jag förmedla
    att det är dags att börja beskatta.

  42. Oavsett inställning till skatten så
    har alla försökt att bedöma den sakligt.

  43. Om det handlar om lägre konsumtion...
    Det går att mäta.

  44. Var det mitt syfte? Nej.
    Handlar det om pengar? Delvis.

  45. Kan vi öronmärka det till skolor
    så omfördelar jag gärna de pengarna.

  46. Våra skolor kämpar
    med mat och idrott.

  47. Vad ska sockerskatten användas till?

  48. Pengarna är öronmärkta, ovanligt nog-

  49. -för eftermiddagsverksamhet,
    frukostklubbar och idrott.

  50. Det är många smarta människor här.

  51. Ni vet att lagen som införs 2018-

  52. -bara kommer att sätta fart
    på reformuleringen.

  53. Det handlar om 1 miljard pund,
    men så mycket får vi inte.

  54. Branschen kommer att reformulera.
    Man är redan förberedd.

  55. Då blir det en fråga
    om att kontrollera sockerförsäljarna.

  56. För mig och näringsfysiologer
    som bryr sig om folkhälsan är det...

  57. Socker är ett problem.

  58. Förra veckan sa Simon Stevens-

  59. -att fetma kostar mer än den brittiska
    polisen och brandkåren tillsammans.

  60. Det tar nästan 20 % av hälsobudgeten
    i anspråk - enormt mycket pengar.

  61. En del av din matrevolution
    går ut på att utbilda människor...

  62. -...och få regeringar att...
    -...göra sina jobb.

  63. ...göra bättre ifrån sig.

  64. -Vi börjar med regeringarna.
    -Var vill du börja?

  65. -Vad vill du ha utöver sockerskatten?
    -Det...

  66. Jag vet inte vem som drar i trådarna.

  67. Jag vet bara att när man inspirerar
    allmänheten till att förvänta sig mer-

  68. -och att ta reda på mer om varifrån mat
    kommer och hur den påverkar en...

  69. När man gör det så blir effekten-

  70. -att regeringar byter retorik
    för att få folks röster-

  71. -och företag ändrar sin retorik för att
    få folks pund, eller någon annan valuta.

  72. När allmänheten förväntar sig mer,
    beter sig folk bättre.

  73. Man kan se på företag som Coke
    i Storbritannien och Europa.

  74. De beter sig rätt okej. De jobbar med
    portionsstorlekar och uppmärkning.

  75. Ser man till marknadsföringen
    i u-länder...

  76. Jag har frågat folk där,
    och de har visat mig marknadsföring-

  77. -som de flesta här nog håller med om
    är olämplig i den delen av världen-

  78. -där tillgång till rent vatten
    och malariatabletter är viktigt.

  79. Så jag... För mig...

  80. Jag har ingen egentlig roll.
    Jag har en väldigt konstig roll.

  81. -Säger du bara det uppenbara?
    -Ingenting som jag gör är spektakulärt.

  82. Ingenting.

  83. Kändisskapet
    är ett väldigt irriterande...

  84. ...men ofta ganska användbart verktyg,
    som jag försöker använda.

  85. För 1,5 år sen ville regeringen inte
    ha någon sockerskatt.

  86. Inte två månader före heller.
    Något förändrades.

  87. Jag vill tro att efter 1,5 år-

  88. -en dokumentär och en kampanj för att
    tvinga fram en debatt i underhuset...

  89. Alla brittiska institutioner
    stödde förslaget.

  90. När skatten drevs igenom hade den
    stöd av 75 % av folket. En skatt!

  91. Men bara om pengarna
    går till skolorna.

  92. Jag tror att de bästa i regeringen-

  93. -och de bästa i företagsvärlden...

  94. Det finns bra människor där.

  95. Ibland kan man snabba på framstegen
    genom att berätta om saker.

  96. När jag började jobba med skolluncher
    för elva år sen var de oreglerade.

  97. 190 dagar om året, i åldern 4-18,
    och vi hade problem med fetma.

  98. Vill man sälja hundmat så måste man
    leva upp till krav på näringsinnehåll.

  99. Annars kan man hamna i fängelse.

  100. Oroa er inte för barnen,
    men hundar är söta.

  101. Det var för elva år sen,
    i Storbritannien.

  102. Vi anses väl vara hyfsat förnuftiga,
    men det är vi inte.

  103. När man tänker på att staten ansvarar
    för hälften av ett barns näring-

  104. -under barndomen.
    Frukost och lunch i 190 dagar om året.

  105. Det blir ganska mycket energi
    att ansvara för.

  106. Det finns så mycket vi kan göra.

  107. -Jag har en fråga om...
    -Men sockret är värst.

  108. Var är mikrofonerna?
    Lämna skuggorna och kom ut i ljuset.

  109. Bra. Vem vill fråga Jamie Oliver något?

  110. Leta upp en hand. Så där ja.

  111. Hej.

  112. Jag heter Johan Jörgensen
    och är ordförande för Internet of Food.

  113. Det är många äldre här,
    och du pratar om en revolution.

  114. Predikar du för de redan frälsta
    eller för fel personer?

  115. Det här är första gången jag är här.

  116. Jag tror inte att jag behöver predika
    för er i det här rummet.

  117. Det finns mycket tankekraft här.

  118. Om det är något jag är dålig på-

  119. -så är det att jag under
    tretton års arbete med revolutionen-

  120. -och kampanjer i olika länder...

  121. Det var litet och underfinansierat.

  122. Det var fullt av hjärta och hårt arbete,
    men vi var dåliga på samarbete.

  123. För 1,5 år sen, när jag skulle fylla 40,
    började jag bli rätt trött.

  124. Jag insåg att...

  125. ...samarbete med vissa
    av dem som är här är helt...

  126. Jag vet vad jag är bra och dålig på.
    De flesta här är nog lika ärliga.

  127. När man sätter ihop pusslet
    med människor som forskar-

  128. -investerar i åtgärder
    och pratar om hälsa, nästa generation-

  129. -miljön, hur vi kan lyckas bättre
    och hur vi kan reta upp rätt personer...

  130. För mig handlar det här om samarbete.
    Det är därför jag är här.

  131. Jag vet inte vad det leder till,
    och man ska inte ta något för givet.

  132. Jag vill gärna göra nytta
    under den tid jag har kvar.

  133. Det finns mycket kvar att göra,
    och regeringar är flyktiga.

  134. Departementschefer är flyktiga.
    Vd:ar och marknadschefer är flyktiga.

  135. Nästa generation,
    med mer visionära chefer och ledare-

  136. -och välförankrade strategier.
    Det är vad jag är ute efter.

  137. Inte bara småbitar.

  138. -Hej.
    -Hej, Jamie.

  139. Tack, och grattis till framgångarna.

  140. Jag oroar mig dock
    för att skatten är för låg.

  141. Kostnaden för sjukvården
    är 5 miljarder pund.

  142. Kostnaden för diabetes och fetma i
    förlorad produktivitet är 27 miljarder.

  143. Den aktuella skatten
    kanske ger 550 miljoner pund.

  144. Hur kan vi utöka det här?
    Än har vi inte vunnit.

  145. Bra poäng.

  146. Där har vi problemet med gråzonen.

  147. Att införa skatten
    var det mest angelägna för mig.

  148. Vi räknade ut
    vilken lägstanivå som skulle få effekt.

  149. Det var den här.

  150. Vi vet att sockerskatten-

  151. -främst är symbolisk,
    åtminstone i Storbritannien.

  152. Den är nog mer effektiv i Mexiko
    där ohälsan är större-

  153. -men jag tror...

  154. Det handlade om att införa den,
    och det jag brinner för...

  155. Efter folkomröstningen i Storbritannien-

  156. -ska mr Cameron
    arbeta med strategin mot barnfetma.

  157. Jag är nöjd. Gör han ett bra jobb
    så står jag bredvid och hejar på.

  158. Annars gör jag tvärtom.

  159. Då tänker jag vara en plåga
    under de kommande fem åren.

  160. Jag är gärna hans polare
    och det vet han, men...

  161. Den här skatten behövdes, och
    jag trodde inte att vi skulle lyckas.

  162. Tanken bakom dokumentären
    och kampanjen-

  163. -var att snabba på reformuleringen
    via utvecklingsavdelningarna.

  164. Det var mitt mål.

  165. När mr Osborne offentliggjorde det
    blev jag helt till mig.

  166. Det otroliga var att när vi var
    på Världshälsoförsamlingen...

  167. Den 23 maj i Genève.

  168. De andra hälsoministrarna...
    Det här vet ni-

  169. -men hälsodepartementens ambitioner
    begränsas ofta av budgeten.

  170. Personerna som var där
    tyckte att det var fantastiskt.

  171. Allt vi vill är att se lite förändring
    och lite energi.

  172. Vi vet att om matsystemet är trasigt
    så måste vi tänka om.

  173. Vad är rimligt och inte?
    Hur bör man driva företag?

  174. Jag menar att om han gör ett bra jobb
    med strategin mot barnfetma...

  175. ...så kan vi utöka den.

  176. Kan vi mäta den på de sätt som behövs
    så kan jag jobba för en utökning.

  177. Frågan är också
    om det finns något mer som bör ingå.

  178. Ingen av oss älskar skatter-

  179. -men 75 % ville ta de pengarna
    och ge dem till skolorna.

  180. Det är ovanligt och intressant.

  181. Hur pratar du inför
    Världshälsoförsamlingen i Genève...

  182. -...och med ministrar?
    -Så här.

  183. -Ger du dem en spark i baken?
    -Absolut.

  184. Jag lär mig hela tiden om
    hur man pratar med olika människor-

  185. -men i slutändan...
    Jag är tillbaka i skolbänken-

  186. -för att hänga med i diskussioner
    om vetenskap och näringslära.

  187. Jag har gjort det här i 20 år,
    och näringslära är helt fantastiskt.

  188. Det får för lite uppmärksamhet.

  189. Jag fick en hederstitel vid Harvard
    för ett par år sen.

  190. Chefen för folkhälsoinstitutionen sa
    att jag var den första icke-akademikern.

  191. Ni vet vad det betyder!

  192. När jag såg alla professorer-

  193. -insåg jag snabbt att de borde ha
    en dokumentärinstitution.

  194. De är inga fantastiska berättare,
    och vetenskapen lider ofta av det.

  195. Jag vill gärna bidra till
    att göra komplexa frågor enklare-

  196. -och hjälpa allmänheten att förstå.

  197. Framför allt när det gäller livslängd
    och hur bra man kan prestera i skolan.

  198. Det är fascinerande,
    och det har varit en otrolig resa.

  199. Det fantastiska är att alla verkar känna
    att det är något på gång.

  200. Vi måste göra något av det, annars
    blir det som de senaste tio åren.

  201. De kommande tio åren
    kan bli mycket mer händelserika.

  202. Jag ser fram emot det.

  203. Hej.

  204. -Hej. Hur är det?
    -Vi träffades i Mexiko.

  205. Vi medverkade i din dokumentär.

  206. Jag har ingen fråga. Det är möjligt
    att vi inte hinner diskutera.

  207. Det är...

  208. För två dagar sen
    publicerades en analys i The Lancet-

  209. -av den mexikanska läskskattens effekt
    under dess andra år.

  210. Branschen köpte tre undersökningar
    som visade att skatten inte fungerar.

  211. Den här studien, och ytterligare en,
    visade att under det andra året-

  212. -var minskningen nästan 8 %.

  213. Det var 6 % det första året
    och 8 % det andra året.

  214. Det är bra att veta.

  215. De köpta studierna
    användes av Coke och Pepsi-

  216. -för lobbyverksamhet
    i Storbritannien, Indien, Colombia-

  217. -och många andra länder
    som diskuterar en läskskatt.

  218. Du kan visa det mänskliga drama
    som läskkonsumtion innebär i Mexiko.

  219. Grattis till resultaten.

  220. Vi träffades i Mexiko.

  221. Mexiko är hårt drabbat av diabetes.

  222. Det orsakar 75 000 amputationer
    varje år, ofta inte på sjukhus.

  223. Det beror på var i Mexiko, men
    det är som sagt ett mänskligt drama.

  224. Vi har inte setts sen dess. Du visste
    att jag skulle nämna sockerskatt.

  225. Du var rädd
    att branschen skulle ta bort er skatt.

  226. Storföretagens makt är skrämmande.

  227. Jag tror inte... Jag har som sagt
    aldrig gjort något spektakulärt.

  228. -Du underskattar dig själv.
    -Jag hatar inte företag.

  229. Menar du att ingen annan ser bilden
    eller vågar eller vill säga något?

  230. Jag tycker att kapitalistiska
    demokratier är underbara-

  231. -men vissa människor
    kan bli för framgångsrika.

  232. Det är upp till oss som samhälle
    att bestämma vad som är okej.

  233. Är det okej att när det kommer 27 000
    journalister till OS i Storbritannien-

  234. -så stängs allt naturligt ute?

  235. Att riktig mat inte har någon jävla röst
    på en global arena.

  236. Det är inte rätt.

  237. Vår enda chans under vår livstid är
    om vi bredvid Coke och McDonald's-

  238. -har en stor jäkla morot eller något
    som representerar det goda.

  239. Jag tror också att
    hur man sammanför små saker...

  240. Coke och McDonald's gör bra saker
    och ska ha beröm för det.

  241. De har blivit framgångssymboler,
    men det verkliga problemet-

  242. -är de tusentals små skitföretag
    som kränger ännu värre...

  243. Ni vet vad jag menar.
    Hur påverkar man dem? Vi vet...

  244. Har du några svar än, eller vill du bara
    att vi stannar upp och tänker efter?

  245. Min besatthet
    av strategin mot barnfetma-

  246. -beror på att om mr Cameron beter sig
    som en far och inte en politiker-

  247. -så måste strategin mot barnfetma
    vara genuin...

  248. Det får inte bara vara en rubrik.
    Den måste vara genuin.

  249. Den måste vara detaljerad
    och utnyttja människors kunskap.

  250. Från skillnaden
    mellan olika sorters säd-

  251. -till berikning,
    att stödja ammande mödrar-

  252. -grundskolor, matutbildning,
    stadskärnor, bondgårdar, företag-

  253. -rätt och fel, möjligt och omöjligt,
    uppmärkning, ärlighet, förpackningar...

  254. Alla ni som är här vet det här.

  255. Svaren finns här i rummet.
    Alla här kan rädda världen.

  256. Svaren finns här, så det handlar om
    att ge möjligheter till dem-

  257. -som har ägnat livet åt att studera-

  258. -hur olika saker påverkar
    olika samhällen runtom i världen-

  259. -och vad som är lämpligt.

  260. Efter Världshälsoförsamlingen...

  261. I morgon ska man tillkännage-

  262. -att 57 länder lider av näringsbrist
    till följd av både svält och fetma.

  263. Det blir tyvärr allt vanligare.

  264. Det är en utmaning för regeringar
    och hälsodepartement i...

  265. Det blir en ännu större påfrestning.

  266. Det är komplicerat.

  267. Jag är på tv och gör mysiga
    små matlagningsprogram. Det är...

  268. -Hinner du fortfarande laga mat?
    -Nästan dagligen, men...

  269. Mitt jobb är så konstigt.

  270. -Vad jobbar du med?
    -Jag vet inte.

  271. -Du är jättebra på det.
    -Jag tror att...

  272. När man kommer in i styrelserum
    och politiska sammanhang...

  273. Man blir bättre på att läsa av rum
    och människor och tänka:

  274. "Vem har gjort rätt sak i ett halvår
    utan att gå i mål?"

  275. "Vem förhindrar det?
    Hur länge blir han eller hon kvar?"

  276. -Det är som ett spel...
    -Gör du så här och nu?

  277. Nej! Inte alls.

  278. Det handlar om
    att få fart på saker och ting.

  279. Saker utvecklas i sin takt. De flesta
    här vill nog att det ska gå snabbare.

  280. Vi tar en snabb fråga till.

  281. Natalie Siniora från Greenpeace.

  282. Tack för allt du har gjort.

  283. Min fråga är...

  284. Du jobbar mycket med att få in färska
    livsmedel och grönsaker i skolorna.

  285. Jag undrar om du,
    när det gäller animaliska produkter-

  286. -försöker att dra ner på dem-

  287. -och byta ut de mindre mängderna
    mot ekologiska, animaliska produkter.

  288. -Är du vegetarian?
    -Vegan.

  289. Jag anade att det var så.

  290. Svaret är ja på allt det där.
    Jag tror att...

  291. Intressant nog... I många år...

  292. Jag gör mycket medelhavsmat,
    och den är generellt hälsosam.

  293. Många av mina kollegor på tv
    använde mycket grädde och ost.

  294. Jag var rätt "kaxig" för att min mat
    var förhållandevis hälsosam.

  295. Vad gäller att bli lite bättre
    på mängder och sådant...

  296. Sen studerade jag näringslära,
    och det vi gör nu...

  297. Vi har alltid förespråkat
    mer vegetariskt.

  298. Vi har pratat i tidigare kampanjer
    om djurvälfärd, mer naturligt foder-

  299. -mindre intensifierat jordbruk
    och mer vegetariskt.

  300. Man kan prata om det,
    vilket många kockar gör...

  301. Det jag gör nu...
    Vi kan bara producera en viss mängd.

  302. Hälften av det jag gör nu
    är nog vegetariskt.

  303. Vi älskar ändå kött,
    men det finns en tanke bakom.

  304. Vi försöker att se till
    att hålla oss till rätt proportioner.

  305. Det är... Samtidigt är det...

  306. När jag var i Mexiko
    var synen på framsteg...

  307. Vi håller inte med,
    men Coke förknippas med framsteg.

  308. Att få en Coke är som Gucci.

  309. Ett lokalt märke är som Henney's.

  310. Får man vatten blir man sur.
    Det är en statussymbol.

  311. Coke använde sig av kyrkan
    och blev en sorts statussymbol.

  312. Samma sak med kött. Sicilianska
    köttbullar kom till USA och slog stort.

  313. Kött är en statussymbol.

  314. Vi måste prata om värdet i det naturliga
    snarare än det intensifierade.

  315. Det kan bli jobbigt,
    men vi jobbar långsiktigt.

  316. En sak till:
    På hemsidan uppmanar ni till handling.

  317. Ni uppmanar folk att inte bara
    gå med på allt, utan att göra något.

  318. -Vad ska de göra?
    -Det här är...

  319. Vi försöker att utvecklas,
    och vi vill ge en global röst åt folket.

  320. Vi försöker att förena röster
    från hela världen och använda dem-

  321. -och deras åsikter och röster
    för att påverka regeringar.

  322. De är aktivister
    från de flesta av världens länder.

  323. Det jag drömmer om
    är att utveckla och finansiera...

  324. De kommande fyra, fem månaderna
    vill jag sätta ihop ett nyhetsteam.

  325. Vi vill samla världens matnyheter-

  326. -prata med intressanta forskare
    och lyfta fram deras berättelser-

  327. -och nå ut med hjälp
    av ett fantastiskt nyhetsteam.

  328. Samtidigt vill vi göra materialet
    tillgängligt för alla nyhetsföretag.

  329. Vi vill att mat ska synas i nyheterna
    oftare och på ett bättre sätt.

  330. Forskarna här vet hur det är när man
    ger tre års arbete till en journalist.

  331. Det blir: "Det här går inte att äta."

  332. Vi vill ha balans och tydlighet.

  333. Det är i princip en nyhetskanal-

  334. -men den kommer förhoppningsvis
    att samla miljontals människor.

  335. Vi hoppas på att kunna
    genomföra studier och omröstningar.

  336. Vi drömmer om att överbrygga klyftan
    mellan lokala och globala nyheter.

  337. Jag hoppas att det går. Annars gör vi
    något annat, men jag tror på det här.

  338. -Vi får se om ett år.
    -Det här var ditt första EAT.

  339. -Hur var det?
    -Känslomässigt. Det var jättetrevligt.

  340. Mina damer och herrar:
    Jamie Oliver.

  341. Översättning: Per Lundgren
    www.btistudios.com

Vill du länka till en del av programmet? Välj starttid där spelaren ska börja och välj sluttid där den ska stanna. 

Länken till ditt klipp hamnar i rutan "Länk till klipp".

Jamie Olivers matrevolution

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dietik, Matvanor, Medicin, Skolan, Skolsociala åtgärder, Terapimetoder, Undervisning
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nu eller aldrig!

Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Varför vi alla bör bry oss

Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Afrika kan försörja sig själv

Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Olika livsvillkor

År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lokala beslut blir globala

Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Staden är klimatboven

Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Nordiska samarbetet

Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Matinitiativet

Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Norden mot antibiotikan

Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Störst bör gå först

Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Kriget mot koldioxiden

Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEn bok, en författare

Stefans stora blå

Stefan Sundström är låtskrivare, trubadur och rockartist. "Stefans stora blå" är inte bara en kokbok. Han berättar om sitt friår på den ensliga norska ön mitt i ett hav som vimlar av fisk, och om att våga bara vara. Intervjuare: Anna Lindman.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaBarnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?

Fråga oss