10 sökträffar som matchar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaSockerfilmen

Sockerfilmen

Damon Gameau lever vanligtvis ett hälsosamt liv i Australien tillsammans med sin gravida fru. Paret är inte överdrivet hälsosamma men undviker socker i sin kost. Damon ska genomföra ett experiment där han varje dag under sextio dagar ska äta fyrtio teskedar socker. Han ska få i sig sockret genom vanliga och till synes ganska hälsosamma produkter som fruktyoghurt, juice och frukostflingor. I början av projektet genomförs en hälsoundersökning som upprepas vid experimentets slut. Hur påverkas den fysiska och psykiska hälsan?

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Gymnasieskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEn bok, en författare

Det sötaste vi har

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har skrivit en bok om hur vår höga konsumtion av socker och vitt mjöl påverkar våra barn. Hon menar att många av de sjukdomar vi ser hos barn idag, som allergier, astma, depression, akne och adhd, går att knyta till söt skräpmat och ett stillasittande liv. Intervjuare: Hélène Benno.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Ett hekto socker om dagen

UR Samtiden - Ett hekto socker om dagen

Barn i Europa äter för mycket socker, i genomsnitt 29 sockerbitar per dag vilket motsvarar ett hekto. Detta visar en undersökning gjord i åtta europeiska länder. Föredraget framförs av Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet. Inspelat den 23 mars 2015 på Göteborgs universitet. Arrangör: Göteborgs universitet.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKroppsgranskarna - teckenspråkstolkat

Det oemotståndliga sockret

Avsnitt 5 av 5

Programledaren Stephan Wilson Yüceyatak försöker ta reda på varför det är så svårt att stå emot allt det söta som omger oss. Läkarstudenterna Puran och Linda kollar skillnader i blodsockernivåerna om de äter snabba respektive långsamma kolhydrater. Är det en myt att man kan få sockerkickar? Och hur mår man när blodsockret sjunker?

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKroppsgranskarna

Det oemotståndliga sockret

Avsnitt 5 av 5

Programledaren Stephan Wilson Yüceyatak försöker ta reda på varför det är så svårt att stå emot allt det söta som omger oss. Läkarstudenterna Puran och Linda kollar skillnader i blodsockernivåerna om de äter snabba respektive långsamma kolhydrater. Är det en myt att man kan få sockerkickar? Och hur mår man när blodsockret sjunker?

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Bokmässan 2014

Det sötaste vi har

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm föreläser om hur socker påverkar barns kroppar och hälsa. Hon ger råd om vad vi kan göra för att nästa generation ska slippa leva med ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar. Inspelat på Bokmässan i Göteborg den 25 september 2014. Arrangör: Natur & Kultur.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

I sockrets fotspår

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har studerat vad läkare och missionärer såg när de reste ut bland världens ursprungsbefolkningar under 1900-talet. Hos flera av dessa grupper fanns inte exempelvis fetma eller diabetes. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Sockerchocken

Sockerchocken

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm granskar historien bakom våra kostråd. Aldrig tidigare har vi ätit så mycket socker som nu. Det kan vara orsaken till den pågående epidemi av fetma och diabetes som sveper över världen.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaEn bok, en författare

Ett sötare blod

Aldrig tidigare har mänskligheten ätit så mycket socker som nu. "Ett sötare blod - om hälsoeffekterna av ett sekel med socker" är skriven av Ann Fernholm. Sockret triggar en inflammation som påverkar hjärta, hjärna, blodådror och muskler. Hjärt- och diabetespatienter har rekommenderats att äta mat med lite fett, när de borde följa kost med så lite blodsockerhöjande kolhydrater som möjligt. Intervjuare: Hélène Benno.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaFatta fakta

Socker

Avsnitt 4 av 10

Varför har vi sug efter det som är sött? Och vad händer i kroppen när vi äter socker? Nutritionisten Anki Sundin berättar om suget efter det söta och vad det gör med oss.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Fråga oss