Hem- och konsumentkunskap

Mat och hälsa

(221 program)
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Olika kostråd till olika människor

Varje individ har olika kostbehov - ändå får vi alla samma råd. Det som fungerar för en människa fungerar inte för en annan. Andrew Steele är före detta olympisk atlet som tävlade för Storbritannien i tolv år. Här berättar han om sitt arbete med att hjälpa människor att anpassa diet och motion till de förutsättningar var och en har. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaSkolministeriet

Trendiga matvanor sätter press på skolköken

Avsnitt 5

Glutenfritt, laktosfritt, svenskt kött och kanske helst ekologiskt? De mat-trender som kommer och går i samhället märks i kraven på specialkost som skolmatsköken får ta emot. Skolmatsansvariga vittnar om att kraven har skjutit i höjden på senare år. En större andel portioner med specialkost leder till ökade kostnader och besvärligare hantering. Var går egentligen gränsen för vad man kan begära av skolmaten?

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ansvarsfull marknadsföring

Kate Hampton, vd för Children's Investment Fund Foundation, menar att vi måste investera i näringsrik mat för alla, så att alla barn får en bra start i livet. Det handlar om nästa generation och vi måste nå ut med budskapet till dem på ett ansvarsfullt sätt. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Moderator: Lee Howell. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vem har råd att äta nyttigt?

Hälsosam kost har blivit en klassfråga. Hur tacklar vi orättvisorna? Kan vi hitta nya vägar för att öka efterfrågan av hälsosamma dieter? Dr Lawrence Haddad, vd för Gain (Global alliance for improved nutrition), berättar. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera rätt. Investera hållbart.

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hur undviker vi en hälsokatastrof?

Hur förändrar vi vårt beteende för att undvika en hälsokatastrof? Professor Dariush Mozaffarian talar om god policy, vetenskap och hälsosamma matvanor, och menar att vi bör peka ut och ta bort det som är dåligt för oss. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hälsosam mat till alla

Vad består näringsrik och hållbar kost av och hur kan alla få tillgång till sådan? Panelsamtal med dr. Walter Willett, Harvarduniversitetet; dr. Sunita Narain, Nationella hälsoinstitutet i Mexico, dr. Sonja Vermeulen, Climate change, agriculture and food security; dr. Jessica Fanzo, SAIS och The Bloomberg school of public health och dr. Tara Garnett, Oxfords universitet. Moderator: professor Anthony Costello, direktör för avdelningen mödra-, barn- och ungdomshälsa på WHO. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens näringskedja

Samtal mellan Jonathan Farnell, vd för Eat foundation, och Diah Saminarsih, rådgivare till Indonesiens hälsominister, om behovet av att öka medvetenheten kring mat och miljö. Saminarsih ser att vi kan gå från plan till handling genom globalt samarbete. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En gemensam hållbar näringskedja

Hur ser kartan ut för gemensamt och ansvarsfullt nyttjande av jordens markyta med hållbar produktion av näringsrik mat? Panelsamtal med: Naoko Ishii, vd för Global environment facility; Guido Schmidt Traub, vd för FN:s nätverk för utveckling av hållbara lösningar; Svein Tore Holsether, vd för Yara international; Dr. Gunhild A. Stordalen, grundare och president för Eat foundation; Peter Bakker, WBCSD:s president och Craig Hanson, direktör för Food, forests & water vid World resources institute. Moderator: Jeremy Oppenheim. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Matpolitiken i Brexit-land

"Vi är ett farligt land, vi startade den industriella revolutionen, vi är ett rikt land; England, men vi borde kallas Brexit-land." Så inleder Tim Lang, professor vid London City-universitetet, sitt anförande. Han föreläser om att vi tillsammans globalt måste arbeta för hållbarhet och säger att Brexit-liknande splittringar förstör samarbetet. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår diet som miljöpåverkare

Föreläsning om matens påverkan på miljön med miljöprofessor Johan Rockström och Walter Willett, professor vid Harvard university. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Välkommen till EAT 2017

Matproduktionen är en gigantisk påfrestning på vår miljö. De globala hållbarhetsmålen från 2016 är närings- och matproduktionsrelaterade. Varje led i den globala näringskedjan måste bli mer hållbart. Eat:s grundare och president Dr. Gunhild A. Stordalen inleder konferensen EAT 2017. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Den fjärde jordbruksrevolutionen

Caleb Harper forskar kring nya sätt att producera mat. Här berättar han om lösningar som kan komma att revolutionera matproduktionen och leda till en fjärde jordbruksrevolution. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Drogfokus 2016

Olydnad är avgörande för folkhälsan

Vilken inverkan har ett marknadsdrivet system på folkhälsan? Trots att vi är medvetna om problemen med tobak, processad mat och snabbmat låter vi det fortgå. Här talar Gerard Hastings, professor i social marknadsekonomi, vad som krävs för att förändra systemet. Inspelat den 19 oktober 2016 på Uppsala konsert & kongress. Arrangörer: Uppsala kommun och Uppsala universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLampornas mat

Matenergi

Avsnitt 5 av 5

Varifrån får vi människor vår energi? Lamporna som lyser, frysen som surrar och teven som går - alla får de sin energi från el - elektrisk ström. Men sådan ström är ju livsfarlig för oss människor. Vi måste äta vanlig mat!

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Hälsosam och hållbar mat

Vad har matproduktion med global uppvärmning att göra, och hur mycket påverkar matproduktion miljön generellt? Johan Rockström, professor i miljövetenskap, berättar. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Bästa bränslet för barn

Avsnitt 2 av 5

Barnläkaren och forskaren Anna-Karin Edstedt Bonamy berättar om vilken mat och näring som är bäst för barn, men också hur du skapar förutsättningar för att måltiden ska bli lustfylld och hur du lär dina barn att få bra matvanor. Hon talar om allergier, intolerans och problem med skärmar och smartphones vid måltiderna, varför det kan bli problem med att utesluta gluten i maten och om hur viktigt det är att få ett läkarutlåtande vid exempelvis laktosintolerans och inte skapa egna diagnoser och antaganden. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Pannkakstårta

Avsnitt 5 av 5

Edvin har kommit på att man kan göra extra goda pannkakor med kakao. Äventyraren Renata fantiserade om färsk frukt och mat som inte kom ur en påse när hon besteg Mount Everest.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Leoni kokar potatis

Avsnitt 4 av 5

Det är lätt och svårt på samma gång att göra potatismos tycker Leoni. Ingrid berättar vad hon åt som barn när det inte fanns pizza eller hamburgare och maträtterna hette saker som kalvdans, lungmos och aladåb.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Laga mat med en mästerkock

Avsnitt 3 av 5

Malvin och Biko har upptäckt att det är roligt och kräver träning att laga mat. De får besök av en riktig mästerkock som hjälper dem att göra killarnas paradefterrätt pavlova.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Äta ute

Avsnitt 2 av 5

Det är härligt att äta ute i naturen. Stina visar hur man kan baka bröd över öppen eld och Joel och Albin drar sina bästa matvitsar. Och så följer vi med Lasse djupt in i Kongos djungel.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Stark mat

Avsnitt 1 av 5

Rebecka och Elisabeth har bott i Vietnam där man gärna äter mat som är stark. De lagar kryddiga nudlar och våfflor. Och varför är astronauternas favoritmat så stark?

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaAllti Kartong

Potatis

Avsnitt 3 av 10

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2009
Utbildningsnivå:
Förskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Utan fibrer

Avsnitt 6 av 6

Varför behöver vi äta fibrer egentligen? Programledaren Stephan Yüceyatak får i uppdrag att inte äta fibrer under två veckor. Hur kommer hans mage att reagera? Vår näringsexpert Kristina Andersson utsätter honom för bajstestet och utvärderar resultatet från det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Energidryck

Avsnitt 5 av 6

Vad händer med kroppen om man dricker mycket energidryck? Komikern och skådespelaren Nour El-Refai får i uppdrag att dricka energidryck fyra gånger per dag i två veckor. Vår näringsexpert Kristina Andersson utvärderar resultatet av dieten i det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaLärarrummet

Måltidspedagogik

Avsnitt 13

"Mat är en sinnlig upplevelse. Det vi stoppar i oss väcker känslor på olika sätt. Därför är det viktigt att vi känner nyfikenhet och lust vid matbordet." Det säger Sofia Lönnquist, en av landets första diplomerade måltidspedagoger. Hennes vision är att sprida tankar kring hälsa och hållbar utveckling med maten som verktyg. Vi besöker Möllebackens förskola i Malmö, där Sophia Lönnquist jobbar, för att ta reda på mer om vad måltidspedagogik går ut på.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Lärarfortbildning
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Bara skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva enbart på skräpmat i en hel vecka. Kan verka som ett drömläge för en tolvåring, men hur reagerar hennes kropp? Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av dieten i det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Bara fisk

Avsnitt 3 av 6

Blir man smart av att äta mycket fisk? Skådespelaren Paul Tilly får i uppdrag att bara äta fisk under fyra veckor för att se om han kan bli lite smartare. Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMed på jobbet

På chokladfabriken

Avsnitt 2 av 6

Hur gör man chokladkakor? Femåringen Feliksa följer med chokladtillverkaren Lasse till jobbet på chokladfabriken. Lasse berättar att choklad kommer från kakaobönor och Feliksa ger förslag på en ny smak till chokladkakorna.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Förskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Framtidens mat

Ett samtal om hur vetenskap och samhälle behöver samarbeta inom matproduktion och miljö. Vad ska vetenskapen bidra med, och vad är det politiken måste ta till sig? Medverkande: Steven Chu, Nobelpristagare i fysik 1997, och Isabella Lövin, vice statsminister. Samtalsledare: Mattias Fyrenius. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Proteinbrist

Avsnitt 2 av 6

Vad händer i kroppen om man inte äter proteiner? Radioprataren Kjell Eriksson har fått i uppdrag att inte äta proteiner på en månad. En tuff utmaning för Kjell som älskar korv och bruna bönor. Näringsfysiologen Kristina utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Vitaminbrist

Avsnitt 1 av 6

Vad händer i kroppen om man inte äter vitaminer? Modebloggaren Elsa Billgren har fått i uppdrag att inte äta vitaminer på en hel månad. Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Idrott och mat

Dag Hvaring presenterar ett av Eats nya samarbetsprojekt, mellan Norges fotbollsföreningar och dagligvarukedjan Bama. Målet är att ungdomar tillsammans med sina föräldrar ska utbildas om vad rätt kostvanor gör för att man ska må bättre, för konditionen och för sömnen. Alla resultat kommer att mätas för att resultaten ska kunna visas för andra länder. Målet är att samarbetet ska bli globalt. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Får vi cancer av allt?

Avsnitt 4 av 5

Nästan dagligen ljuder matlarmet, men har du anledning att bli så rädd som medierna vill? Fysioterapeuten, författaren och bloggaren Jacob Gudiol menar att nästan alla larm är trams. Här berättar han om undersökningarna som larmar och hur de är genomföra och tolkade. Som exempel tar han en undersökning som pekade på att clementiner innehöll spårämnen av ett bekämpningsmedel som kunde vara farligt - om du åt ett kilo clementiner om dagen i ett år, med skalet på! Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Från klimp till kalaspuffar

Avsnitt 1 av 5

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström berättar om barnens perspektiv och roll i den svenska matkulturen. Dagens ganska romantiska syn på barn och måltider står i kontrast till hur verkligheten såg ut på den tiden då barnen skötte elden och kom in tidigt i köksarbetet. Först med vissa innovationer, t.ex. el- och gasspisen, kunde barnens arbetskraft frigöras till förmån för skolgång. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Vem bestämmer vad vi äter?

Marion Nestle, professor vid New York University, berättar om ett matproduktionssystem och hur det får matproducenter att agera, samt hur det påverkar den mat vi som konsumenter äter. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Mat, fattigdom och undernäring

Kan man bli längre om man är rik? Är man fattig om man är kort? Sir Angus Deaton, Nobelpristagare i ekonomi 2015, talar här om forskning som visar hur människor bland annat kommit att bli längre i rika länder genom åren och orsakerna bakom denna utveckling. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Mat och livet

Ett samtal om matens roll i utvecklingen för individer och samhälle. Hur viktig har maten varit genom historien och vad säger det om oss? Medverkande: Richard Wrangham, professor, Claude Fischler, sociolog, Elizabeth Blackburn, Nobelpristagare i medicin 2009, och Eduardo Nilsson, vice koordinator Brasiliens hälsoministerium. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Hur kan vi äta hållbart?

Ett samtal om fattigdom, matproduktion och miljö samt hur dessa saker påverkar varandra. Medverkande: Richard J Roberts, Nobelpristagare i medicin 1993, Peter Tyedmers, professor i ekologisk ekonomi, och Lindiwe Majele Sibanda, vd Fanrpan. Moderator: Johan Rockström. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Vad är en hälsosam kost?

Ett panelsamtal om hälsosam kost där några av de främsta experterna inom området diskuterar. Medverkande: Christiane Nüsslein-Volhard, Nobelpristagare i medicin 1995, Jessica Fanzo, professor, och Marion Nestle, professor. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Är äta tillsammans viktigt?

Ett panelsamtal om vad den gemensamma måltiden har haft för betydelse för människan. Finns det någon fysiologisk nytta med att äta tillsammans? Medverkande: Claude Fischler, sociolog, Richard Wrangham, professor, och Christiane Nüsslein-Volhard, Nobelpristagare i medicin 1995. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Varför äter vi det vi äter?

En paneldiskussion om hur storföretagen påverkar vår konsumtion av mat. Finns det skillnader mellan fattigas och rikas livsmedelskonsumtion i relation till yttre influenser? Medverkande: Elizabeth Blackburn, Nobelpristagare i medicin 2009, Jessica Fanzo, professor Johns Hopkins university, och Eduardo Nilsson, vice koordinator Brasiliens hälsoministerium. Moderator: Tara Garnett. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Nobel Week Dialogue 2016

Matslöseriet

Hur mycket slänger vi av den mat vi producerar? Hur påverkas miljön, och vad skulle man kunna göra med överproduktionen i stället? Tristram Stuart, mataktivist och grundare av Feedback, berättar om problemet och om potentiella lösningar. Inspelat på Folkets hus, Stockholm, den 9 december 2016. Arrangör: Nobel Media.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Fråga oss