Miljö

(554 program)

Avfall och återvinning Energiförsörjning Föroreningar och miljögifter Hållbar utveckling Klimatförändringar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nationella dricksvattenkonferensen 2017

Toxisk algblomning i Sverige

Hur känner man igen en toxisk algblomning? Caroline Dirks från Livsmedelsverket berättar om den kartläggning av algblomningar i Sverige som just nu genomförs. Inspelat den 27 april 2017 på Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Arrangör: Svenskt Vatten.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Professor Johan Rockström - Vi ses nästa år

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, sammanfattar Eat-konferensen 2017 där forskare, politiker, innovatörer och andra har diskuterat hur vi kan nå de globala klimatmålen genom att förändra matproduktionskedjan och vårt förhållningssätt till mat. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En vild planet

Fotograferna Uri Golman och Helle Olsen har rest runt i världen i sju år och dokumenterat vår vackra planet. Nu delar de med sig av historierna och bilderna i boken "One wild planet". Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hur når vi klimatmålen?

Professor Laurence Tubiana från European Climate Foundation talar om vad vi kan göra för att nå de gemensamma klimatmålen. Hur kan det nya klimatavtalet som världens länder enades om i Paris 2015 implementeras? Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Stora datamängder, mobil teknologi och jordbruk

Rita Kimani, systemvetare från Nairobi, växte upp på som jordbrukardotter på den kenyanska landsbygden. Hon berättar om hur hon vill använda sin kunskap om mobil teknologi, stora datamängder och jordbruk för att göra livet enklare och jordbruket mer hållbart i sin hembygd. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Datorer och jordbrukets framtid

Är odlingsdatorer, som maximerar skördar genom att skapa specifika förhållanden i olika burar för de olika växterna, framtiden? Dr Caleb Harper från MIT Media Lab talar om jordbrukets framtid, vertikala jordbruk och klimatdemokrati. Han tror på öppenhet och att all data som kommer fram under pågående forskning ska vara tillgängligt på nätet och användbar för alla som vill testa dataodling. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbara konsumtions- och produktionsmönster

När naturen mår bra mår människan bra och man kan inte separera dessa, säger Yolanda Kakabadse. När hon var miljöminister i Ecuador beslöt regeringen att lansera ett program som försäkrar bra kvalitet i landets vattendrag. Orsaken var att många barn blev sjuka och dog av det förorenade vattnet. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår föränderliga värld och vår hälsa

Lord John Krebs sitter i överhuset i det brittiska parlamentet och är ansvarig för kommittén som arbetar med klimatförändringsfrågor. Här talar han om hur vi ska bemöta de nya utmaningarna i en föränderlig värld. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Att ändra konsumtionsvanor

Klimatsmart, etiskt, miljövänligt och smaskigt. Våra konsumtionsvanor är i förändring och de stora globala varumärkena behöver följa med. Hållbarhet måste gå före stora vinster. Matthew Freud är vd för och grundare av marknadsföringsfirman Freud som är involverade i flera kända välgörenhetssatsningar i Storbritannien. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Det verkliga priset på mat

Vi måste undvika att slänga ut bebisen - den gräsätande kon - med badvattnet när vi pratar om hållbar och näringsrik mat, säger Patrick Holden, som tror att den gräsätande kon kan vara en del av lösningen. Han är själv praktiserande bonde och jordbrukare och pionjär inom rörelsen för hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Moderator: Lee Howell. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar utveckling på landet och i stan

Vi måste undersöka utmaningarna som den globala näringskedjan står inför och identifiera hur man bäst praktiserar hållbar utveckling på landet och i stan, säger Dr Irene Mia, Global Editorial Director på Economist Intelligence Unit. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investerarnas makt att förändra näringskedjan

Jeremy Coller berättar om hur massjordbruk har gjort det billigare för konsumenten - med negativa konsekvenser för människan, jorden och investerare som följd. Man måste kalkylera riskerna och inte bara vinsten, menar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Tillverka kött utan djuruppfödning

Köttmarknaden är enorm och påverkar oss alla. En tredjedel av jordens vatten går åt till att uppföda djur. Men vi kan undvika spillet, berättar Uma Valeti. Han är chef för Memphis Meat, ett företag som tar fram kött från djurceller med ny teknologi utan att behöva föda upp själva djuret. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera rätt. Investera hållbart.

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera i en miljövänlig livsmedelskedja

Ett panelsamtal om hur vi utvecklar framtidens miljövänliga näringskedja, både lokalt och globalt. Medverkande: Dr Nichola Dyer, Dr Klaus Heider, Charles Brand, Ajay Vir Jakhar och Kristian Østerling Eriknauer. Moderator: Bernice Lee. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens mjölkproduktindustri

Vi måste skapa en mjölkproduktindustri med så lite klimatpåverkan som möjligt, säger Kristian Østerling Eriknauer som representerar Arla mjölk och mjölkprodukter. Här berättar han om Arlas arbete i världen. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Entreprenörer om hållbara affärsidéer

Tre entreprenörer samtalar om hållbara affärsidéer. Victor E Friedberg, grundare och vd för S2G Venture, har i över tjugo år varit en ledstjärna i arbetet för global hållbar utveckling. Kimbal Musk, entreprenör och miljövårdare, tror på näringsrik restaurangmat med bra priser. Jeremy Black berättar om hur man började importera och skapa efterfrågan för det brasilianska bäret acai i Kalifornien. Moderator: Christiana Wyly. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vi måste investera i hållbar utveckling

Mer research är inte vad vi behöver, vi behöver handling. Gör din del och gör det nu. Så lyder Gerda Verburgs uppmaning till forskare, matproducenter, affärsmän och gemene man. Hon jobbar för FN samt för rörelsen Sun (Scaling up nutrition). Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Klimatsmart matkultur i storstäder

I en storstad förväntar sig befolkningen att staden tar hand om vissa saker men i det ingår sällan krav på ansvar för hållbar matkultur. Det ville Milanos borgmästare Giuseppe Sala ändra på och han fick 120 andra stadsdirektörer och borgmästare att skriva under Milan urban food policy pact år 2015. Sudhvir Singh, som arbetat med dessa frågor i Nya Zeelands regering, representerar C40 Food Systems Network och berättar om samarbetet med att få städer att tänka klimatsmart kring matkonsumtion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Innovatörer inom global påverkan

Dr. Alessandro Demaio från WHO presenterar fem talare som enligt honom sticker ut i påverkansarbetet för hållbara jordbruk och näringsrik matproduktion världen över. Alla ger en presentation var. Medverkande: Dr. Florence Egal, näringsexpert på FN:s organisation för mat och jordbruk; Tristram Stuart som är författare, föreläsare och grundare av Feedback & Toast Ale; Danielle Nierenberg, chef och grundare av Food Tank; Ndidi Okonkwo Nwuneli grundare av L.E.A.P Africa och vd på AACE Foods samt Albert Ntsodo, ledamot i Kapstadens stadsfullmäktige. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hälsosam mat till alla

Vad består näringsrik och hållbar kost av och hur kan alla få tillgång till sådan? Panelsamtal med dr. Walter Willett, Harvarduniversitetet; dr. Sunita Narain, Nationella hälsoinstitutet i Mexico, dr. Sonja Vermeulen, Climate change, agriculture and food security; dr. Jessica Fanzo, SAIS och The Bloomberg school of public health och dr. Tara Garnett, Oxfords universitet. Moderator: professor Anthony Costello, direktör för avdelningen mödra-, barn- och ungdomshälsa på WHO. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ny teknologi för klimatsmart jordbruk

Majs är en av världens mest odlade grödor. Majsodlingarna är viktiga, särskilt i Afrika. Hur kommer klimatförändringarna påverka majsodlingarna som är beroende av nederbörd? John H. Lienhard, professor vid Massachusetts institute of technology, beskriver hur vi kan förändra jordbruk och produktion med hjälp av modern teknologi. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Förändra näringskedjan för att nå målen

Hur kan vi förändra mathanteringen och -produktionen för att nå de globala hållbarhetsutvecklingsmålen? Paneldebatt med Geir Molvik, vd på Cermaq; dr. Anna Lartney, vd för Nutrition and food system division och dr. Belay Begashaw, genrealdirektör för Sustainable development goals center for Africa. Moderator är journalisten Femi Oke. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Haven och hållbar utveckling

Vi är alla beroende av haven för vår överlevnad, ändå slänger vi skräp i dem. Hur kan vi säkerställa att de val vi gör idag inte äventyrar planeten, vår hälsa och vårt välbefinnande i framtiden? Kronprinsessan Victoria berör dessa frågor i sitt tal. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Fortlevnad och mångfald i näringskedjan

Hur kan vi garantera att vi har mat för alltid? Panelsamtal med Nicolas Moreau, styrelseledamot vid Deutsche bank; Alejandro Argumendo, programdirektör på Andes; Ruben Echeverría, vd på Center for tropical agriculture och Mauritius president Ameenah Gurib-Fakim. Moderator: Marie Haga, vd på Global crop diversity trust. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Biologisk mångfald och framtiden

Paradisön Mauritius har fantastisk natur och ett rikt djurliv, men man måste nu se till att bevara arterna och säkra deras fortlevnad. Detta görs delvis genom att Mauritius har en genbank. Möt landets president Ameenah Gurib-Fakim som även varit professor och forskare inom biologisk mångfald. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Jordbruk och hållbar utveckling

Hur kan vi förändra näringskedjan för att nå hållbar utveckling inom alla områden och påverka klimatförändringen? Sir Robert Watson föreläser. Han är chefsforskare vid Institutionen för livsmedels- och landsbygdsfrågor i Storbritannien och var tidigare ordförande för FN:s klimatpanel. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens näringskedja

Samtal mellan Jonathan Farnell, vd för Eat foundation, och Diah Saminarsih, rådgivare till Indonesiens hälsominister, om behovet av att öka medvetenheten kring mat och miljö. Saminarsih ser att vi kan gå från plan till handling genom globalt samarbete. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Minska matsvinnet i alla led

Norges klimat- och miljöminister Vidar Helgesen säger att Norge ska halvera sitt matsvinn innan 2030. Den norska regeringen och elva andra myndigheter och organisationer i matbranschen ska arbeta mot detta mål. Helgesen berättar om hur planen för det ser ut. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En gemensam hållbar näringskedja

Hur ser kartan ut för gemensamt och ansvarsfullt nyttjande av jordens markyta med hållbar produktion av näringsrik mat? Panelsamtal med: Naoko Ishii, vd för Global environment facility; Guido Schmidt Traub, vd för FN:s nätverk för utveckling av hållbara lösningar; Svein Tore Holsether, vd för Yara international; Dr. Gunhild A. Stordalen, grundare och president för Eat foundation; Peter Bakker, WBCSD:s president och Craig Hanson, direktör för Food, forests & water vid World resources institute. Moderator: Jeremy Oppenheim. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Matpolitiken i Brexit-land

"Vi är ett farligt land, vi startade den industriella revolutionen, vi är ett rikt land; England, men vi borde kallas Brexit-land." Så inleder Tim Lang, professor vid London City universitetet, sitt anförande. Han föreläser om att vi tillsammans globalt måste arbeta för hållbarhet och säger att Brexit-liknande splittringar förstör samarbetet. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår diet som miljöpåverkare

Föreläsning om matens påverkan på miljön med miljöprofessor Johan Rockström och Walter Willett, professor vid Harvard university. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Välkommen till EAT 2017

Matproduktionen är en gigantisk påfrestning på vår miljö. De globala hållbarhetsmålen från 2016 är närings- och matproduktionsrelaterade. Varje led i den globala näringskedjan måste bli mer hållbart. Eat:s grundare och president Dr. Gunhild A. Stordalen inleder konferensen EAT 2017. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Flora- och faunavård 2017

Dna-baserad artbestämning i teori och praktik

Malin Strand, forskare och marin samordnare, har tillsammans med sin kollega Maria Kahlert testat dna-baserade metoder på marina bottenprover för att se om tekniken fungerar samt vad den faktiska kostnaden för den nya metoden blir i slutändan. Om vi tänker oss dna-baserade verktyg för framtida miljöövervakning kommer det att krävas en ny typ av organisation och möjligen en nationell infrastruktur, menar de. Inspelat den 5 april 2017 på Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala. Arrangör: Artdatabanken.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Flora- och faunavård 2017

Att skydda och tillgängliggöra naturen

Vi måste skydda naturen för att den ska kunna ta hand om oss. Detta budskap vill miljöminister Karolina Skog (MP) sprida till allmänheten. Välmående skogar, ängsmarker och sjöar bidrar både till ett samhälles utveckling och till människors välbefinnande, menar hon. Inspelat den 5 april 2017 på Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala. Arrangör: Artdatabanken.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaStora ord

Om ansvar med Helga

Avsnitt 3 av 5

Helga Hjerling bor på Dalarö i Stockholms skärgård. Hon har aldrig flugit, källsorterar och intresserar sig för miljön. Vad menar Helga med ordet ansvar? Vad skulle hända om alla verkligen tog sitt ansvar? Hör också en dramatisering med skådespelarna David Hofvander, Agnes Sjölund, Jörgen Thorsson och Jan Ärfström.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Prylar

Avsnitt 3 av 10

Vad händer om man tvingas skapa alla föremål som man behöver? Formgivaren Kristina Schultz tröttnade på att känna sig som en fånge i masskonsumtionen. Hon bestämde sig för att göra sig av med alla sina prylar. Vår konsumtion leder till stora växthusgasutsläpp, inte minst i låglöneländerna där många varor produceras.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Boende

Avsnitt 4 av 10

Våra städer växer med varje år. I Norra Djurgårdsstaden i Stockholm försöker man bygga en hel stadsdel som är hållbar. Med hjälp av energisnåla lägenheter, solpaneler, och uppmuntran till kollektivtrafik och elbilar försöker man skapa en ny sorts stad. Men det går också att bygga hållbart i det lilla. Emilia Petersson har byggt sitt eget mikrohus med återanvänt material.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Matsvinn

Avsnitt 2 av 10

Krögaren Jens Dolk har drastiskt minskat matsvinnet på sin restaurang. Hur har han gjort? Och vilka tips har han för att få oss att slänga mindre mat? Om man räknar resurserna som går åt till att producera en matvara förstår man vilket slöseri det är att kasta maten, istället för att äta upp den.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Vattenbrist

Avsnitt 6 av 10

Industridesignern Mehrdad Mahdjoubi har kommit på en dusch som går på tio liter vatten som renar sig självt. Kanske kan det här vara en lösning på vattenbristen som förutspås bli värre i spåren av klimatförändringen? Mahdjoubi diskuterar hur man tar en idé till produktion, och allt man lär sig på vägen om man inte är rädd för att ha fel.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Kläder

Avsnitt 5 av 10

Elin Larsson är hållbarhetschef på ett internationellt klädmärke. Genom att välja bort resurskrävande bomull, hyra ut plagg, sälja i andra hand, och återskapa kläder med hjälp av återvunna material, är företaget del av en ny kultur som håller på att växa fram i klädbranschen. Vi följer också med på en så kallad freeshop, där Farida al-Abani och hennes vänner byter kläder i stället för att köpa nytt.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Framtidens stad

Avsnitt 7 av 10

Samhällsutvecklaren Filip Kjellgren har tröttnat på alla larmrapporter om världens tillstånd. Han vill att vi i stället pratar lösningar. Filip har idéer om hur framtidens stad ska förändras för att bli hållbar. Vi måste byta ut alla vara fossildrivna transporter och i stället för att äga våra bilar ska vi samåka i fordon som kör sig själva. Maria Lantz jobbar med elbilar och visar hur pass långt tekniken har kommit.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Omställning

Avsnitt 1 av 10

Patrik Olsson försöker ställa om till en mer hållbar livsstil. Han har anpassat maten, boendet, transporterna och sina inköp. Men påverkar hans val livskvaliteten? Vi träffar också Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör, som berättar om vikten av att skifta till en hållbar livsstil. Men när man ställer om bryter man också mot normen. Hur kan man skapa förändring och få med folk på nya idéer?

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaHärifrån till hållbarheten

Rättvisa

Avsnitt 8 av 10

För att ett samhälle ska vara hållbart måste det också vara rättvist. Men vilket land kan säga sig var det? Timimie Märak är samisk aktivist och kritisk till gruvdriften på samisk renbetesmark. Hon beskriver motsättningar mellan vinstintresse och jobbmöjligheter, och samernas rättigheter och traditioner. En konflikt som går igen på många andra platser på jorden.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Fråga oss