Miljö

(582 program)

Avfall och återvinningEnergiförsörjningFöroreningar och miljögifterHållbar utvecklingKlimatförändringar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Naturen

Vad gör Naturvårdsverket förutom att hantera lavinsäkerhet och vargfrågan? Titus Kyrklund berättar om en del av arbetet bakom kulisserna och om vilka regelverk och förutsättningar som styr Naturvårdsverkets processer. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTotalt globalt

Stoppa klimatförändringarna

Avsnitt 2 av 3

Fiktiv frågesport om hur klimatkrisen ska lösas. Forskare och experter besvarar frågor om hur människor kan leva på ett hållbart sätt, hur man kan minska växthusgaserna i atmosfären och om det spelar någon roll att klimatet blir varmare. Alla frågor har sin utgångspunkt i FN:s hållbarhetsmål, Agenda 2030, och berör hur vi på ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart sätt kan minska den globala uppvärmningen.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTotalt globalt

Utrota extrem fattigdom

Avsnitt 1 av 3

Fiktiv frågesport om fattigdom där forskare och experter svarar. Hur utrotar vi den extrema fattigdomen och hur är levnadsförhållandena för jordens fattigaste? Vad säger FN:s stadgar om mänskliga rättigheter om det? Frågorna har sin utgångspunkt i FN:s Agenda 2030, som är hållbarhetsmål som världens alla länder har enats om.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Ny teknologi för klimatsmart jordbruk

Majs är en av världens mest odlade grödor. Majsodlingarna är viktiga, särskilt i Afrika. Hur kommer klimatförändringarna påverka majsodlingarna som är beroende av nederbörd? John H. Lienhard, professor vid Massachusetts institute of technology, beskriver hur vi kan förändra jordbruk och produktion med hjälp av modern teknologi. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Innovativa affärsmodeller - Paneldiskussion

Vad behövs för att säkerställa en hållbar framtid? En panel med unga entreprenörer, politiker och forskare berättar om sina drivkrafter att hitta lösningar. Medverkande: Christian Fickler, Bundling, Mona Hagi, Grön ungdom, Sofie Allert, Swedish Algae Factory, och Sara Sköld, IVL Svenska Miljöinstitutet. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och ekonomi - Paneldiskussion

Hur tas nästa steg mot en cirkulär ekonomi? Paneldeltagarna delar med sig av konkreta planer, samarbeten och aktuella projekt. Medverkande: Daniel Robertsson, Världsnaturfondens företagssamarbeten, Agneta Wannerström, Skanska, Louise Koch, Dell, och Jonas Carlehed, Ikea. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och ekonomi - Hållbar konsumtion

Vad får ett företag att ställa om till cirkulär ekonomi? Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea, menar att det är konsumenternas medvetenhet som utgör motivationen. Carlehed berättar här om sitt företags undersökande av vad som triggar konsumenten att agera mer hållbart och cirkulärt. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och ekonomi - Arbeta med värdegrunden

Vad har ett IT-företag med plasten i haven att göra? Louise Koch från Dell berättar om arbetet med att få in cirkulär ekonomi i Dells värdekedja och företagskultur. De planerar bland annat att återanvända plasten i haven i sina produkter. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och ekonomi - Cirkulärt klimatarbete

Går det att få snurr på en cirkulär ekonomi? Agneta Wannerström, gruppchef Hållbar affärsutveckling, berättar om Skanskas omställning till klimatsmarta lösningar. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och ekonomi - Nya affärsmodeller

Hur kan vi få in mer återvunnet material i våra produkter och hur kan vi lyckas med cirkulär ekonomi? Lina Bergström, vd Återvinningsindustrierna, berättar om en bransch på frammarsch. Hon menar att avfallet är en ödesfråga och att vi måste börja se avfall som resurser. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och kommunikation - Paneldiskussion

Hur kommunicerar man till både hjärta och hjärna? En paneldiskussion om hur man kan skapa mening i de processer som bland annat digitaliseringen medför. Medverkande: Jakob Trollbäck, grundare The New Division, Victoria Wibeck, professor Linköpings universitet, och Göran Finnveden, professor KTH. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och kommunikation - Digitaliseringen, hot eller möjlighet?

Hur påverkar digitaliseringen klimatet? Göran Finnveden, professor och vice rektor för hållbar utveckling vid KTH, efterlyser en miljöstrategisk digitalisering för att kunna parera eventuella rekyleffekter av digitala lösningar. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och kommunikation - Dialog med allmänheten

Leder mer kunskap verkligen till förändrade vanor? Steget är längre än man tror, menar Victoria Wibeck, professor vid Linköpings universitet. Här berättar hon om arbetet med klimatkommunikation och allmänhetens uppfattningar om klimatförändringar. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Möt miljöministern

Miljöminister Karolina Skog (MP) berättar om de utmaningar politiken står inför. Vi svenskar konsumerar på ett sätt som ger stor påverkan på miljön. Hur lever Sverige upp till Agenda 2030? Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Från ord till handling

Vilka motstånd finns inför de förändringar klimatpolitiken kräver bland makthavare, näringsliv och gemene man? Parter från forskningen, politiken och näringslivet möts i ett panelsamtal. Medverkande: Lars Zetterberg, forskare IVL Svenska Miljöinstitutet, Filip Johnson, professor Chalmers, Eva Svedling, statssekreterare Utrikesdepartementet, Maria Sunér Fleming, enhetschef för energi, infrastruktur och miljö på Svenskt Näringsliv, och Anders Wijkman, före detta ordförande i Miljömålsberedningen. Moderator: Eva Krutmeijer. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Vad säger näringslivet?

Kan Sverige genom sin redan klimateffektiva produktion av till exempel stål bli den aktör som tillverkar hela världens stål? Detta hoppas Maria Sunér Fleming, enhetschef för energi, infrastruktur och miljö på Svenskt Näringsliv. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Utmaningarna

Anders Wijkman, före detta ordförande i Miljömålsberedningen, talar om utmaningarna man står inför när klimatlagen ska genomföras. Idag kommer till exempel 100 miljoner ton textilier ut på marknaden varje år men det är bara hälften som hamnar hos konsumenterna - resten slängs. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Den nya klimatlagen

Kan en miljöreform leda till att utsläppen verkligen minskar? I februari 2017 beslutades det om ett nytt klimatpolitiskt ramverk för Sverige vilket ska stödja klimatsmarta processer. Det finns anledning att vara hoppfull, menar Eva Svedling, statssekreterare på Utrikesdepartementet. Här går hon igenom de mål och hållpunkter som satts upp längs vägen. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Tillståndet i miljön 2017

Klimat och politik - Hur ska målen nås?

Varför och hur ska Sverige agera miljöpolitiskt när en av världens mäktigaste män är klimatförnekare? Detta vill Lars Zetterberg, forskare på IVL, och Filip Johnsson, professor från Chalmers, besvara. De har tittat på vad andra länder, som Kina och Indien, faktiskt gör för miljön: de globala investeringarna i förnybar energi ökar och transformationen mot ett koldioxidsnålt samhälle fortsätter. Inspelat den 18 maj 2017 på Grand Hotel i Stockholm. Arrangör: IVL Svenska Miljöinstitutet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Nationella dricksvattenkonferensen 2017

Toxisk algblomning i Sverige

Hur känner man igen en toxisk algblomning? Caroline Dirks från Livsmedelsverket berättar om den kartläggning av algblomningar i Sverige som just nu genomförs. Inspelat den 27 april 2017 på Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Arrangör: Svenskt Vatten.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - The conference 2017

När skräp blir till nytta

Att minska mängden avfall är centralt i ett hållbart samhälle. May Al-Karooni har grundat nätverket Globechain, där den enes skräp blir den andres skatt. Hon berättar att det i snitt tar 24 timmar innan någon har nappat på det som läggs upp i nätverket. Inspelat den 4-5 september 2017 på Malmö opera. Arrangör: Media Evolution.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - The conference 2017

Livet i ett cirkulärekonomiskt samhälle

I regionen Friesland i norra Nederländerna lever invånarna med cirkulär ekonomi. Bakom idén finns projektet Circulair Friesland, som leds av Ingrid Zeegers. Här är målet att inte lämna något avfall efter sig och att noggrant tänka igenom de långsiktiga följderna av alla beslut som fattas. I en cirkulär ekonomi räknas också de samhälleliga effekterna av att invånarna lever ett gott och sunt liv. Inspelat den 4-5 september 2017 på Malmö opera. Arrangör: Media Evolution.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - The conference 2017

Design som förändrar

Mängder av livsmedel kasseras för att de glöms bort längst in på en hylla i kylen. Dags att designa om våra kylskåp, pläderar Leyla Acaroglu som brinner för hållbar design. Hon uppmanar oss att börja älska problem. Den mänskliga hjärnan vill gärna älta och oroa sig, men med en annan syn på problemen ser vi snart att de bär sin egen lösning. Inspelat den 4-5 september 2017 på Malmö opera. Arrangör: Media Evolution.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Professor Johan Rockström - Vi ses nästa år

Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, sammanfattar Eat-konferensen 2017 där forskare, politiker, innovatörer och andra har diskuterat hur vi kan nå de globala klimatmålen genom att förändra matproduktionskedjan och vårt förhållningssätt till mat. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

En vild planet

Fotograferna Uri Golman och Helle Olsen har rest runt i världen i sju år och dokumenterat vår vackra planet. Nu delar de med sig av historierna och bilderna i boken "One wild planet". Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De multinationella jättarna om den medvetna marknaden

Representanter från matproduktionsindustrin samtalar om hur de multinationella jättarna ska förhålla sig till den nya medvetna marknaden. Medverkande: Dr Mehmood Kahn, Pepsi Co, Emmanuelle Wargon, Danone, Dr Anne Roulin, Nestlé, och Diane Holdorf, Kellogg Company. Moderator: Corinna Hawkes. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Nya produkter istället för matsvinn

Fresh är en förkortning av Food reform for sustainability and health, en reform för hållbarhet och hälsa genom mat. Alison Cairns, vd för Fresh Programmes, berättar om verksamheten och vad man satsar på för mer hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hur når vi klimatmålen?

Professor Laurence Tubiana från European Climate Foundation talar om vad vi kan göra för att nå de gemensamma klimatmålen. Hur kan det nya klimatavtalet som världens länder enades om i Paris 2015 implementeras? Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Stora datamängder, mobil teknologi och jordbruk

Rita Kimani, systemvetare från Nairobi, växte upp på som jordbrukardotter på den kenyanska landsbygden. Hon berättar om hur hon vill använda sin kunskap om mobil teknologi, stora datamängder och jordbruk för att göra livet enklare och jordbruket mer hållbart i sin hembygd. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Datorer och jordbrukets framtid

Är odlingsdatorer, som maximerar skördar genom att skapa specifika förhållanden i olika burar för de olika växterna, framtiden? Dr Caleb Harper från MIT Media Lab talar om jordbrukets framtid, vertikala jordbruk och klimatdemokrati. Han tror på öppenhet och att all data som kommer fram under pågående forskning ska vara tillgängligt på nätet och användbar för alla som vill testa dataodling. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbara konsumtions- och produktionsmönster

När naturen mår bra mår människan bra och man kan inte separera dessa, säger Yolanda Kakabadse. När hon var miljöminister i Ecuador beslöt regeringen att lansera ett program som försäkrar bra kvalitet i landets vattendrag. Orsaken var att många barn blev sjuka och dog av det förorenade vattnet. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vår föränderliga värld och vår hälsa

Lord John Krebs sitter i överhuset i det brittiska parlamentet och är ansvarig för kommittén som arbetar med klimatförändringsfrågor. Här talar han om hur vi ska bemöta de nya utmaningarna i en föränderlig värld. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Att ändra konsumtionsvanor

Klimatsmart, etiskt, miljövänligt och smaskigt. Våra konsumtionsvanor är i förändring och de stora globala varumärkena behöver följa med. Hållbarhet måste gå före stora vinster. Matthew Freud är vd för och grundare av marknadsföringsfirman Freud som är involverade i flera kända välgörenhetssatsningar i Storbritannien. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Det verkliga priset på mat

Vi måste undvika att slänga ut bebisen - den gräsätande kon - med badvattnet när vi pratar om hållbar och näringsrik mat, säger Patrick Holden, som tror att den gräsätande kon kan vara en del av lösningen. Han är själv praktiserande bonde och jordbrukare och pionjär inom rörelsen för hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar näringskedja och mätbara framgångar

Ett panelsamtal om hur vi kan mäta framgången med arbetet mot en mer hållbar näringskedja. Medverkande: Luca Virginio, vice ordförande Barilla Center for foods and nutrition, Dr Shenggen Fan, generaldirektör IFPRI, och Dr Irene Mia, global editorial director på Economist Intelligent Unit. Moderator: Lee Howell. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hållbar utveckling på landet och i stan

Vi måste undersöka utmaningarna som den globala näringskedjan står inför och identifiera hur man bäst praktiserar hållbar utveckling på landet och i stan, säger Dr Irene Mia, Global Editorial Director på Economist Intelligence Unit. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investerarnas makt att förändra näringskedjan

Jeremy Coller berättar om hur massjordbruk har gjort det billigare för konsumenten - med negativa konsekvenser för människan, jorden och investerare som följd. Man måste kalkylera riskerna och inte bara vinsten, menar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Tillverka kött utan djuruppfödning

Köttmarknaden är enorm och påverkar oss alla. En tredjedel av jordens vatten går åt till att uppföda djur. Men vi kan undvika spillet, berättar Uma Valeti. Han är chef för Memphis Meat, ett företag som tar fram kött från djurceller med ny teknologi utan att behöva föda upp själva djuret. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Näringskedjans påverkan på hälsan

Hur stor är näringskedjans påverkan på vår hälsa? Sättet som vi producerar, distribuerar, säljer, förvarar, tillagar och äter mat gör oss sjuka, säger professor Cecilia Rocha, Ryerson University i Kanada. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

De ungas matrevolution

Marco Gualtieri vill inspirera unga att vara delaktiga i matrevolutionen och i lösningen för att nå en hållbar näringskedja. "Millennierna" kallas generationen som vill veta historien bakom matprodukterna, ha lokalproducerade råvaror och veta att de konsumerar hållbart. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Mod och kärlek i matproduktionen

Vi måste leda matproduktionsförändringen med mod och kärlek, säger Danielle Gould, grundare av Food+Tech Connect. Medvetenhet ska vara ett bra försäljningsargument på matmarknaden. Med rätt inställning, rätt matkonsumtion och rätt teknik kan vem som helst göra skillnad. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera rätt. Investera hållbart.

Victor E Friedberg, grundare av S2G Ventures, åt en underbar persika som smakade himmelskt. Han undrade då varför alla persikor han ätit förut inte smakat någonting alls. Investera i framtiden och utveckla en näringskedja som är miljövänlig, klimatsmart och hållbar, uppmanar han. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Investera i en miljövänlig livsmedelskedja

Ett panelsamtal om hur vi utvecklar framtidens miljövänliga näringskedja, både lokalt och globalt. Medverkande: Dr Nichola Dyer, Dr Klaus Heider, Charles Brand, Ajay Vir Jakhar och Kristian Østerling Eriknauer. Moderator: Bernice Lee. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Framtidens mjölkproduktindustri

Vi måste skapa en mjölkproduktindustri med så lite klimatpåverkan som möjligt, säger Kristian Østerling Eriknauer som representerar Arla mjölk och mjölkprodukter. Här berättar han om Arlas arbete i världen. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Entreprenörer om hållbara affärsidéer

Tre entreprenörer samtalar om hållbara affärsidéer. Victor E Friedberg, grundare och vd för S2G Venture, har i över tjugo år varit en ledstjärna i arbetet för global hållbar utveckling. Kimbal Musk, entreprenör och miljövårdare, tror på näringsrik restaurangmat med bra priser. Jeremy Black berättar om hur man började importera och skapa efterfrågan för det brasilianska bäret acai i Kalifornien. Moderator: Christiana Wyly. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Vi måste investera i hållbar utveckling

Mer research är inte vad vi behöver, vi behöver handling. Gör din del och gör det nu. Så lyder Gerda Verburgs uppmaning till forskare, matproducenter, affärsmän och gemene man. Hon jobbar för FN samt för rörelsen Sun (Scaling up nutrition). Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Klimatsmart matkultur i storstäder

I en storstad förväntar sig befolkningen att staden tar hand om vissa saker men i det ingår sällan krav på ansvar för hållbar matkultur. Det ville Milanos borgmästare Giuseppe Sala ändra på och han fick 120 andra stadsdirektörer och borgmästare att skriva under Milan urban food policy pact år 2015. Sudhvir Singh, som arbetat med dessa frågor i Nya Zeelands regering, representerar C40 Food Systems Network och berättar om samarbetet med att få städer att tänka klimatsmart kring matkonsumtion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Innovatörer inom global påverkan

Dr. Alessandro Demaio från WHO presenterar fem talare som enligt honom sticker ut i påverkansarbetet för hållbara jordbruk och näringsrik matproduktion världen över. Alla ger en presentation var. Medverkande: Dr. Florence Egal, näringsexpert på FN:s organisation för mat och jordbruk; Tristram Stuart som är författare, föreläsare och grundare av Feedback & Toast Ale; Danielle Nierenberg, chef och grundare av Food Tank; Ndidi Okonkwo Nwuneli grundare av L.E.A.P Africa och vd på AACE Foods samt Albert Ntsodo, ledamot i Kapstadens stadsfullmäktige. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Hälsosam mat till alla

Vad består näringsrik och hållbar kost av och hur kan alla få tillgång till sådan? Panelsamtal med dr. Walter Willett, Harvarduniversitetet; dr. Sunita Narain, Nationella hälsoinstitutet i Mexico, dr. Sonja Vermeulen, Climate change, agriculture and food security; dr. Jessica Fanzo, SAIS och The Bloomberg school of public health och dr. Tara Garnett, Oxfords universitet. Moderator: professor Anthony Costello, direktör för avdelningen mödra-, barn- och ungdomshälsa på WHO. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2017

Förändra näringskedjan för att nå målen

Hur kan vi förändra mathanteringen och -produktionen för att nå de globala hållbarhetsutvecklingsmålen? Paneldebatt med Geir Molvik, vd på Cermaq; dr. Anna Lartney, vd för Nutrition and food system division och dr. Belay Begashaw, genrealdirektör för Sustainable development goals center for Africa. Moderator är journalisten Femi Oke. Inspelat den 12 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Fråga oss