Hem- och konsumentkunskap

Mat och hälsa

(164 program)
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLampornas mat

Matenergi

Avsnitt 5 av 5

Varifrån får vi människor vår energi? Lamporna som lyser, frysen som surrar och teven som går - alla får de sin energi från el - elektrisk ström. Men sådan ström är ju livsfarlig för oss människor. Vi måste äta vanlig mat!

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMed på jobbet

På chokladfabriken

Avsnitt 2 av 6

Hur gör man chokladkakor? Femåringen Feliksa följer med chokladtillverkaren Lasse till jobbet på chokladfabriken. Lasse berättar att choklad kommer från kakaobönor och Feliksa ger förslag på en ny smak till chokladkakorna.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Förskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaOrka plugga

Förbered frukosten

Ala Abasi kom tvåa i tävlingen Mästerkocken 2014 och berättar om vikten av att äta frukost och ger förslag på olika sorters frukost. Grundtipset är att förbereda frukosten kvällen innan.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaFatta fakta

Näring

Avsnitt 1 av 10

Vad behöver människan få i sig för att överleva? Johan Bogg, läkare och överlevnadsinstruktör berättar vilken kost man måste äta - som kolhydrater, proteiner och fetter - för att orka och hålla humöret uppe.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Jakten på rätt kost

Alla länder borde studera sina medborgares ätvanor och kvalitet på kosten, menar näringsprofessor Walter Willett i denna föreläsning. I sin forskning försöker Walter Willett hitta lösningar på en global och hälsosam diet. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 4

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen går på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket för att försöka reda ut vissa av tillsatserna.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Livsmedelskontrollen

Jenny Johansson är livsmedelsinspektör på Livsmedelskontrollen som ser till att livsmedelslagstiftningen efterlevs. Hon berättar om verksamheten och hur de arbetar med uppföljning och stickprov av säljares olika produkter. De hittar ibland produkter som kan vara olagliga eller hälsofarliga. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Idrott och mat

Dag Hvaring presenterar ett av Eats nya samarbetsprojekt, mellan Norges fotbollsföreningar och dagligvarukedjan Bama. Målet är att ungdomar tillsammans med sina föräldrar ska utbildas om vad rätt kostvanor gör för att man ska må bättre, för konditionen och för sömnen. Alla resultat kommer att mätas för att resultaten ska kunna visas för andra länder. Målet är att samarbetet ska bli globalt. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Vitaminbrist

Avsnitt 1 av 6

Vad händer i kroppen om man inte äter vitaminer? Modebloggaren Elsa Billgren har fått i uppdrag att inte äta vitaminer på en hel månad. Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Utan fibrer

Avsnitt 6 av 6

Varför behöver vi äta fibrer egentligen? Programledaren Stephan Yüceyatak får i uppdrag att inte äta fibrer under två veckor. Hur kommer hans mage att reagera? Vår näringsexpert Kristina Andersson utsätter honom för bajstestet och utvärderar resultatet från det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Energidryck

Avsnitt 5 av 6

Vad händer med kroppen om man dricker mycket energidryck? Komikern och skådespelaren Nour El-Refai får i uppdrag att dricka energidryck fyra gånger per dag i två veckor. Vår näringsexpert Kristina Andersson utvärderar resultatet av dieten i det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Proteinbrist

Avsnitt 2 av 6

Vad händer i kroppen om man inte äter proteiner? Radioprataren Kjell Eriksson har fått i uppdrag att inte äta proteiner på en månad. En tuff utmaning för Kjell som älskar korv och bruna bönor. Näringsfysiologen Kristina utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Bara skräpmat

Avsnitt 4 av 6

Nikita Sandqvist får i uppdrag att leva enbart på skräpmat i en hel vecka. Kan verka som ett drömläge för en tolvåring, men hur reagerar hennes kropp? Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av dieten i det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaDu mår som du äter

Bara fisk

Avsnitt 3 av 6

Blir man smart av att äta mycket fisk? Skådespelaren Paul Tilly får i uppdrag att bara äta fisk under fyra veckor för att se om han kan bli lite smartare. Näringsfysiologen Kristina Andersson utvärderar resultatet av det iscensatta experimentet.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 4

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till. Hon deltar i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - romani chib/arli

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - romani chib/lovari

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - meänkieli

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - jiddisch

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - romani chib/kaale

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaAllti Kartong - finska

Potatis

Avsnitt 3 av 8

Robotarna letar efter "människomat", åker traktor och hjälper till med potatisskörden.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Mat är nya internet

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

En mer matig politik

Mat och hälsa har glidit isär i dagens politik. Det är ett misslyckande. Det menar Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, före detta hälso- och omsorgsminister i Norge. I den här föreläsningen vill han diskutera samtidens vårdsystem, som mest är optimerat för att laga benbrott eller bota infektioner. Inspelat den 26 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMat är nya internet

Mat är nya internet

Entreprenören Kimbal Musk revolutionerade USA med sina idéer om ekologiska matskolor. Här berättar han om urban självhushållning och andra spännande utvecklingsmöjligheter för företagande på en växande matmarknad. Musk menar att det vi idag går igenom i vår matkultur är lika revolutionerande som begynnelsen av nätet. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

De stora hoten mot vår hälsa

Människors kärlek till sötma är en av de största utmaningarna när det gäller att bekämpa övervikt. Professor Barry M Popkin arbetar med flera av världens regeringar för att ta fram regelverk kring kost. Här berättar han om de största hoten mot vår hälsa. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Kockar över klassgränser

Matlagning är en viktig faktor i bygget av ett rättvisare samhälle. David Hertz är kock och grundare av organisationen Gastromotiva i Brasilien. Han menar att matlagning och kunskaper om mat kan stärka bandet mellan människa och natur och låta människor förverkliga sig själva oavsett bakgrund. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Ett jämlikt samhälle

I Stockholm kan det skilja fyra år i medellivslängd mellan två olika områden. Hälsa och kost är en klassfråga, men framförallt en viktig demokratifråga, säger statsminister Stefan Löfven i detta tal. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Mer grönt i skolan

Hur man får skolelever att äta mer grönsaker? Brian Wansink från Cornells universitet berättar här hur han förändrat designen i skolmatsalen och ändrat placeringen av grönsaker och mjölk så att ungdomarna tar mer nyttiga alternativ när det är dags för lunch. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Moder jord och maten

Att förändra våra matvanor kommer inte bara göra människan mer sund, utan även påverka allt liv på jorden. Det berättar näringsforskaren Patrick J Stover från Cornelluniversitet i USA i denna föreläsning. Han menar att debatten kring mat och klimat talar ofta om miljö och hälsa men glömmer andra delar, som de sociala aspekterna. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Världen behöver nya superhjältar

Våra ekosystem är idag under hårt tryck och vi föräldrar måste lära våra barn att agera annorlunda än vad vi har gjort, säger Roy Sosa i denna föreläsning. Roy Sosa är entreprenör från Texas och talar här om hur man kan börja tänka annorlunda genom att lära barnen att odla grönsaker i hemmet. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Ett tydligare mål

Om vi ska skapa ett hälsosammare liv måste vi sluta debattera den bästa dieten, menar David Katz i denna föreläsning. Katz är grundare av True Health Coalition, ett samarbetsorgan som ska få världen att enas kring hälsosammare matkonsumtion. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Hamburgare utan att offra kor

Kor är väldigt ineffektiva verktyg att använda i matproduktion. Mark Post är professor i fysiologi vid universitetet i Maastricht. Han blev världskänd när han presenterade världens första odlade hamburgare. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2014

Kostråd som social företeelse

Vanliga samtalsgrupper kan dramatiskt minska spädbarnsdöd i utvecklingsländer. Det menar Anthony Costello, professor på UCL i Kalifornien, som här redovisar hur man arbetat med samtal och socialt utbyte för att öka kunskapen kring ämnen som hygien, mat och hälsa. Inspelat den 27 maj 2014 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Stordalen Foundation.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Näringsrik mat i slummen

900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Undernärd blir fet

Francesco Branca, ansvarig för nutrition och hälsa på Världshälsoorganisationen, talar om fetmaepidemin som nästan överskuggar de 800 miljoner människorna som svälter. Det är mer sannolikt att ett undernärt barn blir överviktig som vuxen, berättar han. Branca tar även upp fem områden som regeringar konkret kan angripa för att minska klimatutsläppen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Bok och bibliotek 2013

Studio - om kokböcker och indiska smaker

Vårt intresse för kokböcker är enormt, i snitt kommer det ut en kokbok om dagen. Malin Mendel Westberg, utrikeskorrespondent på SVT, har i "Bombay takeaway" skildrat Indien genom just maten. Samtal med Malin och Johanna Kullman som är kokboksförläggare. Inspelat under Bokmässan i Göteborg i september 2013. Programledare: Marie-Caroline Biver.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Fetast i världen

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Hett om mat

Myter om maten

En ny rapport sticker hål på flera seglivade påståenden om vår mat. Rapportförfattaren Minna Hellman berättar om några av de vanligaste missförstånden. Många har till exempel svårt att tro att tomatketchup innehåller fler nyttiga antioxidanter än färska tomater.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Det vi äter dödar oss

Vår dagliga matkonsumtion är så ohälsosam att den leder till död och sjukdomar. Detta illavarslande budskap levererar Francesco Branca, hälsochef på Världshälsoorganisationen (WHO). Här talar han om de visioner som WHO har för att skapa en bättre global hälsa. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Mat varannan dag

Hilal Elver berättar om sitt uppdrag som en av FN:s specialrapportörer för rätten till mat. Hon reser runt i olika länder och samlar människors berättelser så att resten av världen ska förstå hur allvarlig situationen är. Många människor äter bara varannan dag, och aldrig tre mål om dagen. Söder om Sahara äter bara 40 procent av människorna varje dag. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Fånga konsumentens uppmärksamhet

Konsumenter tillbringar i snitt två timmar varje vecka i butiker. Att tala med dem på plats om näring och kost kan vara ett sätt för storföretagen att hjälpa till att förändra världen, säger Peter Freedman i denna föreläsning. Freedman är vd för paraplyorganisationen Consumer Goods Forum, som företräder en mängd multinationella företag. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Ansvar för matkedjan

Doktor Anthony So har studerat en rad ämnen om globala hälsoproblem, från tobakskontroll i låginkomstländer till hälsosystem inom matteknologi och -industrin. Här ger han konkreta exempel på ansvarstagande tekniker för ökad matsäkerhet i världen. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Hett om mat

På grillen - Fredrik Paulún

Ett möte med författaren och näringsexperten Fredrik Paulún. Vi får reda på vad begreppet GI står för, och vad författaren tycker att vi bör äta. Varför måste det kosta så mycket att äta rätt? Louise Ungerth, moderator, frågar.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Behöver vi verkligen en plan?

Vad betyder hållbar matutveckling egentligen? Ruth Richardsson från the Global alliance for future of food talar här om att det finns ett uppdämt behov av att definiera dessa system eftersom den plan som finns idag inte håller. Hon menar att vi kan göra om systemet genom tre steg. Det handlar bara om att skapa ett nytt narrativ - en ny berättelse. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
LyssnaMätt i magen

Leoni kokar potatis

Avsnitt 4 av 5

Det är lätt och svårt på samma gång att göra potatismos tycker Leoni. Ingrid berättar vad hon åt som barn när det inte fanns pizza eller hamburgare och maträtterna hette saker som kalvdans, lungmos och aladåb.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Fråga oss