Kemi

Kemiska processer i naturen

(13 program)

Fotosyntes och förbränning

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaNO-land

Kolhydrater

Avsnitt 11 av 20

Kolhydrat är samlingsnamnet på olika sockerarter och är en viktig energikälla. Kolhydrater finns till exempel i bröd, pasta, potatis, grönsaker och frukt. I kroppen omvandlas glukos till energi som vi behöver för att kunna röra oss, tänka och hålla värmen. Hur ser en glukosmolekyl ut? Och varifrån kommer alla kolhydrater som finns i grönsaker och frukt? Kolhydrater tillverkas i en kemisk process i växtcellerna som kallas fotosyntes.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaNO-land

Cellandning

Avsnitt 19 av 20

Celler tar upp syre och näring och gör sig av med koldioxid och andra avfallsämnen. Den processen kallas för cellandning. Men hur fungerar den och varför är den viktig? Hur ser formeln för cellandning ut?

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Fascinerande växter

Fotosyntesen och cellens energifabriker

Per Gardeström är professor vid Umeå universitet och föreläser om fotosyntesen och hur viktig den är för vår överlevnad. Han förklarar hur den fungerar i växten som med hjälp av solljus fixerar koldioxid. Han fokuserar på samarbetet mellan kloroplaster och mitokondrier som båda är delar av växtcellerna och viktiga för deras energiförsörjning. Inspelat den 8 mars 2017 på Umeå universitet. Arrangör: Sveriges lantbruksuniversitet.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar - teckenspråkstolkat

Snabbaste tabletten

Avsnitt 36 av 40

Tiggy undersöker vad som händer när man släpper ner en brustablett i vatten. Kan man få den att försvinna olika snabbt beroende på vilken vätska man släpper ner den i? Hon får reda på att när saker händer olika snabbt i ett experiment kallas det för att de har olika reaktionshastighet.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Förskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar - teckenspråkstolkat

Måla med salt

Avsnitt 26 av 40

Tiggy undrar varför vattnet i havet smakar så salt - man ser ju inget salt. Hon får reda på att man kan trolla fram saltet ur vattnet genom att låta vattnet avdunsta. Och dessutom kan saltvattnet bli en magisk målarfärg.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Förskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar - teckenspråkstolkat

Det bruna äpplet

Avsnitt 13 av 40

Varför blir viss mat brun när den har stått framme ett tag? Genom ett enkelt experiment får Tiggy reda på varför och hur det går att undvika genom konservering.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaLabba

Bota det sura

Avsnitt 27 av 30

Vetenskapsreportern Agneta är sur och vill inte göra något program eftersom någon har snott den sista tårtbiten mitt framför ögonen på henne! Beppe förklarar vad pH-värde är och botar surt vatten med hjälp av bikarbonat i ett kladdigt och färgglatt experiment.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar

Snabbaste tabletten

Avsnitt 36 av 40

Kan man få en brustablett att försvinna olika snabbt beroende på vilken vätska man släpper ner den i? Tiggy får reda på att när saker händer olika snabbt i ett experiment kallas det för att de har olika reaktionshastighet.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Världsvattendagen 2013

Artificiell fotosyntes

I dag har vi hyfsat effektiva solceller, men solenergin måste också lagras. En lösning kan vara att härma naturens fotosyntes, menar kemisten Björn Åkermark. Här berättar han om försök att återskapa denna komplexa process. Inspelat 22 mars 2013. Arrangör: Stockholms universitet.

Produktionsår:
2013
Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar

Måla med salt

Avsnitt 26 av 40

Tiggy undrar varför vattnet i havet smakar så salt - man ser ju inget salt. Hon får reda på att man kan trolla fram saltet ur vattnet genom att låta vattnet avdunsta. Och dessutom kan saltvattnet bli en magisk målarfärg.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaTiggy testar

Det bruna äpplet

Avsnitt 13 av 40

Varför blir viss mat brun när den har stått framme ett tag? Genom ett enkelt experiment får Tiggy reda på varför och hur det går att undvika genom konservering.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Förskola
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2012

Bränsleproduktion med hjälp av nanomaterial

Hur kan man få fram ett miljövänligt bränsle med vatten som råvara? Och vad har det med Notre-Dame-katedralen att göra? Igor Zoric, professor i kemisk fysisk vid Chalmers tekniska högskola, berättar om sin forskning om nanopartiklar.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKayos krita

Platt bröd och en bakpulverbomb

Avsnitt 4 av 5

Kayos storasyster upptäcker att brödet är slut. Kayo bestämmer sig för att på egen hand baka nytt, men brödet blir platt och hårt. Hon inser att hon har glömt bakpulvret och gör en ny deg, denna gång med massor av bakpulver.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola F-3
Beskrivning
Fråga oss