Titta

UR Samtiden - Myter om maten

UR Samtiden - Myter om maten

Om UR Samtiden - Myter om maten

Plastkulor i margarinet. Mikrad mat är näringsfattig. Närproducerat är lika med klimatsmart. Barnfamiljer äter aldrig tillsammans. Det är mycket transfetter i maten. Vi har aldrig ätit så bra som i dag. Vad är myt och vad är verklighet? Konsumentföreningen Stockholm har dels gjort en undersökning och dels bjudit in en rad föreläsare på temat Myter om maten. Inspelat på Folkets hus i Stockholm den 12 april 2010.

Till första programmet

UR Samtiden - Myter om maten : Klintbergare: Myter om matenDela

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Klintbergare: Myter om maten

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg har ägnat en hel del av sin tid åt vandringssägner om mat. Han spräcker i sitt föredrag en och annan myt. Några av dem blev till och med överraskande för honom. Bengt af Klintberg blev känd för en bred allmänhet med boken "Råttan i pizzan", som handlar om vandringssägner. I dag är hans namn synonymt med just en osann sägen som går runt och då och då får nytt liv.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dryck, Etnologi, Folkseder, Mat, Mat och dryck, Socialantropologi, Vandringssägner
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - Myter om maten

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Inledning

Seminariet Myter om maten inleds av Sune Dahlqvist, ordförande, och Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Klintbergare: Myter om maten

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg föreläser på temat Myter om maten. Arrangerat av Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Livet är för kort för att banta

Dietisten, författaren och hälsobloggaren Anna Ottosson föreläser om bantning och dieter. Hon pekar på att bantning ofta har rakt motsatt effekt och därför ofta misslyckas. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm,

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Man måste inte ladda med spagetti

Att ladda med pasta inför ett lopp är en ren myt, säger extremsportaren Rune Larsson. Han har vunnit lopp proppmätt på smörgåstårta, sill eller rostbiff. "Glädjen ska vara en stark drivkraft för alla som använder kroppen", säger han och berättar i föreläsningen med stor humor hur han hittar denna lust. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Maten, miljön och myterna

Svante Axelsson, agronom och och generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, talar om hur vi som konsumenter kan förhålla oss till alla olika budskap om hur vi äter både bra och hållbart som vi översköljs av. Självklart ska vi äta mindre kött, säger han. Men framför allt måste vi ha ett helhetsperspektiv. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Media och matmyter

Matskribenten, bloggaren och författaren Lisa Förare Winbladh talar om mediernas roll i spridningen av nya forskarrön. Varför varnar en kvällstidning för en typ av mat ena veckan och presenterar en diet där detta livsmedel är basen veckan därpå? Hon menar att samma mekanism som lockar medierna till det hon kallar klickjournalistik också är det som gör medierna smidiga och snabba. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm,

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Myter och mytbildning kring mat

Myndigheternas tro på den irrationella konsumenten är ofta farligare än själva larmen om mat, menar Misse Wester, riskforskare vid KTH och doktor i psykologi. Hur påverkar forskarnas larmrapporter oss konsumenter? Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Myter och verklighet - vad tror konsumenterna?

Hur mycket av det vi tror är sant, är verkligen det? Anna Carlsson, informatör på Konsumentföreningen Stockholm, presenterar en undersökning som tittar närmare på myter kring maten. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Myter om maten

Förtroende för maten - ett samtal

Utifrån föreläsningarna i seminariet Myter om maten diskuterar Solveig Wikström, professor på Företagsekonomiska insitutionen vid Stockholms universitet, och Leif Busk, vetenskaplig expert vid Livsmedelsverket. Moderator är Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2010
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Den svenska modellen

Folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström talar om vad som krävs av en regering för att förbättra människors livsvillkor. Han berättar om vad Sverige försöker att göra för att förebygga kroniska sjukdomar kopplade till matvanor, klimat och hållbarhet. Nyckeln är att arbeta över politiska gränser och över en längre tid, menar han. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?