Titta

Madelens matmyter

Madelens matmyter

Om Madelens matmyter

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till, och på vägen får vi reda på var maten kommer ifrån och hur den tillverkas. Madelen besöker olika ställen och deltar i arbetet som bedrivs på platsen; hon sköter grisar, stoppar korv och utvinner akrylamid ur chips i ett laboratorium. Madelens matmyter väcker frågor gällande bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö. Vi får en beskrivande bild av hur modern matindustri fungerar och varför, med för- och nackdelar.

Till första programmet

Madelens matmyter : Kan man bli rosa av att äta lax?Dela
  1. Jag ska till Norge. De kan sin lax.

  2. Cirka 95 procent av den lax
    vi äter i Sverige är odlad i Norge.

  3. När jag var liten gav mamma mig
    morotsjuice. Den gav orange hy.

  4. Det är nog samma med lax. Om man äter
    mycket odlad lax blir hyn rosa.

  5. Jag har hört att de har nåt färgämne
    i laxfodret.

  6. Titta, vilka fjäll!

  7. Jag tar av de här nu.
    Där ser jag nån.

  8. -Är det Jon Børre?
    -Ja. Hej.

  9. Och du har grejer med dig direkt.
    - Hej. Madelen.

  10. -Välkommen hit.
    -Jag ska jobba här i dag.

  11. Vad ska vi göra i dag?

  12. I dag ska vi mata fisk.
    Och vi ska räkna löss-

  13. -som vi gör varje vecka,
    och sen ska vi till slakteriet.

  14. Vi åt cirka tre kilo per person
    under förra året.

  15. Vad smarta vi kommer att bli
    - och rosa.

  16. Är det här, alltså? Man ser ju
    att de hoppar. Varför gör de det?

  17. -De är glada.
    -Det är glada laxar där.

  18. -Eller så vill de ut.
    -De har det så bra. De vill inte ut.

  19. -Oj, vilken utsikt!
    -Ja, det är fint här.

  20. Hur fungerar det med laxodling?

  21. De kommer hit
    efter ett år i sötvatten.

  22. Rom och mjölke blandas,
    så att äggen befruktas.

  23. De kläcks i sötvatten.

  24. Naturligt är lax i sötvatten i cirka
    ett år och genomgår en förändring-

  25. -från sötvattensfisk
    till saltvattensfisk.

  26. När den är ett år blir den smolt.

  27. Sen förs den från en sättfiskodling
    och sätts ut i nätburar här hos oss.

  28. -Hur stora är de här?
    -De är på cirka 4,5 kilo.

  29. -Hur gamla är de då?
    -De är cirka åtta månader.

  30. Är det möjligt att sluta odla
    och bara äta vildfångad lax?

  31. Så mycket lax som det äts i världen,
    bland annat hos er i Sverige-

  32. -så är det helt omöjligt. Det finns
    inte så mycket vildlax i världen.

  33. I Norge fångas knappt
    tusen ton vildlax per år totalt.

  34. År 2010 producerade vi cirka en
    miljon ton lax i Norge. Odlad lax.

  35. Det är omöjligt
    att täcka det behovet.

  36. -Det skulle inte räcka.
    -Nej.

  37. -Vad är riskerna med laxodling?
    -Huvudrisken är rymning.

  38. Både vårt företag och branschen
    i stort fokuserar på rymning.

  39. -Rymmer de?
    -Om det går hål i nätet.

  40. Fisken sticker ut i havet och kan
    blanda sig med den vilda laxen.

  41. Det önskar vi inte.

  42. -Finns det fler risker med odlad lax?
    -Nej.

  43. Löss och rymning är miljöfarorna.

  44. -Löss?
    -Laxlus är en naturlig parasit.

  45. All vildlax som lever naturligt
    i havet har parasiter på sig.

  46. Vi samlar mycket fisk
    på ett begränsat område-

  47. -så det kan bli mer löss här.

  48. Det totala antalet löss
    blir större än i naturen.

  49. Om vild lax passerar nära en odling
    kan de infekteras-

  50. -av laxlus därifrån.
    Den där båten är klar för lusräkning.

  51. -Du kan vara med och se hur vi gör.
    -Det börjar klia redan.

  52. De är ganska tunga.
    Jag orkar inte lyfta upp dem.

  53. -Hur många kilo är den på?
    -Sex kilo.

  54. Sex kilo? Så här stora. Sex kilo.
    Det kändes som tio kilo.

  55. Det är svårt att säga vad de tittar
    efter. Den har svarta prickar.

  56. -Då är den här godkänd, då.
    -Ja.

  57. -Hur ofta gör ni lusräkning?
    -Det gör vi varje vecka.

  58. Vad gör ni för att undvika lus?

  59. Vi räknar varje vecka
    och kollar upp att de inte får lus.

  60. Det är det bästa medlet vi har.

  61. -De simmar i väg bra.
    -Följ med i flotten.

  62. -Kan jag få mata dem?
    -Ja, det får du.

  63. -Kan jag gå av här?
    -Håll fast där.

  64. -Vad innehåller fodret?
    -Fiskmjöl och fiskolja.

  65. Och lite vegetabilier.
    Mest soja och majs.

  66. Och så lite vete,
    för att binda ihop det.

  67. Och vitaminer och mineraler,
    som fisken behöver för att växa.

  68. -Vilken fisk blir fiskmjöl?
    -Det är rens från fiskindustrin.

  69. Renset som blir över i industrin.

  70. Och så fiskas industrifisk
    till mjöl och olja.

  71. Mest skarpsill, tobis
    och anchoveta.

  72. Det är en liten sillfisk.

  73. Men hur blir odlad lax rosa?

  74. I början var det vanligt
    att man använde räkskal-

  75. -rester från räkproduktionen,
    för att få färg i muskulaturen.

  76. Sen räckte inte räkskalen till.
    Då kom man på att använda jäst.

  77. -Vad då för nåt?
    -När man bakar bullar...

  78. -Jäst.
    -Ja, det ger färgämnet astaxanthin.

  79. -Astaxanthin.
    -Ja, så kallas det färgämnet.

  80. Men om jag äter mycket lax
    kan den rosa färgen överföras på mig?

  81. Nej! Vi människor har inte förmåga-

  82. -att ta upp färgämnet
    i vår muskulatur, som laxen har.

  83. Om du bara äter lax dagen lång-

  84. -kan du aldrig bli rosa eller röd
    i köttet eller huden.

  85. -Inte ens om jag äter fodret?
    -Nej, det blir du inte.

  86. -Man kan faktiskt äta fodret.
    -Kan man?

  87. -Ska jag tugga?
    -Nja, svälj det bara rätt ner.

  88. -Två gånger.
    -Men det har inte gått ner än.

  89. När slaktar man dem, då?

  90. Det tar 18 till 26 månader
    att producera slaktfärdig lax här.

  91. -Var gör ni det? Här?
    -Nej, på slakteriet.

  92. Kan vi åka dit?
    Men först får du också äta en.

  93. Nej, men han ser ju rosa ut.
    Titta när han skrattar. Jodå.

  94. Undrar hur mycket lax han har ätit?

  95. Vad... Han spottade ut den!

  96. -Är det slakteriet?
    -Ja, det är slakteriet.

  97. Så. Är det bra?

  98. -Här sitter Kurt-Einar.
    -Finns det nån Kurt-Einar här?

  99. Hallå! Hej, Madelen. Välkommen hit.
    Trevligt.

  100. Vill du se vad som försiggår här?
    Då går vi dit bort och tittar.

  101. -Här är mycket fisk.
    -Vad händer här? Var kommer de in?

  102. De kommer in där borta,
    där det står en man i blått.

  103. -Och då lever de?
    -Sen går de in i avlivningssystemet.

  104. Där får varje fisk ett hårt slag
    i huvudet. Då blir de hjärndöda.

  105. De vaknar inte upp igen. De är döda.

  106. -Lider de då?
    -Nej, det går väldigt fort.

  107. Vi har dokumenterat
    att processen tar under en sekund.

  108. Så det går väldigt fort. Metoden är
    godkänd av norska myndigheter.

  109. Och det är nåt som dagens kunder
    kräver - en human avlivning.

  110. Det har vi här.

  111. Hur mycket lax producerar ni här
    på ett år?

  112. 2010 producerade vi
    35 000 ton lax här.

  113. Ska vi börja där de kommer in?

  114. -Där vill jag titta.
    -Gärna.

  115. Här? Vilka härliga namn ni har:
    Jon Børre och Kurt-Einar.

  116. Och Madelen.

  117. -Blir man smart av fisk?
    -Helt säkert.

  118. -Det är vetenskapligt bevisat.
    -Åtta gånger åtta?

  119. -Va?
    -Åtta gånger åtta?

  120. Kommer vi att se när de avlivas?

  121. Där får de ett slag i huvudet.

  122. Det här är en del
    av att producera mat.

  123. Man kan inte ta in levande lax
    i butiken.

  124. Ja! Kolla, jag gjorde det. Bra.
    Där satt den.

  125. Om man äter så färsk lax
    borde man bli rosa.

  126. -Lite rosa kan man bli.
    -Tror du?

  127. -Blir jag rosa nu?
    -Nej.

  128. -Tack för att jag fick komma.
    -Bara trevligt. Välkommen igen.

  129. Jag blir inte klar över det här.

  130. -Livsmedelsverket. Irene Mattisson.
    -Hej, det är Madelen.

  131. Jag har en fråga:
    Kan man bli rosa-

  132. -om man äter jättemycket lax?
    Odlad lax.

  133. Laxarna får ju ett ämne
    som heter astaxanthin.

  134. Det är släkt med betakaroten,
    morotens starka färgämne.

  135. Ämnet i sig kan göra
    att man får lite färg på huden-

  136. -men laxen har så lite
    att det är praktiskt omöjligt-

  137. -att äta sig rosa med lax.

  138. Men om jag äter lax varje dag i ett helt
    år, kan jag bli lite rosa då?

  139. Nej, det är ändå för lite.
    Det är så lite av det här ämnet.

  140. Då kan du inte äta nånting annat
    än lax. Då blir det andra problem.

  141. Du får näringsbrist
    för att du bara äter lax.

  142. -Det går inte.
    -Tack, Irene.

  143. Hej då!

  144. Nej, man blir inte rosa av lax ändå.

  145. Översättning: Karin Eek
    www.broadcasttext.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 3 av 6

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Lax är ju väldigt rosa i köttet, och Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? Det är i den odlade laxen man tillsätter ett färgämne i fodret för att få den mer rosa. Största delen av den lax vi äter i Sverige är odlad lax från Norge, och för att ta reda på hur man föder upp lax där åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Laxodling, Livsmedel, Livsmedelstillsatser, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man odla en fyrkantig tomat?

Avsnitt 1 av 6

Tomater finns i alla möjliga storlekar, former och färger. Madelen Persson åker till Holland för att ta reda på om det går att odla fyrkantiga tomater. Hon besöker också ett företag som förädlar grönsaker.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 2 av 6

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till och hon börjar med att besöka en grisbonde.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Kan man bli rosa av att äta lax?

Avsnitt 3 av 6

I odlad lax tillsätts ett färgämne för att köttet ska bli mer rosa. Madelen ställer sig frågan om det kan överföras till oss människor om vi äter väldigt mycket lax? För att ta reda på hur man föder upp lax åker Madelen till en stor laxodling utanför Tromsö.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 4 av 6

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips?

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 5 av 6

Nästan all mat innehåller tillsatser. Madelen går på shoppingrunda i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket och besöker en fabrik som gör sylt och choklad.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaMadelens matmyter

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 6 av 6

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen går till botten med frågan och besöker en bonde som odlar säd till bröd. För att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller besöker hon ett bageri och får vara med och baka.

Produktionsår:
2011
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Visa fler

Mer hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Tisdagskollen med Farzad

Svea har superkoll på käk

10-åriga Svea har superkoll på matlagning och drömmer om att öppna en egen restaurang.