Titta

UR Samtiden - Sockerchocken

UR Samtiden - Sockerchocken : Sockerchocken

Programmet är inte tillgängligt

Det här programmet saknar just nu rättigheter för att spelas upp på UR Skola.

Sockerchocken

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm granskar historien bakom våra kostråd. Aldrig tidigare har vi ätit så mycket socker som nu. Det kan vara orsaken till den pågående epidemi av fetma och diabetes som sveper över världen. Mindre fett i maten skulle ge oss mindre fett på kroppen men det blev precis tvärtom. Främst är det kolhydraterna som är boven i dramat, menar Ann Fernholm. Inspelat den 23 maj 2013. Arrangör: Stockholms stadsbibliotek.

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa, Idrott och hälsa > Hälsa och livsstil
Ämnesord:
Biofysik, Dietik, Fysiologi, Hälsa, Kemi, Medicin, Nutrition, Socker
Utbildningsnivå:
Högskola

Mer högskola & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Tvärvetenskap i praktiken

Att ge av sin kropp

Kristin Zeiler är biträdande professor vid Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet. Hon har under flera år studerat sambandet mellan etik och kroppsligt givande. När det gäller njurdonation känner ofta givare och mottagare varandra väl medan parterna i samband med äggdonation oftast blir rekommenderade att välja en anonym donator. Här vill Kristin Zeiler få oss att fundera över de rekommendationer vi får i samband med donation. Moderator: Sharon Jåma. Inspelat den 11 november 2015 på Campus Norrköping. Arrangör: Linköpings universitet.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Bildningsbyrån - sex

Det pirrar i kroppen

Många med intellektuell funktionsnedsättning har liten eller ingen erfarenhet av sex vilket skapar osäkerhet vid intimitet. Samtidigt är omgivningen ofta överbeskyddande. Sexologen Lotta Löfgren Mårtensson talar om problemet.