Titta

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Om Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till. Här väcks frågor om bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö.

Till första programmet

Madelens matmyter - svenska som andraspråk : Är det farligt att äta chips?

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan, Svenska som andraspråk och sfi > Svenska som andraspråk
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Snacks, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 4

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen går på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket för att försöka reda ut vissa av tillsatserna.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 4

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till. Hon deltar i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning

Mer hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Klimatforum 2016

Regeringens arbete med hållbar konsumtion

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) skräder inte orden när han berättar om sina planer för att påverka Sveriges konsumtion i en mer hållbar riktning. Han menar att Sverige ska vara ett av världens första fossilfria länder och ha ett hundraprocentigt förnybart energisystem. Inspelat på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10 februari 2016. Arrangör: Naturvårdsverket.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Tisdagskollen med Farzad

Svea har superkoll på käk

10-åriga Svea har superkoll på matlagning och drömmer om att öppna en egen restaurang.