Titta

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Om Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Det finns många myter gällande mat. Men stämmer de eller inte? Reportern Madelen Persson försöker ta reda på hur det ligger till. Här väcks frågor om bland annat djurhållning, hygien, bioteknik, tillsatser i maten och miljö.

Till första programmet

Madelens matmyter - svenska som andraspråk : Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa, Kemi > Maten och hälsan, Svenska som andraspråk och sfi > Svenska som andraspråk
Ämnesord:
Bageriprodukter, Bröd, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelskemi, Medicin, Näringslära, Teknik
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9

Alla program i Madelens matmyter - svenska som andraspråk

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är alla tillsatser dåliga?

Avsnitt 1 av 4

Nästan all mat innehåller massor av tillsatser. Men vad är det egentligen i maten? Vad står alla dessa E-nummer för? Madelen går på shoppingtur i mataffären med tillsatsexperten Evelyn från Livsmedelsverket för att försöka reda ut vissa av tillsatserna.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är det farligt att äta chips?

Avsnitt 2 av 4

För tio år sedan larmades det om att chips och annan friterad mat var cancerframkallande. Men vad hände sen? Är det farligt att äta chips? Madelen besöker ett laboratorium på Livsmedelsverket där dom mäter halten av det farliga ämnet akrylamid i chips.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Är mörkt bröd alltid nyttigare än ljust?

Avsnitt 3 av 4

Vad innehåller bröd egentligen, och måste man äta mörkt bröd för att vara nyttig? Madelen besöker ett bageri och får vara med och baka för att reda ut vad det industriellt bakade brödet innehåller.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaMadelens matmyter - svenska som andraspråk

Finns det trynen och knorrar i korven?

Avsnitt 4 av 4

Vad innehåller falukorv egentligen? Är det sant att delar av grisen som tryne och knorr mals ner och hamnar i korvsmeten? Madelen ska ta reda på hur det ligger till. Hon deltar i produktionen av falukorv från malning av kött till färdig korv på en charkuterifabrik i Falun.

Produktionsår:
2012
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Extramaterial
Arbetsmaterial finns
Beskrivning

Mer grundskola 7-9 & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Byggänget

Den stora invigningsfesten

Nu är det bara timmar kvar till den stora invigningsfesten. Jens, Reshin och Dimitrios röjer ut all byggpapp och städar rummet. Elsa Billgren kommer förbi med lite extra pynt. Byggänget får personliga diplom av Zafire som de sätter upp på väggen. Efter spänd väntan är det äntligen dags att släppa in alla gästerna. De inviger rummet med tal och invigningsband som alla eleverna i byggänget klipper tillsammans.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Fatta fakta

Socker

Varför har vi sug efter det som är sött? Och vad händer i kroppen när vi äter socker? Nutritionisten Anki Sundin berättar om suget efter det söta och vad det gör med oss.

Fråga oss