Titta

UR Samtiden - Mat, piller och pulver

UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Om UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Konsumentföreningen Stockholm har samlat en rad sakkunniga som diskuterar trender och vetenskap inom mat och hälsa. Seminariet genomförs under rubriken Mat, piller och pulver på menyn. Inspelat den 16 mars 2015 på Stockholms universitet.

Till första programmet

UR Samtiden - Mat, piller och pulver : LivsmedelskontrollenDela
  1. Livsmedelskontrollen.
    Det är vi som kollar maten.

  2. Livsmedelskontrollen i Sverige
    är mestadels kommunal.

  3. Jag är från Stockholms stads
    livsmedelskontroll.

  4. Vårt statliga verk på området
    är livsmedelsverket.

  5. Vi pratar livsmedel och det är
    alldeles oavsett livsmedel i–

  6. –kassen vi köper på internet
    eller lunchmaten på restaurangen.

  7. Eller om det är kosttillskott
    som proteinpulver till exempel–

  8. –så faller det under
    livsmedelslagstiftningen.

  9. Livsmedelslagstiftningen ska skydda
    konsumentens intressen och hälsa–

  10. –och den ska också motverka fusk.

  11. Den säger även att det är
    livsmedelsföretagets ansvar.

  12. De livsmedel som släpps ut
    på marknaden eller ges bort–

  13. –oavsett vilket,
    är det dess ansvar att de är säkra.

  14. Några nämnde det i dag,
    men är väldigt viktigt.

  15. Det vi gör är
    att göra stickprovskontroller.

  16. Vi följer upp
    att företagen följer lagen.

  17. Vi kan inte vara överallt
    samtidigt och jämt.

  18. Men vi tittar främst på områden
    där det finns störst risker.

  19. Det vi kan göra om vi hittar
    avvikelser mot lagstiftningen är–

  20. –att vi kan förbjuda t.ex.
    kosttillskott som inte är säkra.

  21. Vi kan också i värsta fall
    förbjuda hela verksamheter.

  22. Vi har några viktiga utgångspunkter
    i kontrollen.

  23. Först och främst att vi måste ha
    fog för de beslut vi fattar.

  24. Om vi förbjuder ett kosttillskott
    på grund av hälsorisk–

  25. –måste det underbyggas
    med vetenskapligt material.

  26. Vi kan inte gå runt och tycka saker
    bara för att.

  27. Kostillskott är livsmedel,
    inte läkemedel.

  28. Vi stöter ofta på företagare och
    konsumenter med annan uppfattning–

  29. –men lagstiftningen är tydlig
    på det här området.

  30. Man får inte göra påståenden om
    enskilda livsmedel och kosttillskott–

  31. –att det botar sjukdomar.

  32. Då är vi inne och klampar
    på läkemedelsverkets område.

  33. Något annat eller en uppfattning
    vi stöter på ibland är–

  34. –att vi förbjuder
    alla kosttillskott som fungerar.

  35. Så är det inte, utan vi tittar främst
    på om det finns risk med tillskottet.

  36. Nu undrar ni kanske:
    "Vad har ni hittat då?"

  37. Jag drar några exempel från de
    senaste årens kosttillskottskontroll.

  38. Exemplen är något som vi stöter på
    relativt regelbundet.

  39. Prestationshöjande kosttillskott.
    Vi hade nåt här förut.

  40. Bland annat PWO:er,
    innan träning.

  41. Här har vi hittat syntetiskt
    framställda ämnen–

  42. –även växtextrakt som kan vara
    rent hälsofarliga att äta.

  43. Tillskott för potens och lust
    säljs exempelvis i erotikbutiker.

  44. Där har vi och läkemedelsverket
    hittat läkemedelssubstanser–

  45. –i många kosttillskott som inte fanns
    med i ingrediensförteckningen.

  46. Man vet inte vad man köper,
    helt enkelt.

  47. Vi har kosttillskott
    för viktminskning.

  48. Där stöter vi på ingredienser som gör
    att det ska ses som läkemedel.

  49. Vitaminer och mineraler. Nån nämnde
    att för mycket inte är bra.

  50. Vi kontrollerar alltför höga doser
    av vitaminer och mineraler.

  51. Det kan innebära en hälsorisk i sig
    att äta för mycket.

  52. Växtbaserade kosttillskott.
    Där har vi gjort provtagningar–

  53. –på många med ursprung i Asien–

  54. –där vi har hittat höga halter av
    tungmetaller – bly och kvicksilver.

  55. Sen kommer vi
    till kosttillskott på nätet.

  56. Som ni vet finns
    det mesta av allt på nätet.

  57. Så även kosttillskott. Man kan hitta
    allt möjligt och även mer–

  58. –än i hälsokostbutiker
    och andra verksamheter.

  59. Ett stort problem där
    är anonyma sidor.

  60. Företag som säljer på nätet
    men talar inte om vilka de är.

  61. På såna sidor kan man hitta
    väldigt skumma produkter–

  62. –som man kan vara hälsofarligt.

  63. Det jag tänkte skicka med är två
    korta råd från livsmedelskontrollen.

  64. Det första: ät inte något där du inte
    känner till ingredienserna.

  65. Två: köp inte livsmedel
    eller kosttillskott från någon–

  66. –som inte talar om vem man är.

  67. De gömmer sig för er, men troligen
    även från livsmedelskontroll.

  68. Tack för mig.

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Livsmedelskontrollen

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Jenny Johansson är livsmedelsinspektör på Livsmedelskontrollen. Hon berättar om verksamheten som kontrollerar att företag och säljare följer livsmedelslagstiftningen. Lagen finns till för att skydda konsumenters intressen och hälsa, och ska motverka fusk. Livsmedelskontrollen informerar, gör uppföljning och stickprov på säljares olika produkter. Hon berättar att de ibland hittar produkter som kan vara olagliga eller hälsofarliga. Inspelat den 16 mars 2015 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Handel, Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelshandel, Livsmedelskontroll, Livsmedelskvalitet, Njutningsmedel, Teknik
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Vem bestämmer vad du äter?

Helena Sandberg forskar inom media och kommunikation och föreläser här om vilka aktörer som har inflytande över våra val av mat. De som tidigare hade monopol på kunskap har blivit utmanade av nya experter som tränare, lobbyister, kändisar och bloggare. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Njut av träning - bli expert på dig själv

Samtal mellan träningscoachen Blossom Tainton och moderatorn Louise Ungerth. Blossom Tainton menar att allt vi gör eller inte gör påverkar oss. Hon beskriver hur man kan uppnå de fem s:en – smärtfri, smidig, stark, snabb och snygg. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Livsmedelskontrollen

Jenny Johansson är livsmedelsinspektör på Livsmedelskontrollen som ser till att livsmedelslagstiftningen efterlevs. Hon berättar om verksamheten och hur de arbetar med uppföljning och stickprov av säljares olika produkter. De hittar ibland produkter som kan vara olagliga eller hälsofarliga. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

På professorns tallrik

Professor Maj-Lis Hellénius och Anette Jansson som är nutritionist på Livsmedelsverket föreläser om Livsmedelsverkets nya rekommendationer och kostråd. Vilka livsmedel bör vi öka vårt intag av? Vilka ska bytas ut och vilka bör begränsas? Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Expertjuryn granskar mat, piller och pulver

Panelsamtal om produkter som säljs under förespegling att de kan påverka hälsa och välbefinnande. Medverkande: Stefan Branth, Petra Lundström, Jessica Agert. Moderator: Louise Ungerth. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Proteinhajpen - behov eller påhitt?

Näringsfysiologen Anki Sundin föreläser om vårt behov av protein. Hon berättar att protein är viktigt för uppbyggnad och återhämtning och att det är lätt att uppnå rekommenderade mängder protein via vanliga livsmedel. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Det går lika bra med smörgåstårta

Långdistanslöparen Rune Larsson föreläser om kost och träning. Han berättar att han själv ibland gått på myter om kosten, bland annat om pastans undergörande effekter. Själv åt han en gång smörgåstårta och sprang därefter 51 km på rekordtid. För honom är det glädjen i träningen som är det viktiga. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Visa fler

Mer högskola & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Design of prosperity 2014

De klimatsmarta konsumenterna

Imola Bedo är policyansvarig i Europakommissionen. Hon föreläser här om konsumism, klimat och hur EU kan bli bättre när det gäller handel och ekologiska varor. Inspelat den 21 november 2014. Arrangör: Textilhögskolan i Borås.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Bildningsbyrån - historia

Smörgåsbordets uppkomst

Vilka rätter stod på de tidigaste smörgåsborden? Om kändiskocken Gustava Björklund, maten och det dukade bordet under 1800-talet.