Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : En klimatsmart modell för KenyaDela
  1. God morgon, Ers excellenser,
    mina damer och herrar.

  2. Jag ska börja med att berätta lite
    om stiftelsen och varför jag är här.

  3. Koncernen tillhandahåller
    finansiella tjänster-

  4. -och arbetar för socioekonomiskt
    välstånd bland Afrikas invånare.

  5. Stiftelsen, som jag är chef för, är en
    av institutionerna i den här familjen.

  6. Vårt uppdrag är att förändra folks liv
    på ett socioekonomiskt plan.

  7. I Afrika har det sociala stor betydelse
    för den ekonomiska omvandlingen.

  8. I den här familjen ingår banken.

  9. Banken drevs fram av bönderna
    och är nu den största i regionen.

  10. En viktig sak är att kundbasen har växt
    från 400 000 till 9,6 miljoner-

  11. -under en tioårsperiod.
    Och varför är det viktigt?

  12. För att kunna hjälpa dessa kunder
    har banken varit tvungen att utvecklas-

  13. -och hitta nya tekniska lösningar
    bland mycket annat.

  14. Det har varit en fördel för stiftelsen.

  15. Banken är etablerad och har en stor
    infrastruktur som vi har tillgång till-

  16. -när vi försöker nå ut till folk. De
    senaste åren har stiftelsen kunnat...

  17. Tack vare den här omfattande
    infrastrukturen har vi kunnat-

  18. -lära 1,2 miljoner kvinnor och unga
    att förstå ekonomisk information.

  19. Vi har kunnat påverka
    500 000 bönders liv.

  20. Vi har kunnat ge lån på 270 miljoner
    USD till kvinnliga företagare.

  21. Man når långt när privata företag
    och sociala organisationer hjälps åt.

  22. Stiftelsen verkar på sju olika områden.

  23. Avsikten är att erbjuda folk möjligheter
    och hjälpa dem framåt.

  24. Om en jordbrukare ska lyckas bra
    måste han kunna hantera sina pengar.

  25. Vi har ett program för det.
    Vi har även ett företagarprogram.

  26. Jordbrukaren måste även ta hänsyn till
    miljöfrågor. Vi har ett program för det.

  27. Vi integrerar alltså... Vi har
    ett mångfasetterat sätt att arbeta.

  28. Vi tror nämligen att sociala utmaningar
    till sin natur är mångfasetterade.

  29. Varför är vi då här,
    på en jordbrukskonferens?

  30. I en orkester behövs det
    många musiker, och vi är en av dem.

  31. 9 miljarder munnar ska mättas, men
    Afrika klarar inte sin egen befolkning.

  32. Inte än. Afrika har den största arealen
    bördig mark, men den utnyttjas inte.

  33. Det finns mark och modern teknik.
    Jordbruket har förändrats i världen-

  34. -men Afrika klarar inte
    att nära sin befolkning.

  35. Det är en utmaning som vi antar,
    och vi börjar i Kenya.

  36. Vi klarar inte vår egen matförsörjning
    och vi har låga inkomster.

  37. Utmaningarna rör bl.a. klimatet
    och storleken på jordbruken.

  38. Många av dem berör både sektorn
    och den enskilda jordbrukaren.

  39. Vi har redan arbetat med 500 000
    bönder, men mycket återstår att göra.

  40. Så vi har utformat ett pilotprojekt med
    stöd av den nederländska regeringen.

  41. Det innefattar en rad olika tjänster
    som vi vill erbjuda bönderna.

  42. Det handlar om produktionskunskap,
    tjänster, produkter-

  43. -och ett förtroendenätverk som hjälper
    oss att kunna bistå bönderna med...

  44. ...hjälp och kommunikation i god tid.

  45. Vi vill att jordbrukarna ska bli
    framgångsrika på ett hållbart sätt.

  46. Projektet syftar också till hållbarhet.
    Vi arbetar med bönderna i tre år.

  47. Det gäller att ändra folks beteende.

  48. Vi utformar en hållbar modell-

  49. -som tar hänsyn till kostnader och
    hållbarhet för bönderna på lång sikt.

  50. Men den tar även hänsyn
    till miljömässig hållbarhet.

  51. Klimatet är en utmaning. Det är alltså
    regnbevattnat jordbruk vi talar om.

  52. Vad gör vi då annorlunda
    i det här programmet?

  53. Stiftelsen riktar sig till småbönder-

  54. -men nu ville vi börja i mitten, så här
    fokuserar vi på medelstora jordbruk.

  55. Vi tror att de kan sätta i gång nåt.

  56. De kan få ut mer mat på marknaden,
    för de har lyckats försörja sig själva.

  57. Om vi lyckas få marknaden att växa,
    genom de här förtroendenätverken-

  58. -blir bönderna beroende av fler
    för att kunna försörja marknaden.

  59. Vi kan få en dominoeffekt,
    där de medelstora jordbruken måste-

  60. -ta hjälp av de mindre
    för att försörja marknaden.

  61. De medelstora jordbruken kan också
    bli vår strategi för hållbarhet.

  62. Om vi ska kunna växa är hållbarhet
    och storskalighet oumbärliga faktorer.

  63. Om vi inte uppnår storskalighet
    kan vi inte göra nånting.

  64. Utan storskalighet
    blir vi kvar där vi är i dag-

  65. -med osäker livsmedelsförsörjning,
    dålig kost och undernärda barn.

  66. Vi måste komma bort från det.
    Det är vår utmaning.

  67. Så vad gör vi som stiftelse?
    Vi använder oss av de verktyg vi har.

  68. Vi har en stor infrastruktur. Banken
    finns i dag i fem länder, snart femton.

  69. Deras mål är att förändra 100 miljoner
    människors liv de kommande tio åren.

  70. Vi utvecklar en hållbar, skalbar modell-

  71. -som är kostnadseffektiv-

  72. -och ytterst eftersträvar
    att stödja jordbrukarna-

  73. -så att vi kan omvandla
    jordbruket i Afrika.

  74. Tillsammans med banken vill vi
    förändra 100 miljoner människors liv-

  75. -varav 13 miljoner i Afrika
    söder om Sahara, genom jordbruk.

  76. Vi har fantastiska samarbetspartner:
    den nederländska regeringen-

  77. -Kenyas regering, och många
    kända aktörer i jordbrukssektorn.

  78. Vi gör det på ett nytt sätt. Vi tänker
    långsiktigt, storskaligt, hållbart-

  79. -och vi har både ett företag och
    en social organisation som motorer.

  80. Tillsammans med banken ska vi finnas
    i femton afrikanska länder inom tio år.

  81. Tack.

  82. Översättning: Elin Lindén
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

En klimatsmart modell för Kenya

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Biologi > Djur och natur > Naturbruk > Jordbruk
Ämnesord:
Jordbruk, Kenya, Lantbruk
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Pi-symposium våren 2017

Ditt inre liv

I kroppen pågår ett ständigt arbete. Vad är det som gör att vi känner oss sjuka eller friska? Mats Lekander är professor i hälsopsykologi och berättar om sambandet mellan hjärna och immunsystem, om stress, sömn och om vad som gör att vi känner oss sjuka eller friska. Inspelat den 4 maj 2017 på Playhouseteatern i Stockholm. Arrangör: Fri tanke förlag.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

För dom är jag bara tjock

När Albin var 14 år började hans lever visa sämre värden på grund av övervikt. Han bestämde sig för att försöka bli smal och fick hjälp av Rikscentrum Barnobesitas vid Karolinska universitetssjukhuset, som även årligen ordnar ett sommarläger för överviktiga ungdomar.