Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Ett tydligare målDela
  1. Det var sex män från Hindustan,
    Sex mycket lärda män

  2. De skulle elefanten se,
    men blinda voro de

  3. Med observation de tänkte
    få visshet

  4. Den förste föll just
    då det var hans tur

  5. Mot dess breda sida,
    och skrek rakt ut:

  6. "Jösses, elefanten, är som en mur!"

  7. Den andre rörde beten, skrek:
    "Vad var det där?"

  8. "Så väldigt rund
    och mjuk och skarp den är."

  9. "Detta underverk till elefant
    ett spjut bär!"

  10. Den tredje gick fram
    och råkade få fatt

  11. I djurets snabel som sig vred,
    och utbrast att:

  12. "Det känns som en orm
    som jag har fångat."

  13. Den fjärde lutade sig fram
    och kände på ett knä

  14. "Vad detta mäktiga djur är likt,
    vet jag med"

  15. "Det tydligt är, vår elefant,
    liknar ett träd"

  16. Den femte tordes örat ta,
    och sa: "Så blind jag är"

  17. "Jag känner vad det liknar,
    jag lovar och svär"

  18. "Detta under till elefantdjur
    är som en solfjäder"

  19. Den sjätte kom fram
    och gjorde ett svep

  20. Det var den svängande svansen
    han grep

  21. "Jag tycker", sa han,
    "att elefanten är som ett rep"

  22. Männen ifrån Hindustan
    trätte länge och väl

  23. Och alla höll de en åsikt
    för egen del

  24. Trots att de alla hade rätt,
    hade de också fel

  25. Så ofta i teologiska krig
    de trätande saknar vett

  26. Man går på i ovetskap
    om vad den andre anser rätt

  27. Och pratar om elefanten
    som ingen sett

  28. Vi har samma tendens
    inom nutritionsepidemiologi.

  29. Jag ska ägna mina åtta minuter åt att
    bidra till denna storartade konferens.

  30. Tack, dr Stordalen och professor
    Rockström för äran att delta i EAT.

  31. Mitt ödmjuka bidrag är att vi också
    missar elefanten i rummet.

  32. Uppdraget, strategierna, taktiken-

  33. -handlar om
    hur man tar sig dit härifrån.

  34. De förutsätter att vi är överens om
    var "där" är.

  35. Vi hade aldrig kunnat landa på månen
    om alla vetenskapsmän bråkade om-

  36. -hur man hittar månen.

  37. Vad gäller kost råder enorm oenighet.

  38. Vi skär ner på fett, kolhydrater,
    fruktsocker, gluten, undviker GMO.

  39. Vi verkar vara ense om att vi behöver
    en kost som bygger på växter-

  40. -men hos allmänheten
    är den rådande föreställningen-

  41. -att vi borde äta mer kött,
    smör och ost.

  42. Vi kan inte ta oss härifrån och dit-

  43. -förrän man är ense om var "där" är.

  44. Och med vetenskap som grund
    finns det det.

  45. Det här är mitt förslag till er.

  46. Och ni är de upplysta.
    Ni vet redan det här.

  47. Men ni ser vad som händer i världen.

  48. De grupper vi försöker mobilisera
    kanske inte ser det.

  49. Vi måste samla allmänheten
    för den gemensamma saken.

  50. Vi måste enas,
    ovanför bruset och oenigheten-

  51. -att vi måste veta var "där" är
    vad gäller hälsosam kost.

  52. För att uppnå sundare mathållning
    och förbättra människans situation-

  53. -och förbättra jordens hälsa
    genom att uppnå hållbarhet.

  54. Jag har skrivit tre upplagor
    av en lärobok i näringslära-

  55. -och skrivit artikeln
    "Vet vi vad som är bäst för hälsan?"

  56. I de relevanta texterna hittar man
    fettsnåla dieter, vegandieter-

  57. -Dash-dieten, dieter mot hypertoni
    eller diabetes.

  58. Till och med stenålderskost
    är bättre än modern kost.

  59. Men ingen pepperoni -
    det fanns inte på stenåldern.

  60. Men vilt och mycket grönsaker går bra.

  61. Kost med få kolhydrater är växtprotein
    eller medelhavskost.

  62. Twinkie-dieten kan vi strunta i.

  63. Men det allmänheten får se
    är en debatt mellan forskare-

  64. -och författare till böcker om populära
    dieter, om vilken som är bäst.

  65. Vi missar att en bra diet är hur den
    liknar andra - inte hur den skiljer sig.

  66. Oliven i mitten.
    Den beskrevs av Michael Pollan:

  67. "Inte för mycket mat - mest växter."

  68. När Frank Hu och jag skrev
    en artikel i Huffington Post-

  69. -med samma rubrik som detta tal har,
    kortade vi det:

  70. "Hälsosam mat, vettiga kombinationer."

  71. Men det är samma idé:
    Färska råvaror, växter.

  72. Till min glädje skrev kommittén för
    kostrådgivning i USA nåt liknande-

  73. -men på 572 sidor. Michael Pollan var
    mer koncis, men slutsatsen är samma.

  74. Ändå kämpar vi för att behålla
    rekommendationerna-

  75. -mot politiska krafter-

  76. -och mot den rådande uppfattningen
    att vi hade fel.

  77. Vi sa: "Mindre fett",
    men folk blev inte friskare.

  78. Ancel Keys sa inte:
    "Ät lågkalorikakor, så ordnar det sig."

  79. Men vi åt skräpmat med mindre fett
    eller kolhydrater i.

  80. Allmänheten tror oss inte. Man tror
    att alla näringsexperter är oense-

  81. -och ingen av dem har samma åsikt i
    mer än en kvart. Det ska vi bekämpa.

  82. Annars sitter vi där när huset brinner-

  83. -som brandmän som bråkar
    om vem som har rätt slang-

  84. -men ingen sprutar på elden.

  85. Jag ber er därför
    att förena er med mig-

  86. -eller låt mig förena mig med er.
    Jag har skapat "True Health Coalition".

  87. Vi är 175 personer från över 20 länder
    som har slutit upp runt:

  88. "Vi är ense om vad hälsosam kost är."

  89. Vi är allt från veganer till
    stenålderskostförespråkare.

  90. Några ledande veganer står enade med
    ledande stenålderskostexperter.

  91. "Våra rekommendationer
    är mer lika än olika."

  92. Sök på "Glimmer Initiative"-

  93. -eller mejla direkt till mig
    på david.katz@yale.edu-

  94. -så kan vi prata om hur ni kan stödja.

  95. Den här konferensens uppdrag är
    fantastiskt. Det är en ära att vara med.

  96. Uppdraget är att ta sig dit härifrån.
    "Där" är en vacker plats-

  97. -där människans
    och planetens hälsa förenas.

  98. Mitt ödmjuka bidrag är detta:

  99. Alla strategier och all taktik,
    alla intellektuella krafter här.

  100. Alla kungens hästar och män
    misslyckas hitta priset-

  101. -om vi inte övertygar folk om
    att vi vet vad det är.

  102. Vi vet, så vi måste berätta för alla.
    Tack så mycket.

  103. Översättning: Veronika Haraldson
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Ett tydligare mål

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Om vi ska skapa ett hälsosammare liv måste vi sluta debattera den bästa dieten, menar David Katz i denna föreläsning. Katz är grundare av True Health Coalition, ett samarbetsorgan som ska få världen att enas kring hälsosammare matkonsumtion. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dietik, Dryck, Livsmedelskonsumtion, Mat
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Bästa bränslet för barn

Barnläkaren och forskaren Anna-Karin Edstedt Bonamy berättar om vilken mat och näring som är bäst för barn, men också hur du skapar förutsättningar för att måltiden ska bli lustfylld och hur du lär dina barn att få bra matvanor. Hon talar om allergier, intolerans och problem med skärmar och smartphones vid måltiderna, varför det kan bli problem med att utesluta gluten i maten och om hur viktigt det är att få ett läkarutlåtande vid exempelvis laktosintolerans och inte skapa egna diagnoser och antaganden. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.