Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Barnens rätt till rätt matDela
  1. Jag är så glad över att vara här.

  2. Tack för att jag får vara
    med i den rådgivande gruppen.

  3. Tack, Barry Popkin, för att du redan
    har berättat om Kina, då sparar jag tid.

  4. Jag har ett miljöengagemang.
    Jag är känd i Kina för mitt miljöarbete.

  5. Jag arbetar med urbanisering och grön
    energi. Det ledde vidare till matfrågan.

  6. Som ofta har påpekats står maten för
    de största utsläppen av växthusgaser.

  7. Barry visade er statistik från Kina,
    så jag ska visa några bilder.

  8. I Kina har barnen blivit tjocka
    på bara en generation.

  9. En vän till mig som är 62 år-

  10. -skickades under kulturrevolutionen ut
    att jobba på fälten. Då var hon 16 år.

  11. Under de åtta åren fick hon mycket lite
    att äta, bara ris och lite grönsaker.

  12. Varje år gav staten henne
    ett block av frysta ägg-

  13. -så att deras hushåll
    kunde göra dumplings till nyår.

  14. Under kommunisttiden
    fick man inte ha höns eller grisar.

  15. I dag
    har vi gått från hunger till frosseri.

  16. 15 % av våra barn
    har ett förstadium till diabetes.

  17. Det är hemskt,
    och inte alla är feta eller överviktiga.

  18. Vi får diabetes
    vid ett mycket lägre BMI.

  19. En av de största drivkrafterna i Kina
    är urbaniseringen.

  20. 2030 bor 900 miljoner människor
    i städerna - 80 % av vår befolkning.

  21. 2025 kommer 800 miljoner av dem
    att tillhöra medelklassen.

  22. De har ingen kontakt med naturen.
    Barnen är rädda för att ta i jord.

  23. Barnen får höra att det finns
    lejon och björnar i gräset.

  24. Förut hade vi gatustånd med
    relativt nyttig mat, och matmarknader.

  25. Nu har vi enorma stormarknader
    fulla av bearbetade livsmedel.

  26. Grillspett var ganska nyttig snabbmat.

  27. Nu köper man snabbmat
    på Seven Eleven.

  28. Barnen på landsbygden
    påverkas också av det här.

  29. Där får barnen
    ris och grönsaker till lunch.

  30. Om de får en eller två yuan,
    motsvarande 10-20 cent i USA-

  31. -köper de bearbetade livsmedel, för
    deras skollunch smakar inte mycket.

  32. Förut åt vi små mängder strimlat kött,
    nu äter vi biffar, som man gör i väst.

  33. Vår planet har inte råd med det.

  34. I den kinesiska kulturen
    är akademiska framgångar viktiga.

  35. Föräldrar uppmuntrar inte idrottande
    eller ens spring på rasten.

  36. Som Tim sa, behövs det en kulturell
    förändring för att förändra maten.

  37. Jag ska visa er hur vi i Kina
    ska förändra kulturen i hela samhället.

  38. Det börjar med barnen, för sundare
    barn innebär en sundare planet.

  39. Vi lär barnen att äta mat som är bra
    för dem - och bra för vår planet.

  40. Vi lär dem att de kan påverka klimatet
    även om de bara är barn.

  41. När de äter nyttigt blir de
    "mat-hjältar" och "planetens hjältar".

  42. Utmaningen för Kina - och världen-

  43. -är att få barnen engagerade
    i den här frågan.

  44. Hur får man alla barn engagerade?
    De har inte matkunskap i skolan.

  45. Med "A new way to eat" lär vi dem att
    uppskatta riktig mat, som Robert sa-

  46. -och bli smartare matkonsumenter.

  47. För första gången i Kina pratar vi
    om både näringsämnen och hållbarhet.

  48. Det finns tre komponenter: Vi har
    utvecklat en kostmodell för barn i Kina.

  49. Vi har ett ämnesöverskridande studie-
    material för låg- och mellanstadiebarn.

  50. Och precis som Jamie Oliver
    tar vi fram nya recept på skolmat-

  51. -i samarbete med
    skolmatsleverantören Chartwells.

  52. Enligt Brett Rierson
    från FN:s livsmedelsprogram-

  53. -är det här den enskilt viktigaste
    insatsen för barns hälsa.

  54. Och här ser ni varför.
    Vi utgår från leken.

  55. Vi vill väcka deras intresse
    för riktig mat.

  56. Och få dem att älska riktig mat.

  57. Genom "lek och lär" ger vi dem
    kunskaper från experter i hela världen-

  58. -för att påverka dem i vardagen.
    Så här ser processen ut.

  59. Det är en metod för att förvandla
    komplexa idéer till handlingar.

  60. Vi hade
    en mycket intressant workshop igår.

  61. Det visade sig vara förvånansvärt svårt
    att utgå från begrepp som-

  62. -"miljövänliga källor
    till kalcium och protein"-

  63. -"antibiotika-resistens" eller "mat som
    slängs" och göra något slagkraftigt-

  64. -som "Uttryck dig"
    eller "Ät regnbågsfärger varje dag".

  65. Vi bad er också
    att tänka ut en aktivitet.

  66. Man kan utgå från en lek, ett spel
    eller en sång från sin barndom.

  67. Förvånansvärt svårt.

  68. Vi ber alltid barnet ändra något
    specifikt i sitt konsumtionsbeteende.

  69. Leken knyts till en speciell sak.

  70. Och vad kan fungera
    som indirekt motivation i Kina?

  71. Hur kan man få någon som inte
    är intresserad av mat att bli det?

  72. Så här förmedlar vi er expertkunskap
    på ett språk som barnen förstår.

  73. Här är ett utdrag ur en rapport
    som vi läste när vi gjorde research.

  74. Det är inget som barn kan förstå.

  75. Men de förstår:
    "Sättet som vi odlar på förstör jorden."

  76. "Om jorden är sjuk, blir folk sjuka."

  77. "Kroppen behöver bra mat, så jorden
    måste må bra, så att vi får bra mat."

  78. Det förstår de.

  79. Vi tittade på olika kostmodeller
    men insåg att de var för komplicerade.

  80. Så vi hittade på enkla regler
    för "mat-hjältar".

  81. "Mat ger mig energi,
    men bra mat gör mig frisk och glad."

  82. "Jag kan göra världen bättre
    genom att äta nyttigare."

  83. Pyramiden blev ett runt middagsbord
    med ätpinnar och varmt vatten.

  84. Vi sa: "Ät de bra sakerna först
    då äter man lagom mycket."

  85. Skadlig mat är mat
    med stor miljöpåverkan, som nötkött-

  86. -och kött från utrotningshotade arter.
    Ingen hajfenssoppa!

  87. Vi frågade experter vilka förändringar
    av barns matvanor de ville se.

  88. Jag har bara tid att visa ett exempel.

  89. Jeff Sachs älskar
    att prata om mikronäringsämnen.

  90. Johan pratar om biologisk mångfald.
    Jag pratar om "från jord till bord.

  91. Vårt budskap
    blev "ät regnbågsfärger varje dag".

  92. Vi försökte hitta på aktiviteter
    som passade lektioner i alla ämnen.

  93. Vi har med rörelser, så att det blir kul
    när de lär sig "att äta regnbågsfärger".

  94. Att äta regnbågsfärger det är gott

  95. Alla regnbågsfärger,
    det har kroppen fått

  96. Kroppen den mår bra och jag är gla'
    av de goda regnbågsfärgerna

  97. Den här sången fastnar
    efter några gånger.

  98. De får också gissa
    om något är en frukt eller grönsak.

  99. De sätter den på regnbågen, och
    när den är full får de ett klistermärke.

  100. När de har drama får de känna efter
    hur maten får dem att känna sig.

  101. -Arg.
    -Arg.

  102. Jag är ingen zombie! Jag är arg.

  103. De har kul.
    Och vi använder olika ingångar.

  104. Den som kan engelska i Kina
    kan få tre gånger så hög lön.

  105. Föräldrarna satsar mycket
    på att barnen ska lära sig engelska.

  106. Våra övningar bygger på kort med
    två språk. Här lär de sig ord för mat.

  107. -Ett, två, tre...
    -"Banana"!

  108. Den som får flest kort
    får ett klistermärke!

  109. -"Banana!"
    -"Banana!"

  110. Varje lärare, som...

  111. Vi vill göra materialet fritt i Kina
    - och i resten av världen.

  112. Läraren får ett lektionskort
    och kan skanna en QR-kod-

  113. -och se en instruktionsvideo.

  114. Vi lär dem olika ord för mat.
    Sen ropar vi ut till exempel "morot"-

  115. -och den som tar kortet först vinner.

  116. Det blir en spännande tävling,
    de gillar det här spelet.

  117. "Gissa grönsaken" är en charad-lek.

  118. En annan ingång handlar om säker
    mat. Det är ett stort problem i Kina.

  119. Bilden visar falskt nötkött.

  120. Kött från rävar och minkar
    har sålts som lammkött.

  121. Man har hittat
    kartong i dumplingfyllning.

  122. 18 000 döda grisar flöt i floden bakom
    mitt hus. Fläskköttet hade kasserats.

  123. Föräldrar vill ha säker mat, så de går
    till pålitliga multinationella kedjor.

  124. KFC är Kinas största franchisekedja.

  125. Men de vill också lära sig
    om nyttigare mat.

  126. Jag har inte tid att visa alla bilder.

  127. Men jag vill berätta att det här
    har tagits emot mycket väl-

  128. -inte bara av barnen
    utan också av föräldrar och lärare.

  129. Barnen tycker att det är magiskt
    och spännande, och de får tävla.

  130. Målet är att skapa något som
    "Dora utforskaren", fastän om mat.

  131. Vi vill engagera barnen på alla plan.

  132. Vi vill vara med och ta fram
    Kinas nya kostrekommendationer.

  133. Där vill man få med
    hållbarhetsaspekten.

  134. Vi vill förbjuda reklam
    för bearbetade livsmedel till barn.

  135. Det är möjligt. I Kina har man redan
    förbjudit ordet "lyx" i bostadsannonser.

  136. Nu har vi startat med 94 miljoner
    låg- och mellanstadieelever i Kina-

  137. -men vi vill sprida det här
    i hela världen med hjälp av EAT.

  138. Med er hjälp kan konceptet
    anpassas till olika länder.

  139. Jag har inte tid att ta upp allt,
    men vi har kommit med en ny rapport.

  140. Den lanserades i går här på forumet.

  141. Den finns på nätet:
    juccce.org/eat

  142. Gunhild, jag vill ge dig
    ett mat-hjälte-diplom.

  143. Tack för allt du gör
    för att föra oss samman.

  144. Översättning: Sirje Rundqvist Talva
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Barnens rätt till rätt mat

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

I Kina pågår en enorm matrevolution där lokala grönsaksstånd ersätts med livsmedelsjättar som säljer färdigpaketerad mat. Det är ett steg mot västs matkultur som bland annat inneburit ett dramatiskt ökat antal diabetesfall bland barn. Den dystra diagnosen ställer Peggy Liu, chef för hållbarhetsorganisationen JUCCCE, i denna föreläsning. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dryck, Kina, Livsmedelskonsumtion, Mat
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Barnmat - hur gör man?

Journalisten Christian Daun beskriver barn och mat som ett veritabelt minfält. Som förälder begränsas dina matvanor av budget, tid, allergier och intressen, och du påverkas av matlarm, moralister och tyckare som skapar förväntningar. Dessutom är barns eskalerande rädsla för det som är nytt avgörande för hur de vågar smaka på nya saker och utveckla sitt ätande. Christian Daun ger även exempel på frukostar som barn äter på olika platser i världen - från majsgröt i Malawi till grovrivet chokladströssel i Nederländerna. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.