Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Världen behöver nya superhjältarDela
  1. Tack ska ni ha.

  2. Tack, Gunhild och Johan, för att jag
    fick komma hit, jag känner mig hedrad.

  3. Samtidigt så funderade jag över
    metaforen med orkestern-

  4. -och undrade vilken min roll är här,
    som teknikentreprenör-

  5. -som har tillbringat de senaste
    femton åren inom finansiella tjänster-

  6. -med mål som ekonomisk inkludering,
    mobila betalningar-

  7. -och tillgång till elektroniska
    banktjänster, i många olika länder.

  8. Det som slog mig var att jag bidrar med
    en utomståendes perspektiv.

  9. Jag är en utomstående
    både geografiskt och branschmässigt-

  10. -och kan ge min syn på lösningar.

  11. Jag kommer från Austin i Texas
    där på många sätt allt är fantastiskt.

  12. Vi har den lägsta arbetslösheten,
    staden är ett nytt teknikmekka-

  13. -människor svärmar till Austin-

  14. -och snittlönen ligger på nära
    60 000 dollar, och stiger årligen.

  15. På så vis verkar allt vara fantastiskt,
    men samtidigt är det inte så.

  16. Vi bor nämligen i en delstat som
    förvisso har olja, gas, energi och jobb-

  17. -men vi har även trafik
    och allt är som bekant stort i Texas-

  18. -så vi har stora bilar
    men även stora trafikstockningar.

  19. Dessutom överkonsumerar vi saker.

  20. Vi vill ha stora hus, stora trädgårdar
    och vi vill kunna förändra landskapet.

  21. Det slog mig att världen kommer att
    ta efter utvecklingen i Texas-

  22. -så länge som människor letar efter
    något att sträva efter.

  23. "Jag måste ha två bilar och trädgård."

  24. "Jag måste ha en boendeyta
    på 300-400 kvm."

  25. Det för med sig utmaningar.

  26. Tvärtemot vad vissa försöker få oss
    att tro så tror inte våra politiker-

  27. -att klimatförändringarna är en bluff.
    De är väl medvetna om dem.

  28. Vi har drabbats av en torka
    som är en av de svåraste någonsin-

  29. -och ni har säkert sett på nyheterna
    att vi har haft svåra översvämningar-

  30. -som faktiskt har tagit många liv.

  31. Den här bilden säger allt.
    "Här är vi. Vart är vi på väg?"

  32. Stora midjor och tunna plånböcker
    är helt enkelt inte hållbart.

  33. Så hur kan man förändra
    människors tänk?

  34. Är vi verkligen så galna?

  35. Är vi så arroganta att vi tror att vi
    kan uppfinna oss ut ur katastrofer?

  36. Vissa kanske svarar ja på det.
    När man väl har nått det läget-

  37. -så tänker man: "Så illa är det inte."

  38. "Vi kanske står i skiten ända upp hit"-

  39. -"men hur kan jag lösa det
    och städa upp?"

  40. Problemet är att det gör stor skillnad
    att stå i skit till hakan eller ögonen.

  41. Samtidigt kan trenden alltid vändas,
    om man kan involvera känslor i det.

  42. Professor Sachs gav oss inblick i det
    i går, men enligt mig krävs mer än så:

  43. Vi behöver superhjältar.
    Det där är min dotter.

  44. Jag skulle kunna vältra över ansvaret
    på henne, men det är oansvarigt.

  45. Superhjältar behöver nämligen
    mycket väldefinierade saker att lösa.

  46. Stålmannen skulle inte kunna lösa
    problemet med klimatförändringar.

  47. Superhjälten måste vara föräldern
    och barnet blir målet för lösningen.

  48. Det ligger i vår natur
    att önska det bästa för våra barn.

  49. Vi tänkte på saken och sa: "Okej, om
    föräldraskap är det viktigaste jobbet"-

  50. -"varför finns det ingen manual?
    Varför improviserar vi fortfarande?"

  51. Jo, för att vi faktiskt är bra på det.

  52. Vi har hjälp av föräldrar och vänner,
    men nu har vi tillgång till ny teknik-

  53. -så vi som entreprenörer beslöt oss för
    att vår nästa investering skulle bli-

  54. -att stötta föräldrar
    på deras allra viktigaste resa.

  55. För oss blev det företaget Kidü
    där vi identifierade ett samspel:

  56. Barnet och föräldern inspirerar varann
    och lär sig tillsammans.

  57. Vi såg på konceptet att äta. Att äta
    är något av det viktigaste man gör.

  58. Om man inte äter så dör man.

  59. Alla äter,
    men mycket få vet hur man äter.

  60. För oss betyder det att man ser på
    forskning och varje unikt ekosystem-

  61. -och avgör vad man ska äta,
    hur mycket, när-

  62. -hur man skaffar och äter hållbar mat-

  63. -samt vilka kulturella faktorer i
    ätandet som är typiska för människan-

  64. -och som gör att vi trivs och utvecklas.

  65. Ni ska få ett exempel. Vad händer om
    man tar den bästa japanska måltiden-

  66. -med en fantastisk teceremoni,
    mixar allt i en mixer och sen äter den?

  67. Det handlar inte bara om näring
    utan om allt som följer med måltiden.

  68. Så för oss handlar det om
    att ändra det tänket genom Kidü-

  69. -genom att nå individerna
    med störst intresse: föräldrarna.

  70. De kommande bilderna är exempel på-

  71. -något som kopplar samman
    maten, barnet och föräldrarna själva.

  72. Om man bor i Texas i en lägenhet,
    kan man ha en trädgård? Vi prövade.

  73. Vi gjorde en aktivitet från Kidü-

  74. -och tre månader senare
    hade vi tomater och haricot verts.

  75. All energi som krävdes var
    en LED-lampa som kostar tre dollar/år.

  76. Sen hade vi en sallad.

  77. Det roliga med övningen var
    att när vi odlade maten själva-

  78. -så insåg mina barn och jag-

  79. -hur mycket vatten och tid som gick åt.

  80. Det är fantastiskt. Grönsakerna
    ser små ut, men smakar riktigt gott.

  81. Sen lärde vi oss om avokador-

  82. -och insåg att avokador
    behöver en massa vatten.

  83. Därför måste de odlas på platser med
    en årlig nederbörd på 500-1 300 mm.

  84. Det är mycket, så då tänker man:
    "Nästa gång jag äter guacamole"-

  85. -"måste jag tänka på mängden vatten
    som har gått åt."

  86. Jag föreslår inte att alla ska börja
    odla avokador, utan att vi ska tänka på-

  87. -kopplingen mellan hur vi äter, hur
    mycket och varifrån maten kommer.

  88. När vi tänker på såna här rätter,
    som inte är något som vi äter dagligen-

  89. -utan vi bör se dem som kaviar
    eller andra delikatesser.

  90. Tack så mycket. Jag hoppas att ni tar
    med er idéer för era barn och er familj-

  91. -för det är där som förändringen börjar.

  92. Textning: Maria Isacsson
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Världen behöver nya superhjältar

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Våra ekosystem är idag under hårt tryck och vi föräldrar måste lära våra barn att agera annorlunda än vad vi har gjort, säger Roy Sosa i denna föreläsning. Roy Sosa är entreprenör från Texas och talar här om hur man kan börja tänka annorlunda genom att lära barnen att odla grönsaker i hemmet. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Livsmedel, Livsmedelsindustri, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Fetast i världen

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.