Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Kockar över klassgränserDela
  1. God eftermiddag.
    Mat kan förändra samhället.

  2. I samhällen i utvecklingsländer
    i Latinamerika, Afrika och Asien...

  3. ...finns sociala problem som beror
    på maktlöshet. Det finns också hunger.

  4. Jag ska prata om hur mat och
    matlagning kan lyfta folk ur fattigdom-

  5. -samtidigt som det främjar
    hållbara tillvägagångssätt.

  6. När jag var tjugoåtta
    blev maten min vägvisare.

  7. Jag fick vara med
    i Brasiliens första matlagningsprogram.

  8. Jag hade råd, trots att det var dyrt.

  9. Jag lärde mig mycket om matlagning,
    men också andra färdigheter.

  10. Disciplin och organisation
    blev en del av mitt liv.

  11. Genom att laga mat med andra
    blev jag självständig och självsäker.

  12. Framför allt lärde jag mig
    att lita på folk och samarbeta mer.

  13. Efter tio år som kock besökte jag
    en favela för första gången.

  14. Jag tänkte utbilda och anställa
    människor där, men insåg efter ett år-

  15. -att mat kan bli ett socialt sammanhang
    och en helande kraft för utsatta.

  16. Jag arbetade med de här människorna-

  17. -och försökte ge dem möjligheter
    och bygga broar mellan sociala världar.

  18. Jag började träffa folk där.
    2004 träffade jag arbetslösa Oridea.

  19. Hon drömde om att få samma chans
    som andra brasilianare.

  20. Hon kom från en marginaliserad grupp.
    Tänk er att bo där 53 % gått hungriga-

  21. -och 75 %
    upplever området som våldsamt.

  22. Favelorna är ställen
    som de flesta undviker.

  23. De styrs av droghandlare.
    Staten är frånvarande.

  24. Det finns dock en gastronomisk
    verksamhet i behov av talanger där.

  25. Bara i São Paulo finns det 44 000
    matinrättningar med 800 000 anställda.

  26. Det motsvarar 20 % av arbetskraften
    mellan 20 och 39 år.

  27. Det saknas utbildad arbetskraft.

  28. Utbildningsgapet och min dröm om ett
    rättvisare samhälle fick mig att tänka:

  29. "Det finns folk där ute
    som vill syssla med matlagning."

  30. "Det kan hjälpa dem
    att förverkliga sig själva."

  31. Jag startade en organisation att grunda
    den här gastronomiska rörelsen på.

  32. Gastromotiva
    erbjuder gratis yrkesutbildning-

  33. -till talangfulla ungdomar som inte ens
    har råd med resekostnaderna.

  34. Utbildningen handlar om
    både matlagning och medborgarskap.

  35. Vi visar på relationen
    mellan människa och natur-

  36. -och främjar entreprenörskap,
    ledarskap och självbestämmande.

  37. Vi samarbetar
    med fler än sjuttio restauranger.

  38. De stödjer utbildningen ekonomiskt
    och anställer personerna vi utbildar.

  39. 90 % av våra lärlingar
    arbetar två år efter sin examen.

  40. Bara i år utbildar vi tusen människor
    i fyra brasilianska städer.

  41. Nu finns programmet
    i brasilianska fängelser.

  42. Delstaten São Paulo har anammat det.

  43. Vi arbetar också med invandrare
    från Peru och Bolivia.

  44. De lyckas inte ta sig in i samhället
    och behöver arbete.

  45. Vi går längre än så
    och låter våra lärlingar bli lärare.

  46. De återvänder hem
    och upprepar det de lärt sig.

  47. De lär ut matlagning, en sund livsstil-

  48. -och användning av färska ingredienser
    på ett ställe fullt av salt och socker.

  49. De får kontakt med sina familjer
    och blir ledargestalter i samhället.

  50. Det händer i Brasilien nu,
    och det är så vi för projektet vidare.

  51. Hur når vi ut till allmänheten?

  52. Matlagning är det snabbaste och
    bästa verktyget för social inkludering.

  53. Det är möjligt överallt
    och en ständig lärandeprocess.

  54. Ni bevittnar början
    på en social, gastronomisk rörelse.

  55. Förra året gjorde vi studier för fler än
    åttio organisationer i fjorton länder-

  56. -som använder gastronomiska projekt
    för att utveckla arbetskraften.

  57. Folk från alla samhällsskikt-

  58. -lär sig en praktisk färdighet
    och att samarbeta.

  59. De får en chans
    att komma in i samhället.

  60. Före detta fångar i Storbritannien,
    barnhem i Vietnam...

  61. Alla nya baristor, servitörer och kockar
    från organisationer som Gastromotiva-

  62. -är nu efterfrågade på marknaden.

  63. Hur trappar vi upp det här?

  64. Hur får vi det
    att slå igenom på bred front?

  65. Vi ser två sätt.
    Ett är att involvera restaurangerna.

  66. I Brasilien fick vi kockarna
    att öppna köken för utbildning.

  67. Det finns mästerkockar i hela världen
    som tar efter det vi gör.

  68. Vi måste också jobba med regeringar
    och till exempel Världsbanken-

  69. -Interamerikanska utvecklingsbanken
    och World Economic Forum.

  70. Jag är optimistisk och ser-

  71. -hur rörelsen växer allt snabbare
    sen några år tillbaka.

  72. Oridea blev mamma och entreprenör.
    Hon har fler än tjugo anställda.

  73. Hon hittade
    kärlek och stolthet i sitt hjärta-

  74. -och inga svårigheter kan
    ta hennes övertygelse ifrån henne.

  75. Hur kan vi då se till att nio miljarder
    människor får hälsosam mat?

  76. Enligt min erfarenhet måste
    människor på plats hitta lösningarna.

  77. Om man ger dem...
    Alla kan tänka ut ett livsprojekt.

  78. Med rätt verktyg och uppmuntran
    så gör folk det själva.

  79. Jag har en berättelse från projektet.

  80. En kvinna, en av våra lärlingar,
    och några andra ur samma klass-

  81. -träffade några syriska kvinnor.

  82. De gick aldrig ut i São Paulo.
    De var rädda och kunde inte språket.

  83. De började göra sötsaker tillsammans.

  84. De började i São Paulo
    med mindre och billigare ingredienser.

  85. De kom in i samhället
    och fick en inkomstkälla.

  86. Nu köper restaurangerna sötsaker
    av dem.

  87. Det är rörelsens styrka.
    Det går att göra överallt.

  88. Jag behöver era råd
    om hur vi kan få det här att bli stort.

  89. Det gäller mer än en måltid, ett kök
    eller en Michelinstjärna.

  90. I slutändan handlar mat om människor.

  91. Ett stort tack till alla som är här.

  92. Översättning: Per Lundgren
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Kockar över klassgränser

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Matlagning är en viktig faktor i bygget av ett rättvisare samhälle. David Hertz är kock och grundare av organisationen Gastromotiva i Brasilien. Han menar att matlagning och kunskaper om mat kan stärka bandet mellan människa och natur och låta människor förverkliga sig själva oavsett bakgrund. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Mat, Matlagning
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta Jamie Olivers matrevolution

Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.