Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Det vi äter dödar ossDela
  1. God eftermiddag.
    Tack för att jag har fått komma hit.

  2. Tack till framför allt Gunhild
    för ett så intressant evenemang.

  3. Jag tog mig friheten att lägga till
    ett frågetecken till föredragets titel.

  4. Mitt tema blir alltså: "Är mat en
    katalysator för ekonomisk utveckling?"

  5. Jag börjar med något negativt.

  6. Ni vet att ohälsosam kost
    orsakar sjukdomar-

  7. -och att olämplig mat
    påverkar humankapitalet.

  8. Ni känner igen bilden. Studien är från
    2010 och visar vad sjukdomar kostar.

  9. I går berättade Chris Murray att
    de kostrelaterade riskerna tillsammans-

  10. -utgör den största riskfaktorn
    - tobak medräknat.

  11. Om vi dessutom lägger till
    otillräcklig amning och undernäring-

  12. -så får vi plötsligt ett stort hot
    mot den globala utvecklingen.

  13. Det positiva är att näringsrik kost
    ingår i de hållbara utvecklingsmålen.

  14. Den här skulle ha varit före: Kostnaden
    för icke smittsamma sjukdomar-

  15. -har uppskattats
    till 7 triljoner amerikanska dollar.

  16. Där går u-ländernas chans förlorad.
    Sätter vi inte stopp för epidemin-

  17. -så håller vi tillbaka utvecklingen
    i många länder med stor potential.

  18. Vi har tidigare utgått från 3 % av BNP-

  19. -för att räkna ut svältens kostnader.
    Nu tyder studier i Afrika på-

  20. -att de kan uppgå till 16 % av BNP
    och 10-11 % av hälsovårdsbudgeten.

  21. Får vi ner utvecklingshämningen under
    10 % och undervikten under 5 %-

  22. -så skulle vi, i de här fyra länderna,
    spara 784 miljoner dollar.

  23. Utvecklingen skulle gynnas.
    Var finns då möjligheterna?

  24. De ligger
    i de hållbara utvecklingsmålen.

  25. Ni hörde Jeffrey Sachs säga
    att nutrition ingår i mål nummer två.

  26. "Utrota hunger, uppnå bättre nutrition
    och förespråka hållbart jordbruk."

  27. Framför allt mål 2.2
    visar att vi vill minska på något-

  28. -men vi vill också
    påverka nutritionen under hela livet.

  29. Problemet är att världen inte
    är på väg mot målen-

  30. -som Världshälsoförsamlingen föreslog
    till 2025. Vi måste agera - men hur?

  31. Vi måste förändra livsmedelssystemet
    och uppnå en hälsosam kost.

  32. Jag vill ge min, eller WHO:s,
    syn på vad en hälsosam kost är.

  33. Den börjar först och främst tidigt,
    så vi måste inkludera amning.

  34. Vi vill ha energibalans och en kost
    som inte innehåller för mycket fett.

  35. Det ska vara rätt sorts fett.

  36. Inga transfetter, och
    mycket mindre mättat och omättat fett.

  37. Sockerintaget ska vara lägre än 10 %,
    och vi vill hålla ner saltintaget.

  38. Vi har en definition
    som bygger på vetenskapliga bevis.

  39. Vi har oberoende paneler
    som gör det här systematiskt.

  40. Ni har sett rekommendationerna
    angående socker och salt.

  41. Tyvärr går världen åt ett annat håll.
    Barry Popkin pratade om det i morse.

  42. Jag vill lägga till två saker:
    Det här är förändringen i fettinnehåll-

  43. -i världens kost. De röda linjerna
    är låg- eller medelinkomstländer.

  44. De växer snabbast
    vad gäller fettkonsumtion.

  45. Vilket fett? Mättat.

  46. Det här är mängden vegetabilisk olja
    som finns tillgänglig.

  47. Framför allt palmoljan,
    som är rik på mättat fett, ökar.

  48. Det mesta av ökningen
    utgörs av palmolja och mättat fett.

  49. Frukt och grönsaker...
    Det ser bra ut på vissa håll-

  50. -men inte där vi vill se en bättre kost,
    framför allt i Afrika.

  51. Det har inte hänt något på flera år.

  52. Förra året träffades mer än
    2 000 människor från 170 länder-

  53. -däribland flera hälsoministrar, i Rom
    på FN:s andra näringskonferens.

  54. Det var 22...23...22 år
    efter den föregående 1992.

  55. På konferensen
    träffades en överenskommelse-

  56. -angående hur man ska förbättra
    livsmedelssystemet och nutritionen.

  57. Länder gjorde åtaganden.
    De kan sägas vara generella.

  58. "Utrota hungern." Det är ganska djärvt.
    "Förhindra undernäring."

  59. "Öka investeringarna." Det är mätbart.

  60. "Gör livsmedelssystemet hållbart.
    Diskutera nutrition mer."

  61. "Stärk de mänskliga institutionerna.
    Se till att alla intressenter bidrar."

  62. "Säkerställ sund kost genom hela livet.
    Skapa miljöer som möjliggör rätt val."

  63. Det finns också ett ramverk
    för handling.

  64. Det består av sextio möjliga åtgärder
    inom olika områden.

  65. Hållbara livsmedelssystem,
    handel och investeringar-

  66. -nutritionsutbildning, social trygghet,
    vattensanering och matsäkerhet.

  67. Det är en övergripande
    och detaljerad agenda.

  68. Den är frivillig,
    så alla kan åta sig att göra något.

  69. Om vi genomför de här åtgärderna
    kommer vi att spara mycket.

  70. Många liv och mycket pengar.

  71. Det här är ett åtgärdspaket för att
    förbättra kosten och minska fetman.

  72. En grupp från OECD
    har gjort en analys-

  73. -utifrån matuppmärkning, finanspolitik
    och mediakampanjer.

  74. 70 miljoner levnadsår kan räddas
    under de kommande 50 åren.

  75. Kina kan bidra med oerhört mycket.

  76. Dessutom
    kan nästan 100 miljoner levnadsår-

  77. -räddas från hjärt- och kärlsjukdomar.

  78. Ännu ett budskap från OECD:
    Det kommer inte att kosta något!

  79. Vi kan förändra livsmedelssystemet.

  80. Vi kan till exempel minska
    konsumtionen av mättat fett-

  81. -och övergå till en annan sorts fett
    - från mättat till omättat.

  82. Enligt en analys från OECD skulle
    vegetabilisk olja inte bli dyrare.

  83. Det skulle bli en anpassning,
    men ekonomin skulle inte bli lidande.

  84. Vad ligger framför oss,
    och vilken vision har vi?

  85. Jag tror att det blir tio år
    med ihållande arbete-

  86. -för att förbättra livsmedelssystemet
    och nutritionen. Några exempel:

  87. Vi vill se hälsosam mat
    på offentliga och privata institutioner.

  88. Vi vill se hälsosam mat erbjudas
    via sociala trygghetssystem.

  89. Vi vill se marknadsföring
    som följer offentlig information-

  90. -och sätta stopp
    för marknadsföring av ohälsosam mat.

  91. Vi vill se ökad produktion
    och användning av omättat fett.

  92. Vi vill se ökad produktion,
    mindre slöseri-

  93. -och förbättrad distribution
    av frukt och grönsaker.

  94. Vi vill att alla ska få rent vatten.

  95. Vi vill se en ökad tillgång
    till färsk mat.

  96. Vi vill se att mödrar
    ges tid och möjlighet att amma.

  97. Jag är säker på att ni har fler förslag.

  98. Vi har goda erfarenheter
    från flera länder.

  99. Vi vill se en koalition av frivilliga
    som under de kommande tio åren-

  100. -förbättrar livsmedelssystemet
    och nutritionen. Lycka till!

  101. Översättning: Per Lundgren
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Det vi äter dödar oss

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Vår dagliga matkonsumtion är så ohälsosam att den leder till död och sjukdomar. Detta illavarslande budskap levererar Francesco Branca, hälsochef på Världshälsoorganisationen (WHO). Här talar han om de visioner som WHO har för att skapa en bättre global hälsa. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dietik, Dryck, Hälsa, Mat, Medicin, Samhällsmedicin, Socialmedicin, World Health Organization
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Bästa bränslet för barn

Barnläkaren och forskaren Anna-Karin Edstedt Bonamy berättar om vilken mat och näring som är bäst för barn, men också hur du skapar förutsättningar för att måltiden ska bli lustfylld och hur du lär dina barn att få bra matvanor. Hon talar om allergier, intolerans och problem med skärmar och smartphones vid måltiderna, varför det kan bli problem med att utesluta gluten i maten och om hur viktigt det är att få ett läkarutlåtande vid exempelvis laktosintolerans och inte skapa egna diagnoser och antaganden. Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?